Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Svårt att ignorera upplevelser - men nog finns lärdomar även för medier

Lundhs Krönika

Östersunds Isak Ssewankambo upplevde att han hörde apljud från en Landskrona-supporter.
Om det är korrekt?
Ord står mot ord, men det är givet att det finns lärdomar för alla - inklusive oss som skildrar det.

Foto: TV4

Det var under första halvlek av söndagens cupmatch mellan Östersund och Landskrona som Isak Ssewankambo var på väg ut för att slå en hörna. När han klev mot hörnflaggan hörde han någon som gjorde apljud. En händelse som ledde till tumult mellan supportrar på andra sidan ett stängsel och en rad ÖFK-spelare. Dessutom bröt domaren Kaspar Sjöberg matchen under ett tag.

I pausintervjun så gav Ssewankambo sin syn på vad som skett och då tog den mediala bevakningen fart. Det är på något sätt självklart att bevaka påstådd rasism och att ta avstånd från den. Vilket de flesta parter gjorde, och även Landskrona Bois var tydliga i ett avståndstagande. Man kan lugnt säga att ärendet växte i styrka när ÖFK uppgav att spelarbussen blivit utsatt för stenkastning och det talades om skydd för truppen på hotellet där man bodde efter matchen.

Annons

Under fredagen går det dock att konstatera att det verkar inte ha varit riktigt vad som uppgavs från start. Varken till fotbollsförbundet eller till polisen har det kommit in anmälningar. Däremot blev Isak Ssewankambo polisanmäld för vad han sagt till en supporter. Ett ärende som också är nerlagt. I slutändan är det få som styrker det Ssewankambo säger sig ha upplevt. Lägg till att det snarare var is som föll ner på ÖFK:s spelarbuss och inte att någon kastade sten på den.

Det är viktigt att poängtera att jag inte vet med säkerhet. Jag var inte där. Varken på Landskrona IP eller på vägen när ÖFK-bussen for i väg mot hotellet. I efterhand har vi i media fått en del kritik för att vi inte kollade upp sakerna noga innan vi skrev. Samtidigt kan man också flika in att det kom kritik tätt efter att det hänt och timmarna därefter. Mejlare undrade varför jag inte tog avstånd från det som skedde i min hemstad och ÖFK-supportrar lade skulden för ”stenattacken” på medier som skildrat klubben negativt under lång tid.

Annons

Innan jag går in på det mediala arbetet är det bara att konstatera att det påminner om situationen i Bukarest när Sverige mötte Rumänien. Där Alexander Isak och Robin Quaison blev utsatta för rasism från läktaren. Åtminstone är det deras upplevelse och fotbollsförbundet stöttar dem. Svenska medier skildrade även deras upplevelser, även om få som var på plats hade hört eller sett allt som skedde. Rumänien slog i från sig och Uefa har friat det rumänska förbundet från rasism, och det hjälpte inte att SvFF överklagade.

Jag ifrågasätter inte att Isaks och Quaisons upplevelser det minsta, men kan konstatera att den rumänska journalisten Emanuel Rosu var väldigt arg på svenska medier efter matchen. Han var tidigt ute och slog fast att inget rasistiskt uttalats och klagade hela tiden över lögnaktiga svenska medier. Något som inte minskade när väl Uefa-beslutet kom. Man kan väl också konstatera att anklagelserna mot Rumänien fick betydligt mer uppmärksamhet än att Uefa inte straffade det rumänska förbundet för rasism på läktarplats. Vad som är sant? Jag vet inte och det är svårt att hitta rätt i vad som skedde.

Annons

Det känns för djävligt att å ena sidan ifrågasätta någon som blir utsatt för rasism. Det är som att inte ta offret på allvar. Samtidigt är det givetvis tungt att anklaga någon för rasism om det nu inte var det. Vi kan konstatera att åskådare skriker en massa saker på fotbollsarenor som inte skulle vara acceptabla på gatan och att rasism förekommer. Historiskt sett har fotbollen varit dålig på att ta rasismen på allvar. Man har kört med kampanjer med rätt ord, men inte följt upp det med handling. Straffen för rasism har varit för dåliga och jag är inte säker på att jag kan lita på att Uefa tar det riktigt på allvar.

När Paris SG mötte Istanbul Basaksehir i Champions League i början av december lämnade spelarna planen mitt under matchen. Skälet var att den turkiska klubbens assisterande tränare Pierre Webo utsattes för rasism. Webo ansåg att fjärdedomaren Sebastian Coltescu passerade en gräns när han sa ordet ”negru” till Octavian Sovre som var assisterande domare i matchen. Det blev med rätta rejält med liv och vi var nog många som tyckte det var bra att spelarna och ledarna i de två klubbarna markerade och lämnade matchen.

Annons

När sedan Uefa två månader senare inledde ett disciplinärende mot de två domarna så fanns inte rasism med, enligt flera medier. Inte heller det har fått så stor uppmärksamhet. Negru ska betyda svart på rumänska. Vad är rätt här? Svårt att säga. Nu ska det sägas att Uefa har inte avslutat ärendet. Därför går det inte att slå fast vad som skedde eller vilket eventuellt straff det blev för de två domarna i teamet. Samtidigt kan man konstatera att vi i media har kört på hårt i en riktning, men mindre hårt i en annan.

Då kommer jag tillbaka till söndagens cupmatch i Landskrona. Jag kan inte ta hänsyn till hur andra medier skildrade det hela utan bara hur vi gjorde. För egen del jobbade jag med annat men var tydlig i avståndstagandet i Fotbollssöndag Europa under punkten Helgens fulaste. För tydlig? Jag hade svårt att tro på annat än vad spelaren hade uppgett att han hade hört. Lägg till att domaren hade avbrutit matchen och efter matchen var det flera från bägge läger som tog avstånd från det hela.

Annons

På Fotbollskanalen var det en kontinuerlig bevakning under kvällen och där fanns från början fler ÖFK-röster än Bois-röster men med tiden hade vi även fler från Landskrona. Samtidigt är det givetvis så att tonvikten låg på anklagelserna om apljuden. Vi hade ingen utsänd på Landskrona IP utan det handlade om att ringa. Den redaktör som var ansvarig hade även en del annat att göra. Dessutom har man inte alltid turen att alla svarar. Med tanke på att Östersund hade en del ledare på hemmaplan så var det lättare att nå dem.

Under måndagen kunde vi varit tidigare med att följa upp händelserna, men vi var tidigt ute med att berätta att stenkastningen antagligen handlade om is som fallit på bussen. Att sedan en supporterpolis som inte heller var på plats på matchen fick komma till tals var givet, men det är svårt att låta honom helt skjuta ner Isak Ssewankambos version av händelserna. Därefter var det fler medier som gav ytterligare och utförligare versioner som pekade åt ett annat håll än det vi först gett en bild av. Sedan har jag inte sett Isak Ssewankambo uttala sig efter i söndags och vet ej var han står nu.

Annons

Lärdomen blir helt enkelt att framför allt att vi journalister måste följa upp saker snabbare. För det kommer alltid att vara svårt att inte återge om någon upplever sig utsatt för rasism eller något annat felaktigt. Det får i grunden stå för dem som uttalar sig. Oavsett om det är en spelare eller en vd för klubben. Sedan kan vi journalister absolut vara vassare när det handlar om att försöka ge en så korrekt bild som det bara går. Sedan är det bara att konstatera att det kan vara svårt när ord står mot ord och det inte finns några bevis som kan ge en absolut sanning om vad som skedde.

Inte sällan målar våra kritiker upp bilden att vi är ute efter någon. Oavsett om det är rumänska journalister eller supportrar till en klubb så är vi ute efter just dem. Som i fallet med ”stenkastningen” där jag har mejlare som både lägger skulden på medier för att den skedde och för att den felaktigt skildras. Så det är nog bra om alla inser att vi inte är ute efter någon specifikt, även om jag fattar att just den meningen inte kommer att gå hem hos många av alla som känner sig förföljda av oss journalister.

Annons

Helgens...

Helgens måste
New York Times dokumentär om Britney Spears. Tunna Blå Linjen. Leeds-Aston Villa. Fotbollssöndag Europa med Roma-Milan.

Helgens avstå
Att synda.

Veckans pågående maktkamp
Att Jens T Andersson valde att utmana Ove Sjöblom om att bli Sef-ordförande efter avgående Lars-Christer Olsson har inte landat väl hos alla. Det fick Sef:s valberedning att återigen gå någons ärenden och lägga ett förslag till årsmötet om att dra ner arvodet från ett basbelopp (knappa 50 000 i månaden) till ett fjärdedels balbelopp (cirka 12 500). För advokat Sjöblom är det inget problem. Däremot är det problem för Jens T Andersson som inte har något jobb. Sedan lär det inte bli någon besparing heller då Sef ska ersätta utebliven inkomst och där kan ju Sjöblom ansöka om ersättning, men inte Andersson. Detta förslag meddelar alltså valberedningen mindre än en månad före valet. Går inte att tolka på annat sätt än att några involverade vill få Jens T Andersson att packa ihop. Hört från flera källor att det är så det tolkas. Kanske hänger förslaget ihop med att det talas om att Andersson leder i försnacket? Jag bryr mig inte om vem som vinner, och kan inte heller väga dem mot varandra då jag inte vet vad de vill göra, men att processen i svensk fotboll kan vara så här skitig 2021 förvånar mig. Jag förstår givetvis att det inte är Leif Lindstrand som ligger bakom den här processen. Vad gör ens Gefles förre ordförande som lämnade sitt klubbuppdrag 2015 lämplig att leda valberedningen? De som drar i trådarna borde kliva fram och stå för åsikten att bara Ove Sjöblom är lämpad att leda Sef från 2021. Som jag skrivit tidigare är det här en oerhört avgörande position för svensk fotboll. Den som blir vald till Sef-bas den 19 mars blir vald på tre år och tar dessutom plats i förbundets styrelse. För mig är det svårt att förstå att Sef:s styrelse och ledning nu ändrar inriktning. När Lars-Christer Olsson valdes 2012 och då blev Sef:s första klubboberoende ordförande så hette det att arvodering var en nyckel för att det då historiska skiftet skulle bli bra. Nu när Olsson lämnar då skiftar man igen, men först när valberedningens kandidat fått motstånd. Nu är det inte beslutat än, utan det är Sef:s årsmöte som bestämmer. Frågan är bara om man röstar om ordförande eller om arvode först? Återkommer med svar i nästa vecka, då har väl herrarna som drar i trådarna till marionetterna i den här uppsättningen som kallas demokrati tagit beslut om vad som gäller.

Veckans moderna fotboll
Qatar Airways är ny partner till Uefa. Flygbolaget blir det officiella bolaget för EM 2021.

Veckans cupskapare
Fått några mejl om att Stefan Lundin, Sef:s förra sportchef, låg bakom omstöpningen av Svenska Cupen med gruppspel och final på våren.

Veckans idrott och politik hör inte ihop
Zlatan Ibrahimovic uppmaning till LeBron James att hålla sig i från politik. Trodde det var en uppfattning bara äldre förbundshöjdare svängde sig med. Uppenbarligen är det annorlunda när Zlatan har synpunkter på bristen på mångfald i Janne Anderssons landslag.

Veckans Qatar-uppmaning
Både Tromsö och Strömsgodset uppmanar det norska fotbollsförbundet att bojkotta VM i Qatar 2022. Sedan tidigare finns medlemmar i Rosenborg som vill att den norska klubben ska jobba i samma riktning. Även danska Tipsbladets chefredaktör Troels Bager Thögersen är inne på samma linje, Danmark bör bojkotta VM i Qatar. Frågan som har fått ytterligare fart av Guardians uppgifter i veckan om att 6 500 gästarbetare dött sedan landet fick VM 2010. Det är naturligtvis för jävligt att Qatar och många andra länder i den regionen av världen utnyttjar gästarbetare. Samtidigt är det för mig mer komplicerat än så. Om man ska bojkotta VM 2022, hur kan man skicka deltagare till OS i Kina nästa år? Norge är exempelvis ett av de bästa vintersportländerna och det är garanterat att man har idrottare i Kina. Eller är det okej att Ryssland anordnar matcher i Danmarks EM-grupp i sommar? För att inte tala om all handel med Qatar, Ryssland och Kina. Fifa borde för länge sedan ryckt mästerskapet från Qatar, men när man inte gjort det hamnar man fel när man bojkottar VM i Qatar men inte ändrar något kring alla andra relationer vi har med den här typen av regimer. Alternativet är när i princip hela världen avstod från sportsligt utbyte med Sydafrika.

Veckans öppna brev
Pontus Jansson, Ola Toivonen, Marcus Berg och Mikael Lustig tillhör spelarna som skrev på uppropet mot Villkorstrappan i veckan. Även Tony Ernst och en del supporterprofiler skrev under. Om det leder till sett skifte? Klart att det ger tyngd att en del landslagsspelare engagerar sig i frågan där polisens restriktiva drag mot supportrar är i centrum. Samtidigt är det långt till det är dags för fullsatta läktare och man kan misstänka att frågan har svårt att bli riktigt het inan pandemin är under mer kontroll.

Veckans investering
Saudiarabien pumpar in 28 miljarder i EA Sports som bland annat tar fram det populära Fifa-spelet. Dags för bojkott?

Veckans dubbla läsarbrev
Hej Olof!
Vi hade mejlkontakt i höstas när jag lät gallan flöda över allsvenska lag som förlorar mot lag från lägre serier. Igår hände det igen. Svenska mästarna (!) Malmö FF förlorade hemma (1-2) mot Superettalaget Västerås. Om de allsvenska lagen inte går ”all in” i cupen är det lika bra att avskaffa den. Segersiffrorna ska höra hemma i den högre matematiken när lag från högsta serien möter lag från lägre divisioner, även från den näst högsta. Allt annat är skamligt. Ta upp det med någon på tränarföreningen eller annan lämplig person! Säg att du har överösts med mejl från tittare som reagerar lika magsurt som jag när överbetalda fotbollsdivor bara ställer in dojorna i cupmatcherna. Claes-Göran

Hej igen Olof!
Disciplinnämnden borde ges mandat att ådöma allsvenska lag, som förlorar mot lag från lägre serier i Svenska cupen, höga böter😅. Dessutom ska spelarna få en månadslön indragen. Sanktionerna ska enbart gälla allsvenska lag, eftersom spelarna där har de i särklass högsta lönerna. Och prestation ska alltid gå före belöning. Om ett lag i Superettan förlorar en cupmatch mot t ex ett division I-lag må det vara förlåtligt. När jag intevjuade Niklas Wikegård för många år sedan ansåg han en motsvarighet till Svenska Cupen i ishockey vore snudd på lyteskomik eftersom skillnaden i spelstyrka mellan de dåvarande elitserielagen (numera SHL) och lagen i lägre divisioner var - och är -  så stor. Det är den rimligen mellan Fotbollsallsvenskan och Superettan också. Att allsvenska lag ändå då och då förlorar - eller bara vinner med ett ynka mål i cupen - måste därför bero på det NHL-coacherna hatar mest av allt: An attitude problem. Enstaka misstag kan alla göra men attityden, ”win or die” är ett måste i all elitidrott. Jag intervjuade Stefan Lundin på 90-talet när jag jobbade som sportreporter på Radio Örebro och han gav ett mycket sympatiskt intryck. Men nu får jag inget svar på varför Tränarföreningen inte håller räfts och rättarting med de allsvenska tränarna, så att de tvingar spelarna - ändamålet helgar medlen - att ge 100 procent även i cupmatcherna. Förlust mot lag från fotbollens undervegetation drar skam och vanära över Allsvenskan. Hälsningar: Claes-Göran

Svar: Lyteskomik? Niklas Wikegård tog ju upp Vilda Väsby i Elitserien. Det var en skräll. Klart att det är svagt att förlora, men det händer i idrott. Det sker även i andra länder inom fotboll och det är ibland uppskattat med den typen av skrällar. Tror dessutom att fotboll råkar ut för fler skrällar än ishockey med tanke på färre mål och att då kan tillfälligheter spela in.

Veckans investering 2
Saudiarabien verkar vara på väg att bli huvudpartner för Real Madrids damlag, enligt engelska The Times. Det är ju osäkert om Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson blir kvar i den spanska klubben, men annars kanske de kan fronta Saudiarabien. Ett land som inte är direkt känt för kvinnors frihet.

Veckans lottning
Ajax-Young Boys
Kommentar: Young Boys skrällde mot Bayer Leverkusen och kan göra det igen. 55-45.

Dynamo Kiev-Villarreal
Kommentar: Det ukrainska laget slog ut Club Brügge och även om La Liga-laget är favorit så är det inte given utgång. 40-60.

Roma-Sjachtar Donetsk
Kommentar: Det här borde Roma ordna utan större problem. 70-30.

Olympiakos-Arsenal
Kommentar: Benfica var en svårare motståndare för Arsenal och här bör man ta sig vidare. 40-60.

Dinamo Zagreb-Tottenham
Kommentar: Inga problem för Spurs att ta sig till åttondel och det kroatiska laget ska inte hindra en kvartsfinal. 30-70.

Manchester United-Milan
Kommentar: Svenskmöte och sett till formen och det flitiga matchandet för Milan är United en svår uppgift. 40-60.

Slavia Prag-Rangers
Kommentar: Tjeckiska Slavia Prag chockade med att slå ut Leicester. Blir en tuff uppgift för skotska Glasgow Rangers. 50-50.

Granada-Molde
Kommentar: Granada skickade ut Napoli och norska Molde nollade Hoffenheim i andra matchen. La Liga-laget knapp favorit. 55-45.

Veckans pengakamp
Ännu har inte klubbarna i Serie A kommit överens om vilket bolag som ska få köpa de inhemska mediarättigheterna 2021-24. Nio klubbar avstod när man skulle rösta under fredagen kring om man skulle gå på Skys lägre bud eller på Dazns högre bud. Det behövs att 14 klubbar röstar ja för att en part ska vinna. Buden som kommit in är på lägre än den miniminivå som ligan satte.

Veckans EM-besked
Det kom återigen uppgifter om att England kan ta hand om sommarens EM. Tvärt emot vad Karl-Erik Nilsson och Uefa sa häromveckan om att EM ska spelas i tolv länder som tänkt. Kan nog räkna med att A) inget är bestämt B) det är olika alternativ som diskuteras C) och att det kan komma mer information i nästa vecka då Uefas exekutivkommitté har möte i Schweiz. Sedan tidigare har man skjutit på publikfrågan till i april.

Veckans Inter-ångest
Efter den imponerande derbysegern mot Milan ser Inter ut att gå mot en ligatitel för första gången sedan 2010. Då fortsätter det komma negativa nyheter kring Inters kinesiska ägare Suning. Bland annat skrivs det i en kinesisk tidning att man utökat transferfönstret i landet för att Sunings kinesiska klubb eventuellt ska byta ägare. Skälet är att man saknar pengar. Financial Times uppger samtidigt att man försöker sälja delar av verksamheten för att få in runt 20 miljarder kronor för att stabilisera koncernen. I förra veckan kom Suning-grundaren Zhang Jindong med ett uttalande om att man ska koncentrera på koncernens kärnverksamheter.

Veckans vinstlott
Inte direkt dåligt för Discovery att Manchester United och Milan möts i Europa Leagues åttondelsfinal.

Veckans fall
Norge klev förbi Sverige på Uefa-listan över rankade ligor efter att norska Molde slog ut tyska Hoffenheim. Allsvenskan föll därmed till plats 22. Danmark är kvar på plats 15. Det innebär att det som ska vara "Nordens bästa liga" därmed är Nordens tredje bästa liga.

Veckans låt
”Giorgio by Moroder” - Daft Punk.

Veckans se mellan fingrarna
Fifa lade ner processen mot Franz Beckenbauer och ytterligare ett par tyska höjdare gällande mutor inför VM 2006. Sedan tidigare har även rättsprocessen i Schweiz havererat och man kan konstatera sig att ibland lönar sig brott.

Veckans siffror
521. Antalet miljoner kronor som Juventus ska ha förlorat på pandemin senaste halvåret. Det går onekligen undan för storklubbarna när intäkterna viker.

Veckans poddintervju
Häckens sportchef Martin Ericsson är gäst och talar om att basa över både damer och herrar, om att ändra klubbens målsättning, om vad som blockerade honom som spelare och om att navigera mellan moral och juridik. Sedan tidigare finns 299 avsnitt av podcasten och det är bara att klicka på länken för att finna tidigare avsnitt och lyssna på dem.

Publicerad 2021-02-26 kl 20:27

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto