Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Tidernas bästa final en dröm för Messi, Fifa och Qatar

Lundhs blogg

LUSAIL. Lionel Messi fick pokalen han drömt om sedan han var liten. Fifa och Qatar fick en final och ett VM de drömt om.

Nedanför läktarna på Lusail Iconic Stadium utanför Doha dansar de argentinska spelarna. De har precis fått ta emot den 36,8 centimeter höga VM-pokalen i solitt guld från Gianni Infantino och Qatars emir, shejk Tamim. Iförd en bisht – ett traditionellt högtidsplagg som går till krigare som vunnit – höjde Lionel Messi bucklan.

På läktarna var tusentals argentinska supportrar lika galet glada som spelarna. Efter en holmgång som sträckte sig över 120 minuters spel och straffar hade Argentina slutligen vunnit landets första VM-guld sedan 1986. Då Diego Maradona burit laget under VM i Mexiko och man tappat 2-0 till 2-2 innan Maradona frispelade Jorge Burruchaga som avgjorde.

ANNONS

Under månaden i Qatar har det varit främst Lionel Messi som tagit ansvaret på plan och sett till att förlusten i VM-premiären mot Saudiarabien bara var ett gupp på vägen mot firandet i Doha. Sju mål och tre assist har det blivit från Messi som även agerat mer Maradonskt, inte minst efter triumfen mot Nederländerna.

Om de argentinska spelarna firade var det förstörda franska spelare som landets president Emmanuel Macron försökte trösta (få verkade uppskatta det). Kylian Mbappé som blev den förste efter Geoff Hurst, finalen i VM 1966, att göra hattrick i en VM-final gömde sig först under sin tröja. Sedan såg han allt annat än glad ut när han fick priset som VM:s skyttekung.

Det franska fenomenet som fyller 24 om någon dag har på två VM-turneringerar ett guld och ett silver samt har gjort tolv mål på 14 matcher. Finalen på Lusail-stadion var han nära att vända på egen hand. Först två mål på 95 sekunder där avslutet till 2-2 var helt otroligt. Sedan en andra straff med några minuter kvar av förlängningen, men förgäves.

ANNONS

Om finalen var välspelad eller ej kan man säkert diskutera, men dramtiken, målen och modet från lagen går inte att ifrågasätta. Det var som en boxningsmatch där kombattanterna helt släppt sina guarder och bara vevade på i jakt på en knockout. Ett otroligt skådespel som utspelade sig. Det small åt bägge hållen.

Bara sista minuten på tilläggstiden av förläningen är värd en egen Netflix-serie. Där Emiliano Martinez handbollsräddade på Randal Kolo Muanis avslut och det var något som borde varit ett givet mål och franskt VM-guld. Tätt därefter var Argentina i anfall och Lautaro Martínez borde nickat in 4-3 till Argentina men bollen gick utanför.

I stället väntade straffar och där var Argentina starkare. Inte minst via målvakten Martinez som såg till att man ryckte direkt och till slut var det upp till Gonzalo Montiel att skjuta guldet till Argentina. Han som räddat med armen vilket gett en straff och 3-3 i minut 118 fick nu frälsa nationen.

ANNONS

Tidernas VM-final? Ja, och troligen tidernas final i fotboll. Liverpool-Milan i Champions League är väl där och hugger, men det är svårt att dra fram konkurrenter till Argentina-Frankrike i Doha. Om det inte vore så svårt att göra fotboll på film hade man kunnat tro på en regisserad föreställning.

Fifa har garanterat velat slippa en vinnare från Europa. Man vill dessutom bjuda på det bästa VM:et någonsin och den bästa finalen någonsin. Allt inträffade och det passade manuset att Lionel Messi fick vinna VM-guldet, men att Kylian Mbappé också fick glänsa.

Qatar fick ett VM-avslut man drömt om. En nationaldag och en helgdag fick krönas med att två av stjärnorna i landets fotbollslag, Paris SG, fick briljera i en match som visade varför fotboll har en sådan enorm dragningskraft. Qatar fick vad man betalat för, och om det är värt priset går garanterat att diskutera.

ANNONS

Qatar tog VM-guld i sporttvätt. Klart att bilden inte är densamma över hela världen, är rätt övertygad om att en annan bild satt sig i Sverige och en del andra länder, men globalt har det gått hem. Det var ett fantastiskt VM, en fantastisk final och berättar man inte om baksidorna så är det budskapet som sätter sig.

Var det kanske en hel värld som hoppades på Lionel Messi inför VM-finalen? Ja, bortsett från Frankrike då. Argentinas lagkapten fick vinna den saknade VM-titeln. Om han är bäst nånsin? Kanske, tycker det är svårt att jämföra över tidsepoker. Klart är att Lionel Messi är bland de allra främsta genom alla tider.

VM-finalen fick annars en lite trist start efter 20 minuter. Med ännu en straff för Argentina. Inget lag har fått fler straffar under ett VM än Argentina som fått fem i Qatar. Inget lag har fått fler tveksamma straffar under ett VM än Argentina som fått fyra i Qatar.

ANNONS

Situationen mellan Angel Di Maria och Ousmane Dembélé som ledde till straff för Argentina efter 20 minuters spel av VM-finalen kunde hängt över den här VM-titeln. Domaren Szymon Marciniak pekade på straffpunkten när Di Maria föll i straffområdet. Även om Dembélé var på Di Maria var det en mycket tveksam straff.

Konspirationer av den karaktären kan lätt få fäste i fotbollsvärlden. Sett till hur Fifa-basen Gianni Infantino gått åt Europa och Uefa är det inte långsökt att tro att han skulle vilja se Argentina som världsmästare. Tror jag på allvar att det är riggat? Nej, men Argentina har fått en del oerhört billiga straffar.

Om ledningsmålet riskerade att bli kontroversiellt, och grund till evig diskussion om det är rätt- eller feldömt, var 2-0 till Argentina ren briljans. Spelteknik ur den högre skolan när Mac Allister passade Messi centralt i plan som på två touch hittade Julian Alvarez på högerhanten. City-forwarden spelade vidare på ett tillslag till Mac Allister som sedan på ett tillslag frispelade Angel Di Maria.

ANNONS

Lloris var chanslös när Di Maria skickade in 2-0. Det var ett mål som påminde om hur den sovjetiska superfemman spelade ishockey och gjorde som de ville. Kan den briljansen sudda ut frågetecknet kring straffen? Nja, de som lutar år Frankrike kommer hävda att 1-0 gav möjlighet till 2-0.

Om straffen går att ifrågasätta var det annat kring vilket lag som dominerade första halvlek. Argentina hade total kontroll och skapade lägen till skillnad från det franska landslaget. Bytet av Olivier Giroud och Ousman Dembélé i minut 41 tydde på att förbundskapten Didier Deschamps knappast var nöjd.

Även om Frankrike var vassare under andra halvleken och inbytte Thuram bidrog mycket krävdes det en straff som Kylian Mbappé skickade in till 1-2 för att det skulle bli match igen. 95 sekunder senare högg Mbappé och visade klass när han ordnade 2-2. Där och då var det få som trodde på ett tröttkört Argentina som tappat ledningen.

ANNONS

Efter att Lionel Messi skickat in 3-2 i förlängningen var vi många som trodde att det här trots allt är Argentinas VM. Mbappé ville annat när Montiel fick bollen på armen och ordnade 3-3. Därefter skapades ytterligare några målchanser men det slutade oavgjort.

Det krävdes straffar för att kora en segrare och när väl VM-finalen var avgjord var det ett gäng vinnare på innerplan. Emiren av Qatar, Fifa-presidenten Gianni Infantino och Lionel Messi & Co kunde alla fira avslutningen av tidernas bästa VM och VM-final.

Publicerad 2022-12-19 08:40

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto