Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kunde Neuer gjort en "Wilander" och gett England målet?

Lundhs blogg

Manuel Neuer, Mesut Özil och de andra tyskarna såg givetvis att Lampards skott var innanför. Neuer berättade för mig i mixed zone att han försökte dra i gång spelet så snabbt han bara kunde för han trodde bollen var inne. Özil sa att de hade tur och att sådan är fotbollen.

Kunde tyskarna ha gjort en Mats Wilander? Och erkänt att det var mål? Den svenske 17-åringen rättade domaren och gav bort en poäng som var matchboll i semifinalen mot Jose-Luis Clerc i Franska öppna 1982. “I can’t win like this, the ball was good”, sa svensken. Stort.

“That’s the way I was brought up,” förklarade Wilander. “As a child my parents taught me that it was wrong to steal. If it was wrong to take something which does not belong to you in the street, then it must also be wrong to do the same on a tennis court.”

Tyvärr ser vi inte den typen av Fair Play i många sporter. Varför? Ja, säg det, det är väl mer en filosofisk fråga. På något sätt var väl Wilanders uppväxt i det svenska folkhemmet något som inte speglar dagens samhälle där “Äta eller ätas” gäller och vi firar vinnare oavsett hur det går till att de tar sig dit.

Annons

Enda sättet att åtminstone försöka vända trenden är att i efterhand straffa fuskare (som Fabiano som tog med handen och även en hel del filmare) samt att ge domarna möjlighet att rätt så grova missar som den vi fick se i the Battle of Bloemfontein. Då kanske vi kan gå åt Wilander-hållet.

Trots allt lägger vi ett enormt tryck på domarna som leder matcherna, men även spelarna har ett ansvar för hur de uppträder på planen. Alla är ju med i matchen.

Fast jag förstår verkligen att tyskarna spelade vidare, sådan är ju fotbollen i dag, och även om de blivit hyllade som sportsliga så vill de vinna VM och det är tyvärr inte alltid de sportsliga som vinner. Oavsett vad vi drömmer om, så är det annat än Fair Play som styr.

Tyskarna följde bara praxis och körde på och det fattar jag, och som de körde på sedan. De flesta i England är ju inne på att det bortdömda målet inte kan dölja hur svagt det engelska landslaget var i VM-åttondelen.

Annons

*****

Tack vare er läsare får jag här ett smakprov på hur en Diego-fest kan vara. Om Argentina tar VM-guld ska jag göra allt för att ta mig in där:

[youtubeplay id=”_FMkL7ulkJ8″ size=”large”]

*****

Inom ett par veckor ska Englands förbund ta ett beslut om Fabio Capello. Att italienaren inte kliver av själv hänger säkert ihop med att det kostar 100 miljoner kronor för honom att självmant stiga av, jämfört med om det engelska förbundet kickar honom.

Vidhåller att man ska behålla Capello och sedan se till att plöja in de 100 miljonerna man sparar och ytterligare pengar i att bygga upp en talangutveckling som är värd namnet. Gör som Tyskland gjorde efter EM 2000, de åkte till Frankrike och kollade in hur ett av världens bästa talangfabriker får fram spelare. Det betalar sig nu, de talanger som vi ser i Löws nya landslag är frukten av den satsningen.

Annons

Capello har givetvis del i ansvaret men det var för många av de engelska spelarna som inte nådde upp i toppform. I fallet Wayne Rooney tror jag skadan från i slutet av våren hänger i. Sedan är det bara att konstatera: få av de kvarvarande lagen bygger sina framgångar på spelare i Premier League. Ta bara en sådan sak att Manchester United inte har en enda spelare kvar i VM, men det är gott om före detta United-lirare: Veron, Forlan, Ronaldo, Heinze och några till

Och det finna naturligtvis en massa statistik att ta till, som att de engelska spelarna bara är runt en tredjedel i Premier League och få av dem lämnar de brittiska öarna. Sedan har vi det med tränare: det finns 2,769 engelska tränare som  har olika Uefa-licenser, i Spanien är det 23,995, i Italien 29,420 och i Tyskland 34,790.

Annons

*****

Ny tränare i förra veckan. I dag en veritabel bombmatta av grejer. AIK ligger inte på latsidan och Helgi Danielsson är en bra rekrytering, mer tveksam till Robert Åhman-Persson. Vad Goran Ljubojević och Admir Ćatović kan tillföra får vi se. Den stora skrällen är att Martin Mutumba och Bojan Djordjic drar till Ungern av alla ställen.

Det blir ett helt nytt AIK som ska kvala till Champions League och några större framgångar i det kvalet vore bragdartat sett till hur den regerande mästarklubben ömsat skinn. Det måste finnas finansiella hänsyn bakom affärerna, eller har det hänt något kring über-AIK:arna Djordjic och Mutumba?

*****

Tillbaka på asfalten i Joburg. Är så lättad att det knappt går att beskriva i ord, det måste upplevas. Även om jag är nomad i blodet, så är jag en city-nomad och inte en natur-nomad.

Annons

Höll på att tuppa av när vi kom till en helt öde spökgård mitt ute på vischan mitt i natten och mitt i mörkret. Det var olika kattdjur som rörde sig fritt på gården och killen i repan, vars haltande och tuffa uppsyn fick mig att tänka på Falconetti i “Rich man, poor man”, eskorterade sedan ut oss i olika små rum. Säkerheten där var i klass med den första grisens hus i den gamla Disney-filmen där vargen kan blåsa ner kåken.

På klassiskt Boer-vis låg det Nya testamentet i Afrikaans på nattduksbordet och där och då sökte jag hjälp hos min skapare. För jag vågade inte fråga Mange och Ekwall om att dela rum. Men inte hjälpte något, det var bara att bita i kulan som gällde.

*****

Tog mina tyska brillor på mig för att hedra Tyskland när en tysk journalist-guru – han kunde ALLT om svenskar i Bundesliga – gästade Ekwall vs Lundh on Tour efter 4-1 på engelsmännen. Fast han körde mer seriös Wallraff-style och var knappt glad över segern, han borde köra lite mer “turkish” efter en sådan seger, typ när man vänder sig till italienarna och skriker “due-due” i EM 2004.

Annons

I programmet får ni två vinnare av exklusiva vuvuzelor och får en ny chans att vinna.

Publicerad 2010-06-28 14:56

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto