Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Krisen i svensk fotboll börjar högst upp - och ingen verkar vilja ta fanan

Lundhs Krönika

I veckan skulle valberedningen i svensk fotboll presenterat nomineringarna till kandidater efter Karl-Erik Nilsson.
Det bidde inte ens en tumme - nu talar man om november och det är inte konstigt svensk fotboll är i gungning.

Foto: Fotbollskanalen

Det är snart två år sedan jag skrev krönikan om att svensk fotboll hade en unik möjlighet att stöpa om förbundet och dess verksamhet. Skälet var att Lars-Christer Olsson bestämt sig för att kliva av och att Karl-Erik Nilsson var inne på slutrakan av sitt ordförandeskap. Det vill säga att svensk fotboll skulle kunna få in nytt ledarskap.

Ovan betyder inte att Olsson och Nilsson inte gjort stora insatser för svensk fotboll. Snarare tvärtom. Men att svensk fotboll nu kunde ta vara på en möjlighet att få in andra ledare och på så sätt modernisera folkrörelsen. För Olsson och Nilsson var i många stycken en fortsättning på Lars-Åke Lagrells ledarstil, om än lite modifierad.

Annons

Redan under EM i somras skrev jag om hur svensk fotbolls framtid avgjordes en aning i skymundan. Och tidigare i år tog jag och min kollega Martin Petersson ett grepp när vi ringde runt till alla distrikt för att förhöra oss om vem man vill se som ny ordförande för svensk fotboll. Jonas Eriksson var favoriten.

Det är givet att det tisslats och tasslats i rörelsen om vem det ska bli för det är ingen hemlighet att Karl-Erik Nilsson lite checkat ut från uppdraget som bara löper fram till mars 2023 och han är ju aktiv i Uefa där han sitter till 2025. Nilsson har då suttit elva år som ordförande för svensk fotboll, men tolv år i styrelsen vilket är max.

Man kan säga att det finns ett ledarskapsvakuum i svensk fotboll. Det har varit tydligt i efterspelet kring herrlandskampen där exempelvis Noa Bachner i Expressen och Lasse Granqvist i Sporthuset talat om Håkan Sjöstrand. Generalsekreteraren och svensk fotbolls högste tjänsteman.

Annons

För regelbundna läsare av mig är det ingen nyhet att jag är kritisk till Sjöstrand som med Karl-Erik Nilssons goda minne fått ta kommandot över svensk fotboll. Visst, det har varit bra sportsliga resultat men över tid har Sjöstrand hamnat snett med både herr- och damlandslaget kring ersättningar, försökt tvinga på svensk fotboll en reform av distrikt med inhyrda konsulter, försökt mörka en skandal med en gruppchef som betalade ut pengar felaktigt och sett hur förbundets fackklubb lagts ner och många sagt upp sig.

Så det är givet att det är en ödesfråga kring svensk fotboll när det handlar om ordförandevalet. Vem tar fanan och springer upp på barrikaderna och ser till att fotbollsförbundet tar ledarskap och utvärderande på allvar. Så att en ansvarig tjänsteman inte bara raljerar och hånar reportrar som ställer relevanta frågor.

Annons

Ta bara hur Håkan Sjöstrand besvarade min kollegas högst relevanta fråga om förtroendet för honom efter att bidragsfusket skakat förbundet och lett till rekordlåga förtroendesiffror för ledningen. Då är svaret att Sjöstrand förhoppningsvis sitter säkrare på sin post än vad Martin Petersson gör på sin. Vilket knappast är rätt sätt att bemöta det hela.

Jag har haft regelbunden kontakt med valberedningens ordförande Ingemar Alm och för några veckor sedan förklarade han att man skulle ha ett möte 27 september (när Sverige mötte Slovenien) och sedan lägga ut namnen på de nominerade antingen på kvällen eller den 28 september.

Nyfiken som jag var ringde jag efter mötet i tisdags och fick då beskedet att valberedningen har tre kandidater men att presentation av namnen får vänta till i november. Nu hette det att man skulle intervjua de tre kandidaterna och låta en jurist kolla om de var valbara enligt förbundets regler. Exempelvis kan inte en tjänsteman likt Håkan Sjöstrand bli vald som ordförande utan flerårig karantän, vilket gick tidigare.

Annons

Några kollsamtal senare hör jag och min kollega Martin om att det är rejäl oro i svensk fotboll. Det är ont om givna kandidater. Det har kommit in en nominering och den kandidaten anses inte kunna gå hela vägen. Ovanpå det har man lyckats jobba fram två kandidater till genom att kontakta dem och det återstår att se om de finns kvar i november.

Många är oroliga över ledarskapet som försvunnit och att det inte finns givna och starka kandidater. De som figurerat i diskussionerna är Jonas Eriksson, Niclas Carlnen, Patrik Andersson, Blekinges ordförande Tommy Andersson och tidigare S-tjänstemannen Caroline Waldheim som nu leder CSR-arbete på förbundet.

Vi har sökt flera av kandidaterna men inte fått svar eller kontakt kring om de är sugna eller ej. Men om ni undrar varför det ser ut som det gör kring svensk fotboll och en brist på ledarskap så hänger en del ihop med att det är ledarlöst och det finns ingen att samlas kring. Sugen på uppdraget? Kontakta Ingemar Alm i Uppsala som leder jakten på den som ska lyfta in svensk fotboll i 2023.

Annons

Det går att lämna in nomineringar fram till den 15 januari och så som läget är nu går det inte att utesluta att nya namn dyker upp längs med vägen.

Fakta

Helgens...

Helgens måste
Malmö-Hammarby. Leeds-Aston Villa. Spelskandalen och Tunna blå linjen. Jag ligger efter.

Helgens avstå
Naturen.

Veckans sorgligaste I
Vladimir Putins tal och annektering av delar av Ukraina. Hur ska det kunna sluta på ett bra sätt?

Veckans idrottare som tar ställning
Neymar backar Bolsonaro i Brasiliens presidentval. Och om vi vill ha idrottare som tar ställning är det bara att inse att det kommer att skilja sig åt vad de tycker. Som att Annika Sörenstam är polare med Donald Trump. Ja, ni fattar.

Veckans fotboll ÄR politik
Irans herrlandslag visade modigt sitt stöd för landets kvinnor. Saman Ghoddos skrev på Instagram om det hela. Starkt av landslaget i ett land där det är direkt farligt att utmana regimen. Klart att det blir diskussioner om att Iran ska vara med i VM. Tror inte att Fifa agerar om inte protesterna växer.

Veckans lästips
Annie Reuterskiölds bok, När du dör ska jag vara nära. En vackert skriven berättelse om en mamma med demens. Väldigt stark.

Veckans läskiga artikel
Times berättar om britten som skulle lyfta Qatars turism men greps när han skulle byta arbetsgivare och till slut dog. Han påstås ha tagit sitt liv, vilket hans fru inte tror på. Onekligen skakande berättelse.

Veckans ständigt denne Nasser Al-Khelaifi
Liberations avslöjande om PSG-basen, som för övrigt sitter på fler stolar i den internationella fotbollen än Börje Lantz gjorde på sin tid, skakar om. Även om PSG dementerar att han ska vara involverad är det knappast en smickrande story om hur en person som hade dokument som var skadliga för Al-Kheliafi greps och hölls fängslad tills han lämnade över dem. Sedan tidigare har Nasser Al-Khelaifi klarat sig undan alla möjliga rättsprocesser och anmälningar till Uefa och om man sedan tror att det beror på hans inflytande, makt och pengar eller om det beror på att han är grön är upp till var och en.

Veckans jobbiga sociala medier-flöde
När fotbollsförbundet gratulerade Janne Andersson på 60-årsdagen. Tyvärr bjuder det inte till en del idioter som inte kan skilja på en födelsedag och sportsliga resultat.

Veckans modiga tåtrampare
Norges fotbollsordförande Lise Klaveness är inte rädd av sig och fick Qatars amaassadör emot sig i Tyskland. Gillar modet och valet att gå tvärs mot den konsensus som råder i de stora fotbollsorganisationerna.

Veckans lilla gest som har något
Danmark är med i VM och sedan tidigare var det klart att sponsorbudskapen på träningskläder ska ersättas med budskap kring mänskliga rättigheter. Nu har man släppt sina matchdräkter och jag kan gilla renheten och att det signalerar något. Sedan kan man hoppas att överskottet kan gå till bra grejer.

Veckans lästips II
Johanna Frändéns Hemingwaykvinna. Bladets krönikör har många strängar och den här bokens samling av texter visar det.

Veckans viktiga sanningssägare
Byggnads ordförande Johan Lindholm började engagera sig kring sporttvätt och migrantarbetares rättigheter för 15 år sedan. Då visste de flesta inget kring det här. Han och byggfacket har med sitt engagemang påverkat svensk idrott i grunden när det handlar om de här frågorna. Det som är extra beundransvärt är att Lindholm inte viker ner sig utan står på i frågan om att bygga ett center för migrantarbetare som kan stå där efter VM. Om vi vill leta ansvariga och ställa folk till svars i de här frågorna kan det vara bra att veta att det finns en del som gjort insatser och lyft de här frågorna innan de var intressanta.

Veckans lästips III
Andreas Cervenka och Girig-Sverige. Jag är lite sen på det, men Cervenka har länge varit en av mina favoritjournalister som på ett enkelt och slagkraftigt vis kan rita större mönster. Denna bok är inget undantag.

Veckans nyttiga paneldiskussion
Var inbjuden av Svenska Fotbolläkares Förening och pratade media och medicinsk information. Tidigare landslagsläkaren Magnus Forssblad och Malmös Pär Herbertsson var med i panelen och det var givande att höra läkarkårens synpunkter och även förstå hur de hamnar i kläm bland klubbarnas kommunikatörer, tränare och ledning. Framför allt finns det oerhört mycket på att vinna på dialog.

Veckans lästips IV
Nicolas Lunabbas Blir du ledsen om jag dör. Om vi var fler som var som Lunabba hade Sverige varit en bättre plats. Han sommarpratade förra året men fördjupar skildringen här och i en tid av mycket deppigheter runt om i världen skänker denna lite hopp.

Veckans läsarbrev
Hej. Jag följde fotboll väldigt nära och var känslomässigt engagerad och hr gråtit av glädje och sorg. Framför allt gällande landslaget. Min känsla var ”skönt att jag inte behöver titta” när sverige missade vm. Och även nation leage har skapat samma känsla, att det är bara pengarna som spelar roll. Och då spelar liksom inte en vinst någon roll. Men jag saknar att bry mig. Vad ska sådana som mig göra?

Svar: Nu gillar jag Nations League och tror på det på sikt. Folk glömmer att EM skapas 1960 men först blev något att räkna med på 1980-talet och därefter bara vuxit. Sedan förstår jag dilemmat och själv skulle jag ha svårt att bara släppa mina lag och vet definitivt inte vad jag i så fall skulle ersätta det med. Sedan har idrott varit pengar under lång tid, även om det är en helt annan industri i dag och där både supportrar och medier är bättre på att i dag belysa baksidorna.

Veckans låt
”Gonna Fly Now” ­ Bill Conti.

Veckans Leeds United
Omstart mot Aston Villa. Ångest.

Veckans poddgäst
Union Berlins Morten Thorsby är gäst och talar om att jobba för att göra fotbollsvärlden mer miljömedveten, om det är rimligt att fråga Isak och Haaland om klubbval, om varför han trivs i Union Berlin och om han hade spelat VM i Qatar eller ej. Sedan tidigare finns över 350 intervjuer med fotbollsprofiler och de finns via länken. Bara att lyssna på.

Publicerad 2022-09-30 kl 16:50

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto