Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Infantinos tal ekade av en diktators budskap till massorna

Lundhs blogg

DOHA. Gianni Infantino läxade upp alla Qatar-kritiker. Plus en hel del andra. Enligt Fifa-basen är Qatar, Fifa och han själv offer och ensamma om att hjälpa migrantarbterna.

Det var en förtätad stämning i den enorma konferenssalen i Qatar Convention Center. Ni fattar att qatarierna inte sparat på något när de byggt konferenslokalernas moder. Fifa-presidenten Gianni Infantino skulle ge en presskonferens för första gången på längre än någon minns och det var många på plats tidigt.

När jag frågade runt om när Infantino senast mötte pressen var svaren varierande. Det fanns Fifa-anställda som sa att Infantino senast talade till pressen för två dagar sedan. BBC:s veteran Dan Roan himlade med ögonen och kunde inte minnas senast Infantino utsatte sig för frågor.

Två minuter före utsatt tid satt plötsligt Infantino vid ett podium på en scen med sin presskille Bryan Swanson som rekryterades från Sky Sports häromåret. Väl på plats erkände Infantino att han legat lågt ett tag när alla frågor och kontroverser cirklat kring Qatar men att han nu samlat sig till ett öppningsanförande.

Annons

Därefter släppte Gianni Infantino på alla hämningar. Efter att han inlett med att han i dag kände sig som qatarier, som arab, som afrikan, som homosexuell, som funktionsnedsatt och som migrantarbetare så gick han till attack mot VM-kritikerna.

Under en timme mässade Fifa-presidenten på om allt från att Europa minsann inte skulle kunna komma med moraliska lektioner innan man i 3000 år bett om ursäkt för allt man gjort under 3000 år till att Fifa, Qatar och Infantino var de enda som gjort något för migrantarbetarna.

Den lille schweizaren höll ett tal som kommer att gå till historien. Det hade drag av Donald Trump när Infantino skröt om att han skulle bli kvar fyra år till trots att en del inte gillar det (ingen kandidat utmanar honom i valet i Rwanda i mars). Och Infantino om någon kan identifiera sig i hur en migrantarbetare känner sig då hans familj flyttade från Italien till Schweiz när han var liten och han kände igen sig när han såg migrantarbetarnas boenden i Qatar.

Annons

Ja, herregud. Alla kritiker av VM i Qatar har fel, enligt Infantino. Det är hyckleri och dubbelmoral från Europas länder, från företag som bara bryr sig om vinsten, från journalister som inte ger den rätta bilden av Qatar. Infantino tyckte synd om sig själv, alla Fifa-anställda och Qatar för den här felaktiga skiten som kastas över dem. Kritiken är även rasistisk.

Jag kan bara rekommendera att ni ser talet i dess helhet. Bryr ni er om fotboll kan det vara bra att se den man som leder världsfotbollen. Ni ser hela talet via denna länk. Om inte annat för att på olika sätt framföra till svensk fotboll hur ni ser på Infantino och hans ledarskap.

Det är klart att det i talet fanns en del poänger kring perspektiv, olika kulturer och en dubbelmoral men de drunknade helt i hur Infantino förälskat sig i sig själv och det han står för. Att alla som kritiserar VM i Qatar är fel på det och att allt Fifa gör är i princip rätt.

Annons

Det var en skrämmande uppvisning av en man som vet att han med Fifas välfyllda kassakistor kan se till att bli omvald med ett bidragssystem som knyter ländernas nationsförbund till Fifa. Är man med får man utdelning och när alla 211 medlemsländerna har en röst blir det mannen med plånboken svårslagen.

Inte underligt att det saknades kandidater till Fifa-valet i vår. Infantinos tal måste även ses som en fortsatt söndring av fotbollsvärlden. Han vet att många nationer är skeptiska till det rika, mäktiga och viss mån koloniala fotbolls-Europa att varje slag mot dem är något han kan räkna med ökat stöd.

Även om Uefa och sydamerikanska Conmebol stoppade VM vartannat år går det inte att räkna bort fler försök att utöka mästerskapsfrekvensen från Infantino. Stödet från länder i Asien, Afrika och delar av Mellanamerika och Karibien är stort för honom och en del av dem vill se mer pengar och fler möjligheter att delta i VM.

Annons

Gianni Infantino är nu fotbollens enväldige härskare och har gjort Fifa ännu svårare att granska eller kräva ut ansvar av. Bara det att han knappt ger några presskonferenser och när det väl är dags är frågeställarna delvis kurerade och det är bara en fråga per person. Det är svårt att få till något ansvarsutkrävande där för de journalister som fick möjligheten.

Ändå fick vi veta att Infantino är säker på att missnöjda supportrar kommer att kolla på VM. Han påstod att det är som i vissa politiska val där man i undersökningar påstår att man inte ska rösta på ett visst parti, men i slutändan så får partiet överraskande många röster. Återstår att se hur tittarsiffrorna blir.

Iran kan vara ett möjligt arrangörsland framöver, enligt Infantino. Att ha lagar som förbjuder homosexualitet är inget hinder för att söka VM (bra för Saudiarabien). Fifa och Budweiser har ett bättre förhållande nu än innan Qatar stoppade ölförsäljningen. Sponsorintäkterna ökar och Fifa går bättre än någonsin. Infantino själv är en världsmedborgare och bor i Schweiz men är mycket i Qatar.

Annons

Ja, det var en räcka utläggningar och svar med noll ödmjukhet. Som att politik är fel ibland men inte annars. Noll acceptans för att Fifa hamnat fel på något sätt. Noll ansvar. Snarare var det vi som ställde frågorna som var idioter. Att vi och alla andra kritiker inte förstår hur fantastisk Gianni Infantino och Fifa och Qatar är enligt Fifa-basen helt jävla obegripligt.

Förvisso sa Infantino att vi kunde kritisera honom och korsfästa honom och lämna spelare, ledare och landslag i fred. Han kunde ta det. Han gör det för sportens skull. Han nämnde inget om sina 32 miljoner i årslön, sina fria resor med privatjet eller andra förmåner som kommer med jobbet. Som om han vore en frivillig.

Jag fick aldrig ställa någon fråga. Gatekeepern Bryan Swanson – som själv tog ordet efter Infantino och hyllade sin chef genom att berätta att han själv är homosexuell och nu är i Qatar och vi förstår inte hur fin Fifa-basen är som privatperson – styrde bort mig och många andra.

Annons

Tyvärr fick jag inte fråga Infantino om medaljen han fick av Vladimir Putin efter VM 2018 då Fifa-basen försvarade Ryssland och förklarade att landet visat omvärlden att man inte alls var vad många trodde. Nu vill jag höra om känslan kring medaljen och om hans attackförsvar av Qatar riskerar att slå tillbaka likt medaljen och hans försvar av Ryssland gjort.

Egentligen vet jag svaret utan att ställa frågan. Infantino ångrar naturligtvis ingenting och han vet att stödet för honom är massivt och kan köra på precis så här. Ingen kommer att ifrågasätta honom och de som eventuellt gör det är idioter, hycklare och några som inte förstår hur bra schweizaren är. Nästan så jag känner, Sepp Blatter kom tillbaka, allt är förlåtet.

Publicerad 2022-11-19 15:47

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto