Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Efter 2020 väntar ett värre 2021 – sänkta löner enda som kan rädda klubbarna

Lundhs Krönika

Att överleva 2020 och covid-19 som fotbollsklubb är tufft nog.
Tyvärr blir 2021 värre.
Enda vägen till fortsatt liv är att minska kostnaderna – och spelarlönerna är största posten.

Till slut kom herrallsvenskan i gång i mitten på juni. Utan träningsmatcher sprang man i gång seriespelet och såg till att pengarna från Discovery och andra partners ramlade in. Naturligtvis avgörande för att alla fotbollsklubbar på elitnivå skulle ha en chans att överleva.

Några veckor efter det sparkade damallsvenskan i gång. Även om summorna från partners och Sportbladet är långt från herrarnas intäkter så är det klart att pengarna som trillade in var livsuppehållande. Bara att dra i gång spelet visade att det rörde sig åt rätt håll.

Även om man fick dra i gång utan publik fanns hoppet om att få släppa in fler åskådare än de lagstadgade 50 till hösten. Det visade sig vara en hägring där regeringen vacklat fram och tillbaka. Visst, man har skickat in krisstöd men samtidigt markerat mot klubbar som värvat spelare.

Annons

Att man nu får ta in 300 åskådare med start 1 november betyder väldigt lite i fotbollens värld. De klubbar som hade haft något att tjäna på det har i stora delar slutat spela när det är dags, och för eliten på herrnivå är ökningen utan betydelse.

Naturligtvis kan man hetsa upp sig över ett regelverk som framstår som konstigt. Där det slår olika för köpcenter kontra stora arenor och undra över Amanda Linds lämplighet samt varför varken regeringen eller Folkhälsomyndigheten inte verkar begripa idrottens villkor. Tyvärr lär det inte hjälpa. Allt tyder på att pandemin svävar över oss minst 2021 och kommer att påverka verksamheten.

Klubbarna måste börja agera med tanke på 2021 som kommer att bli värre än 2020. Vilket de säkert redan gör, även om det inte är lätt. Under den här säsongen har föreningar fått behålla en stor del av intäkterna från säsongskort som ju var sålda när coronautbrottet kom i mars. Hur lätt blir det att sälja säsongskort när det är osäkert om man inte ens kommer in?

Annons

Det finns säkert en del supportrar som både kan och vill stötta föreningarna genom att köpa årskort. Men det är en sak att avstå ett redan inbetalt belopp med hopp om att man ska få komma in senare på säsongen jämfört med att köpa årskort i vår när covid-19 hänger över fotbollen.

Inte heller blir det särskilt lätt för klubbarna att jaga sponsorer att skriva nya avtal. Även där hade klubbarna slutit en hel del uppgörelser inför 2020 när viruset spred sig över världen. Till 2021 kan man misstänka att en del företag måste överväga sponsoråtaganden samt att det är osäkert vad man får tillbaka.

Försäljningen av herrspelare till utlandet har inte avstannat helt. Se bara på IFK Norrköping, men det är inget som talar för att svenska klubbar kan sälja som man gjort på senare år. Där intäkterna från spelartransfers genererat mycket pengar till en rad klubbar och 2017, 2018 och 2019 tog man in 700 miljoner kronor.

Annons

Om man kollar hur det såg ut 2019 så kom 21 procent av allsvenskans intäkter  på 1,85 miljarder kronor från publik, 26 procent från sponsorer och 15 procent från spelarförsäljningar. Mer än hälften av intäkterna kom från delar som går att hålla ett eller två frågetecken kring.

Dessutom föll ju Gothia Cup bort som stod för 5 procent av allsvenskans omsättning och lägg till att inget svensk lag finns i gruppspel i Europa och hämtar in pengar där. Nej, det är onekligen ett bistert 2020 som leder mot ett ännu bistrare 2021.

Allt tyder alltså på att intäkterna från publik, sponsorer och spelartransfers är minst sagt osäkra inför nästa säsong. Och det är knappast så att klubbarna går in i 2021 med starka balansräkningar efter att coronapandemin kostat dem mycket. Snarare är en del rejält skadeskjutna och några var det innan viruset angrep.

Annons

Största kostnaderna som herrklubbarna brottas med är personal. Det är en miljard kronor som går i väg till spelare, tränare och alla på kansliet. Runt 53 procent av intäkterna går i väg för att finansiera de anställda. En andel som ökat på senare år när en rad klubbar rustade sina lag med ett nytt mediaavtal i sikte.

Nu ska man vara ärlig med att konstatera att snittlönerna gått ner de senaste två åren. Under 2018 föll den med 9,8 procent och sedan ytterligare 1,3 procent 2019. Fast då hade man innan dess haft en lång och kraftig uppgång med år efter år med ökningar och där 2016 innebar att snittlönen steg med 28,3 procent och året efter ytterligare 12 procent.

Även om lönerna i damallsvenskan är en tiondel av herrarna så är andelen av kostnaderna större. Nästan två tredjedelar av damallsvenskans kostnader handlar om spelare, tränare och andra anställda. Det är helt enkelt en post som måste påverkas om man inte kan höja intäkterna.

Annons

Inget talar för att det blir lätt att höja intäkterna till 2021. Snarare kommer det att handla om att försöka stoppa tappet från att bli för stort, men det kommer bli minus på många håll. Något som innebär att klubbarnas ekonomer kommer att få det svettigt att kunna betala alla räkningar.

För att överleva återstår bara att agera och ta ett snack med spelarna och andra anställda och få dem att sänka lönerna. Rejält. Risken är annars att klubbar kan gå i konkurs och då får de anställda ändå inte någon lön. Det är ingen lätt diskussion att ha med spelare som skrivit korta kontrakt och där en hel del lockats till klubben med löfte om en viss ersättning.

Jag vet givetvis att en del spelare och även andra anställda sänkt sin lön för att hjälpa till under 2020, men det som väntar 2021 är något helt annat. Det innebär att spelarna och andra anställda måste bidra mer för att rädda klubbarna. Om de vill det? Ingen vill väl sänka sin lön men samtidigt har de flesta givetvis en vilja att klubbarna ska överleva.

Annons

Förhoppningen är att spelarna, deras agenter och andra anställda inser läget. Intäkterna viker överallt och den största kostnaden är spelare. Det kommer inte räcka med att minska trupper och spara in en del på resor och annat. Utan här krävs rejäla insatser med löfte om att det går tillbaka till det vanliga om livet återgår till det vanliga. Inte avundsjuk på de diskussioner som måste föras framöver, men många klubbars överlevnad hänger på att många tar ett ansvar och hjälper till. 

Helgens...

Helgens måste
Aston Villa-Leeds fredag, El Clasico Barcelona-Real Madrid lördag och KFF-FFF , MFF-Blåvitt och Fotbollssöndag Europa med Juventus-Hellas Verona söndag. Däremellan ska jag få in ett träningspass.

Helgens avstå
Utsvävningar.

Veckans Norge-bråk I
Lars Lagerbäck hamnade i bråk med norska stjärnan Alexander Sörloth efter förlusten i EM-playoff mot Serbien. Uppenbarligen gick anfallaren oerhört långt i sin kritik av den svenske förbundskaptenen och hans ledarteam. Något som fick Lagerbäck att hugga tillbaka och påpeka att Sörloth inte var så kaxig efter en miss mot Cypern. Redan i lördags hade Verdens Gang uppgifter om osämjan som skakade det norska landslaget och att det då handlade om bråk mellan Sörloth och Lagerbäcks assisterande Per Joar Hansen. Några dagar senare kom det mer uppgifter om bråket i VG. Bland annat då med uppgifter om att Lagerbäck gått hårt åt Sörloth. Vilket gav en ny medial storm i Norge. Då klev Lars Lagerbäck och det norska förbundet fram och skickade ut två pressmeddelanden. I ett bad förvisso Lagerbäck om ursäkt för att han dragit upp Cypern-historien men annars var det ingen smickrande bild av Sörloths uppträdande som gavs. I det andra pressmeddelandet gick lagkaptenerna ut och stöttade Lagerbäck även om Cypern-repliken kom upp i det pressmeddelandet. Dock var man tydliga i att markera mot Sörloth. Till slut har även Sörloth kommenterat turerna och han förnekar bilden som Lagerbäck hade gett. Blir en spännande laguttagning för Lars Lagerbäck om ett par veckor och sedan väntar tre landskamper i november, en träningsmatch och två i Nations League. Onekligen är trycket på Norges svenske förbundskapten uppskruvat och det krävs nog resultat för att hålla Ståle Solbakken på avstånd.

Veckans underliga besked
Regeringen höjde under torsdagen publikgränsen från 50 åskådare till 300 åskådare. Förvisso positivt för en del mindre idrotter och längre ner i seriesystemet i fotboll och ishockey, men det är samtidigt konstigt sett till att smittspridningen uppges öka i samhället. Om man höll nere gränsen tidigare och lyckades minska smittspridningen så blir det svårt att förstå regeringens ändrade inställning när man så länge hållit tillbaka trycket från både kulturen och idrotten. Tyvärr ger regeringen inget skarpt intryck utan snarare en aning populistiskt. I augusti gick man ut efter Jonas Gardells skarpa kritik mot kulturministern Amanda Lind och aviserade att man skulle höja taket till 1 oktober. Sedan ändrade man sig i slutet av september och därefter har det tydligt framgått att smittspridningen ökat igen. Då öppnar regeringen för en höjning från 1 november och att 300 åskådare ska få komma in och följa idrott och kultur. Om någon ser den röda tråden så hör av er. Som det är nu känns det helt bortkastat att svensk idrotts tvingats hålla en gräns vid 50 åskådare om man vid ökad smittspridning samtidigt kan öka gränsen.

Veckans frysbox
Mesut Özils tillvaro. Det går att förstå att hur Arsenal behandlar den tyska stjärnan som vägrade lönesänkning och knappast excellerat på plan på senare år. Samtidigt är det också lite deppigt som Jonathan Liew beskriver i Guardian. Dessutom är det lite av ett hån mot alla som fick sparken från Arsenal att han kan sitta och räkna in över fyra miljoner kronor i veckan.

Veckans reklamfilm
Tyskland, Belgien och Nederländerna vill anordna VM 2027 tillsammans. Onekligen tufft motstånd för ett nordiskt alternativ.

Veckans rop om att vargen kommer
Återigen dök nyheten upp om att flera av Europas största klubbar är på väg att vara en del av en ny superliga. Nu fanns Fifa och amerikanska banker i bakgrunden och man var beredda på att skicka in över 50 miljarder kronor för att locka klubbarna dit. Det man ska ha i åtanke är att de olika parterna i Europas fotboll (Uefa, klubbar, ligor och nationsförbund) just nu pratar om vad som ska ske med Champions League från 2024. Bland annat kan man ha ett liknande slutspel som i somras. Fram till dess har man ett upplägg och där bland annat de fem stora ligorna har fått in en garanti om att fyra lag från varje liga ska vara med. Naturligtvis handlar det om pengar och inflytande, men det är inte helt lätt för Manchester United och Liverpool samt dess motsvarigheter i andra länder att lämna sitt ligaspel och gå över till något annat som är arrangerat av Fifa. Även om ägarna inte alltid bryr sig om supportrarna är det knappast så att en europeisk liga garanterat välkomnas. Nej, det är nog återigen ett utspel för att försöka skaffa sig ett övertag i förhandlingar. Frågan är om hotet räcker? Att man kört det förut är givet och journalisten Nick Harris drog fram exempel från 1998. Fascinerande om ”vargen kommer” fortfarande kan fungera.

Veckans ljus i mörkret
Marcus Rashford är inte bara vass på planen, United-spelaren fortsätter med sin kamp för att hjälpa barn och ungdomar i England. Oerhört hoppingivande.

Veckans VAR-förbättring
I Australien får tv-tittarna hänga med i vad som händer när VAR är påkallat. Inför det i Sverige när det är dags att införa VAR.

Veckans katt i fotbollens värld
IFK Malmö är tillbaka. Förvisso bara i division 3 eller det som numera heter division 1 södra och med tanke på att klubben haft en rad svaga år är det kul att Malmös andraklubb i mina ögon närmar sig elitfotbollen igen. Är så gammal att jag minns profiler som målvakten Bosse Theander och Kent ”Kylling” Johansson som var nära att ta IFK till allsvenskan 1980, men inte så gammal att jag kommer ihåg när ”di gule” spelade i allsvenskan och i Europa. Nu är det Per Harrysson som är tränare för IFK Malmö och han tog upp klubben och det borde vara utmärkt för Malmö FF att samarbeta för att få upp IFK en bit i seriesystemet. Jag vet att Eric Persson hatade ”di gule” efter att MFF blev nerflyttat för att ha betalat segerpremier och att IFK Malmö var inblandat, men det är länge sedan. Snarare kul att en klassisk klubb är på uppgång igen.

Veckans spelarprotest
Midtjyllands spelartrupp vill att klubben avstår träningsläger i Dubai. Tur att svenskarna i klubben inte behöver ta ställning inför en Qatar-resa med landslaget i januari.

Veckans läsarbrev
Läste någonstans om Astrit Seljmanis målskörd som kunde varit större.  Han retade sig på att ett av hans mål blev räknat som självmål (mot Falkenberg?) då det tog på en spelare. Igår gjorde Jonathan Levi tre mål trots att första målet tog på en spelare i muren. Hur räknas detta egentligen? Lennart

Svar: Hänger på om skottet ändå skulle gått in eller inte. Ett mål klassificeras som självmål om avslutet skulle gått utanför och en försvarare gör en aktiv handling som innebär att bollen går i mål. I Levis fall var det väl så att man bedömer att det skulle ha gått på mål även utan styrning och att försvararen i muren inte gjorde något aktivt för att styra in bollen i mål.

Veckans frysbox II
Manchester Uniteds Phil Jones fick ett nytt fyraårskontrakt 2019. Nu får han inte ens vara med i klubbens Premier League-trupp på 25 spelare.

Veckans Norge-bråk II
Ole Gunnar Solskjaer är sur på norska TV2 och därför bojkottar Manchester Uniteds norske manager tv-kanalen. Bakgrunden är TV2:s rapportering kring ett omskrivet våldtäktsfall under tiden då Solskjaer var manager i Molde. Nu vill Solskjaer straffa TV2 och vägrar tala med kanalen. Detta är något som går längre tillbaka i tiden, vilket Josimar skrivit om.

Veckans nobb
Djurgårdens medlemmar röstade nej till Fredrik Reinfeldt som var föreslagen till klubbens styrelse. Nobben hänger givetvis ihop med att Reinfeldt som statsminister kallade till presskonferens när Magnus Pehrsson klev av som manager efter att han upplevt sig hotad. Något som många Dif-supportar ifrågasatt. Att många av dem inte skulle stötta Reinfeldt i styrelsen var rätt givet.

Veckans upp som en sol och ner som en pannkaka
För ett halvår sedan lanserades strömningstjänsten Quibi och hade närmare 16 miljarder kronor i startkapital. Tanken var ett man med hjälp av en hel del sportinnehåll och kortare inslag eller serier av inslag anpassade för mobilen skulle utmana. Nu är tjänsten nerlagd.

Veckans långsamma reaktion
Även om EA Sports Fifa-spel tagit in damspelare sedan 2015 så agerar man långsamt. Man har gått från tolv till 16 landslag på fem år, men inga av de stora klubblagen. Förvånande att man inte ser marknaden.

Veckans Kina-offensiv
Uefa slöt i veckan avtal med kinesiska Vivo som ska leverera mobiler till EM 2021 och 2024. Vivo blev nyligen utkastat från Indien (läget är spänt länderna emellan) och fick bryta sponsoravtalet med den indiska ligan i cricket (IPL). Pengarna som blev över gick uppenbarligen till Uefa. Vivo är sedan tidigare Fifa-sponsor.

Veckans läsarbrev II
Hej Olof! Jag sitter i skrivande stund och tittar på Champions League. Då jag reflekterar över hur vissa lag verkligen är sönder köpta enligt mig. Jag är absolut ingen patriot eller rasist på något som helst sätt.  Men upptäcker när jag kollar igenom startuppställningen/matchtrupp inför tisdagens Champions League. Upptäcker då att exempelvis Lazio har endast 4 spelare från Italien. 2 i startelvan, 2 i reserv/byten. Resten är ju från olika håll o kanter i våran runda jord. Borde det inte införas någon regel att man bör ha sig minst 5-6 spelare iaf från start kan jag tycka. Jag skulle påstå att detta är ju ett väldigt stort problem inom fotbollen. Hur ska egna produkter kunna få chansen? Det måste vara stor risk för att många unga talanger slutar innan de ens har hunnit fylla 21 år. Det kanske inte är ett stort problem, utan att det är jag som ser på det fel. Hur ser du själv på det? Mvh / Mattias 

Svar: Sådan är utvecklingen efter Bosman och oavsett vad man tycker om det så är det svårt att ändra på. EU sätter stopp för alla den typen av begränsningar men det finns i Turkiet, Ryssland och Kina. Sedan är väl problemet bara verkligt i några av de större länderna som England, Tyskland och Spanien. I franska Ligue 1 exporterar man så många spelare att unga talanger ändå får chansen. I stort har fotbollen och dess kvalitet nog tjänat på utvecklingen snarare än tvärtom även om en del av ligornas och lagens särart försvunnit.

Veckans läsning
För några år sedan var det Breakit som granskade Foodora och nu är det Sydsvenskans Dan Ivarsson som jobbat som cykelbud under en månad. Oerhört deppig läsning. Intressant att läsa både Patrik Lundberg i Expressen om Foodora i Expressen samt Fredrik Gertten i Sydsvenskan om bolaget. Åtminstone hade inte jag koll på de tuffa kraven på restaurangerna från Foodora. Kan vara bra att ha i åtanke om man vill beställa hem mat den vägen. Intervjun med Arsène Wenger apropå hans nya självbiografi.

Veckans ihåliga sågning
La Liga-basen Javier Tebas gick hårt åt planerna på en ny superliga i Europa och påstod att den här typen av projekt bara ser bra ut när de kläcks i en bar fem på morgonen. Säger mannen som ville förlägga en ligamatch i Miami.

Veckans låt
”Jehova” – Hurula. Äntligen nytt album.

Veckans Leeds United
Motgångarna kommer tätt nu. Förlust mot Wolverhampton, en rad skador och nu väntar Premier Leagues pånyttfödda Aston Villa. Fredagsångest.

Veckans siffror
541. Antalet miljoner pund som Uefa tappat i intäkter för Champions League och Europa League efter coronautbrottet. Cirka 6,5 miljarder kronor. Nu har Uefa meddelat nationsförbunden att man under fem år kommer att ta det från intäkterna och därmed kommer att langa ut mindre prispengar.

Veckans poddintervju
Domaren Tess Olofsson är gäst och berättar om målet att nå allsvenskan för herrar, om att inte se sig själv som pionjär och om att sluta som spelare och börja som domare. Sedan tidigare finns över 280 avsnitt av podcasten och det är bara att klicka på länken för att finna tidigare avsnitt och lyssna på dem.

Publicerad 2020-10-23 kl 15:55

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto