Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Ett tecken på professionalisering – men Jansson ingen säker vinnare

Lundhs Krönika

Jesper Jansson var sportchef när HIF vann titlar och sålde spelare.
Kanonvärvning för Bajen?
Det finns frågetecken – men rekryteringen är ett tecken på professionalisering.

Foto: Bildbyrån.

Ända sedan i slutet av 1990-talet då det var tal om att idrottsföreningar ville bolagisera har det hetat att sport ska bli en industri i Sverige. Ännu har det inte hänt, långt där ifrån även om man tagit en del kliv.

Har full respekt för att en del i fotbolls-Sverige knappast vill ha den utvecklingen. Där fotbollen går upp i det man kallar upplevelseindustrin och i samma veva blir något annat. Vi ser det hela tiden runt om i Europa.

Samtidigt finns det en del klubbar som klarar av att balansera det hela; att både vara en smart driven verksamhet och ändå behåller en del av själen. Medlemsägda klubbar i Tyskland är väl det som slår en framför allt.

Annons

Bayern München är genomkommersiellt och att glida in i deras gigantiska klubbshop i Allianz Arena är både fascinerande och lite skrämmande och det ger en känsla av att allt går att sälja. Ändå är det en klubb som fortfarande får stöd från stora delar av fansen.

Det stora med Bayern är att man blivit en gigant främst för att man varit vassa på att spela fotboll. Man kombinerar dessutom egen talangutveckling med att värva stjärnor från hela världen. Bayern är bygge som imponerar på många sätt.

Visst, man kan utifrån tycka att det är trist att klubben i helgen firade femte raka ligatiteln och man lätt kan värva från konkurrenterna i Bundesliga. Men för Bayern-fansen och för spelarna och andra i klubben handlar uppdraget givetvis om att man vill vinna.

I längden kanske det är illa för Bundesliga att det är givet vem som vinner, men om man ser till indikatörer som publiksiffror och pris på tv-rättigheter pekar det åt rätt håll. Det är ännu inte så att Bayerns dominans har dödat intresset för den tyska fotbollen.

Annons

Självklart går det att dra fram exempel på där fotbollens själ försvunnit när andra intressen kommit in. Det är givetvis en fara och ännu så länge är svensk fotboll en bra bit från att passera den gränsen, men att man fortfarande har många områden att förbättra.

Ekvationen att behålla de passionerade fansen som ger den oftast mäktiga och fina inramningen och samtidigt både hålla sponsorer nöjda i loungerna och även locka till sig nya åskådare är inte lätt. Nya arenor med rätt service är exempelvis ett steg, men det kostar.

På många sätt måste svensk fotboll ta kliv. Hammarby gjorde det i veckan när man rekryterade Jesper Jansson som sportchef och gav BP:s tidigare akademichef Ola Larsson en tydligare roll i ett nyskapat Akademiråd som ska bli ansvarigt för verksamheten.

Naturligtvis har klubbar bytt tränare under många år men att ledare går från en klubb till en annan har varit betydligt ovanligare. AIK:s Stefan Söderberg kom från Djurgården och förvisso hade Bajens tidigare sportchef varit manager i Norrköping.

Annons

Men det är rätt talande att ingen tillfrågat Svante Samuelsson, som var en av arkitekterna när Kalmar FF blev en toppklubb sportsligt och sålde spelare dyrt, om ett flytta när han lämnade jobbet som klubbchef i höstas.

Ofta är det roller som man förknippat med att man spelat i klubben som Stefan Andreasson, Bosse Andersson, Daniel Andersson, Ola Andersson, Håkan Mild, Sonny Karlsson och så vidare. De flyttar inte gärna på sig, och kanske tvekar en klubb för att ta in dem.

Har själv alltid haft svårt att förstå hatet när en spelare eller tränare byter klubb. Ibland är det till och med så att den tidigare klubben inte velat ha kvar vederbörande, och de flesta människor har räkningar att betala varje månad.

Men det hatet är en verklighet som många måste leva med och det påverkar naturligtvis rekryteringar. Ändå tjänar klubbarna och därmed även supportrarna mer på att verksamheten sköts på bästa sätt, och det innebär att man bör kolla på folk utanför de givna leden.

Annons

Om svensk klubbfotboll ska ta ytterligare kliv så innebär det att fler jobb än de som spelare och tränare blir karriärer. Där man kan lära sig på ett ställe och sedan ta det vidare i en annan klubb. Alla jobb kan inte gå till gamla spelare, utan man måste leta bredare och det gör en del klubbar redan – men det måste bli ännu vanligare.

Sportchefen Mats Jingblad fick inte Hammarby att lyfta med sina värvningar. Dessutom fanns det ett rätt begränsat andrahandsvärde i manskapet och det har varit rätt uppenbart när man ser att klubben sålt för fyra miljoner 2015 och 2016, då resten av allsvenskan nått en knapp halv miljard.

Att Hammarby då går på Jesper Jansson – trots historiken i både AIK och Djurgården – är rätt. Under sin tid i Helsingborg vann klubben flera titlar och sålde spelare dyrt, och Jansson hade onekligen en näsa för att hitta bra spelare.

Annons

Lägg till att han efter sina många år både som spelare, ledare, scout och agent (en kort karriär) har ett bra kontaktnät så är det en vass rekrytering. Han är en sportchef som kan dra i gång jobbet direkt och som säkert redan i sommar kan hitta förstärkningar.

Inte konstigt att Jakob Michelsen var nöjd med värvningen. För det är givet att han inser att Hammarby kan locka till sig spelare, men att det behövs en kraftfull sportchef med bättre kontakter än företrädaren. Det har Jesper Jansson efter sina år.

Dock är det på sin plats att varna för att Jansson har del i att Helsingborgs IF havererade ekonomiskt efter hans tid. Han är givetvis inte ensamt ansvarig, men han är inte heller helt oskyldig. Därför vill det till att Hammarby har en tydlig styrning och koll på affärerna.

Klart är att Hammarby har en potential som få andra klubbar i Sverige med publiken. Med tanke på att över 20 000 kommer till hemmamatchen mot AFC Eskilstuna en lördag så vågar man inte tänka på draget om Bajen krigade om SM-guldet.

Annons

Om man kan fortsätta att utveckla sponsoraffären som växer men ännu är en bit efter de riktiga giganterna och dessutom kan få fart på spelaraffärerna så har Hammarby en möjlighet att utmana i toppen. För det krävs ekonomiska muskler för att det ska bli verklighet och då är en vassare sportchef och en vassare akademi en väg.

Fakta

Veckans...

Helgens måste

Blev just helg och därför dröjde krönikan till söndag.

Helgens avstå

Demonstrera.

Veckans Norge-historia

Norska fotbollsklubbar är i bråk med norska TV2 gällande rättigheterna som numera finns hos Discovery. Nu reagerar sponsorer som inte gillar att norska klubbar stänger ute TV2. 

Veckans diskussion

Efter att Real Madrid slog ut Bayern München tilltog diskussionerna om att domare framöver ska få hjälp och kunna granska situationer i efterhand via video. Nu har Fifa-basen Gianni Infantino öppnat för det till nästa sommars VM i Ryssland.  Dock lite underligt att Infantino går ut med det redan, för det hänger på International Football Association Board (IFAB) som styr allt kring regeländringar. De har möte i mars 2018 och består av fyra Fifa-representanter och dessutom en representant var från fotbollsförbunden i England, Skottland, Nordirland och Wales. För att beslut krävs att sex av ledamöterna röstar för. Här redogör IFAB för experimentet kring Video Assistant Referees.

Veckans siffra

7. SM-finalen i hockey drog ut till max och tyvärr vann inte mitt favoritlag Brynäs.

Veckans mejl

Hej Olof

Bra men du helgarderar lite tycker jag. Alltså ekonomisk dopning behöver ju i sig inte olagligt men ur ett långsiktigt perspektiv kan det vara väldigt ohälsosamt och omoraliskt för en klubb men såklart väldigt kul för supportrar och media på kort sikt. Det är farligt när en klubbs löpande verksamhet varken kan generera positiva rörelseresultat eller har en genuin investeringsverksamhet. Det är ju en grundförutsättning för att kunna nå långsiktig framgång och visar på den egna fortlevnads förmågan. Finns inte dessa grundläggande saker på plats blir sponsring, intäkter av engångskaraktär, privata tillskott m.m. ekonomisk dopning vilket bli en förutsättning för att ha möjligheten att nå kortsiktig framgång på högsta nivå vilket precis om du tar upp gäller många föreningar i Sverige i både ishockey och fotboll. Detta ska adderas till hyllningskören, det är bara det.

Go Bajen Go

Ironin i att en Hammarby-supporter mejlar mig efter förra fredagens krönika om kommunalt stöd . Där hen påpekar det ohälsosamma när en klubbs löpande verksamhet kan generera positiva rörelseresultat. I Hammarby har det genom åren gällt handbollen, fotbollen, bandyn och hockeyn.

Veckans journalistik

Dagens Nyheter granskade i veckan fallet med Kevin, 4, som uppgetts ha mördats av en 5-åring och en 7-åring. Omskakande läsning. Nu visar det sig att SVT parallellt jobbat med att granska fallet och det första av tre avsnitt kommer ut i nästa vecka.

Veckans tuffa insikt

TV4 har lagt ett tufft sparprogram och vi ska bli 90 mindre, vilket är tungt.  Trots att det går bra för tillfället tror inte ledningen att det kommer att hålla i sig, vilket tyvärr är en rätt logisk följd. Folk förändrar sina tittarbeteenden trots att man ser mer än någonsin på rörlig bild. I USA har sportkanalen ESPN under många år varit en sedelpress för ägaren Disney, men när allt fler amerikaner klipper kabelsladden (man har tappat tolv miljoner abonnenter på rätt kort tid) och priserna på sporträttigheter bara blir dyrare och dyrare så är det tuffa tider på sportjätten. I höstas sparkade man över 300 personer och i veckan fick närmare 100 profiler sluta i ett sparpaket.  Och det är nog bara början.

Veckans Fifa-topp i syltburken

Kuwaitern Sheikh Ahmed Alfahad Al-Sabah lämnar Fifa:s styrande råd efter att ha kopplats till en i raden av många muthärvor. Utan tvekan en av idrottsvärldens mäktigaste män, om än bakom kulisserna, och han sitter sedan tidigare i IOK och både har och har haft en mängd positioner inom internationell idrott.

Veckans fria fall

David Moyes var så ansedd för jobbet i Everton att Sir Alex Ferguson handplockade honom som ersättare i Manchester United. Nu har Moyes fått sparken i United, fått sparken i Real Sociedad och nu fört ner Sunderland i Championship.

Veckans deppiga öde

Lugis storstjärna Sim Jeppsson blev knäskadad i sista kvartsfinalen mot Ystads IF och fick i princip kliva av efter någon minut. Respass för Lugi och en oviss start på utlandskarriären för Jeppsson som skrev om ”höjden av antiklimax” på sitt Instagram.

Veckans mejl II

IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt läste min fredagskrönika om klubbar och kommunalt stöd och reagerade. Han fick det till att jag skrivit om att klubben erhållit otillbörligt stöd av kommunen, vilket jag aldrig skrivit. Jaja, nedan är i varje fall Hunts mejl:

”Hej Olof,

läser med intresse Din krönika daterad 21/4. I krönikan antyder/påstår Du att IFK Norrköping skulle ha erhållit någon form av ”kommunal doping”  med förvärvet av Norrköpings Idrottspark AB.

Då Du uppenbarligen inte satt Dig in i ärendet tillräckligt vill jag härmed ge Dig några kompletterande upplysningar.

 När den ombyggda ”Parken” stod färdig 2009 hade IFK Norrköping ingått ett hyresavtal med kommunen där IFK skulle betala en hyra till kommunen för att ha tillgång till anläggningen. Hyran uppgick till 15 milj.kr årligen vid spel i Allsvenskan och 8 milj.kr vid spel i Superettan. IFK:s dåvarande styrelse hade uppenbarligen grovt missbedömt framtida kassaflöden för att kunna betala den aktuella hyran.

Investeringen för ombyggnaden uppgick till drygt 300.000 milj.kr och kostnaderna var beräknade till 30 milj.kr årligen. (ca. 10 milj. i drift, 10 milj. i avskrivningar och 10 milj. i räntor) IFK skulle alltså för spel i Allsvenskan stå för ca. 50% av de årliga kostnaderna. Resterande kostnader (15 milj) stod kommunen för. Kommunen subventionerade kraftigt ” breddklubbarnas” (Sleipner, Sylvia, IFK Dam och ett stort antal klubbar i de lägre serierna) verksamhet för att få tillgång till anläggningens planer, hallar etc.

Undertecknad och den nya styrelsen i IFK förde under 2009 diskussioner med kommunen för att få till en rimligare hyreskostnad. Kommunen var dock inte villig att gå IFK till mötes men en enda krona då hela investeringen till stor del byggde på hyresavtalet med IFK. Vid den tiden spelade vi i Superettan och kostnaden för IFK var 8 milj. kr årligen. Givetvis en orimlig hyra.

Jag framförde då tanken att föreningen skulle förvärva anläggningen för att erhålla en lägre kostnad via effektivare drift, investeringar i nya uthyrningsbara ytor, framtida markexploateringar mm. Observera att avskrivningarna uppgick till ca. 10 milj. som ej hade likviditets påverkan kortsiktigt. Min bedömning var att ett förvärv skulle gynna IFK på sikt. Vid denna tidpunkt, 2009, var byggkonjunkturen i det närmaste död och efterfrågan på mark i nästan obefintlig. Kommunen hade en värdering på marken vid tillfället på 20 milj.kr.

IFK hade 2009 en ytterst svag ekonomi och egentligen inte styrkan att genomföra ett förvärv. Kommunen krävde vid förhandlingarna att en förutsättning för en affär skulle vara att det ” privata näringslivet” i Norrköping skulle delinvestera i anläggningen.  Trots förmånliga villkor kunde vi ej attrahera andra investerare. Kommunen accepterade dock att undertecknad via bolag delfinansierade köpet med 25 milj kr. Denna post som sedermera uppgick till 30 milj.kr (42% av aktierna) har IFK rätt att förvärva ( utfärdad option ) när föreningens ekonomi så tillåter, dock tidigast 2018. Priset för återköp är det samma som vid förvärvet uppräknat med ränta. (i snitt 2%).

 Parken Event&Arena AB (ägt av IFK 58% och Trading House Scandinavia AB; THS, 42%) förvärvade slutligen 2012 Norrköpings Idrottspark AB av kommunen för drygt 302.000 miljoner kr. Köpet finansierades via lån i Kommunbanken och amorteringstakten uppgår till ca. 5-7 mil.kr årligen. Räntan på lånet vid förvärvet uppgick till 3.38% och var låst för en tid framåt.

Alltså, IFK och THS tog en stor affärsrisk genom förvärvet och övertagande av lån (skattebetalarnas). Märk väl att ingen privat investerare, förutom THS, var intresserad av att gå in i affären. Även om det fanns mark att exploatera så bedömdes en sådan investering för riskabel.

Kommunen gjorde också under förhandlingarna en extern värdering baserad på anläggningens kassaflöde. Den värderingen uppgick till ca. 250 milj.kr! M.a.o betalades ett överpris på drygt 50 milj.kr! Det föreligger idag också ett investeringsbehov i anläggningen. (bla. färdigställande av Södra läktaren). Idag, 5 år efter förvärvet, har marknaden för mark och bostäder radikalt förändrats. Detta har spelat Ifk i händerna och med tanke på risktagandet vid förvärvet så känns det inte på något sätt tveksamt att göra vissa markaffärer som på sikt stärker klubbens ekonomi.

Med hänsyn taget till min beskrivning ovan tror jag att även Du, Olof, har en mer nyanserad bild av denna affär. Det är min förhoppning att Du också framöver kan korrigera Dina, fram till nu, felaktiga påståenden att IFK Norrköping skulle erhålla otillbörligt stöd av kommunen.

Önskar Dig en trevlig helg!

Mitt enda syfte med krönikan om Östersunds FK och det kommunala stödet var att belysa det naiva i att äldre klubbars fans lever i tron att deras klubbar aldrig fått hjälp. Är rätt övertygad om att alla i Norrköping inte har samma bild om vem som subventionerar vad när det handlar om kommunen och idrotten. I grunden är jag för att kommuner kan hjälpa även idrotten då den ger så mycket tillbaka på flera plan. Sedan har inte jag beskrivit affären kring Nya Parken som otillbörlig, men något som blev ett kommunalt stöd för utan kommunen hade man aldrig kommit så långt och IFK har haft hjälp av kommunen.

Veckans ”free agent”

Sebastian Larsson. Sunderland nedflyttat. Kontraktet går ut. Allsvenskan möjligen?

Veckans knä

Zlatans. Fortsatt. Ännu är väldigt lite känt kring skadan och operationen av anfallaren, mer än att han meddelat att det inte är aktuellt att ge upp karriären.

Veckans Leeds United
Vi som följt Leeds United länge anade nog att det skulle komma och trots att man hämtade in 0-3 till 3-3 hemma mot Norwich är säsongen över och det blir inte ens playoff. Nu återstår att se vad som händer. Uppgifter gör gällande att nya ägaren Andrea Radrizzani vill byta ut managern Gary Monk och att det blir en spansk inriktning. Tidigare Real Madrid-mannen Ivan Bravo är ny i styrelsen och det väntar mer förändringar.  Vilka av spelarna som gjort avtryck stannar? Chris Wood, Pontus Jansson, Ronaldo Vieira och inlånade Kyle Bartley? En ny ångestsommar väntar.

Veckans låt
”Tagga” – Jireel.

Veckans podd

Svante Samuelsson lämnade jobbet som klubbchef i Kalmar FF i höstas. I podden talar han om vad svensk klubbfotboll måste bli bättre på, om krisen i KFF, varför man inte vill sälja spelare till Malmö FF och alla gånger han fick försvara Henrik Rydström från styrelsen och sponsorer. Sedan tidigare finns över 145 poddintervjuer här.

Veckans citat

”Jag är VD för AIK Fotboll till styrelsen meddelar något annat.”

Mikael Ahlerup får lämna rollen som vd även om det inte skett riktigt än. Uppenbart att nye ordföranden Per Bystedt har en annan plan för klubben. På något sätt typiskt för att AIK att det brister i kontinuitet och att det knappast hjälper klubben.

Publicerad 2017-04-30 kl 18:47

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto