Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Klart att vi skrivit för lite om Qatar efter VM – tyvärr

Lundhs Krönika

Fick ett vänligt mejl i veckan med en försynt fråga.
Varför har rapporteringen av Qatar-VM svalnat av så mycket efter mästerskapet?
Philip Longo har givetvis en poäng – och det är rätt enkelt att se hur nyhetsvärdet dör.

Förra våren var jag ute och promenerade med en polare och vi talade om kriget i Ukraina. Och om nyhetsrapporteringen kring ett ryskt invasionskrig som alltmer rörde sig mot ett ställningskrig. Min polare spekulerade kring när den mest intensiva rapporteringen skulle plana ut.

För så blir det även kring ett krig i vårt närområde. Om svenska medier var rejält representerade under den första tiden av Rysslands övergrepp på grannlandet så minskade det med tiden. Det infinner sig en tröttnad från konsumenter, från medier och så planar det ut.

Det var också jämförelsen jag drog när jag svarade Philip Longo som skriver en C-uppsats i statsvetenskap om VM i Qatar. Han hade frågor om svenska mediers bevakning av sporttvätt och mästerskapet i emiratet. Longo lyfte att Qatar fortsätter att arrangera mästerskap, Blankspot skrev om det, och det kommer många bara under 2023.

Annons

Det är intressant att se hur vi minskar ner på det. Philip Longo var frågande till att jag inte tagit mer frågor om Qatar med avgående Karl-Erik Nilsson i min podd, exempelvis. Jag kan bara hålla med och även om jag varje vecka haft en eller flera kortbitar om Qatar kopplad till min helgkrönika eller tagit Qatar i podd med New York Times Tariq Panja och Janne Andersson samt lyft liknande frågor från Uefa-kongressen i Lissabon är det inte tillräckligt.

Precis som många andra journalister har jag rusat vidare mot många andra historier. Förutom när Zlatan Ibrahimovic satte en rad tiopoängare kring VM i Qatar har det varit svårt att väcka både redaktioner samt läsare, lyssnare och tittare. Ska sägas att en hel del fotbollsintresserade var trötta redan inför och under VM.

Qatar fick ett VM-avslut man drömt om. En nationaldag och en helgdag – där alla i landet hade fått ledigt – kröntes med att två av stjärnorna i Paris SG, klubblaget landet äger, fick briljera i en match som visade varför fotboll har en sådan enorm dragningskraft.

Annons

Klart att bilden inte är densamma över hela världen, jag är övertygad om att en annan känsla satt sig i Sverige och en del andra länder. Men globalt har VM gått hem. Det var ett fantastiskt mästerskap, en fantastisk final och berättar man inte om baksidorna så är det budskapet som sätter sig.

Scenerna från Buenos Aires när guldhjältarna togs emot visade ånyo den enorma kraften i fotbollen. Ett Argentina i en avgrundsdjup ekonomisk kris som aldrig verkar släppa landet ur sitt grepp bjöd till fest i flera dagar. Hur många miljoner som var ute på gatorna?

Omöjligt att räkna, men Lionel Messi och de andra gjorde vad landet drömde om, och ingen bryr sig om var VM spelades eller vilka problem det eventuellt fanns. Guldet skulle hem. Messi skulle bli lika stor som Diego Maradona.

Qatar fick vad man betalat för. Om det är värt priset går garanterat att diskutera, men emiratets budget är väl tilltagen och man har tveklöst råd. Messi och Argentina tog VM-guld i fotboll. Qatar tog VM-guld i sporttvätt.

Annons

Tre månader efter VM-finalen och precis före Fifas kongress i Rwanda (ännu en diktatur) gick åtta internationella fackförbund gemensamt ut om läget. Budskapet var tydligt. Migrantarbetarnas villkor i Qatar har radikalt försämrats. Reformer har stannat upp. Ingen kompensationsfond för migrantarbetare har skapats. Tyvärr verkar verkligheten bister.

Bara ett par dagar efter VM hade Qatar förbjudit ett par fackförbund, enligt den nederländska tidningen Trouw. The Athletic som under VM avslöjat att en filippinsk migrantarbetare dött i samband med reparationsarbete vid Saudiarabiens VM-bas fick inga svar från myndigheterna som lovat att undersöka vad som skett. Trots påstötningar.

Danska Ekstrabladets Jan Jansen skildrade hur västafrikaner blivit lurade på både utlovade villkor och lön i samband med arbete som säkerhetsvakter i Qatar under VM. Efter mästerskapet fick de bo på gatan. Det var som om inget positivt hänt när VM-cirkusen drog vidare.

Annons

Vårt fokus flyttade till annat, precis som många trott, och under kongressen i Kigali var Fifa-basen Gianni Infantino mest nöjd med att organisationen nu hade finansiella reserver på 45 miljarder kronor efter VM i Qatar. Och att han blev omvald utan motkandidat och till stående ovationer, även om Sverige markerade missnöje med att inte applådera.

Lite i skymundan hade Norge fått in ett förslag om att Fifa ska granska om man bröt mot organisationens kriterier kring mänskliga rättigheter. Vi får se om det ens blir av.  Även om Gianni Infantino stötte på motstånd kring att Visit Saudi – landets turistbyrå, ska sponsra VM för damer i sommar närmar sig Saudiarabien VM 2030 eller 2034. Och med Fifas tydliga stöd, för man söker sig till pengarna.

Qatar har visat intresse för att förvärva Manchester United och ger inte intryck av att skruva ner på landets satsningar. Under slutet av VM kom uppgifter i många internationella medier om att landet vill söka sommar-OS 2036. Man kände att man klarat av att ordna ett VM på ett bra sätt. Logistiken hade fungerat och läktarna hade varit fullsatta, även om man ofta fick fylla på med migrantarbetare under matchernas gång.

Annons

Många medieföretag, bland annat TV4 där jag arbetar, visar evenemang från länder av dylik karaktär. Idrottarna åker dit. Sponsorerna likaså. Aftonbladet – vars skribenter kring VM i Qatar både markerade via bojkott och hårda krönikor – har sedan dess sänt det ena evenemanget från Saudiarabien efter det andra i Aftonbladet TV: spansk supercup, italiensk supercup. Tidningen drog stenhårt på boxningsmatchen mellan Youtubern Jake Paul och boxaren Tommy Fury (mest känd som brorsa till Tyson Fury) trots att svensken Badou Jack gick en titelmatch vid samma gala i Saudiarabien.

Det är som om rätt lite förändrats sedan Qatar-VM och jag har inte sett någon markera mot sändningar av olika jippoevenemang från Saudiarabien. Men en sak är tydlig, sporttvätt är på agendan på ett annat sätt. Inför Sveriges EM-kval mot Belgien i mars 2023 mötte Alexander Isak svensk press för första gången sedan flytten till Newcastle United, en klubb som Saudiarabien köpt och följaktligen använder i sina syften. Då får han frågor om det. Precis som att Zlatan får frågor om besöket på VM-finalen i Qatar.

Annons

Vi må ha tagit några kliv tillbaka i bevakningen av Qatar men tagit något steg framåt i den stora frågan om att idrotten blir utnyttjad – och låter sig bli utnyttjad. Det är klart att vi journalister inte kan släppa den igen, även om det ska sägas att det både är svårt och kostsamt att bevaka den. Vilka medier har råd att åka på Fifa-kongress i Kigali för att bli utskällda av Fifa-basen Gianni Infantino på den enda presskonferensen.

Eller sitta på avstånd till Uefa-kongressen i flera timmar och sedan slåss om att få en fråga till Uefa-basen Alexander Ceferin. Vi utsända i Lissabon fick kämpa om 14 minuter och 28 sekunder. Det var allt han bjöd på. Och då ska vi komma ihåg att en många av de som följer idrott bara villa ha matcher, tävlingar och hålla sig inom linjerna.

Publicerad 2023-04-15 kl 10:59

Fakta

Helgens...

Helgens måste
Kvalmatch fyra i form av Skånela-Lugi i Märsta. AIK-Hammarby. Fler avsnitt av Succession.

Helgens avstå
Arbete.

Veckans hemvändare
De flesta har väl haft det på känn, att Pontus Jansson skulle vända hem till Malmö FF. Suget har funnits där, huset är klart i Bjärred, han är tajt med Henrik Rydström och Malmö FF har gjort en rejäl ansträngning. Under fredagen blev det klart och någon gång i juli blir han spelklar (det hänger på att Fifa ändrar på regler för transferfönster och fotbollsförbundets styrelse ska ge klartecken). En värvning som fick hela Malmö att dra rejält på smilbanden och det är garanterat jobbigt för andra allsvenska klubbar. Jansson är den starkaste hemvändaren sedan landslagsmannen Anders Svensson lämnade Southampton för Elfsborg. En lagkapten i Premier League som hade varit med i landslaget om han velat och som gjort avtryck genom att ta upp och etablera Brentford i den engelska högstaligan. Jag vet väl att skador har förstört säsongen för honom men det är bara en dryg vecka sedan han spelade och skallade in ett mål. Och Brentford som mäter och räknar på allt hade inte velat behålla honom av nostalgiska skäl. Det finns några andra starka hemvändare som konkurrerar med Jansson och Svensson. Henrik Larsson i Helsingborg var både landslagsman och bra nog att lånas ut till Manchester United. Markus Rosenberg är kanske den spelare som förutom Svensson haft störst effekt på en klubb men det var få som trodde på anfallaren när han vände hem i februari 2014. Då hade han tillhört West Bromwich i Premier League men knappt spelat något. Klart att det finns andra som haft bra karriärer och/eller gjort avtryck vid hemkomt: Marcus Berg, Tobias Hysén, Andreas Isaksson, Patrik och Daniel Andersson, Behrang Safari, Andreas Johansson. Har säkert glömt någon. Givet är att Pontus Jansson utmanar i toppen och förväntningarna kommer att vara därefter.

Veckans VM-oro
Sverige har genrepat dubbelt inför uttagningen av truppen till VM i Australien och Nya Zeeland i sommar. Förlusten mot Danmark (0-1)i Malmö följdes av 3-3 mot Norge i Göteborg efter en sen norsk kvittering. Spelet var inte hundra. Caroline Seger drog på sig en muskelskada och Kosovare Asllani kom aldrig till spel på grund av ljumskproblem. Lägg till att Hedvig Lindahl kan vara borta med en knäskada och det finns inte någon riktigt given målvaktsetta. Visst, det är tre månader till VM-premiären men det ser lite knepigt ut för förbundskapten Peter Gerhardsson.

Veckans avsked
Kul att läsa på Pontus Jansson hur både spelare och supportrar från både Brentford och Leeds tackar för insatserna. Han var och är uppskattad.

Veckans äss
Aftonbladets Oisín Cantwell har inte bara dragit fram snippa-domen utan även fått flera advokater i en rättegång utbytta på grund av jäv. Han är en skicklig och kunnig skribent som inte sällan ligger före konkurrenterna.

Veckans evigt unge
Roy Hodgson. Två raka segrar efter sin comeback i Crystal Palace.

Veckans politik är fotboll och fotboll är politik
The Athletic avslöjade nyligen att Boris Johnson och den brittiska regeringen agerade för att Saudiarabien skulle få köpa Newcastle United. Från statligt håll såg man ett havererat köp som ett hot mot Storbritanniens relation med Saudiarabien.

Veckans franska rasistskandal.
Paris SG-tränaren Cristophe Galtier anklagas för att ha velat minska antalet svarta och muslimska spelare under tiden i Nice. Han förnekar och det återstår att se var det landar. Sportbladets Paris-korre Johanna Frändén skrev en initierad krönika om Galtier men även om fransk fotbolls många skandaler med rasistiska inslag. Läs den.

Veckans läsarbrev I
I måndags sprang jag in i en grej som jag, utifrån mitt trav- och allmänperspektiv, tyckte var synnerligen intressant. Strosade förbi Olympia och klev in när HIF:s damlag spelade seriepremiär i div II Västra Götaland (dvs fjärdedivisionen) och blev närmast chockad över publikstödet. Ja, fint väder. Ja, röd dag. Men ändå! Speakern lät meddela: 591 personer.  Division II – damer! Ställde frågan till förbundet men fick inget svar, utgår från rekord i div II förutsatt att inte Hammarby varit så långt ned i seriesystemet. Ingen stor grej men du har ju emellanåt lite lättare punkter i dina bloggar. Skulle kunna vara något. Var inte siffran kryddad då? Jag har bildunderlag och kan meddela att både lagen hade klack närvarande. Det var imponerande, givet vad det handlade om på planen. Richard

Svar: Kul att läsa att HIF har något som går bra i ett tungt läge för herrverksamheten. Det är dock gratis inträde. Googlade och fick träff på HIF:s egen hemsida. Publikrekordet för damernas division II är 628. Sedan hittade jag uppgifter om att Malmö FF hade 835 personer i fjol, mot IK Pandora, och med tanke på att man vann serien kanske man drog fler. Får se om någon vet, kan mejla mig: olof.lundh@tv4.se.

Veckans aktivist
Robin Quaison har inte bara engagerat sig i en egen stiftelse, utan han kliver nu även in för att lyfta frågan om rent vatten till alla. Anfallaren ansluter till Jan Elissaon, Peter Jöback och en del andra för att via organisationen Wateraid jobba med frågan.

Veckans läsning
Lina Makbouls bok Revolutionens första offer om hennes erfarenhet från att göra ett Uppdrag Granskning om Metoo är stark läsning. En intressant skildring av hur många (även journalister) drogs med i ställningstaganden kring Metoo och vilka som är skyldiga och inte. En bok som inte är helt smickrande för en del mediachefer som inte vill ställa upp på intervjuer. Lägg till att SVT knappast hade någon rejäl förberedelse för krafterna kring programmet. Nyttig läsning för alla som är en del av mediabranschen eller vill in i den.

Veckans krisklubb
AIK är i en rejäl brygga efter två raka förluster. När man inte vinner matcher ökar trycket även i andra frågor likt spelarförvärv, kopplingar till agentgrupperingar och hur man hanterar medier.

Veckans ge bilden av att göra något utan att göra något
Premier League-klubbarna tar frivilligt bort spelreklamen på tröjorna. Åtminstone heter det så. Sanningen är att spelreklamen kommer finnas kvar på tröjärmarna och de åtta klubbar som bär reklam får fortsätta med det i tre säsonger till efter denna är över. Lägg till att man får köra med spelreklam längs med sidlinjerna. Premier League-klubbarna agerade då den brittiska regeringen hotade med att förbjuda spelreklam.

Veckans amerikanerna kommer
Det är ingen nyhet att amerikanskt riskkapital väller in i fotbollen i Europa. Inte bara i England utan även i Frankrike, Italien och en del andra länder. Nu kommer även Fanatics. En jätte när det handlar om att sälja tröjor och annat kring idrott och där NFL, NHL och baseballigan är delägare. Man har nu tagit över italienska EPI som säljer fotbollsprylar och siktar på att växa än mer i Europa. Sedan tidigare äger man brittiska Kitbag. En av Fanatics fördelar är att man fått till avtal där man på egen hand får tillverka tröjor, kepsar och andra kläder som säljs.

Veckans krisklubb II
Rosengård fick stryk mot Djurgården och mästarlaget har en poäng på tre matcher. Caroline Seger är skadad. Spelet stämmer inte alls och sedan tidigare åkte man ur cupen.

Veckans presskonferens
Barcelonas president Joan Laporta ska på måndag 11:00 möta medierna och tala om domarskandalen som skakar klubben. Klubben utreds inte bara av det spanska förbundet, den spanska ligan och Uefa utan även av spanska myndigheter. Här finns mer om historien där Barcelona betalat pengar till José María Enríquez Negreira som är en tidigare domare och därefter varit vice ordförande i domarkommittén. Upp emot 70 miljoner kronor ska ha betalats av Barcelona till Negreira.

Veckans comeback
Tror inte jag läst Jan Guillous böcker sedan Hamilton-tiden (även om jag gärna läser hans kolumner) men hyllningarna av hans maskerade dagböcker fick mig att klicka hem böckerna och sträckläsa dem. Kul grepp av Guillou a.k.a. Ponti och intressant att ta del av hans syn på omvärlden; allt från politik och spark från Aftonbladet till deltagande i Alla mot alla och tjuvsmällar på en hel del gamla fiender.

Veckans mediaförvärv
Danska Ekstrabladet köper fotbollssajten Bold.dk. Den danska sajten är rätt pigg och det blir intressant att se om Ekstrabladet kan växla upp dess verksamhet eller om ny ägare betyder ett tapp.

Veckans krisklubb III
IFK Göteborgs svaga cupspel slutade med att Mikael Stahre fick sparken. Det är knappast så att klubben lyft efter det. Två förluster i allsvenska inledningen och inget gjort mål. Nu väntar Malmö och Djurgården. 

Veckans läsarbrev
EFD! Det här med pengar inom fotbollsvärlden blir knasigare o knasigare vad fan har hänt???? Yngve

Svar: Det är inte svårare än att intäkterna för svensk damfotboll inte växer snabbt nog för att klara av att balansera de växande utgifterna. När krubban är tom bits hästarna… Extra kämpigt för svenska klubbar då utländska konkurrenter kan gå fram snabbare och höja löner med tanke på att det finns mer resurser där vilket sätter ökad press på läget.

Veckans siffra
40. Antalet miljoner pund som Leeds United ser ut att tvingas betala för en spelare som gjorde tre inhopp för klubben. Våren 2020 tog Leeds in Jean-Kevin Augustin från Leipzig på lån med en köpoption för att förstärka laget inför slutspurten av Championship. Pandemin slog till och säsongen tog slut i juli och då försökte Leeds hävda att köpoptionen som gällde till siste juni var ogiltig. Först dömdes Leeds av Fifa att betala 15,5 miljoner pund till RB Leipzig och i veckan kom besked att spelaren får rätt till 25,5 miljoner pund för ett femårskontrakt. Augustin som kommer från PSG släpptes av Leipzig och har sedan varit i Nantes utan att göra avtryck men tillhör nu Basel. Tänk att Leeds kan förlora en halv miljard kronor för en spelare som knappt märktes.

Veckans påminnelse om superettans svårighet
Gefle-Helsingborg. Svettigt för sportchefen Andreas Granqvist som uppmanas att kliva av jobbet av olika supportergrupperingar.

Veckans Leeds United
De falska gryningarna avlöser varandra. Hade knappt hunnit njuta av segern mot Nottingham Forest och en känsla av hopp när Patrick Bamford nickade in 1-0 mot Crystal Palace. Säkerheten var inom räckhåll och Leeds borde gjort mer än ett mål i första halvlek och sedan kom kvitteringen och raset. Värsta känslan på länge.

Veckans låt
"Airforce blue" – waterbaby.

Veckans poddgäst
Gustav Engvall är gäst och talar om vad som lockade honom till IFK Värnamo, om vad han vässat under åren i utlandet, om att ogilla att gå på lån och hur han och Magnus Hedman fick kontakt. Sedan tidigare finns över 390 intervjuer med fotbollsprofiler och de finns via länken. Bara att lyssna på.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto