Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Wiegman står återigen i vägen för svensk final

Lundhs blogg

CHESTER. Sarina Wiegman har garanterat goda minnen av att möta svenska landslag. Tyvärr är hon det som skiljer England från det lag Sverige slog i bronsmatchen 2019.

Efter värmeböljan som närmast lamslog England är det mer klassiskt sommarväder över Chester där det svenska landslaget håller till. Regn och grått avlöses av strålande solsken innan hällregnet är tillbaka kort därefter. Termometern visar knappa 20 plusgrader. Totalen är mer behaglig än att vara jagad av en hårtork.

Sverige har inför tisdagens semifinal mot England bestämt sig för att sluta svara på frågor om skador och eventuellt covidsmitta. Inga kommenterar är det inrepeterade svaret även om det gick att förstå att Hanna Glas testat negativt när hon tränade på lördagen. Likadant kring Emma Kullberg som var med under söndagen.

ANNONS

Under söndagens pressträff kom Hanna Glas och berättade om oron över att missa hela EM och ångesten över att hon kanske hade smittat andra. Ja, det var några omtumlande dygn för backen innan hon i fredags testade negativt. Kvartsfinalen följde hon trots det ensam på rummet och fick vibbar från OS-finalen mot Kanada.

När Linda Sembrant till slut sköt 1-0 och Sverige till semifinal jublade Glas och hoppade i sängen. Hon försökte skrika till lika isolerade och covidsmittade Jonna Andersson, men fick ingen respons. Först när de kopplade upp sig mot laget som firade i omklädningsrummet fick de kontakt och kunde delta på distans.

På tisdag är Hanna Glas spelklar igen. Kroppen har svarat bra på träning. Sedan återstår att se om Sverige går över till trebackslinje som mot Nederländerna. Det är vanligare att landslaget kör det mer defensiva med fem försvarare när ytterbackarna blir wingbacks mot starkt motstånd. Likt England.

ANNONS

Fokus inför mötet med England är annars att spelarna ska se till att maximera återhämtningen. Sömn. Mat. Dryck. Och sedan är det upp till var och en om de vill träna eller ej och det är knappast några taktiska övningar annat än under måndagens stängda pass. Istället ganska lekfullt och av tjuten att döma från träningsplanen under söndagen är humöret gott.

Då valde 19 spelare att träna. Hedvig Lindahl körde på gymmet. Varför Kosovare Asllani och Olivia Schough inte var med vet vi ej och får inga svar på. Jonna Anderssons frånvaro hänger ihop med hennes positiva covidtest och fram till att hon testar negativt håller hon sig isolerad. Tiden börjar rinna ut för att kunna spela.

Hemmanationen England väntar härnäst. Ett motstånd som Sverige stött på rätt sällan i tävlingsmatcher i modern tid, även om de flesta säkert minns bronsmatchen i Nice 2019. Då svenska landslaget var starkare än ett påstått omotiverat England och vann med 2-1. Gerhardssons landslag har även träningsspelat mot engelskorna 2018 då det blev svensk seger med 2-0.

ANNONS

Klart att England har ett tryck på sig att vinna och nå finalen på Wembley. Medierna och experterna i England är inne på att Sverige inte imponerat och det engelska landslaget har gjort starka resultat senaste året och även tagit kliv spelmässigt. Mot Spanien i kvartsfinalen var man illa ute – utspelat i perioder och i underläge 0-1 – men då agerade personen som ska bli landets guldmakare.

Förbundskapten Sarina Wiegman tvekade inte över att byta ut Ellen White och Beth Mead. Tätt därefter Fran Kirby. Inte övertygad om att alla tränare plockat av landslagets bäste målskytt, EM:s skyttedrottning och lagets playmaker men det gjorde Wiegman som fick effekt med skiftena när två av inhopparna ordnade 1-1 och en förlängning där England avgjorde.

Det är just nederländskan som skiljer det landslag Sverige slog i bronsmatchen i VM 2019 och det landslag som väntar på tisdag. Sarina Wiegman har dessutom två upp på Sverige. Dels 2-0 i EM-kvartsfinalen 2017, dels 1-0 i VM-semifinalen i Frankrike 2019. I den förstnämnda matchen basade Pia Sundhage, i den andra Peter Gerhardsson.

ANNONS

Inför hemma-EM insåg det engelska fotbollsförbundet att man behövde hitta en bättre förbundskapten än Phil Neville. Den gamle Premier League-backen hade fått jobbet att leda Englands damer utan större tränarmeriter 2018 och även om utnämningen väckte en del trötta medier till att bevaka landslaget, blev resultaten inte bättre.

Visst, han tog England till VM-semifinal 2019 men där var man redan 2015 och åkte då hem med ett brons. Under EM 2017 blev det också en semifinalplats. Snarare tappade man på rankningen under Neville som hoppade av efter ökande kritik om att han inte fick ut mer av spelare som utvecklades i en inhemsk liga som tog stora kliv.

Engelska FA gick på Sarina Wiegman som fick vara kvar som förbundskapten för Nederländerna under OS i Tokyo (där man åkte ut mot USA i kvartsfinal efter straffar) och sedan tog hon vid i ett fyraårskontrakt. Nej, motståndet har inte varit det starkaste men noll förluster, tre kryss (varav ett var mot Spanien där man vann i förlängning) och annars idel segrar i VM-kvalet och EM.

ANNONS

Wiegman ger ett hårt intryck sett till byten som ovan men hon även ryckte sin lagkapten i match två under EM 2017 och gav henne inte chansen igen. Inför årets EM ställde hon över tidigare lagkaptenen och legendaren Steph Houghton. Hon vill alltid att laget ska fortsätta att jaga mål. Som mot Norge där det blev 8-0.

Ändå är det en annan bild som kommer fram när spelare och andra som jobbat med henne berättar. Där talas det om att hon ser människan och får dem att växa. Kombinationen blir uppenbarligen vinnande för den tidigare landslagsspelaren som via college-spel i USA sedan satsade på en tränarkarriär. Där hon jobbade efter ett tag i herrklubben Sparta Rotterdams organisation innan hon började hos det nederländska förbundet.

Hedvig Lindahl har följt England och upplever att man uppträder tydligare som lag under Wiegman och att man därför är bättre. Hanna Glas lyfter att engelskorna är vassare på att skapa möjligheter och utnyttja dem. Klart att England är bättre under Sarina Wiegman som återigen står i vägen för en svensk finaldröm. Å andra sidan står Sverige i vägen för hennes uppdrag att ordna guld till en fotbollsnation som saknar vinnarkultur i landslagen.

ANNONS

Det blir en intressant tränarkamp på tisdag där det är olika filosofier mot varandra. Wiegman har startat med samma startelva i fyra matcher i rad, men drar sig inte för att göra byten och att ta av stjärnorna. Peter Gerhardsson har inte bara bytt spelare utan även spelsystem över fyra matcher, men ogillar att göra byten under matchens gång.

Bara en av dem får ta sin filosofi till Wembley i jakten på ett för både Sverige och England efterlängtat guld. Vem? Ja, det är klart att England är det tuffaste motståndet som landslaget stött på i EM, men det blir en match som passar det svenska landslaget. Ett hemmalag som går framåt ger ytor. Om Sverige kan utnyttja det kan de bli final, men Wiegman har kanske ett drag för att stoppa det.

****

Om lilla Chester som ligger rakt söder om Liverpool och på gränsen mellan Wales och England är sömnig på söndagar är det något helt annat på lördagar. Oavsett om det är galopp på banan i Chesters utkant eller ej, är det fest och en fylla som överraskar. Mest för att det är alla åldrar som kör, och det både hårt och sent.

ANNONS

****

Det figurerar olika uppgifter kring om svenska supportrar kunde köpa biljetter till semifinalen i Sheffield. Korrekt information är att fotbollsförbundet hade 2 000 biljetter att sälja under lördagen och att 1 250 svenska supportrar köpt och kommer till Bramall Lane.

Englands 2 000 extra biljetter som man fick efter avancemanget sålde slut på tio minuter, men det är knappast konstigt med tanke på att de inte behöver ordna flygresor för att följa sitt landslag. Klart att man förstår att svenska supportrar kan ha svårt att ta beslut under lördagen om att åka till England på tisdag. Varken lätt eller billigt att hitta flygresa.

Sedan tidigare har Uefa och FA sålt biljetter till semifinalen och den ska vara utsåld, men det har visat sig att det sällan betyder att arenan blir fullsatt. Tyvärr är det inte alla sponsorer som utnyttjar sina biljetter vilket är vanligt på idrottsevenemang. En del pekar på att biljetterna är billiga och därmed lättare att vaska.

ANNONS

Oavsett kommer det att bli tryck på den tajta arenan på tisdag kväll. Sedan är Bramall Lane lika dålig på att härbärgera det mediala intresset som en del andra arenor i EM. Det kommer att bli kaotiskt och det är bara att hoppas att det inte regnar så att spelare och journalister slipper att bli blöta utomhus som i Leigh efter Sveriges seger mot Belgien.

****

Landslagsledningen har beordrat spelarna att inte uttala sig om skador, sjukdomar eller om andra spelares möjlighet till spel på tisdag. Lite anmärkningsvärt att man måste kommendera spelarna till det.

****

Caroline Seger var med på delar av söndagens lekfulla träning och körde även en del egna övningar, men det är oavsett svårt att se henne starta mot England. Var insatsen mot Schweiz det sista vi såg av mittfältaren och lagkaptenen i landslaget?

ANNONS

Publicerad 2022-07-25 09:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto