Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Rapport från en vinterturné, dag fyra

Lundhs blogg

Tv-tiderna är naturligtvis viktiga och det är avspark 13:45 svensk tid söndag. Sverige-Elfenbenskusten går att se i TV12 och via cmore.se och sändningen drar i gång 13:30. I studion i Stockholm finns Anna Brolin och Jon Persson och det är Jesper Hussfelt och Anders Andersson som kommenterar matchen.

***

Man kan lugnt säga att det var fullt tryck på Fotbollskanalen under lördagen och det här är vad som kom hem från Abu Dhabi när vi jobbade på:

Lasse Lagerbäck gästade Tjernström vs Lundh och talade om sin roll som Janne Anderssons bollplank, om att han inte ska in och snacka så mycket med vare sig spelare eller media och att han ibland kan sakna att få bestämma. Dessutom var han imponerad av de unga spelarna i truppen och pratade en del om Alexander Isak.

Vi sände en timme av träningen och direkt efter den fick vi startelvan av Janne Andersson där Per Frick tog plats framför Alexander Isak vilket överraskade en del.

Annons

Sverige: Abrahamsson – Salomonsson, Brorsson, Wahlqvist, Konate – Bärkroth, Olsson, Lewicki, Claesson – Andersson, Frick.

Under vår långa LIVE-sändning så fick Alexander Axén frågan om de fem klubbar vars tränare inte är på plats i Abu Dhabi och ÖSK-tränaren höll inte igen. Han var kritisk. Vilket fick AIK:s Björn Wesström och ÖFK:s Daniel Kindberg att slå tillbaka med att det är “bättre att hålla sig till vad man själv gör”. 

Just den vanligtvis frispråkige Kindberg kanske ska fundera på om man inte kan säga vad man tycker? Alexander Axén måste väl kunna få säga vad han tycker, att samarbete är något svensk fotboll behöver. Tror aldrig AIK:s huvudtränare varit på plats och det går inte att tvinga någon heller.

SvFF backade dock upp Axén. Här är för övrigt svensk fotbolls syn om varför man samlas, via Urban Hammar på förbundet.

Annons

Kollega Sundberg pratade med Pa Konate som hade synpunkter på Malmös förre tränare Allan Kuhn. Vilket fick den sparkade MFF-tränaren att bryta tystnaden och ge sin första intervju sedan han fick gå. Kuhn var trött på att få kritik från spelare och pekade på Konates svar i Abu Dhabi och Franz Brorssons intervju i Sydsvenskan.

Dessutom sköt Kuhn in sig på svensk media och lyfte att Markus Rosenberg ringt honom. På ett sätt gläder det mig att “Rosi” ringt för jag har talat med ett gäng MFF-spelare som inte ens haft sms-kontakt med den sparkade tränare. Tycker inte heller att det är så konstigt att spelare vill ge sin syn på hur det varit under en tränare.

Allan Kuhn valde att ligga lågt, det är givetvis fritt blås. En del andra spelare har svarat på frågor om hur det var. Allt kan inte bemötas med antingen “inga kommentarer” eller med att lama svar. Spelare måste få säga hur de upplevt det. Sedan får var och en dra sin slutsats av vad exempelvis Pa Konate, som inte spelat så mycket, säger om Kuhn.

Annons

Att svensk media vill ha svar är väl inte så konstigt. Det är rätt ovanligt att ett guldlag sparkar sin tränare. Vill dock flagga för att jag redan för ett år sedan var tveksam till en vågad satsning i att anställa den oerfarne Kuhn. Var heller ingen hemlighet att han tappade rätt mycket makt tidigt och att spelarna lutade sig mot mer erfarna krafter som Rosenberg och Kari Arnason.

Gjorde en intervju med Malmö-killen Saman Ghoddos som berättade om sin makalösa resa. För några år sedan stod han utan kontrakt efter en svag säsong i Trelleborgs FF i division 1 och hade dessutom fått sparken som telefonförsäljare för att han sålde för dåligt. I dag är han succéman i Östersund och med A-landslaget.

Intervju med Anton Tinnerholm som inför årets vinterturné hade en annan träningsstrategi, hans fokus är att vara i slag till Malmös säsong snarare än till turnén i Abu Dhabi. MFF-backen berättar att han börjat diskutera nytt kontrakt med klubben, att han inte vill flytta bara för att man ska och hur bra han trivs.

Annons

Nedan är fler tv-intervjuer från LIVE-sändningen:

Ken Sema hyllade Graham Potter.

Saman Ghoddos om att det inte gått fort för honom.

Pa Konate vill ha mer speltid och vill ut i Europa.

Anton Tinnerholm om vad som krävs för att han ska nå landslaget på allvar.

***

Stekande sol hela lördagen och riktigt varmt när landslaget tränade på matcharenan Zayed Sports City Stadium.

***

Avspark mot Elfenbenskusten 16:45 lokal tid. En namnkunnig trupp som väntar Sverige då man laddar upp inför Afrikanska mästerskapen där man är titelförsvarare sedan 2015. Inte sett Elfenbenskusten i träning här men det sägs att de påbörjade sin samling i fredags.

Truppen: Målvakter: Sylvain Gbohou (TP Mazembe Englebert), Badra Ali Sangare (AS Tanda), Mande Sayouba (Stabaek) Backar: Serge Aurier (Paris St Germain), Mamadou Bagayoko (St Truiden), Eric Bailly (Manchester United), Simon Deli (Slavia Prague), Wilfried Kanon (ADO Den Haag), Lamine Kone (Sunderland), Adama Traore (Basle) Mittfältare: Victorien Angban (Granada), Cheik Doukoure (Metz), Franck Kessie (Atalanta), Yao Serge Nguessan (Nancy), Jean Michael Seri (Nice), Geoffroy Serey Die (Basle) Anfallare: Wilfried Bony (Stoke City), Max Alain Gradel (Bournemouth), Salomon Kalou (Hertha Berlin), Jonathan Kodjia (Aston Villa), Nicolas Pepe (Angers), Giovanni Sio (Stade Rennes), Wilfried Zaha (Crystal Palace).

Annons

Årets Afrikanska Mästerskap går i Gabon och börjar 14 januari och finalen går 5 februari och ni kan läsa mer om den här på det Afrikanska förbundets hemsida.

***

På hotellgymmet syntes Sef-direktören Stefan Lundin.

***

Under lördagen mötte kollega Mattias Tjernström en kvartett på väg ut ur hissen på vårt hotell. Från SvFF var det generalsekreterare Håkan Sjöstrand, landslagschefen Lasse Richt och P-förbundskaptenen Roland Nilsson samt IFK Norrköpings manager Jens Gustafsson. Ska sägas att Gustavsson och Nilsson bor på vårt hotell, men det gör inte Sjöstrand och Richt.

Undrar vad herrarna diskuterade? SvFF söker ju som är väl känt en förbundskapten för U21-landslaget och enligt våra uppgifter att Gustafsson ett hett alternativ. Återstår att se vad man landar i, för även om SvFF vill ha Gustafsson så är det känsligt både mellan SvFF och Norrköping med tanke på att man tog Janne Andersson från klubben, och mellan Gustafsson och Norrköping då han bara varit där sedan i juni.

Annons

***

Vill du veta Sveriges tröjnummer? Kolla in här, för här är de två lappar som SvFF skrivit.

***

Rätt eller fel att låta Alexander Isak börja på bänken? Fel. Det är väl just en sådan tuff match som kan vara nyttig för honom att känna på. Att Elfenbenskustens spelare är fysiskt tuffa och stora ska inte vara något som skrämmer, utan snarare ska han väl lära sig att använda sina egenskaper för att ändå göra det bra mot sådant motstånd.

Under träningarna i Abu Dhabi har Isak varit i klass med de andra anfallarna: Sebastian Andersson, Per Frick och Alexander Jeremejeff. Möjligen har Andersson varit snäppet vassare än de andra och att Jeremejeff varit lite mer anonym men det är inte mycket som skiljer dem åt här på träningarna.

I intervjun med Janne Andersson när han släppt startelvan så poängterade han att Per Frick gjort sju mål och fyra assist under en stark höst i Elfsborg. Kollade upp det och enligt den officiella statistiken på svenskfotboll.se så är det sju mål och noll assist på sju starter och 17 inhopp. Totalt 1496 minuter i spel i Allsvenskan 2017.

Annons

Alexander Isak har tio mål och en assist på 19 starter och fem inhopp och en total speltid på 1596 minuter. Nu är det inte spelet i Allsvenskan som enbart ska ligga till grund för eventuell speltid med landslaget på vinterturné. Den potential som Isak har som 17-åring och med tanke på vad han gjort så borde han starta.

Inser att det är många scouter som just tror att Isaks begränsade fysik i närkamper är något som gör det svårt för honom. “Det är löjligt att det talas om Premier League för honom. Han hade inte haft en chans och alla spelarna i sämre lag hade haft honom i sin ficka utan problem”, säger en scout som i perioder jobbat i England.

Möjligen har Janne Andersson en tanke att inte bidra till hajpen än mer och skydda 17-åringen? Undrar om det är rätt väg och om det ens går att skydda en spelare på det sättet. Snarare är det väl så att om han är uttagen så borde han få chansen att spela. Vinterturnén handlar mer om att spelare ska få chansen att utvecklas på bekostnad av resultat.

Annons

Ingen kan veta om Alexander Isak blir en storspelare eller inte. Fotbollshistorien är fylld av exempel på unga stjärnskott som inte blivit så bra som man trott. Dessutom är det ett nålsöga som man ska igenom för att etablera sig som proffs i en större klubb i utlandet. Däremot så bör Isak få chansen att spela när han inte fallit ur ramen, och ett inhopp i dag och en startplats på torsdag.

För övrigt en bra intervju med Alexander Isak som Expressens Daniel Kristoffersson gjorde på plats, när han fick chansen att sitta ensam med anfallaren. Där Isak talar om att det bästa är att han blir såld men får spela kvar i AIK och kör “inga kommentarer” på frågan om besök hos Real Madrid. Återstår att se om det blir så. Tystnaden tyder på att det är stor skillnad på vad AIK vill ha och vad klubbar vill betala.

Annons

När det gäller resten av startelvan som ser ut som nedan var det rätt väntade val förutom på målvaktsposten. Vi hade trott på Andreas Linde men Häckens målvakt smet före och det är en spelare Janne Andersson haft tidigare, under tiden i Örgryte.

Abrahamsson – Salomonsson, Brorsson, Wahlqvist, Konate – Bärkroth, Olsson, Lewicki, Claesson – Andersson, Frick.

Publicerad 2017-01-08 07:27

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto