Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hjärtat säger att Messi borde få avsluta med ett VM-guld

Lundhs blogg

Lionel Messis eftermäle hänger naturligtvis inte på ett VM-guld. Ändå hoppas jag att han får hissa pokalen om en dryg vecka. Rädd att drömmen om det dör mot Nederländerna.

Vad definierar en fotbollsspelares storhet? Det är många faktorer som styr när giganter från olika tidsepoker ställs mot varandra. Klart att Lionel Messi saknar ett VM-guld, och särskilt när man i Argentina ställer honom mot Diego Maradona.

Fredag kväll i Doha är det nästa steg på vägen mot den enda titel Messi saknar. På andra sidan på finalarenan Lusail Stadion står Nederländerna i en kvartsfinal. Inget är givet förutom att Argentina kommer att ha ett mäktigt stöd från läktarna.

Min bästa publikupplevelse hittills i Qatar var Argentina-Australien och där det var knökat och passionerat. När större delen av publiken visade sin vördnad genom att skrika “Messi, Messi, Messi” och varje gång namnet ekade runt bugade man sig som om man inte var värdig hans artisteri.

Annons

Det var svårt att inte dras med. Särskilt inte då pressläktaren flutit ihop med den gigantiska argentinska klacken som bara spridit sig utmed läktaren. Känslan var att alla gjort allt för att komma in och inte ens den armé av säkerhetsvakter som omger matcherna kunde hålla alla utanför.

Lionel Messi har själv aviserat att det är hans sista VM-slutspel. Den 35-årige virtuosen har mattats på senare år men blixtrat till som när han högg på ett läge mot Australien och bröt in i straffområdet från högerkanten och med ett fint skott ordnade 1-0.

Om han i klubblaget Barcelona (och i Paris SG) firat en hel rad triumfer och där han ofta spelat huvudrollen, vilket spillt över i sju Ballon d’Or, har han haft svårt att övertyga fullt ut i landslaget. Få titlar och målet mot Australien senast var det första efter gruppspelet i VM.

Annons

I Argentina har det funnits en tvekan som levt kvar sett till att Messi flyttade som 13-åring och gjort sina avtryck i Europa. VM-silvret 2014 var det främsta fram till Copa America förra året i Brasilien. Där gick det att ta på hans glädje när man slog Brasilien i finalen.

Messis enda pokal som senior med Argentina.

Klart att han kommer att vara en av världens största oavsett om det blir ett VM-guld eller ej i Qatar. Ingen kan ta bort vad han gjort under knappa 20 år som spelare och där det är ytterst få som kan mäta sig med vad han klarat av.

Vem är egentligen störst? Ju äldre jag blivit ju svårare har jag att ställa spelare från olika epoker mot varandra. Pelé? Maradona? Cruyff? Beckenbauer? Ronaldo? Ronaldinho? Cristiano Ronaldo? Det är omöjligt att jämföra dem med varandra.

Pelé som aldrig fick lämna Brasilien av politiska skäl. Varken regering eller militärdiktaturen vågade låta Santos-stjärnan åka till Europa. Brassen är ensam om tre VM-titlar vilket givetvis är gigantiskt. Maradona som närmast på egen hand tog både Argentina och Napoli till titlar. Messi och Ronaldo. Det är svårt att välja en spelare för var tid har sina utmaningar och svårigheter.

Annons

Å ena sidan är konkurrensen i dag mycket, mycket hårdare. Det är fler spelare från hela världen som slåss om att komma fram. Å andra sidan har dagens spelare helt andra förutsättningar kring kost, resor, träning och utrustning. Ja, det är många parametrar som gör det svårt att välja ut en spelare.

Lionel Messi är för mig sin generations största spelare. Han är snäppet före Cristiano Ronaldo, men det är mer min känsla än att det går att bevisa. Sedan är jag påverkad av att jag upplevde Maradona så skulle jag välja någon är han den störste. Pelé är för tidigt för mig.

Om Messi däremot tog Argentina till en VM-titel hade han varit den störste, men det är inget måste att vinna guld. Han har varit otrolig under större delen av karriären och det är klart att ett eventuellt VM-guld inte definierar honom. Vi kan bråka länge om vem som är störst, för det finns inget facit.

Annons

Tyvärr tror jag inte Messi & Co tar sig hela vägen. Hjärtat hoppas på det, för jag hade velat se honom frälsa nationen helt, men hjärnan säger att Nederländerna blir tufft i kvartsfinal och Brasilien i semifinal är omöjligt. Vi får väl se hur det slutar, de ska spela om det först.

Publicerad 2022-12-09 13:06

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto