Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: É dé det här ni kallar demokrati, SvFF?

Lundhs Krönika

En grundbult i en fungerande föreningsdemokrati är valberedningen.
Att då hoppa på den är tveksamt.
Något SvFF-höjdaren Jörgen Eriksson gör i en maktkamp i Norrbottens FF.

Den svenska fotbollen är inne i en period av årsmöten, där föreningsdemokratin ska blomstra. Föreningar, distrikt och andra sammanslutningar röstar fram de styrelser som valberedningarna tagit fram förslag på.

I grunden ska det vara så att valberedningen ska ha stämt av med olika delar av föreningens medlemmar för att se till att förslaget är väl förankrat. Likt när AIK nyligen valde att byta ordförande och Johan Segui fick kliva ner till att vara ledamot.

Februari och mars är även Melodifestival-tider och då kan det vara på sin plats att sno en gammal hit till rubriken till min krönika. Det är 30 år sedan Monica Törnell och Lasse Holm vann med "É dé det här du kallar kärlek", men nu handlar det om demokrati inom SvFF:s hägn.

ANNONS

Om en dryg vecka kommer SvFF-basen Karl-Erik Nilsson till Scandic i Luleå. Där ska han gästa årsmötet för Norrbottens FF som är ett av de 24 distrikt som utgör ryggraden i den svenska fotbollen och i det svenska fotbollsförbundet i både numerär och makt.

Inför nästa lördags årsmöte i NFF har det gått minst sagt hett till och SvFF:s nästhögste man Jörgen Eriksson har agerat tufft och aggressivt i en maktkamp, och det är sällan vackert. Frågan är om det fotbollshöjdaren sysslat med är demokrati? Inte en chans om du frågar mig.

Fast det är kanske inte är så många som har koll på Jörgen Eriksson? Han är en gammal målvakt i Luleå och Häcken som suttit i SvFF-styrelsen sedan 2009 och blev uppskattad av tidigare basen Lars-Åke Lagrell för sin följsamhet kring styrelsebordet.

Det är här viktigt att poängtera att SvFF-styrelsen ska vara ett tvärsnitt av den svenska fotbollsrörelsen och där Sef (Svensk Elitfotboll) har två mandat, EFD (Elitföreningen Dam) har ett och distrikten har tre mandat spridda på vars ett för Götaland, Svealand och Norrland.

ANNONS

Jörgen Eriksson sitter alltså på Norrlands mandat sedan 2009 och för fyra år sedan var han sugen på att ta över förbundet efter Lagrell, men var chanslös och vek ner sig tidigt. Däremot har han blivit 1:e vice ordförande i SvFF-styrelsen och är direkt under Karl-Erik Nilsson.

En krydda är att man från svenskt håll nu jobbar stenhårt för att Nilsson ska få en starkare position inom Uefa efter att Michel Platini blivit avstängd och Gianni Infantino blivit Fifa-bas. Om Nilsson blir starkare i Schweiz är 1:e vice i SvFF-styrelsen än mer värdefullt.

Vad är det så som hänt? Jo, när valberedningen i Norrbottens FF i november skickade ut sitt förslag till styrelse så var förvisso Jörgen Eriksson med som ledamot på omval för två år, men stod längst ner.

Det fick SvFF-höjdaren att agera och mejla valberedningens ordförande Eva Wänelöf och ytterligare en del andra i fotbollens värld i norr med anklagelser om att man vill kuppa bort honom från NFF:s styrelse.

ANNONS

Brevet som du kan läsa här intill är en radda anklagelser och där Jörgen Eriksson lyfter fram sig själv som utvecklingsdriven och att han är på väg att göra norrbottnisk fotboll bättre men då tvingar gamla strukturer att tänka nytt.

Det är "dolda agendor", "mörka pakter", "maktspel" som ställs mot att Eriksson är "blåögd", "naiv" och att norrbottnisk fotboll ska tappa Erikssons position, och på slutet även en skrivning om risken att mejlet får fötter och sprids på ett icke lojalt sätt gentemot NFF.

I grunden är valberedningen föreningarnas organ och knappast styrelsens men genom att sätta tryck på det här sättet, det sker inte direkt öppet, så ser man till att försöka försäkra sig om att få det resultat som man vill ha på årsmötet.

Det låter så härligt med demokrati och att en medlem har en röst och att alla röstar fram ett bra förslag i form av en styrelse som leder verksamheten. Tyvärr är verkligheten ofta en annan och alltför vanlig i både föreningar och distrikt och de som berättar om det får skiten.

ANNONS

Svensk fotboll är varken bättre eller sämre än andra, men tyvärr finns det deppiga exempel. Ta bara när Lars-Christer Olsson ville utmana Karl-Erik Nilsson om att ta över SvFF, men där alla distrikt i Götaland och Svealand på kommando vägrade lyssna på Olsson.

SvFF-ledningen talar ofta om att fotbollsrörelsen vill vara öppen och transparent för medlemmarnas skull. Att man i verkligheten stänger till kring allt från Friends Arena, landslag och annat låtsas man inte om men man måste handla för att vara trovärdig.

Om nu Jörgen Eriksson verkligen ville få upp frågan om en kupp till ytan så kunde han ju gått ut till alla föreningar med sin oro över hur gamla strukturer sätter stopp för hur han gör norrbottnisk fotboll bättre och hur han riskerar att tappa en position som är viktig för distrikten i Norrland.

ANNONS

I en maktkamp är det alltid en utmaning att navigera men det räcker långt att ta del av hur SvFF-höjdare sätter tryck på andra på lokal nivå via mejl – med signatur från  det kommunalägda bolaget där han är vd - för att känna av maktfullkomligheten. Det är knappast demokratiskt att agera på det viset.

I grunden är det upp till årsmötet att rösta fram en styrelse nästa lördag, men medlemmarna kan gott känna till en del av det som förekommit under resan fram till man samlas på Scandic i Luleå. Då är det större chans att de tar bra beslut för både föreningar och distrikt.

LÄS OM JÖRGEN ERIKSSONS MEJL HÄR.

Fakta

Veckans...

Helgens måste I
Säsong fyra av ”House of Cards” drar i gång i kväll och det är en ren njutning av följa Robin Wright o Co.

Helgens måste II
Borussia Dortmund-Bayern München. Der Klassiker är extra laddad efter Bayerns hemmaförlust i veckan.

Helgens måste III
WBA-Manchester United. Har nog en speciell laddning för alla oss som såg den klassiska Tipsextra-fajten 1978. Då WBA vann med 5-3 på Old Trafford och även om man inte når dit så vill jag se Jonas Olsson i aktion.

Veckans ”åh fan”
Bruce Springsteen ger inte bara en konsert på Ullevi i sommar, inte heller två utan TRE konserter med Bossen som ju älskar Göteborg.

Veckans journalistik
New York Times inifrån republikanerna som inte gillar Donald Trumps framfart. Redan innan Abeba Aregawi fastnade i en dopingkontroll hade Expressens Ludvig Holmberg en bra story om att hon egentligen aldrig bott i Sverige. Även fascinerande i DN om att var femte elitidrottare i Ryssland använder hjärtmedicinen meldonium.

Veckans spelare
Lisa Dahlkvist gav Sverige en smakstart i OS-kvalet. Målet innebar seger mot Norge och vägen till Rio de Janeiro är öppen. Nya matcher lördag och onsdag. 

Veckans twittrare
Fotbollskanalens Frederic Pavlidis kombinerar att vara insatt i fotboll, nyhetsdriven och språkkunnig och förutom bloggen och programmet Headlines så twittrar han och där finns mycket bra. 

Veckans favorit från Fifa
Gianni Infantino valdes till nya Fifa-bas förra fredagen och i sina första intervjuer lyfte han vikten av riktiga fans i fotbollen. Samtidigt höjde hans tidigare arbetsgivare, Uefa, priserna för Champions League-finalen. 

Veckans insats
The Sun som avslöjade att representanter för Englands fem största klubbar träffades i hemlighet. Det finns tankar på en superliga i Europa. Det är miljardären och Miami Dolphins-ägaren Stephen Ross som ligger bakom och han har tidigare gjort bra affärer på att ta Europas storlag till USA. Om det blir verklighet? Svårt att se det, men man pressar givetvis Uefa och samtidigt är det bra att det kommer fram så fansen kan ge sin bild av hur de vill ha det.

Veckans rekommendation
SVT körde en bra fransk Fifa-dokumentär inför valet och om ni inte sett den är den väl värd 90 minuter, det vill säga som en vanlig match.

Veckans låt
”Close To You” – Rihanna.

Veckans citat
”Jag kunde skrivit på för Inter, Chelsea och Manchester United men jag ville flytta till Kina av fotbollsskäl.
Ezequiel Lavezzi efter flytten till Kina. När drar han den om tomten eller att Elvis lever?

 

Veckans Leeds United
Brighton-Leeds 4-0. En skam.

Kommande veckas podgäst
FC Köpenhamns tränare Ståle Solbakken är gäst i avsnitt 93, ute i gryningen på måndag.

Fakta

FAKTA/Jörgen Erikssons reaktion på valberedningens förslag

 ”Tyvärr Kicki och Kalle – det blev som jag så tydligt informerade vid vårt möte: Jag upplever att det finns en tydlig ambition från ordförande i valberedningen och dom som jag tror är hennes ”uppdragsgivare” att ”kuppa bort” ”hotet Jörgen Eriksson” från NFFs styrelse.

Varför är jag då ett hot: Jo, för att jag vill driva utvecklings- och förändringsarbete som ska göra norrbottnisk fotboll bättre. Stärka fotbollsföreningarna som är anledningen till att NFF överhuvudtaget finns. Ett förändringsarbete som tvingar gamla strukturer i NFF att tänka nytt. 

Varför har jag  för ”en känsla” att det ska ”kuppas” i samband med årsmötet:

1. När jag såg PM:et från ordförande i valberedningen och den kronologiska ordningen på de som står för omval. Mitt namn står som sista namn . . .

2. Det skapar förutsättningar att ”kuppa bort” mig på samma sätt som Niclas Hökfors kuppades bort vid det senaste årsmötet. Niklas var utvecklingsinriktad och ville också jobba med ett förändringsarbete. Niklas stod också sist i den kronologiska ordningen på årsmötet . . .

Precis som jag sa vid vårt möte så är det inte Ulricas vara eller inte vara i styrelsen jag förmedlar. Ulrica behövs verkligen i NFFs styrelse. Hon har egenskaper som definitivt behövs för att utveckla norrbottnisk fotboll. Hon har gjort ett jäkla starkt intryck på mig. Ulrica vill definitivt arbeta med strategiska frågor som leder till förändrings- och utvecklingsarbete.

3. Jag erkänner att jag var både blåögd och naiv ända fram till senaste NNFs årsmöte. Då jag insåg att det finns ett jäkla driv med dolda agendor och mörka pakter för att få bort vissa motståndare som vill riva i gamla NFF-strukturer.

4. Då – liksom nu – så är dessa pakter i en våldsam minoritet.

Hoppas du Eva som ordförande i valberedningen har insikt i det.

5. Kicki: Jag vet inte om du ingår i detta maktspel – men jag uppfattade inte det vid vårt möte.

Eva: Låt mig berätta att det redan har hört av sig föreningsledare från Norrbotten. Föreningsledare som är upprörda och oroliga för att Norrbottnisk fotboll ska tappa positionen som vice ordförande i Svenska Fotbollförbundets styrelse. Vilket blir resultatet om Jörgen Eriksson ”kuppas bort” vid Årsmötet.

Föreningsledare som inser att det är inte troligt at Norrbottnisk fotboll får den positionen igen.

Eva: Däremot så skulle jag vara den första att acceptera om du som ordförande i valberedningen informerar mig och säger att ”Tyvärr Jörgen – du fyller inte ut NFFs matchtröja. Du platsar inte i vårt lag”. Helt OK. Då är det ingen ”kupp” – utan ett ärligt agerande.

Jag skulle ta dig i handen och tacka för den tid som varit utan bitterhet.

Men inte känslan att det ska ”kuppas” igen på NFFs årsmöte via dolda agendor och pakter . . .

Jag vet att jag tar en risk för att detta mail får ”fötter” och sprids på ett icke lojalt sätt gentemot NFF – utan används i personligt syfte . . . men jag såg detta mail som enda möjligheten att nå er alla med samma information och samtidigt . . .

Fortsättning lär följa.

Fotbollshälsningar

/Jörgen

=====================================    

Jörgen Eriksson

Invest in Norrbotten

www.investinnorrbotten.se

Publicerad 2016-03-04 kl 15:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Fakta

FAKTA/Jörgen Erikssons reaktion på valberedningens förslag

 ”Tyvärr Kicki och Kalle – det blev som jag så tydligt informerade vid vårt möte: Jag upplever att det finns en tydlig ambition från ordförande i valberedningen och dom som jag tror är hennes ”uppdragsgivare” att ”kuppa bort” ”hotet Jörgen Eriksson” från NFFs styrelse.

Varför är jag då ett hot: Jo, för att jag vill driva utvecklings- och förändringsarbete som ska göra norrbottnisk fotboll bättre. Stärka fotbollsföreningarna som är anledningen till att NFF överhuvudtaget finns. Ett förändringsarbete som tvingar gamla strukturer i NFF att tänka nytt. 

Varför har jag  för ”en känsla” att det ska ”kuppas” i samband med årsmötet:

1. När jag såg PM:et från ordförande i valberedningen och den kronologiska ordningen på de som står för omval. Mitt namn står som sista namn . . .

2. Det skapar förutsättningar att ”kuppa bort” mig på samma sätt som Niclas Hökfors kuppades bort vid det senaste årsmötet. Niklas var utvecklingsinriktad och ville också jobba med ett förändringsarbete. Niklas stod också sist i den kronologiska ordningen på årsmötet . . .

Precis som jag sa vid vårt möte så är det inte Ulricas vara eller inte vara i styrelsen jag förmedlar. Ulrica behövs verkligen i NFFs styrelse. Hon har egenskaper som definitivt behövs för att utveckla norrbottnisk fotboll. Hon har gjort ett jäkla starkt intryck på mig. Ulrica vill definitivt arbeta med strategiska frågor som leder till förändrings- och utvecklingsarbete.

3. Jag erkänner att jag var både blåögd och naiv ända fram till senaste NNFs årsmöte. Då jag insåg att det finns ett jäkla driv med dolda agendor och mörka pakter för att få bort vissa motståndare som vill riva i gamla NFF-strukturer.

4. Då – liksom nu – så är dessa pakter i en våldsam minoritet.

Hoppas du Eva som ordförande i valberedningen har insikt i det.

5. Kicki: Jag vet inte om du ingår i detta maktspel – men jag uppfattade inte det vid vårt möte.

Eva: Låt mig berätta att det redan har hört av sig föreningsledare från Norrbotten. Föreningsledare som är upprörda och oroliga för att Norrbottnisk fotboll ska tappa positionen som vice ordförande i Svenska Fotbollförbundets styrelse. Vilket blir resultatet om Jörgen Eriksson ”kuppas bort” vid Årsmötet.

Föreningsledare som inser att det är inte troligt at Norrbottnisk fotboll får den positionen igen.

Eva: Däremot så skulle jag vara den första att acceptera om du som ordförande i valberedningen informerar mig och säger att ”Tyvärr Jörgen – du fyller inte ut NFFs matchtröja. Du platsar inte i vårt lag”. Helt OK. Då är det ingen ”kupp” – utan ett ärligt agerande.

Jag skulle ta dig i handen och tacka för den tid som varit utan bitterhet.

Men inte känslan att det ska ”kuppas” igen på NFFs årsmöte via dolda agendor och pakter . . .

Jag vet att jag tar en risk för att detta mail får ”fötter” och sprids på ett icke lojalt sätt gentemot NFF – utan används i personligt syfte . . . men jag såg detta mail som enda möjligheten att nå er alla med samma information och samtidigt . . .

Fortsättning lär följa.

Fotbollshälsningar

/Jörgen

=====================================    

Jörgen Eriksson

Invest in Norrbotten

www.investinnorrbotten.se

ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto