Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Mot Brasilien - så ser vägen ut för Sverige

Lundhs blogg

Sverige är efter 2-1 segern klart för play off och på tisdag spelar man mot gruppvinnarna Tyskland och resultatet i den matchen styr om Blågult blir seedat.

Fördelen med att bli seedad när Fifa lottar play off 21 oktober är att man slipper möta någon av de tre andra seedade lagen i play off 15 och 19 november. Däremot är det så att Fifa även lottar vilket lag som börjar hemma respektive borta.

Europa har 13 platser i VM i Brasilien 2014 och det var 53 lag som gjort upp om platserna i nio kvalgrupper, varav åtta består av sex lag och en består av fem lag.

De nio gruppvinnarna går direkt till VM i Brasilien. De åtta bästa grupptvåorna gör upp om fyra platser i playoff. Nu har Sverige ordnat den platsen som grupptvåa och är klart för play off.

Det handlar för Fifa att vaska fram åtta grupptvåor utav nio i Europas VM-kval, helt enkelt. Eftersom en VM-kvalgrupp har fem lag och de resterande åtta grupperna har sex lag så tar man bort det sämsta laget.

Annons

I Sveriges fall blir det att man plockar bort Färöarna. Sedan ställer man de nio grupptvåorna emot varandra och rankar dem efter:

  1. Flest poäng
  2. Målskillnad
  3. Flest gjorda mål
Just nu är tabellen över grupptvåor följande:
G  Grekland 8 6 1 1 9 4 +5 19
H  Ukraina 8 4 3 1 12 4 +8 15
F  Portugal 8 4 3 1 15 8 +7 15
I  Frankrike 7 4 2 1 12 6 +6 14
C  Sverige 7 4 2 1 12 8 +4 14
E  Island 7 4 1 2 14 13 +1 13
A  Kroatien 7 3 2 2 9 6 +3 11
D  Turkiet 7 3 1 3 9 7 +2 10
B  Bulgarien 7 1 4 2 6 7 −1 7

Källa för tabellen finns här.

Oktobers FIFA-rankning – som inkluderar de sista matcherna i VM-kvalet – är grunden till vilka fyra lag som seedas. Sverige har stärkt chanserna att seedas med de tre segrarna i höst men bör helst ta poäng mot Tyskland för att bli seedat som ett av fyra landslag.

Klart är att Bulgarien/Danmark, Ungern/Turkiet/Rumänien och Island inte går om Sverige vid en ny rankning som sker i slutet av denna vecka. Dock ska en av grupptvåorna bort och det räcker inte att hålla dem bakom sig för att bli seedat.

Annons

Som det ser ut nu missar Bulgarien/Danmark play off. Sverige får 850 rankingpoäng vid förlust på tisdag, 891 poäng om man kryssar och 973 vid seger.

Just nu konkurrerar Sverige med Frankrike och ska man hålla det landslaget efter sig i Fifa-rankningen krävs ett kryss mot Tyskland förutsatt att fransmännen slår Finland på tisdag. Även Ukraina är ett lag som Sverige kan hålla bakom sig med kryss på tisdag.

Kroatien möter Skottland borta och om man förlorar den kan Sverige gå om. Slovenien kan dock hota Sverige om man vinner samtidigt som svenskarna förlorar. Grekland ser ut att hålla sig före Sverige precis som Portugal.

Det kommer att bli tajt för Sverige att bli seedat och det är många lag inblandade och det enda man vet är att svensk seger mot Tyskland ger seedning, annars hänger det på andra resultat.

Annons

I playoff gäller vanliga regler, det vill säga att flest bortamål ger avancemang vid lika antalet gjorda mål i bägge matcherna. Mål i en eventuell förlängning för bortalaget räknas också dubbelt.

Kan man inte skiljas åt efter två matcher och förlängning på 2 x 15 minuter i den andra matchen så blir det straffläggning för att avgöra vilket lag som får åka till VM i Brasilien.

Publicerad 2013-10-12 00:59

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto