Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Det är gott om syltryggar i mediabranschen

Lundhs Krönika

LONDON. För några år sedan kritiserade Marcus Leifby mina kollegor på hockeysidan för att vara syltryggar. Vi är många syltryggar i branschen – och det är inte alltid lätt att stå upp för "rätt" värderingar.

Sportjournalistik är mycket åsikter och tankar. Ändå är det rätt snällt oss kollegor emellan om man undantar de som recenserar TV och som då och då kan vara kritiska. Det får vi som jobbar med sport i TV ta och det är en del av arbetet när vi själva kritiserar spelare, ledare och andra involverade.

Det är också mycket tycke och smak. Jag gillar vissa experter, kommentatorer, krönikörer av olika skäl. Andra tillhör inte mina favoriter men naturligtvis finns det personer som avgudar just dem och vill att kommentator Y ska ta hand om matchen eller önskar att expert X ska sitta i studion. Åsikterna om hur man tar sig an matcher och tävlingar får man leva med.

Annons

Jag blev exempelvis förvånad när programledaren Niklas Jihde var med i podden Sporthuset nyligen. Där uttryckte Viaplays programledare besvikelse över att just en tidigare kollega som Ola Wenström varit på honom på Twitter och men även att DN kritiserat honom efter Janne Andersson vs Bojan Djordjic. Varför ens bry sig öppet om det?

Utan att värdera Jihdes insats som programledare kan vi inte dela ut kritik med ena handen och sedan inte klara av att ta den. Det funkar inte att tala om att det var orättvist med kritik mot en insats som programledare i live-TV. Fråga Janne Andersson om hur han upplevt det live. Fråga en del spelare hur de upplevt det. Tror inte orättvist täcker deras bild.

Jag vet givetvis att det är svårt, nästan alla som jobbar med sport får väl kritik, och det oavsett om det kritiken kommer i traditionella medier eller i sociala medier. Det är sällan lönt att gå i polemik oavsett hur man upplever det. Jag säger som en del spelare gör om spelarbetyg, att jag vet när det varit en dålig sändning eller om det blivit fel.

Annons

Ovan betyder inte att jag inte bryr mig. Det gör jag givetvis, det gör i princip alla jag känner i branschen och det är klart att kritik kan göra ont. Särskilt när man inser att den som kritiserar kanske inte vet allt om förutsättningarna för just den sändningen. Men det är ungefär som att journalister och experter som har synpunkter på spelare och tränare kanske inte har full koll på taktiska direktiv.

Det är svårt att skriva när man berör de som recenserar TV, men mediabranschen har förändrats radikalt. Bara det att Sportbladet själva sände det som ersatt Fotbollsgalan i vintras och därmed blev det ingen traditionell sågning i Sportbladet. Först var det Lasse Anrell som begick årligt lustmord på Fotbollsgalan och sedan Leifby i några år men när Fotbollsåret sändes på Sportbladet var det över.

Annons

Parallellt har SVT, TV4 och SR journalistik i skriven form i större eller mindre utsträckning och tidningar gör som sagt mycket mer än bara skriver texter. Finns det någon lokaltidning som inte sänder matcher? Tveksamt. Kvällstidningar direktsänder oerhört mycket idrott och det finns väl knappt någon medieaktör som inte sysslar med ljudberättelser i någon form. Allt flyter ihop.

Lägg till att bevakningsområdet blivit rörigt för journalister och medier när idrotten och dess bevakning flyttat ut från arenor och kritade linjer. Sporttvätt. Mästerskap i diktaturer. Klubbar som ägs av regimer som inte respekterar några av de värderingar vi tar för givet i Sverige. Likt demokrati, pressfrihet, mänskliga rättigheter och så vidare.

Häromåret var jag på TT:s sportredaktion och pratade om utvecklingen och fick den relevanta frågan om sportjournalister i dag måste ha koll på ovan samt på ekonomi och politik. Frågeställaren kom med ingången att de flesta som är sportjournalister älskar ju sport, inte det andra, och vill ägna sig åt sport. Det går att förstå frustrationen.

Annons

Ovanpå det finns problematiken med att världen inte är svart eller vit. Det finns en rad problem även med en demokrati som Sverige. Allt från att vi handlar med Saudiarabien, Kina och en rad andra länder till att vi även har utanförskap och utnyttjande av migranter i vårt land. Sådant vi kanske ifrågasätter i idrottssammanhang.

Det var talande när jag intervjuade idrottsministern Jakob Forssmed häromveckan. Han gav Zlatan noll poäng för uttalanden om vistelsen under VM i Qatar, men hade få svar på vilka poäng Sverige får för att vi handlar med Qatar och säljer vapen till emiratet. Utan Forssmed talade då bara om att handel är angeläget och viktigt.

Syltrygg? Ja, kanske. Vi är rätt många syltryggar som tar ställning både här och där, men duckar i andra lägen. Hört att en del tycker att det var lätt för mig att skriva en bok om Qatar och vara kritisk mot ett emirat långt borta, men på andra områden likt agentbranschen eller våldsverkare som påverkar klubbar är det tystare. Så får givetvis folk och kollegor tycka.

Annons

Nyligen var jag med i en debatt om svensk fotboll och drog upp att den med rätta hyllade svenska supporterkulturen även har en baksida. Något som fick till följd att Marcus Birro, som brinner för supportrarna, drog upp den ruttna agentbranschen. Han hänvisade till böcker han skriver med Jesper Jansson och Bosse Andersson, men de vill inte säga något till oss andra och journalistik behöver mer för att bli något.

Sedan har det gjorts jobb på agentbranschen. Expressen. Fotboll Stockholm. Dagens Nyheter. Aftonbladet, Min kollega Martin Petersson på Fotbollskanalen. Jag har säkert glömt någon eller något, men det finns tyvärr ett underskott på dokument kring spelaraffärer och det är många som inte vill eller vågar berätta. Då är det svårt, även om vi journalister behöver göra mer.

Det är snart fem år sedan Marcus Leifby i en krönika kritiserade SHL och kallade ligan för hockeymördare sedan man uppmanat klubbar att scanna av sociala medier och kontrollera banderoller. Allt för att ha koll på motstånd. Längst ner hade Sportbladets krönikör petat in en fotnot som riktade sig till mina kollegor på C More:

Annons

Sex-sju timmar efter Expressens avslöjande om hur SHL vill tysta sin publik var det fortfarande INGEN av C More’s sanningsapostlar, vanligtvis flitiga i bloggform och på sociala medier (Björn Oldeen, Sanny Lindström, Niklas Wikegård, Mike Helber, Lasse Granqvist, och ditten och datten) som haft en åsikt i frågan. Syltryggar!

Jag ska vara helt ärlig med att jag inte vet hur det utvecklade sig i september 2018 och hur mina kollegor gjorde, men just uttrycket syltryggar fastnade. Alla fattar nog exakt vad Leifby menar och det är både ett fyndigt och elakt uttryck i fotnoten. Det efterlyser ett tydligt ställningstagande och med en koppling till min kollegors jobb för C More som har mångmiljardavtal med SHL.

Att just gå emot sin arbetsgivare eller kollegor på arbetsplatsen är inte alltid lätt. Även om man inte gillar en satsning som görs eller vad som sägs och skrivs ligger de flesta lågt. Alternativt jobbar man internt vilket sällan når ut eller så hävdar man åtminstone det i efterhand. Att jag tog minsann kampen mot programmet X eller kollegan Y.

Annons

Det har även slagit mig på senare år när det blivit svårare att navigera i sportvärlden och där VM i Qatar blev ett lackmustest på var man stod. Där exempelvis Johanna Frändén bojkottade VM men under en rad år bevakat Paris SG som väl är andra sidan av det sporttvättade myntet. Och många andra hakade på hennes linje att vilja bojkotta men en del av dem dök trots allt upp i Doha under VM.

Eller där Leifby själv var tydlig och hård i olika krönikor kring VM i Qatar och bevakningen av den. Ändå har jag inte sett honom reagera över att Sportbladet sände klubblags-VM i Qatar under två år inför VM och inte heller över att tidningen under 2023 sänt fotbollsturneringar i Saudiarabien och en jippomatch mellan Youtubern Jake Paul och Tommy Fury. Jag har inte sett någon på Bladet reagera över det.

I Expressen skrev Albin Juhlin om att vi i C More inte hanterade efterspelet till en fråga till Toni Kroos om statsägda klubbar på ett bra sätt. Jag var exempelvis bara ett journalistiskt alibi i Madrid. Så må det vara, men jag har saknat journalistiska alibin när Expressen under två år försökt maxa den inköpta rättigheten att sända Paris SG och Ligue 1.

Annons

Discovery som hade OS i Peking för ett år sedan var tydliga om att kanalen var där för idrotts-festen. Precis i början hade man experter i Stockholm som talade om Kina och problem med diktaturen. I takt med fler och fler svenska medaljer blev kanalen mer och mer lik sin utsände och jublande Hans Fahlén som föregick till och med sin arbetsgivare i entusiasm.

Annars är det inte alltid lätt för den enskilde att hänga med i vad arbetsgivaren gör. Viaplay ville självklart ställa frågor till Janne Andersson efter landskampen senast och stod upp för den rätten, men mediaföretaget kommunicerade själv via pressmeddelanden efter studiobråket och det gick knappt att ställa frågor till de inblandade. Vilket nog var ett beslut som togs över de inblandades huvuden.

Och när Premier League och Manchester United inte ville att reportern Johan Kücükaslan gjorde intervjuer med spelare för att han vek av från kraven skickade Viaplay Bojan Djordjic som emellanåt jobbar för klubbens TV-kanal och även känner spelare. Kanske smart att få en intervju, men ska man vika sig mot en klubb eller liga om frågorna är relevanta.

Annons

Vi på TV4 och C More hamnar i de situationerna. SvFF, Uefa, Fifa och andra har klagat på oss och det är klart att det rättas i ledet ibland. Det gör alla som jobbar med att bevaka idrott i Sverige, även om man kanske inte vill skylta med det. Det finns påtryckningar från ligor, förbund, spelare och så vidare. Det sätter enskilda journalister i svåra lägen där man kan försöka stå upp eller bara vara en syltrygg.

I veckan var Sportbladets Stora Journalistpris-nominerade satsning Fotbollsresan med Erik Niva och Linn Nordström i Saudiarabien. För övrigt filmat innehåll. De besökte Jakob Rinne och Robin Quaison och Niva skrev ett inlägg på Instagram om att det är svårt att kritisera Quasion när Sverige handlar med landet. Vilket bara är att hålla med om.

Klart att det oftast är bättre att vara på plats som journalist. Även om tittarna hellre ville se Niva rida kamel än att ta sig an sporttvätt så ställde Nordström och Niva frågor om baksidorna av fotboll i landet och hade med inslag av den typen. Som att man var på Ritz-Carlton i Riyadh där kronprinsen Mohammed bin Salman höll en massa affärsmän och rivaler fångna för att knäcka dem och ta deras pengar.

Annons

Saudi-resan sätter ändå ett finger på hur det kan svänga då Nivas krönikor under VM var inramade av Amnesty-annonser och nu är det ett nätkasino som är partner till Saudi-resan. Vi i kommersiella medier är tyvärr spelberoende och det gäller kanske sportjournalistiken mer än någon annan form. Tyvärr får vi inte miljarder via skattsedeln och är därför inte helt fria men spelannonserna betalar.

Tänk att då fria SVT Sport tog emot pris av AIPS (internationella sportjournalistförbundet) och visade att man helt missat eller blundat (vet inte vad som är värst) för debatten om Qatars inflytande och finansierande av AIPS. Reportern Daniel Grefve som SVT skickade till danska Play the Game (konferens som belyst mycket av problemen med AIPS) åkte till Sydkorea för att ta emot AIPS-pris.

Och häromveckan var det friidrott från Doha i SVT och inte heller någon diskussion om Qatar och dess problem. Business as usual. Fick mejl av flera läsare och tittare som var glada över att slippa gnället. Kanske är det helt enkelt så att vi borde lyssna mer på tittare, lyssnare och läsare.

Annons

Uppenbarligen ville inte Sportbladets läsare ha sporttvätt utan hellre Niva på en kamel. I samband med semifinalen i Champions League mellan Manchester City-Real Madrid gjorde vi på C More 6-7 minuter utav 240 minuters sändning om Abu Dhabi, Manchester City och problem, men det enda jag hörde var tittare som ville ha fotbollsglädje – inte politik.

De flesta som gillar fotboll vill njuta av Manchester Citys magnifika fotboll och stanna vid det. Likadant är det garanterat kring de flesta sportjournalister, för att inte säga alla, att det var sporten som fick oss till jobbet. Det var knappast politik, mänskliga rättigheter eller problem när någon använder sporten. Kanske är det vid enbart sporten som vi journalister ska bli kvar. Likt syltryggar. Vi är i varje fall inte ensamma.

FAKTA

Helgens måste
Poddintervjuer i London, lämna Fotbollskanalens Hederspris till Roy Hodgson och West Ham-Leeds.

Helgens avstå
VM i ishockey.

Veckans ovärdiga
Cupfinalen var på förhand en oerhörd fest på Strandvallen. Värdig vinnare i form av BK Häcken som verkligen excellerar. Däremot var det sorgliga scener med bråk på planen efter slutsignalen. Ett evigt problem… Hasse Larsson vs Samuel Gustafson var också löjligt. Klart att Mjällbys sportchef måste hålla sig kall mot Häcken-spelaren som uttalat sig negativt om Strandvallen. Varför nappa på den provokationen?

Veckans dubbelmoral
Tysklands utrikesminister på besök i Qatar. Nu är länderna på samma planhalva och kritiken från VM är som bortblåst.

Veckans svåra jobb
Jesper Jansson hoppar av som sportchef i Hammarby. Sex framgångsrika år som lyft klubben på flera plan men där det gnisslat senaste halvåret. Det finns ingen given ersättare, men det är klart att det går att hitta en sportchef som kan ta det vidare. Ett tufft men attraktivt uppdrag. Jansson kommer att vara saknad i svensk fotboll om han nu gör slag i saken och inte jobbar för någon annan svensk klubb.

Veckans alla är jämlika, vissa är bara mer jämlika än andra
Inför VM i Qatar bosatte sig Fifa-presidenten Gianna Infantino i landet och han ska fortfarande ha ett hus där. Då var förklaringen att han behövde ägna sig åt VM. Rimligtvis borde han då bo i Australien eller i Nya Zeeland nu…men faktum är att han inte varit i Australien på länge. Och apropå att Infantino är arg på TV-bolag som inte betalar för mediarättigheter. Fifas egen rapport varnade inför omröstningen om arrangör för VM 2023 att vinst för Australien/Nya Zeeland skulle sänka mediaintäkter med tanke på sändningstiderna. Det är inte lätt att få alla rätt.

Veckans varför fotboll är älskad
Sheffield W-Peterborough. Returen i semifinal-playoff med en plats I Championship i potten. Den gamla svensk-klubben (Roland Nilsson, Klas Ingesson, Niclas Alexandersson) förlorade första matchen med 4-0 och ingen trodde väl på allvar på en vändning. Verkligheten blev en annan när Wednesday Liam Palmer skickade in 4-0 (det vill säga 4-4) i nionde övertidsminuten. Galna scener. Peterborough tog ledning i förlängningen efter ett självmål, men Wednesday kvitterade och det gick till straffar. Där vann hemmalaget och det var så härligt som bara fotboll kan vara (om man inte är Peterborough-supporter). Extra ironi att Sir Alex Fergusons son Darren är manager för Peterborough och nu föll i Fergie-time.

Veckans obegripliga
Uefa kan knappast ha trott på Europa Conference League. Hur förklarar man annars att finalen mellan West Ham och Fiorentina går på en arena i Prag som tar under 20 000 åskådare.

Veckans historieomskrivning
SvFF-basen Fredrik Reinfeldt gav sin första längre intervju till Dagens Industris magasin Di Weekend. Där var det inget som stack ut, han är emot en ändring av 51-procentsregeln och öppnar för VAR. Tidigare i veckan var Reinfeldt gäst i Discovery inför AIK-IFK Göteborg och fick då frågor om arbetsmiljön på SvFF och sköt ner allt snack om att det är dåligt. Ändå fascinerande att han tror att genom att läsa några undersökningar vet hur läget är. Fotbollskanalen hade en medarbetarundersökning som visade dåliga siffror för ledningen. Då gjorde SvFF-ledningen en ny undersökning och UNDVEK då att fråga om högsta ledningen utan det handlade om nära chefer. Då var siffrorna mycket bättre. Fotbollskanalen är långt ifrån ensamt om att ha skildrat det här. SVT har skildrat den. Precis som Expressen har gjort. Nu kanske Fredrik Reinfeldt följt fotbollen från läktaren i 50 år som han ofta säger, men om man inte inser läget och är mer öppen för en tystnadskultur så är det deppigt. Fler än en SvFF-anställd som var upprörd efter att ha hört och sett Reinfeldt i Discovery. Jag hade givetvis velat intervjua Fredrik Reinfeldt, men fick nobben till podden då SvFF-basen känt sig tvingad att ställa upp i varenda podd om han ställde upp i min. Precis som om han nu ställer upp i varje tidning… Den 2 maj hade jag kontakt med SvFF kring intervjuförfrågan och då jag fick beskedet om ingen podd och sa att de gärna fick återkomma kring vilken form av intervju Reinfeldt kunde tänka sig (frågade även om att filma) men ännu inget svar.

Veckans dom
Förre franske presidenten Nicloas Sarkozy är på väg mot fängelse. En del röriga affärer. Han har viss koppling till VM i Qatar.

Veckans fotbollen är vacker
Det är över fyra år sedan Emiliano Sala dog i en flygolycka över den Engelska kanalen. Den argentinske anfallaren var på väg att gå till Cardiff som då var i Premier League från franska Nantes och det var ett tragiskt slut på en lovande karriär. Länge vägrade Cardiff att betala Nantes 180 miljoner kronor för värvningen för man ansåg att affären inte gått igenom. Först efter att Fifa ingripit och stoppat klubben från att värva spelare efter att Cardiff försökt alla sätt att komma undan så betalade man cirka 90 miljoner kronor. Nu visar det sig att Cardiff svängt och stämmer Nantes på 1,2 miljarder kronor. Detta trots att man länge hävdade att spelaren aldrig tillhörde klubben. Grunden till stämningen är att man hävdar att Sala hade sett till att Cardiff hängt kvar i Premier League och att Nantes har ansvaret för flygresan som slutade med en tragedi. Det har dessutom visat sig att Cardiff försökte försäkra Sala EFTER att han dött. Ja, herregud. Familjen Sala vill fortfarande veta exakt vad som hände och söker efter rättvisa. Återstår att se om Cardiff får rätt och i så fall delar med sig av pengarna.

Veckans bevakade norrman
Intressant att se hur många tusentals artiklar norsk press publicerat om Erling Haaland. Nettavisen har över 1000 sedan Premier League drog i gång 6 augusti. Det är väl som när Zlatan var hetast i Sverige. Det är tydligt på Champions League att norska TV2 satsar rejält på att bevaka den glödhete norrmannen. Sammanställningen av klubbarna visar att Bodö/Glimt trots överlägsen serieledning bara är sjätte mest skildrade. Det är Rosenborg, Molde och Brann i topp. Gissar att svensk bevakning gett liknande bild, att de stora klubbarna får mest fokus.

Veckans VM-arrangör
Qatar har anmält intresse att ta hand om rugby-VM 2025. Frankrike hoppade av arrangörskapet efter att det inte gick att få ihop ekonomin. Qatar har ingen tidigare rugby-koppling och temperaturerna i oktober och november när VM är planerat talar emot emiratet. Fiji, Sydafrika och Nya Zeeland är också intresserade.

Veckans politik är fotboll och fotboll är politik
Pop-laget Wrexham har ju köpts upp av några amerikanska skådisar (Ryan Reynolds and Rob McElhenney) som knappast behöver vända på dollarsedlarna för att få tillvaron att gå ihop. De köpte klubben för runt 25 miljoner kronor och har naturligtvis skickat in mer pengar för att få den att lyfta. Ändå fascinerande att Wrexham nu får statliga pengar (runt 200 miljoner kronor) för att lyfta Racecourse Ground. Säkert bra för Wales och Wrexham men det är klart att en skattebetalare kanske undrar. Aldrig lätt med arenor som givetvis bidrar med mycket till en stad eller en region. Politikerna och tjänstemännen räknar med att för varje investerat pund så kommer tre tillbaka.

Veckans obegripliga
Symbolen för VM 2026. Vem fick betalt?

Veckans utveckling
Många kör med nyhetsbrev och ibland är det bra läsning, men det är brist på fantasi när länkar och rekommendationer mest handlar om kollegors fantastiska jobb eller gamla grejer. Samtidigt kanske en spegling av en allt tuffare mediavärld där man måste jaga lyssnare, läsare och tittare.

Veckans VM-lösning
Sverige och andra VM-landslag verkar kunna samlas inför mästerskapet i Australien och Nya Zeeland. Överenskommelse mellan klubbar och Fifa.

Veckans mediaoffensiv
Förbundskapten Janne Andersson körde på rejält i Efter5, Aftonbladet och Expressen i söndags. Svårt att förstå varför han vill dra upp att han inte blivit respektfullt bemött i Viaplay. Det är som att ta ett steg tillbaka i den konflikt som uppstod. Visst, Andersson har fått hård kritik och man har säkert inte sett alla delar av problemen han haft, men det är svårt att förstå strategin att hacka på Viaplay igen. Blir frågande till om det är förbundskaptenen som dragit upp planen eller om det är SvFFs:s nya presschef i form av Petra Thorén.

Veckans Qatar-gripanden
Tre migrantarbetare är försvunna efter protester mot uteblivna löner. Parallellt hyllades emiratet de som säkrade evenemanget. Olika världar.

Veckans varning
Aston Villa plockar Philadelphia 76:ers tidigare president till vd för klubben. Osäker om 76:ers är rätt bakgrund. En klubb som allt som oftast stupar på vägen fram trots vassa spelare. Senast var det en sanslös kollaps i sjunde matchen mot Boston Celtics.

Veckans fotbollsligor
Serie A är ensamt om att ha lag i varje Uefa-final. Inter i Champions League, Roma i Europa League och Fiorentina i Europa Conference League. Premier League har två: Manchester City I Champions League och Europa Conference League.  La Liga har konstanten Sevilla i Europa League-final. Igen.

Veckans politik är fotboll och fotboll är politik II
Australien möter Argentina i en träningsmatch i Kina. Allt för att förbättra relationerna med kinserna.

Veckans prislapp
San Diego får en MLS-klubb. Priset för att köpa in sig i ligan numera är närmare fem miljarder kronor vilket är det sjätte dyraste klubbköpet i fotbollens värld. Fascinerande utveckling för MLS som med San Diego får lag nummer 30. Kan sägas att Chicago som köpte in sig i ligan 1998 betalade 45 miljoner kronor och Toronto betalade 100 miljoner kronor 2006. Philadelphia betalade 300 miljoner kronor 2010 och Montreal betalade 400 miljoner 2012. St Louis som är senast betalade två miljarder och kom in i ligan i år. San Diego som kliver in i ligan 2025 har en viss koppling till danska Nordsjälland via Right to Dream Academy. Danska ligan är verkligen en inkörsport för investerare.

Veckans osannolika playoff-final
Luton-Coventry möts nästa helg på Wembley. En plats i Premier League finns i potten. Osannolikt för två klubbar som verkligen varit uträknade mer än en gång. Offsides Johan Orrenius och fotografen Daniel Nilsson var påpassligt och besökte Luton i vintras (spelförståelse) och det är ett fint reportage. I den gamla svenskklubben Coventry (Roland Nilsson, Magnus Hedman, Tomas Antonelius) som härjade i Premier Leagues barndom är det nu Viktor Gyökeres som är hjälten. Han stod för assisten som tog klubben till Wembley. Oavsett vilken klubb som kliver upp har Premier League knappast haft en sådan katt bland hermelinerna förr, även om Luton skulle göra PL-debut. Jag håller på båda klubbarna och vill att bägge ska gå upp, men det är himmel eller helvete som gäller kommande helg.

Veckans sponsororo
Det är minst sagt turbulent i Kindred (Unibets ägare) där vd:n Henrik Tjärnström lämnade med omedelbar verkan häromdagen. Grundaren och tidigare ordföranden Anders Ström har trappat ner både ägande och engagemang. Unibet är sponsor till allsvenskan och har ett avtal värt kring 150 miljoner kronor årligen fram till 2025 och därefter en option om sex ytterligare år. Ett rekordavtal som skrevs 2018 och det var innan aktivistfonden Corvex kom in som ägare. Corvex driver på hårt och det har lett till att Ström klev av 2021 och nu Tjänström. Därmed försvinner en stark koppling till Sverige i ledningen och det var så man motiverade avtalet med Sef, att man ville ge tillbaka till svensk idrott (samtidigt som man givetvis tjänade pengar). I en intervju med Dagens Industri öppnar Ström för att sälja Kindred och medger att det var ett misstag att döpa om företaget från Unibet till just Kindred. Återstår att se vad som sker med spelbolaget och även dess inriktning på USA.

Veckans klubbköp
Affärskvinnan Michele Kang som köpte Washington Spirit i den amerikanska damligan för 350 miljoner kronor har nu även köpt majoriteten i Lyons damverksamhet. Lyon som varit pionjärer på damsidan har sedan rätt nyligen amerikanska ägare efter att Jean-Michel Aulaus sålt klubben. Amerikanen John Textor har köpt klubben och lovat att investera närmare en miljard kronor. Men Textor öppnade för att även sälja en del av damverksamheten, vilket skett. Sedan tidigare delägde Lyon en annan klubb i NWSL (Seattle) men den ska säljas nu i och med att Washington Spirit klivit in.

Veckans läsarbrev I
Hallå, Det där med namn på arenor är intressant då det är ett utmärkt sätt att hylla gamla hjältar på. Exempelvis skulle Friends heta Lennart Johansson arena och i Norrköping vore Gunnar Nordahl arena ett bra namn. Men även jag fattar att det ger inga inkomster då pengar styr. Mvh Mats.

Svar: Mejl apropå min krönika förra helgen om att Tele2 Arena och Friends Arena jagar nya sponsorer för namnet. Håller med om att det vore ett värdigt sätt att hedra gamla hjältar, men glöm inte att även supportrar vill att klubbar ska ha stark ekonomi för att kunna värva. Klart att mycket handlar om pengar, men när det handlar om arenor är det ofta minusaffärer oavsett vem som står som ägare.

Veckans oväntade AI-oro
Leeds manager Sam Allardyce tog upp sin oro inför framtiden under fredagen när han beklagade sig över hoten i sociala medier som var riktade mot Patrick Bamford efter en straffmiss. Då drog Allardyce upp att AI nu leder till att Storbritanniens Telia (BT) ska skära hårt: “AI. I’ve just heard about 40,000 jobs going from BT. What are they going to do? Then next piece of AI comes in and another 30,000 jobs go. What are they going to do? For me it’s not a great future with what we’re doing with the world and climate change. That’s me outside of football talking about the worry for my grandchildren.”

Veckans comeback
Gylfi Sigurdsson mot Åge Hareides landslag. Ett knivigt fall för medier och förbund.

Veckans vi har sett det förut
En del av Qatars strategi för att få VM 2022 var bland att knyta täta band till CAF (Afrikas fotbollskonfederation) och man sponsrade en kongress samt erbjöd då ersättning till en del höjdare i utbyte mot röster. Nu är det klart att Saudiarabien slutit ett femårigt avtal med CAF. Man kan misstänka att det ingår pengar och är led i en strategi att skapa allianser för att säkra VM 2030 eller VM 2034. Lägg till att Saudiska pengar kan få i gång en superliga i Afrika och det är tal om två miljarder kronor. Ett projekt som även Fifa-basen Gianni Infantino gillar. Här är mer detaljer kring VM och Saudiarabien från Josimar och Philippe Auclair. För egen del tror jag att 2030 blir svårt för Saudiarabien med tanke på ett starkt bud från Sydamerika (100 år efter första VM i Uruguay) och ett starkt bud från Spanien, Portugal och Marocko.

Veckans läsning
Filters reportage om Joe Labero. Tänk så enkelt vi i medierna kan bli blåsta. Max Tegmark svarar på DN:s artikel om AI-oro. 

Veckans läsarbrev II
Hej Olof! Följer dina krönikor men kan erkänna att jag inte delar ALLA dina synpunkter….!? Det vore ju ganska tråkigt, eller hur? Nåväl, har en fundering som gäller Premier League och transfer-karusellen. Hur mkt ”inflytande” och påverkan har spelaren själv att bestämma sin nästa destination? Kan han neka flytt även om klubben får-  och godkänner ett acceptabelt bud? Hälsningar, Peter

Svar: Det är givet att vi kan tycka olika. Klart att spelare kan avböja en flytt, det är inte som i NHL och andra ligor i Nordamerika där man kan skickas bort mot sin vilja. Sedan brukar klubbar på olika vis sätta tryck på spelare som inte vill flytta genom att skicka ner dem att träna med ungdomar och på andra vis frysa ut spelaren.

Veckans Leeds United
Championship är nära.

Veckans läsarbrev III
Hej Läste om jakten på nya arenasponsorer till de stora arenorna i Stockholmsområdet. Var på ett seminarie på det temat när de klubbats igenom. Glömmer aldrig den kvinnliga politikern (KF-ordf?) från Solna som räknade om den kommunala insatsen till dagisplatser och vårdtjänster och avslutade med kängan: "vi luras att bygga prestigemonument till minne av förkrympta män i slips" (Lagrell). Frågan är vad Solnas kommuns kostnad idag är för Friends direkt eller indirekt? Glömmer inte heller Idrottens Affärers krönikör kallt konstatera: "Visst, bygg 2 likadana arenor i Storstockholm. Men skall de löna sig måste invånarantalet i Mälardalen växa med 1,5 milj människor innan de invigs det är enkel matematik..." /pb

Svar: Jag är övertygad om att Solna kommun är en vinnare sett till arbetstillfällen, nya invånare som ger skatteintäkter och allt annat som skett kring Friends Arena och arenastaden när Solna nu sålt av sin ägarandel. Snart får man dessutom mer kollektivtrafik till området och det hade nog inte skett utan arenan. Den enda egentliga förloraren är väl fotbollsförbundet (i varje fall ekonomiskt) som fick se alla pengar från Råsunda-försäljningen försvinna in i ett gapande hål och hundratals miljoner till har gått till arenan (man fick 100 miljoner av partnern Folksam för att täcka förluster) och nu är det Fabege som lovat att man täcker förluster över en viss nivå. Bara för 2022 var det över 60 miljoner kronor som Fabege skickade in i bolaget man har 67 procent av och där SvFF har 33 procent. Sedan hade Dan Persson, som då var på Idrottens affärer, rätt i sina analyser inför byggandet. Det är oerhört svårt att få arenor att gå plus och jag tror att ett samhälle måste klara av att bekosta arenor precis som att Dramaten och Operan går back. Det är många minnen som skapats i Globen och på Tele2 Arena och Friends Arena som är svåra att sätta ett värde eller pris på. Sedan var det möjligen en miss att bygga två arenor, men hade AIK, Hammarby och Djurgården gått med på att spela på en? Hade det ens gått praktiskt? Och gräset…? Komplext är det oavsett. Om det är ett monument över Lars-Åke Lagrell & Co? Tror knappast många tänker på honom kring Friends Arena och Tele2 Arena var det andra som drev.

Veckans siffra
2025. Ståle Solbakken får trots missat VM i Qatar och svag start på EM-kvalet förnyat förtroende. Nu leder han landslaget över VM-kvalet till VM 2026.

Veckans låt
”Warriors Of The Wasteland” – Frankie Goes To Hollywood.

Veckans poddgäst
Madelen Janogy är gäst och talar om hur EM-petningen gav henne bränsle, att inte vara klar i Hammarby, nobbade utlandsbud och målet att hjälpa Sverige till framgång i sommarens VM. Sedan tidigare finns över 395 intervjuer med fotbollsprofiler och de hittar man via länken. Bara att lyssna på.

Publicerad 2023-05-20 kl 11:14

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto