Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Lundh: Frågan om VM vartannat år eller ej är tyvärr mer komplex

6v

Fifa-basen Gianni Infantino har inga ädla syften när han vill köra VM vartannat år.
Klart det är lätt att skrika: NEJ!
Fast frågan är tyvärr betydligt mer komplex.

I veckan har det stormat rejält kring Fifas förslag att utöka fotbollskalendern med fler VM-turneringar för både herrar och damer. Man vill rappa upp tempot och köra vartannat år och Gianni Infantino körde med en våldsam offensiv för att få till beslut redan i år.

Ett skäl är en brutal maktkamp med Infantinos tidigare arbetsgivare Uefa som med hjälp av både Champions League och ett EM som vuxit i popularitet har skaffat sig mer intäkter än Fifa. Uefa har helt enkelt både mer pengar och mer makt och det vill Fifa och Infantino ändra på.

Motståndet har varit kompakt från länder i Europa och Sydamerika, men även en del länder i Asien. Ett utökat VM hade tagit plats i spelkalendern på bekostnad av EM, Copa America och Asiatiska mästerskapen. Något som varken är förankrat eller uppskattat. Ingen har heller fått tid att vända och vrida på förslagen.

ANNONS

Även en del sponsorer likt Adidas har uttryckt missnöje precis om Internationella Olympiska Kommittén och bägge har klätt det i fina ord. Nu får man inse att IOK givetvis inte vill ha mer konkurrens om sponsorer och TV-pengar och Adidas har avtal med både Uefa och en rad andra förbund och idrotter. Det är helt enkelt komplicerat när Fifa vill glufsa i sig än mer.

Ovanpå det vill Fifa rita om hur man spelar landskamper. Antingen vill man samla allt landslagsspel i oktober eller sprida det på oktober och mars till skillnad från i dag. Juni månad skulle vara mästerskapsmånad och juli skulle vara ledigt.

Fifa har historiskt sett haft hand om spelkalendern som lagts fyra år framåt och nu löper damernas ut 2023 och herrarnas 2024. Det är därför diskussionerna kommit i gång, men sedan Saudiarabien i våras lade ett överraskande förslag om VM vartannat år har det gått snabbt för att försöka kuppa igenom förslaget.

ANNONS

Fifa-offensiven har varit brutal. Man har anlitat gamla spelare som uttalat sig positivt och påpekat att om man är skadad kanske det inte blir mer än ett VM under en karriär om ens det. Lägg till att Gianni Infantino rest runt till en rad länder för att få deras stöd.

Många mindre länder som aldrig varit nära ett VM inser att fler mästerskap som Fifa arrangerar ger mer pengar till Fifa. I förlängningen ger det mer pengar även till nationsförbunden. När Fifa röstar har de 211 medlemsländerna varsin röst. Tyskland och Brasilien väger lika tungt som Fiji och Bhutan.

Infantinos löften om fler VM är i princip ett sätt att köpa sig röster och därmed makt. Schweizaren och hans hejdukar påstår att det är bra för fotbollen men det är väldigt få som fått frågan av aktiva spelare och tränare. Än mindre har supportrar fått det, även om Fifa skruvade till en undersökning så det framstod som man hade stöd.

ANNONS

Uppskattar Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand för hans tydlighet. Tidigare i år efterlyste han en nationell idrottsstrategi för att Danmarks motsvarighet till RF ska ta ställning till hur dansk idrotts ska göra med VM i Qatar och OS i Peking.

I veckan var Hjulmand ännu en gång tydlig efter ett onlinemöte med Fifas utvecklingsansvarige Arsène Wenger om VM vartannat år. Även Janne Andersson var inbjuden men deltog inte. Hjulmand påpekade efter mötet att det kändes som ett skenmöte och var kritisk till om Fifa nu skulle säga att man konsulterat förbundskaptener.

Klart att det inte skulle vara bra för fotbollen i Europa om man utökade med fler VM. EM är viktigt för både herrar, damer och ungdomar. Det ger både turneringar, matcher och intäkter och det är givet att alla konfederationer borde ha eller kunna få till liknande mästerskap där fler länder kan vara med.

ANNONS

Gillade exempelvis Uefas drag att använda sig av Nations League som såg till att även de sämsta seedade lagen fick en möjlighet. Till slut kunde Nordmakedonien ta sig till EM i somras. Det handlar om att försöka hitta andra vägar för att se till att fler kan delta.

Sedan är det egentligen inte stor skillnad på Fifa och Uefa. De ser till sitt och försöker maximera det. Egentligen borde de prata om att minska belastningen på spelarna men Fifa har tryckt in ett utökat klubblags-VM och Uefa har röstat igenom ett utökat Champions League. Ja, ni fattar, det handlar om att jaga intäkter.

Dock är det något kring VM vartannat år som skaver hos mig. Det är den historiska utvecklingen av fotbollen som bär koloniala förtecken. Där Europa skaffat sig ett starkt grepp som man knappast vill släppa. Något som lett till att Afrika och Asien bara haft ett fåtal platser i VM trots att det är många nationer.

ANNONS

”De är för dåliga.” ”De åker ut tidigt.” Det blir för stora skillnader.” ”Europa dominerar varje VM och så är Brasilien eller Argentina med”. Ja, det är lätt att höra förklaringarna och försvaret för det finns en sanning i det. Lag från Europa går ofta långt och vinner ganska ofta. De fyra senaste VM har segrare från Europa och av de tio senaste är det lag från Europa som vunnit sju.

Problemet är bara att en del av länderna i Afrika, Asien och andra delar av världen fått för få möjligheter att vara med, utvecklas och ta hem intäkter. Det finns naturligtvis fler förklaringar till att länder utanför Sydamerika och Europa har svårt att hävda sig, men om man inte får möjligheterna att delta är det ännu tuffare.

Ett land från Afrika (Egypten) var med i VM i Italien 1934 men det dröjde till 1970 innan kontinenten fick en fast plats. Till VM 1982 fick två länder från Afrika vara med och till 1994 höjdes det till tre platser. Fyra år senare i Frankrike gick det upp till fem platser som gällt sedan dess. Även om CAF inte alltid varit 56 medlemsländer som i dag har det varit snålt.

ANNONS

För fyra år sedan tog man beslut om att utöka VM till 48 länder 2026. Det går naturligtvis att ha invändningar mot det (sportsligt, organisatoriskt och så vidare) men ur ett rättviseperspektiv är det korrekt. Afrika får då nio platser, Asien 8 och Europa 16 istället för 13.

Skrev om den kritiserade utökningen 2017 då jag av ovan skäl backade förslaget. Det är därför jag inte helt kan avfärda förslaget om VM vartannat år. Åtminstone inte så distinkt som jag hade velat. För det rymmer betydligt mer än vad Infantino vill uppnå. Ett hänsynstagande till koloniala strukturer som sattes i en annan tid och som inte är korrigerade. 

Veckans...

Veckans...

Helgens måste
Äntligen se nya Bond-filmen. El Clásico under en lång Fotbollssöndag Europa som även innehåller Inter-Juventus. Träna.

Helgens avstå
Stökigheter på stan.

Veckans Kina-reaktion
NBA-stjärnan Enes Kanter som spelar i Boston Celtics kritiserade nyligen Kinas förtryck av Tibet och kallade president Xi Jinping en diktator. Kort därefter stoppades Boston Celtics matcher från att visas i landet och man ryckte bland annat bort premiären mot New York Knicks. Kanske tur det för kineserna? Då Kanter bar skor som det stod ”Free Tibet” på. Snart är det OS i Peking.

Veckans moderna fotboll
Fifa gav Förenade Arabemiraten klubblags-VM i fotboll 2022. Ingen förhandskoll, det bara delades ut.

Veckans allsvenska
Alltid något extra med veckoomgång och med start lördag så väntar 24 matcher på tio dagar. Topp och bottendramatik. Härligheter som Örebro-Degerfors, AIK-Norrköping, Degerfors-Blåvitt, Malmö-AIK och en radda andra matcher.

Veckans moderna fotboll II
Premier League lät Saudiarabiens allmänna investeringsfond köpa Newcastle United sedan man bevisat att den inte hade något med den saudiska staten att göra. Vilken chock då att Saudiarabiens finansminister talar om att man köpt Newcastle. Heja!

Veckans revansch
Henrik Rydström får förlängt kontrakt med Kalmar FF efter en stark säsong. Hittills kanske är bäst att tillägga. Smällen mot Mjällby var inte nådig och i fjol när han tränade Sirius så föll resultaten under hösten. Ändå är det uppenbart att Rydström haft en effekt på Kalmar. Riktig revansch efter det solkiga avslutet senast.

Veckans fråga
Går det att hålla fast vid sin klubb oavsett värvningar eller ägare? I Sportbladet var författaren Fredrik Backman öppen om sitt tvivel kring Manchester United efter värvningen av Cristiano Ronaldo. Något Backman tidigare skrivit om på Twitter. I Norge har TV2-profilen Fin Gnatt fått uppmärksamhet för att hans hjärta är krossat efter att Saudiarabien köpt upp Newcastle. På ett sätt ett I-landsproblem, men om man lagt mycket tid, kraft och en del pengar på något man fastnat för är det inte lätt att bara släppa det.

Veckans värvning
Stiftelsen Sverige United försöker uppmärksamma integrationsarbete i fotbollens namn med både priser och bidrag. Nu har priskommittén lockat till sig Discoverys Irma Helin Zibanejad. Bra drag.

Veckans VM-tidtabell
Sveriges damer VM-kvalar vidare i november mot Finland 25 november i Göteborg och mot Slovakien i Malmö 30 november. Under 2022 har man tre matcher kvar: Georgien borta 7 april, Irland hemma 12 april och Finland borta 6 september. Gruppseger ger en plats i VM i Australien och Nya Zeeland som spelas 20 juli-20 augusti 2023. En andraplats ger ett krångligt playoff där nio grupptvåor gör upp i ett ganska stökigt playoff som spelas i oktober och där de två bästa lagen går till VM och det tredje laget får kvala vidare mot andra konfederationers lag i en mini-turnering i arrangörsländerna i februari 2023.

Veckans allsvenska offensiv
Sef har anlitat en media partner som ska se till att sprida allsvenskan i Mellanöstern. Det är redan klart att allsvenskan ska sändas i Irak. Har man stämt av med medlemsklubbarna till vilka länder det är okej att sälja rättigheterna? Tänker att Sef stoppade spelare från vinterturné i Qatar och många föreningars medlemmar vill inte att just deras klubb åker till regionen på träningsläger. Fast matchbilder är kanske annorlunda?

Veckans genomlysning
Twittraren och Djurgårdaren Anders Norlén har gått igenom vad de allsvenskan klubbarna fick i korttidstöd under pandemins inledning. Runt 44 miljoner kronor. Lägg på det RF-pengarna från staten på 172 miljoner kronor.

 

Veckans moderna fotboll III
NFL-stjärnan Malcolm Jenkins går in som delägare i Burnley. Han har besökt Turf Moor och är nu del av riskkapitalet som slukade den klassiska klubben. Eller rättare sagt, de lyckades köpa Burnley och sedan lägga lånen för köpet i klubben. Lite som Glazers gjort med Manchester United. Älskar att Jenkins talar om att Burnley passar hans värderingar.

Veckans fallskärm
Steve Bruce fick närmare 100 miljoner kronor för att sluta i Newcastle.

Veckans läsning
Chris Ballard skriver i Sports Illustrated om att idrottare bara blir äldre och äldre. Janne Josefsson om Lars Vilks var intressant. Särskilt hur en del helt bytt ståndpunkter efter konstnärens död. Guardians David Conn är en av de journalister som skrivit mest om Hillsborough och de efterlevandes kamp för rättvisa. Nu en ny lång skildring av över 30 års kamp som inte ställt någon till svars. Smärtsam läsning. Ett oerhört reportage i New York Times om tyska mediakoncernen Axel Springer. Slutade med att Bilds chefredaktör Julian Reichelt fick sparken.

Veckans avskedshälsning
Newcastle-stjärnan Allan Saint-Maximin skrev vackert om Steve Bruce. Kändes genuint.

Veckans bank
Uefa har dragit ihop en räddningsfond för att klubbar ska kunna klara ekonomin. Det är tal om 60-70 miljarder kronor. Enligt Bloomberg har över 100 visat intresse att låna pengar. Man kan misstänka att det är en del dåliga spelaraffärer som är grund till att man måste låna hos Uefa.

Veckans rop på hjälp
Bayer Leverkusens vd Fernando Carro är missnöjd över att Bundesliga är på väg att bli en utvecklingsliga för Premier League. Bakgrunden är tv-pengarna i Premier League som gör att mindre klubbar lätt kan locka över Bundesligas stora stjärnor. Är väl bara Bayern München som kan stå emot och den tyska storklubben har själv värvat rejält i Bundesliga och på sätt bidragit till ligans status.

Veckans panik
Premier League-klubbarna som hastigt blockerade att klubbägare kan skriva nya sponsoravtal med företag som är nära ägarna. Skälet är naturligtvis Saudiarabiens köp av Newcastle. 18 klubbar röstade för stoppet. Newcastle emot. Manchester City som trots allt har en del sponsorer med anknytning till Abu Dhabi lade ner sin röst.

 Veckans VM-tidtabell II
Sveriges herrar VM-kvalar mot Georgien 11 november och mot Spanien 14 november. Då vet man om det blir en förstaplats som ger en plats i VM i Qatar eller om det blir en andraplats som ger playoff. VM-kvalet i Europa spelas klart 16 november. Klart är att VM-playoff lottas fredag 26 november. Sverige ser ut att bli seedat om man hamnar där och får i så fall hemmamatch i första matchen som spelas 24 eller 25 mars. Det är tolv lag som är med i playoff och där det spelas sex semifinaler och tre finaler. Finalerna spelas 28 eller 29 mars och hemmafördel lottas fram. Den 1 april 2022 är det VM-lottning inför VM i Qatar som börjar 21 november med final 18 december. 

Veckans reportage
Journalistens Klas Granström har i senaste Journalisten skildrat hur ökande webb- och TV-sändningar av sport samtidigt bidragit till lönedumpning. Fotografer från Lettland har plockats in av produktionsbolaget Spring och som sedan säljer en kombination av visningsrätter och produktion. Har vi på TV-bolagen ansvar för det eller ej? För mig är det givetvis så att man har ett ansvar för vad som gäller. Det har samtidigt även EFD som satt ihop det hela med Spring. Det är inget olagligt som sker, men det är klart att det finns ett pris när man vill sända mer och mer. Sedan är det alltid svårt för mig att förstå när mediachefer inte vill ställa upp på intervjuer, samtidigt som man gärna påpekar att ens egna utsända vill ha intervjuer.

Veckans låt
”Modern Love” – David Bowie.

Veckans Leeds United
Ångesten är nästan som under tiden i Championship. Skador på viktiga spelare och nu kommer Wolves till Elland Road. In Bielsa we trust.

Veckans poddintervju
Jesper Karlström är gäst och talar om livet som serieledare i polska ligan, om det jobbiga trycket att komma utomlands, om hur han följer Djurgårdens guldjakt samt om drömmen att få spela i A-landslaget. Sedan tidigare finns över 320 avsnitt och ni hittar alla via länken. 

Publicerad 2021-10-22 kl 17:49

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto