Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bra att Klaveness försöker krossa Uefas glastak

Lundhs blogg

LISSABON. Uefas styrande exekutivkommitté är 19 medlemmar. Av dem är en ynka kvinna inkvoterad. Norges Lise Klaveness vill krossa glastaket – och det gör hon rätt i.

Under onsdagen väntar Uefas årliga kongress i Portugals huvudstad. I ett kongresscenter vid floden Tajo och under 25 april-bron (uppkallad efter Nejlikerevolutionen 1974 som gjorde landet demokratiskt) samlas Europas fotbollsledare för 47:e gången.

De är alla incheckade på ett flådigt hotell i stadens centrum och det finns ett tydligt schema med måltider, möten och annat för dem som är på plats. I lobbyn på Corinthia Lisbon kan man se representanter för diverse nationsförbund stryka omkring och snacka med varandra. Mingla, helt enkelt.

Efter gårdagens besked om att EM 2025 gick till Schweiz är fokus under onsdagen på valet till Uefas exekutivkommitté. Det som är organisationens styrelse och där sitter 19 personer varav kongressen väljer 16. Bayern Münchens Karl-Heinz Rummenige och Paris SG:s Nasser Al-Khelaifi sitter på European Club Associations mandat och La Liga-basen Javier Tebas sitter på Europas fotbollsligors mandat, även om han kliver av.

Annons

Uefa leds sedan 2016 av slovenen Alexander Ceferin och han kommer att väljas om som president utan motkandidat. Det är det vanliga i fotbollsvärlden, så även i Sverige. Ohotad är även Hans-Joachim Watzke, förste vice ordförande i Tysklands fotbollsförbund och vd för Borussia Dortmund, som är ensam kandidat för en styrelsepost på två år.

Lägg till ovan två att den inkvoterade kvinnans post i exekutivkommittén ska väljas av kongressen. Där är Wales Laura McAllister ensam kandidat till den platsen (föregångaren Florence Hardouin fick sparken av franska förbundet och faller bort) och McAllister kommer att väljas in. Och nej, det är inget skämt att det 2023 bara finns en plats för kvinnor i Uefas styrande råd. Av totalt 19 platser

Å andra sidan kanske inte svensk fotboll ska slå sig för bröstet. Nyligen valde man ännu en man till ordförande för fotbollsförbundet. Det vill säga att det varit en obruten svit på män sedan förbundet grundades 1904 och det är 11-14 stycken beroende på hur man räknar (starten var rörig med konkurrerande förbund). Och i världen är det bara sju kvinnor som leder nationsförbund just nu: Norge, Island, USA, England, Kanada, Nya Zeeland samt Turks och Caicos.

Annons

Utöver ovan klara val till Uefas exekutivkommitté är det elva kandidater som slåss om sju lediga styrelseplatser på fyra år som är uppe till val. Tidigare SvFF-ordföranden Karl-Erik Nilsson valdes om på fyra år redan 2021. Han sitter till 2025 men kliver av då man måste ha en post i ett nationsförbund för att kunna väljas. Kanske något för Fredrik Reinfeldt att börja jobba på? Nye SvFF-basen är i Lissabon för att bekanta sig med Uefa.

Följande elva personer slåss om sju platser: Lise Klaveness, Norge, Jesper Möller, Danmark (ställer upp för omval), Philippe Diallo, Frankrike, Armand Duka, Albanien (omval), Petr Fousek, Tjeckien, Levan Kobiasjvili, Georgien, Andriy Pavelko, Ukraina (omval), Rod Petrie, Skottland, Hugo Quaderer, Liechtenstein, Luis Rubiales, Spanien (omval), Björn Vassallo, Malta.

Annons

En av de elva kandidaterna till Uefas exekutivkommitté är alltså en kvinna. Lise Klaveness som under sitt första år som Norges förbundsordförande gjort avtryck. Klaveness rivstartade i Doha för ett år med att ifrågasätta både Fifa och Qatar. Hon har varit tydligt kritisk till Fifa-basen Gianni Infantino. Och hon låg bakom ett förslag på senaste Fifa-kongressen om att utreda om VM i Qatar bröt mot Fifas egna statuter kring mänskliga rättigheter.

Nu utmanar Klaveness om en plats i Uefas högsta råd och gör det på männens område. Kanske är möjligheterna små att hon lyckas, men det är uppfriskande att hon tar klivet. I och med det sätter hon ljuset på det helt bisarra att av totalt 19 personer är det bara en kvinna och hon är inkvoterad på den platsen. Det här är dessutom något relativt nytt.

Norskan Karen Espelund fick posten 2012 till skänks då Uefa insåg att det såg illa ut. Hon blev bortdribblad tre år senare och istället blev fransyskan Florence Hardouin invald. Och nu är det klart med walesiska Laura McAllister som tar kvinnoplatsen. Lise Klaveness vill inte att kvinnor ska ställas mot varandra utan tar striden.

Annons

Förutom att inte alla uppskattar den frispråkiga Lise Klaveness är det nordisk kamp. För inom Uefa är många mer besatta av geografiska hänsyn snarare än att det ska bli fler kvinnor. Och Jesper Möller, som suttit fyra år redan, har jobbat hårt för att väljas om. Bland annat föreslog han omval av Ceferin på Uefa-kongressen redan för ett år sedan. De som smeker medhårs har alltid lättare i organisationer som Uefa och Fifa.

Möjligheterna att Lise Klaveness blir invald är nog små men hon har satt ett sikte på Uefas glastak. Någon gång spricker det och om inte annat är det direkt pinsamt att en organisation som påstår sig kämpa för damfotboll domineras av idel män. Kanske dags för en revolution även inom Uefa? Närmare 50 år efter att demokratin kom till Portugal.

Publicerad 2023-04-05 08:43

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto