Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: I Malmö är trycket störst på sportchefen Daniel Andersson

Två säsonger i rad utan SM-guld.
En rad tränarbyten.
Även om Daniel Andersson är mannen bakom dagens rika och mäktiga MFF ligger trycket på honom.

På klassiskt Malmö-vis viftar man bort snacket om kontroverser och konflikter i truppen. Säger att det är påhitt. Ungefär som om att alla låtsas som det regnar när man tagit upp att Uwe Rösler gick över gränsen gång på gång. Utåt sett håller man en enad Malmö-front.

Internt gungar det en del när Jon Dahl Tomasson inte fått med sig hela gruppen. Många av de äldre spelarna är skeptiska. Nu har han förvisso inte stängt in någon spelare på toaletten vad jag vet. Men det är klart att det är speciellt för den oerfarne tränaren att leda ett lag som med automatik är guldfavorit och där många är veteraner.

ANNONS

Sveriges mesta mästarklubb är sedan flera år tillbaka även den rikaste klubben. En förmögenhet man spelat sig till och som vi nog var rätt många som trodde skulle generera ännu fler SM-guld. För det är inte bara påhitt att den klubb med störst lönekostnader över tid vinner mest.

Visst, Malmö har två år i rad nått Europa Leagues gruppspel och där dessutom gått vidare från gruppspelet. Något som genererat mycket mer pengar än vad ett SM-guld ger, men samtidigt har man inte tagit någon inhemsk titel sedan man vann Lennart Johanssons pokal i Norrköping 2017 och firade på stadshotellet.

Efter det har man förlorat cupfinalen mot Djurgården våren 2018 och sedan fått ta emot det lilla silvret ett halvår senare. Därefter blev det endast det stora silvret i höstas. Istället har AIK och Djurgården fått hissa pokaler efter varandra. I år är Hammarby favorit och det redan innan Zlatan Ibrahimovic bestämt sig för att dra på en grönvit tröja.

ANNONS

Malmö FF har en bättre trupp än något annat lag i allsvenskan men utan härföraren Markus Rosenberg och med en ny tränare som är ombedd att återigen satsa yngre går det inte med automatik räkna med laget. Överflödets förbannelse kan leda till slitningar och om man inte når ett gruppspel i Europa blir det ännu tuffare med färre matcher.

Hur man ska hålla Berget, Molins, Nalic, Antonsson och en del andra nöjda övergår mitt förstånd. Om inte Tomasson är en psykolog som har svart bälte i gruppdynamik och i hur man hanterar missnöjda spelare så borde det vara en tuff uppgift. Särskilt om man ska prioritera en del av de yngre spelarna för att få fram försäljningar.

Visst kan danske Tomasson få kicken. Det räcker att se vad som hänt i klubbens ledarstab sedan Åge Hareide lämnade MFF hösten 2015. Där har det varit rätt bra snurr på posterna och ingen kan påstå att man suttit säkert oavsett kontrakt eller resultat. Samtidigt skulle det i så fall vara en dansk parentes.

ANNONS

Bakom all rörelse på posterna på bänken finns Daniel Andersson. Sportchefen som klev in och tog över det jobbet efter att Rikard Norling klivit av som tränare hösten 2013. Även om MFF vunnit SM-guld så dränerades både spelartruppen och klubben snabbt den vintern. Lagkaptenen, sportchefen, tränaren, vd:n försvann ihop med spelare som Friberg, Dahlin och en del andra.

Så det var inget dukat bord som Daniel Andersson kom till. Snarare visade han sig vara smart i allt från tränarval till att locka hem Markus Rosenberg som en majoritet trodde var slut. Lägg till att han gjorde en hel del andra vassa värvningar som både gav resultat och intäkter.

Men de senaste säsongerna svajighet har påverkat bilden på Andersson. Har rätt många vänner som håller på Malmö FF och bland dem är tålamodet med sportchefen begränsat. Så begränsat att jag faktiskt inte alltid orkar lyssna på deras gnäll och tjat om alla fel han gjort, och att han måste bort.

ANNONS

Det är som om man glömt allt han gjort för att lägga grunden till det lag som tog en rad SM-guld och dessutom nådde pengarna i Europa. Lägg till att man sålde spelare på ett sätt som borde fått företrädaren Hasse Borg att imponeras. Allt det har gett Malmö FF en unik position i svensk fotboll och en möjlighet att på allvar kalla sig Skandinaviens starkaste klubb.

Samtidigt finns det ett latent missnöje kring sportchef Andersson som lätt kan koka över. När säsongen drar i gång är trycket på honom. Om inte Tomasson är en succé så kommer givetvis fokus riktas mot sportchefen som rekryterat honom. Likadant är det med truppens sammansättning där Andersson är arkitekt.

Min erfarenhet av Daniel Andersson är att han inte bryr sig så mycket och att han lätt hade kunnat promenera i väg från jobbet om han inte ansåg att det gav honom eller Malmö FF något. Ändå undrar jag om han inte känner lite extra press denna säsong. Går det att spela en tredje säsong utan att ta SM-guld och ändå känna att man är på rätt väg? Tveksamt.

ANNONS

Helgens...

Helgens måste
Sirius-Djurgården på Studan. Fått ackreditering och instruktioner. Blir en annorlunda allsvensk premiär.

Helgens avstå
Sol, bad och golf. 

Veckans väntade
Ny Amnesty-rapport som visar att över 100 gästarbetare inte fått betalt på sju månader trots att de jobbar med en av Qatars VM-arenor.

Veckans depp
Det skulle ha varit EM-premiär i Rom fredag kväll. Sverige skulle ha mött Spanien på måndag.

Veckans Fotbollsfredag
Gusten Dahlin och jag kör säsongens sista Fotbollsfredag på C More och Fotbollskanalen där vi kollar läget i svensk fotboll inför helgens premiär. Det går givetvis att se i efterhand. 

Veckans läsarbrev
Hej Olof Som vanligt har du bara journalistiskt trams och skit att säga om ÖFK. Dessutom tog du tillfället i akt att indirekt göra ett cyniskt angrepp på spelaren Bakr Abdellaoui. Jag tycker att du kan skriva ett personligt brev till honom och be om ursäkt, om du nu har någon ryggrad? Tveksamt iofs. Huruvida ÖFK är fågel eller fisk i år är det ingen som vet, men en sak är säker och det är att det är ett ungt lag med tekniskt skickliga spelare. Möjligt att de inte är riktigt mogna taktiskt ännu, men det kommer. Kanske redan en bit in på säsongen. Min analys är att laget mycket väl kan överraska positivt. Jag tror definitivt inte att laget behöver kvala. Det mest sannolika är att laget hamnar i mitten av tabellen. Gott så. Du må tycka att det är otroligt att laget är kvar i Allsvenskan. Jag å min sida tycker att det är otroligt att du fortfarande får synas och höras i media som kommentator i någon sorts självpåtagen roll som fotbollskunnig. Det bästa som kunde hända är om ÖFK överraskar rejält positivt och täpper till käften på  framförallt dig men även det övriga sportjournalistkollektivet a’la Högsta Sovjet. Mvh/Bertil

Svar: Varför ska jag be någon om ursäkt för att jag redogjort för en faktisk omständighet? Klart att ingen vet exakt hur det går, men det är ett tips. Kriga på, Bertil.

Veckans tecken i tiden
Ada Hegerberg tecknar ett avtal med Nike värt en miljon kronor om året i tio år. En av världens bästa kan växla in sitt kunnande i kontanter och det givetvis rätt. Nike sponsrar även det norska landslaget. Kan skojätten lösa konflikten mellan superstjärnan och förbundet?

Veckans dubbelmoral
Häromveckan var Fifa-basen Gianni Infantino tydlig när han tog ställning för att spelare som manifesterade kring Black lives matter inte skulle straffas. Det är ändå bara ett par år sedan Infantino och Fifa lade ner organisationens grupp som jobbade mot rasism med förklaringen att jobbet var slutfört. Heja!

Veckans moderna fotboll
Red Bull lånad ut en miljard kronor till RB Leipzig. Även om klubbens inkomster växer i takt med framgångar och spel i Champions League så behöver man fortfarande assistans.

Veckans deppiga signal om en bister framtid
Ingen har missat att medier har det tufft även utan coronautbrottet. I veckan skrev Sportjournalistförbundets ordförande Petra Thorén och SJF:s Ulrika Hyllert om hur pandemin slagit mot sportens frilansar. Sedan tidigare är det känt att Aftonbladet ska skära 50 av 300 journalistiska tjänster. Tidigare har många lyft riskkapitalfinansierade The Athletic som något som ger hopp, men corona har slagit även mot sportappen. I veckan fick närmare 50 medarbetare sluta. Dessutom har man sänkt lönerna rakt över med tio procent. Nyhetsappen har närmare en miljon prenumeranter och har tagit in 1,3 miljarder kronor i kapital.

Veckans protester ger resultat
Efter att ha tidigare förbjudit spelare att gå ner på ett knä har den senaste tidens protester fått det amerikanska förbundet att ändra inriktning. Det var när Megan Rapinoe gick ner på knä för att protestera mot polisbrutalitet mot svarta och som ett stöd till Colin Kaepernick som man förbjöd det i samband med nationalsången.

Veckans tillbakablick
Herrlandslagets EM-historia under 2000-talet. På söndag kommer VM-historien.

Veckans moderna fotboll II
Copa Italia blir Coppa Italia Coca-Cola. I samband med onsdagens final börjar sponsoravtalet gälla.

Veckans förebilder
Chelsea-spelarna som skänkte segerbonusen på 1,2 miljoner kronor till organisationen Refuge som hjälper kvinnor och barn som är utsatta i hemmet. Ja, det var alltså Magdalena Eriksson, Jonna Andersson och kvinnorna i Chelseas damlag som gav bort pengarna som laget fick för att man vann Women’s Super League. 

Veckans ros
En gång i tiden delade Expressen ut veckans ros och även veckans tistel på insändarsidan. Ägaren av Eksjö stadshotell som hjälper Piteå är värd veckans ros. Blir glad att läsa om Jonas Persson som inte bara gratis boende utan även får den lilla kommunen att sluta upp för att underlätta för det allsvenska laget.

Veckans tistel
Inblicken i tyngdlyftningens murkna värld. Hur kan det få fortgå? Trots allt en olympisk sport. Fifa framstår som ett oerhört välskött pastorat i jämförelse.

Veckans liga där unga inte får speltid
En genomgång visar att allsvenskan tillhör en av de ligor i Europa där spelare under 23 år får minst speltid. Dessutom pekar kurvan neråt för allsvenskan. Man har tappat rejält och senaste säsongen gick 18 procent av spelminuterna till spelare under 23 år. 

Veckans journalistik
I veckan grep polisen den man som begick det tragiska dubbelmordet i Linköping 2004. Dagens Nyheter har följt jakten på nära håll och kan berätta om hur släktforskning och DNA ledde fram till rätt person.

Veckans val
Skrev förra veckan om Helsingborgs stads svåra val kring Helsingborgs IF, klubbens usla ekonomi samt att man är Olympias största hyresgäst. I veckan kom ett besked från kommunen som ger HIF en hyresrabatt på sju miljoner kronor. ”Vi har gjort en affärsmässig bedömning att det i nuläget är bättre att avstå från hyresintäkter för att kunna säkra dessa i framtiden”, säger fastighetsnämndens ordförande Peter Jansson till HD. Något som givetvis är förståeligt. Jobbade i Göteborg i slutet av 1990-talet när hockeylaget Västra Frölunda var nära konkurs och då staden räddade klubben för att just rädda en hyresgäst till Scandinavium. 

Veckans snabba svängning
I veckan var Östersunds målvakt Aly Keita och klubbens ordförande Mathias Rasteby kritiska mot medier som bara ältar det som varit i Jämtlands Tidning. Bland annat reagerade duon på att jag i mitt allsvenska tips förutspådde fler negativa rubriker vilket både Keita och Rasteby uteslöt. Någon dag senare ställde min kollega Martin Petersson frågor om Sören Åkeby och vad han delade på Facebook. Något som ledde till att Djurgårdens förre guldtränare fick sparken.

Veckans pinsamhet
Hockeyförbundet tvingade Karlskrona att bygga om sin arena inför att man blev klart för SHL. Något som ledde till ekonomiska bekymmer för klubben som nu tvångsdegraderas då man inte har klarat licensreglerna. Ändå har man nu tagit bort reglerna som tvingar lag att bygga om sina arenor. Hockeyförbundet verkar inte vara välskött med tanke på allt som hänt på senaste tiden och ordförande Anders Larsson ger ett svagt intryck.

Veckans upprop som även stämmer i Sverige
I England har Black live smatter lett till ett upprop för mer mångfald bland de som bevakar sport. Det går även att applicera på svenska medier och är ett område som man vi behöver blir mycket bättre på.

Veckans förebilder II
Premier League-spelarna sätter ”Black lives matter” på ryggen istället för efternamn. Små grejer från stora förebilder som ger signaler om vad som är rätt väg. Raheem Sterling är en av många som klivit fram och pekat på skevheter i systemet.

Veckans läsarbrev II
Hej Olof! Glad du INTE tippade att MFF tar Guld. Din krönikor mm är helt klart bättre än dina SM-Guld vinnare. Vet inte när du hade rätt senast? Till Jul firar vi Malmös 21:e SM-Guld. Det kan du vara helt säker på. Mvh Stefan 

Svar: Härligt. Grattis till SM-guldet då. Hela mitt tips finns här.

Veckans fotbollsfabrik
Dagens Nyheter gjorde en sammanställning av Brommapojkarnas produktion av spelare. Onekligen en imponerande lista spelare. Uppenbart att man vässat till produktionen för länge hade man svårt att få fram spelare till exempelvis landslaget trots att man var duktig på att ta fram talanger.

Veckans oväntade envig
Per Holknekt vs Unibet.

Veckans läsarbrev III
Hej Kollat Maif några matcher tror att Joel Nilsson blir ett utropstecken som vingback  /jerzy

Svar: Då håller vi koll på Joel Nilsson.

Veckans humor

Veckans låt
”42” – Leslie Tay.

Veckans läsarbrev III
Men helgens/veckans/månadens låt måste väl vara American Skin (41 shots) med Bruce Springsteen. Fantastisk låt och tyvärr så jäkla aktuell. Ronnie 

Svar: Du har onekligen en poäng.

Veckans Leeds United
Spelschemat är släppt för avslutningen av Championship. MOT Premier League:

Cardiff (A) 12pm, Sun, Jun 21

Fulham (H) 3pm, Sat, Jun 27

Luton (H) 7.45pm, Tue, Jun 30

Blackburn (A) 3pm, Sat, Jul 4

Stoke (H) 7.45pm, Tue, Jul 7

Swansea (A) 3pm, Sat, Jul 11

Barnsley (H) 7.45pm, Tue, Jul 14

Derby (A) 3pm, Sat, Jul 18

Charlton (H) tbc Wed, Jul 22

Veckans siffror
3,4. Antalet miljarder dollar (cirka 32 miljarder kronor) som riskkapitalbolaget Bain Capital erbjudit serie A för en fjärdedel av ligan. Handlar om att köpa in sig i media och marknadsrättigheter. Sedan tidigare har CVC Capital erbjudit 2,2 miljarder dollar (cirka 21 miljarder) för en femtedel av ligan. Värdet på ligan varierar från 128 till 105 miljarder kronor. Genom att sälja skulle klubbarna kunna staga upp ekonomien i coronatider som slår hårt mot dem.

Veckans poddintervju
Ännu inte inspelad och förhoppningen är att det löser sig under lördagen. Sedan tidigare finns över 270 avsnitt av podcasten och det är bara att klicka på länken och lyssna. Tanken är att köra på fram till 6 juli och sedan ha uppehåll över sommaren.

Publicerad 2020-06-12 kl 18:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto