Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Olika öden för MFF:s mittfältare – och svårt att inte lida med "AC"

Lundhs blogg

Tätt efter att landslagsmannen Hugo Larsson fått idel beröm av Janne Andersson kom beskedet. Anders Christiansen är borta resten av säsongen med hjärtproblem. Svårt att ignorera smärtan för MFF-dansken – och livets nyckfullhet.

Fotbollslandslagens klädsponsor har bytt högkvarter i Solna och i en tid när vi alla är jagade och pressade läste jag inte mejlet från SvFF tillräckligt noggrant. Därför befann jag mig på fel plats och det krävdes en svettig marsch för att nå fram till det nya pressrummet i tid för att få se namnen i EM-kvaltruppen på skärmen.

När jag klev in i salen var U21-landslagets minst sagt entusiastiske förbundskapten Daniel Bäckström redan i gång med att tala om sina erfarenheter och presentera truppen inför EM-kvalet som börjar borta mot Gibraltar. Onekligen en del intressanta namn med Persson, Rosengren, Swedberg, Ayari, Ondrejk och Bardghjiläs hela truppen här – men Hugo Larsson saknades.

Annons

Efter U21-dragningen var det dags för A-landslagets förbundskapten Janne Andersson som började med att vända tillbaka till då. Det vill säga till förlusten mot Belgien och vinsten mot Azerbajdzjan i EM-kvalets inledning i mars. Han tyckte 0-3 förlusten var i överkant men att även 5-0 var i mesta laget och skippade att ta upp studiobesöket.

Därefter berättade förbundskaptenen om den rekordstora truppen på 29 spelare inför den kommande samlingen som främst handlar om mötet med Österrike. Erfarenheterna från juni-matcherna 2022, då återbud, skador och sjukdom innebar att landslaget hade en enorm omsättning på spelare, gör att Andersson på förhand tar höjd för skador, känningar och annat som kan sätta stopp för spelare.

I den truppen på 29 spelare fanns därmed Hugo Larsson. Mittfältaren som tidigare i veckan blev klar för Eintracht Frankfurt i en allsvensk rekordaffär tar nu klivet in i en svensk A-landslagstrupp. Larsson fick förvisso debutera på januariturnén, men det här är ett snäpp upp även om han kanske inte får hänga med till Österrike.

Annons

Helt rätt att ta med Svartes stolthet. Det spel Larsson visat både under debutsäsongen 2022 och under 2023 visar att de flesta kurvor pekar uppåt. Givetvis bör han få speltid mot Nya Zeeland och är en spelare som visar att allt inte är mörkt i svensk fotboll när det handlar om att ta fram talanger. Utan att det görs ett bra arbete på många ställen.

Det var härligt att att höra Janne Andersson tala berömmande om Hugo Larsson och om mittfältarens raska utveckling. Även kul att förbundskaptenen tog upp hur en irriterad Larsson blängt på Andersson när han bytte ut MFF-mittfältaren i januari, och hur det ledde till att ynglingen dagen efter frågade sin förbundskapten om de hade ett problem…

Samlingen i juni innebär alltså först en träningsmatch mot Nya Zeeland på Friends Arena 16 juni följt av EM-kval i Wien 20 juni. Räkna med att det blir två helt olika elvor i matcherna och att förbundskaptenen ser insatsen mot Nya Zeeland som en möjlighet att inventera spelare för framtiden. Utan skador lär färre än 29 åka till Wien. Kanske Larsson får vända hem till Malmö då, men helt givet är det inte.

Annons

Klart är att Sverige har ett oerhört gynnsamt läge inför ödesmötet i Österrike. Man samlas en måndag och spelar tävlingsmatchen påföljande tisdag. Ovanligt mycket tid till träning och att slipa på detaljer. Motståndarna Österrike har det värre som möter Belgien borta på lördagen och sedan Sverige hemma på tisdagen. Därmed går det inte att gnälla kring förutsättningarna.

Det råder ingen tvekan om att denna samling kan vara början på slutet för Janne Anderssons tid som förbundskapten. Förlust och det blir svårt att tro på svenskt EM-deltagande. Om Österrike skulle sno åt sig en poäng i Bryssel några dagar före ökar trycket än mer på Andersson. Även om han gav ett mycket balanserat intryck under presskonferensen.

Inte ens frågor om Viaplay och hans påstående om kanalens respektlösa bemötande fick honom att svaja. Förbundskapten Andersson svarade på hur han tagit saker i för sig rätt ordning och behövde lyfta den delen, men att han nu givetvis var redo att kliva in till de fyra personer som väntar i Viaplay-studion i Wien. Fortsättning följer och resultaten kommer naturligtvis sätta agendan.

Annons

Tyvärr för Janne Anderssons del är den svenska backlinjen fortsatt skadedrabbad, framför allt på kanterna. Ingen Ludde Augustinsson och inte heller någon Emil Krafth, Emil Holm eller Joel Andersson med under denna samling. Bara det att Ken Sema samt Linus Wahlqvist Egnell och Daniel Sundgren är tillbaka som vänster respektive högerbackar säger en del om alternativen.

Troligen blir det att Andersson kör med Martin Olsson till vänster och Wahlqvist Egnell till höger. Victor Nilsson Lindelöf lär få sällskap av antingen Hjalmar Ekdal eller Isak Hien och där kan träningarna avgöra. Hien har ett försteg i att ha spelat mer matcher på slutet än Ekdal som ska vara frisk och Verona-backen kanske kniper platsen.

Jens Cajuste var tillbaka i landslagstruppen igen efter sidsteppningen senast vilket är bra. Det gör att det finns en rad alternativ centralt men i mötet med Österrike är Albin Ekdal och Samuel Gustafson nära startplatser och till vänster är Emil Forsberg given. Till höger? Mattias Svanberg? Dejan Kulusevski? Viktor Claesson? Verkar inte som om Jesper Karlsson är nära start nu heller.

Annons

I anfallet kan Kulusevski vara ett alternativ ihop med givne Alexander Isak. Annars är det Viktor Gyökeres som kan vara partner till Isak och då trycka ner Tottenhams svensk till en kant. Det är svårt att ta ut en startelva här och nu och spelarna har knappa två veckor till samling. Förhoppningsvis får Janne Andersson det jobbigt med många alternativ snarare än att behöva laga och lappa som för ett år sedan.

Knappt hade vi klivit utanför sponsorns nya högkvarter – där landslaget framöver ska lägga de flesta liknande presskonferenser – innan det small i telefonerna. Beskedet om att Malmös lagkapten och härförare Anders Christiansen är bort hela säsongen efter undersökningarna som följde när han kände yrsel och illamående i samband med en träning.

Danske Christiansen är utan tvekan en av de bästa utländska spelarna som varit i allsvenskan någonsin och han var själv med i den danska EM-trupp som fick se sin lagkamrat Christian Eriksen segna ner på Parken sommaren 2021. Eriksen var nära att dö men är otroligt nog tillbaka på högsta nivå i Manchester United.

Annons

Nu är det Christiansen vars karriär är i fara men där det viktigaste givetvis är att han lever. Ändå går det inte att runda smärtan MFF-mittfältaren troligen känner i att inte kunna göra det han älskar, det vill säga spela fotboll, och Christiansen hade ju hopp om att inte bara vinna mer med Malmö utan även få till ett äventyr till för att säkra familjens framtid.

Det är bara någon vecka sedan Hugo Larsson och Anders Christiansen spelade ihop och inte sällan var det vackert att följa veteranen och talangen på planen. Livets nyckfullhet innebär att Larsson är på väg att lyfta mot landslag och Bundesliga och Christiansen får leva med en osäkerhet om han ens kommer tillbaka som spelare. Det går inte att ta något för givet och att man ska försöka njuta av dagen.

Publicerad 2023-05-31 17:02

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto