Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: Ovärdigt med en öppen kamp om pengar och rättigheter

Lundhs Krönika

Spelarna i damernas allsvenska hotar med strejk. Kollektivavtalet är uppsagt och EFD försöker tvinga spelarna att förhandla via Unionen. Och en underström i ordförandevalet är motionen från Göteborgs FF om del av Sef-miljonerna.

Foto: Fotbollskanalen

I veckan gick Caroline Seger och en del av damernas stjärnor ut och markerade att man fått nog. EFD har sagt upp kollektivavtalet med spelarna och partnerna är långt ifrån att komma överens. I stället kan det bli spelarstrejk.

Nu är premiären inte förrän 24 mars då Caroline Seger och regerande mästarlaget Rosengård tar emot Piteå. Och det kan garanterat hända en del innan dess, men det är givet att den här dragkampen speglar en kamp om intäkterna. Där klubbarna förvisso fått in mer intäkter men där det ändå är svårt att hänga med när klubbar utanför Europa drivit upp löneläget.

Klubbarnas intresseorganisation EFD, som kopplat in Arbetsgivaralliansen för att ta hand om förhandlingarna efter att man sagt upp kollektivavtalet, går hårt fram. Förslaget på ett nytt avtal att ersätta det som gällt sedan 2013 är sämre. Tjänstepensionen höjs inte. Försäkringsersättning vid skada lär bli sämre. Något spelarna inte accepterar.

ANNONS

Nu har en del av klubbarna, som ingår i EFD, börjat använda sig av det gamla avtalet för att få i gång verksamheterna. Även det en spricka. Spelarna vill att Spelarföreningen ska representera dem, men Arbetsgivaralliansen och EFD vill se att Unionen, som jobbar mycket i idrottens värld, är spelarnas ombud. 

Det är låst på många sätt och det går att förstå spelarna som undrar var de nya miljonerna som kommit in i fotbollen tagit vägen. Viaplay betalar mellan 15 och 20 miljoner årligen för att sända matcher. Obos skickar in 40 miljoner på fem år sedan 2018 och Svenska Spel har satt in 145 miljoner på sex år.

Ur klubbarnas perspektiv har den svaga publikutvecklingen och de nya miljonerna inte klarat av att täcka upp ökningar. Ja, det är ett komplicerat skeende och som vanligt är det inte helt lätt att få full insyn i affärerna som påverkar sportens möjligheter.

ANNONS

På många sätt speglar damernas kamp för likvärdiga rättigheter som man haft i tio år det som Göteborgs distrikt dragit i gång. Under distriktets årsmöte för ett år sedan tog man beslut om en motion för att föreningarna längre ner i seriesystemet ska få del av de cirka 900 miljoner kronor som Sef tar in årligen från media- och spelavtal.

Självklart går det att förstå mindre föreningar som på många sätt är rötterna i den svenska fotbollen vill ha del av intäkterna som toppen genererar. Det borde vara en självklarhet att Sef:s 32 elitklubbar delade med sig av något. Trots allt börjar en hel del av spelarna längst ner.

Man kan argumentera för att systemet med utbildningsbidrag och solidaritetsersättning ska skicka ner pengar. Just utbildningsbidraget är väldigt lågt och det räcker inte långt och det är inte konstigt att spelare i detta samhällsklimat emellanåt tänker på sig själva. Att stödet neråt blir lidande.

ANNONS

Nu är förslaget att det ska utredas av förbundet. Jag förstår att de GFF-engagerade inte vill ingå där och att man vill ha snabbare tag. Helst beslut på kommande årsmöte där det är väldigt uppenbart att ett av skälen av att förre Sef-basen Lars-Christer Olsson är en trolig ordförande. Han ska ordna utredning och att processen bromsas.

Tänk att de som är svagast ska behöva ställa sig på barrikaderna för att slåss för sina rättigheter. Nu tvingas de göra vad svenska herrklubbar ofta gör med riktning mot Europa, men får inget riktigt stöd. Det är ovärdigt svensk fotboll att det är en sådan här öppen kamp om resurserna och det borde förbundet ha löst genom att agera som den vuxne i rummet.

Fakta

Veckans

Helgens måste
Cupdrabbningar under söndagen där vi kör studio som ramar in Malmö-Degerfors, Blåvitt-Norrköping och Hammarby-Sundsvall och tar gruppspelet i mål.

Helgens avstå
Helgen.

Veckans ordförandeval
Fredrik Reinfeldt har svårt att samla stöd inför årsmötet och det är uppenbart att Robert Lindström (ordförande i Norrbotten), som ligger bakom nomineringen av Lars-Christer Olsson, har fått mer och mer genomslag för sin kandidat. Även många av föreningarna inom Sef är för sin tidigare ordförande och det talas i rörelsen om hur Sef jobbar för Olsson. Lägg till det att valberedningens försök att sänka Caroline Waldheim, där man ljög om att jurister sagt att hon var olämplig sett till sin anställning på fotbollsförbundet, ser ut att skada hennes kandidatur. Göteborgs FF gick på Waldheim, men det finns en tvekan kring hennes kandidatur sett till smutskastningen där valberedningen jämförde henne med Infantino och Blatter (men inte med Lars-Åke Lagrell som gick från att vara tjänsteman till ordförande). Motvinden gör att det inte är givet att Waldheim hänger med hela vägen fram till årsmötet. Då kan möjligen tänkta röster på henne hamna på Reinfeldt. Förbundets hållbarhetschef måste säga upp sig från jobbet och det finns ingen garanti att hon kan komma tillbaka till sin anställning om hon inte blir vald. Just nu är känslan att Lars-Christer Olsson ligger väldigt bra till för att bli vald som ordförande den 25 mars. Största hotet kommer förvisso från Waldheim, men det är inte ens säkert att hon hänger med hela vägen fram till årsmötet. Reinfeldt? Allt talar för en ny förlust i fotbollssammanhang för den tidigare statsministern (han blev ratad av Djurgårdens medlemmar 2020) och att förbundets valberedning missbedömt läget totalt. Lägg till det att alla inom förbundet och rörelsen som hoppats på en nytändning under nytt ledarskap får en gammal veteran och återvänder som ordförande. Lars-Christer Olsson var Sef-bas 2012-21 och satt i SvFF-styrelsen 2015-21 och har därmed varit del av en hel del av problemen som utmanar fotbollen nu.

Veckans sporttvätt
En boxningsmatch mellan en Youtuber och en brorsa till en bra boxare avgjordes i Riyadh i Saudiarabien. Hårt marknadsförd av Sportbladet som även sände evenemanget där även Badou Jack gick en titelmatch.

Veckans arenaskifte
Fifa kan ta över Stade de France i Paris, enligt L’Equipe. Under Fifa-basen Gianni Infantino har organisationen närmat sig Frankrike och Paris där man hade högkvarter 1904-1932. Man har öppnat ett kontor där. Det finns kopplingar till Qatar som bekostat renoveringen av Hôtel de la Marine där Fifa nu samsas med en utställning av konst som den styrande familjen i Qatar äger. Det spekuleras i att Fifa-flytten handlar om att Infantino är inblandad i en rättsprocess i Schweiz kring sina kontakter med den nu avsatte statsåklagaren kring Fifa-skandaler.

Veckans aktivistförbund
Norges fotbollsförbund agerar i en jakt på bättre rättigheter för Hbtqi-personer i Qatar. Norska förbundet är verkligen i framkant och i samband med helgens årsmöte/ting tog man fram förslag för hur förbundet ska agera internationellt.

Veckans quick-step
RB Leipzigs sportsligt ansvarige Max Eberl som fick frågan om hans tidigare kritik mot att Leipzig hade Salzburg som ett andralag. Då var han i Borussia Mönchengladbach. Han avfärdade det med att han var en rival med åsikter, nu har fotbollsvärlden ändrats.

Veckans svårjobbade
Den brittiska regeringen vill införa en kontroll av fotbollen. Allt från tänkbara ägare till att supportrar ska ha inflytande. Nu får man lätt mothugg av Fifa som ska se över det hela. Historiskt ogillar Fifa politisk inblandning. Även Premier League är skeptisk. Här är mer vad det handlar om. Vi får väl se vad det landar i.

Veckans förvånande
Att vi som nation går loss totalt kring skid-VM som är i det närmaste ett nordiskt mästerskap. Bara det att Jessie Diggins VM-guld var det första som någon kvinna utanför Sverige eller Norge vann sedan Diggins och USA vann ett guld 2013.

Veckans överlevare
Skandalerna kostade Noel Le Graet uppdraget som ordförande i franska fotbollsförbundet. Han fick även lämna Fifas styrande råd. Då fick han nytt uppdrag av Fifa, att ta hand om kontoret i Paris. Heja.

Veckans ordförandeval II
Elfsborgs Stefan Andreasson, som sitter Sef-styrelsen, bryter i Sportbladet en lans för förre Sef-basen Lars-Christer Olsson. Intressant att han säger att Jens T Andersson var deras kandidat tidigare. Stämmer väl med mångas tolkning av valberedningens överraskande petningen av Andersson där man trodde att det skulle ge fler röster till Olsson.

Veckans poddturné
Premiär i onsdags i Helsingborg och det var kul med Andreas Granqvist och Jonas Olsson som gäster och sedan en andra halvlek med Fotbollskanalen On Tour och Martin Petersson och Andreas Sundberg. Här nedan är resten av uppställningen och via länken finns information om biljetter och annat.

9 mars - Malmö. Gäster: Ola Toivonen och Anders Pålsson

11 mars - Uppsala. Gäster: Jonas Eriksson & Andreas Brännström.

12 mars - Skellefteå. Gäster: Hanna Marklund & Petter Andersson.

16 mars - Landskrona, gäster Daniel Nannskog & Claes Cronqvist.

17 mars - Kalmar. Gäster: Petter Wastå & Svante Samuelsson.

28 mars - Stockholm. Gäster: Bosse Andersson & Kennedy Bakircioglu.

29 mars - Göteborg. Gäster: Pontus Wernbloom & Erik Friberg

Haka på, det blir en kul kväll.

Veckans var är kvinnorna
Om Lars-Christer Olsson tar över som SvFF-bas efter Karl-Erik Nilsson, om Hans von Uthmann tar över som SOK-bas efter Mats Årjes och om Karl-Erik Nilsson tar över som RF-bas efter Björn Eriksson blir det fortsatt gubbfest i svensk idrott. Olsson är 73, von Uthmann fyller 65 i sommar och Nilsson blir 66 i maj. Nu ska det givetvis röstas om det, men både Olsson och von Uthmann ligger bra till. Karl-Erik Nilsson är mer osäkert och kanske svensk idrott inte känner att det är rätt med ytterligare en äldre man på en tung svensk idrottspost.

Veckans läsning
Fotbollsthlm om hur AIK brutit mot alliansens överenskommelser kring att värva unga spelare. Expressens Magnus Nyström gör en del långa intervjuer med profiler som försvunnit på ett eller annat sätt och det är ofta rätt kul läsning. Som den här med Gary Sundgren som nu är kriminalvårdare. Tänk att han hade en rätt fin spansk karriär innan La Liga fick ett större genomslag med TV-sändningar och annan bevakning.

Veckans lottning
Efter att cupens gruppspel för herrarna är över måndag kväll lottas kvartsfinalerna vid 21:15. De fyra bästa lagen får hemmaplansfördel.

Veckans läsarbrev I
Jag tippar följande 27-manna trupp baserat på nuvarande info om skador osv.Målvakter: Olsén, Nordfeldt, Linde. Backar: Holm, Mendes, Nilsson Lindelöf, Hien, Ekdal, Starfeldt, Ousou, Augustinsson, Sema. Mittfältare: Claesson, Svanberg, Karlström, Ekdal, Olsson, Cajuste, Gustafson, Forsberg, Karlsson. Forwards: Isak, Kulusevski, Gyökeres, Ishak, Elanger, Ibrahimovic. 27 spelare. Jag hade tagit ut 26 som vanligt om det inte vore för Zlatan.  Noterbart är att jag tror Quaison petas. Svanberg tas ut som ytter. Samtliga innermittfältare är för bra för att petas känner jag samt att konkurrensen bland yttrar är sämre. Mendes har fått börja spela direkt i Braga även om han inte var med sist. Spännande namn. Sundgren och Joel Andersson har fått många chanser utan att tagit den. Saknas gör fortsatt Krafth, Helander och Nilsson. Med vänlig hälsning, Anders

Svar: Janne Andersson tar ut truppen till EM-kvalstarten på onsdag om en vecka (15 mars, 12:00) och jag hade blivit överraskad om Mendes var med samt lite förvånad om Quiason blev petad. Klart är att det är en del problem i backlinjen och antalet yttrar är inte lika många. Plats för Zlatan? Det är möjligt men hans speltid är trots allt begränsad och hans avtryck i Milan hittills är begränsat trots mer speltid.

Veckans VM-koll
Vi lade mycket tid på migrantarbetare i Qatar med tanke på VM. Simon Bank skrev en krönika om att kommande VM-arrangör hade en del att tänka på. New York Times har en bra kartläggning av migrantarbetare. Och det är fokus på barn.

Veckans låt
”Främling överallt” – Thåström.

Veckans Leeds United
Nya förluster. I FA-cupen. I Premier League. Hålet neråt blir större och större.

Veckans poddgäst
Halmstads assisterande tränare Pelle Olsson är gäst och talar om hur HBK ska hänga kvar i allsvenskan, om att klubben inte spelade så defensivt senast i allsvenskan, om hur han under många år trotsade fotbollens naturlag med Gefle samt om tiden i Djurgården. Sedan tidigare finns över 384 intervjuer med fotbollsprofiler och de finns via länken. Bara att lyssna på.

Publicerad 2023-03-05 kl 15:21

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto