Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: Sverige hade behövt hemmafördel - nu blir Qatar svårt att nå

Lundhs Krönika 2021-11-26 kl 19:38

VM i Qatar är ett år bort. Sverige har fortfarande möjligheter att nå mästerskapet, men en eventuell final på bortaplan är en rysare.

Foto: C More

En del människor är bra på att välja glädjen. Att se att det var stor sannolikhet att Sverige kunde trillat ner i samma slutspelsträd som Italien eller Portugal. Istället blev det Tjeckien i semifinal på Friends Arena och en eventuell final om en plats i VM går i antingen Moskva eller Warszawa. Något som man kan vara tacksam över.

För egen del ser jag något av en nitlott. Med tanke på den sista lottdragningen där det skulle avgöras om Sverige skulle få hemmaplan i en eventuell final. Den gick emot Janne Andersson då det i fifty-fifty-lotten tyvärr utföll till fördel för vinnaren av semifinalen Ryssland-Polen.

ANNONS

Janne Andersson ville knappast ge sig in i några resonemang kring bättre alternativt sämre motstånd i lottningen på den efterföljande pressträffen där han talade om att det bara var bra lag kvar. Förbundskaptenen kunde sträcka sig till att tala om att hemmaplan varit bra, men inte längre. Klart att alla velat ha bägge matcherna på Friends Arena i mars.

Inte konstigt med tanke på att Janne Anderssons landslag ännu inte förlorat en kvalmatch på hemmaplan (det har blivit några förluster i Nations League). Friends Arena är en plats där Sverige gjort bra resultat och besegrat Frankrike, Italien och Spanien i olika kvalsammanhang. Med publiken i ryggen har man hittat en tro att det går att få resultat.

Därför går det att tro att Sverige ska ha en möjlighet att slå Tjeckien. Klart att det tjeckiska landslaget är på uppgång och i sommarens EM gick man längre än Sverige. Det var Danmark som satte stopp för den tjeckiska frammarschen i kvartsfinalen och det efter en relativt jämn drabbning.

ANNONS

Bayer Leverkusens anfallare Patrik Schick är stjärnan och han står på 17 mål på 33 landskamper. Även West Hams Tomas Soucek som är lagkapten är en stark spelare. Som lag jobbar de hårt och pressar ofta högt och det blir en utmaning för landslaget att hantera det för att nå finalen. Den spelas tyvärr borta mot vinnaren av Polen och Ryssland.

Vilket av lagen som passar Sverige bäst så tror jag det är ryssarna. Att stöta på Robert Lewandowski på bortaplan är inget som man kan se fram emot. Däremot är det ganska jämnt mellan landslagen som spelade 1-1 i en träningsmatch före EM i somras. Om Sverige når finalen blir det svårt att ta sig till Qatar oavsett motstånd.

Om man ser till bortamatcherna är Sveriges höst en rysare. Stryk i Aten. Pisk i Batumi. Slaget i Sevilla. Nej, det är inte en bortaform som man kan skrämma barn i Ryssland eller Polen med. Det är borta som Janne Anderssons landslag vacklat till ett antal gånger och då framför allt hösten 2021.

ANNONS

Lägg till osäkerhetsmomentet att det är helt avgörande matcher. Ett lag i underläge vet att man inte har något att förlora och kan därmed ta rejäla risker. Sett till hur Sveriges möte med Ukraina slutade i somras är det svårt att vara för positiv att man ska klara bägge matcherna och nå Qatar.

En seger verkar Sverige ha fått till under fredagen. Det kan bli så att varningarna som spelarna har stryks, enligt vad Håkan Sjöstrand sagt till Aftonbladet. Något som dock inte inverkar positivt på varken Emil Krafth eller Zlatan Ibrahimovic som är avstängda i mötet med Tjeckien. Alltid något om man nu ska välja glädjen.

Helgens...

Helgens måste 
Allsvenskans guldstrid fortsätter på söndag med Djurgården-Varberg och Kalmar-Malmö. Skönt att matcherna ligger efter varandra. 

Helgens avstå 
Qatar.

Veckans skrämmande pressmeddelande 
Fifas reaktion på Qatars gripande av de norska journalisterna Halvor Ekeland och fotografen Lokman Gharban är ingen rolig läsning. Att det internationella fotbollsförbundet helt lägger sig bakom Qatar som beslagit tagit NRK-teamets utrustning.  Det var värre än jag hade trott i uttalande och ger ingen trygghet för journalister som ska åka till Qatar. Nu betyder inte det att journalister ska avstå från att åka till emiratet för att belysa hur det går till där, men det är klart att det är riskabelt att framöver åka dit. Särskilt om ambitionen är att skildra något som regimen inte vill ska komma ut.

Veckans idrottsorganisation 
WTA. Damtouren i tennis har stått upp på ett briljant sätt mot Kina efter turerna kring tidigare tennisstjärnan Peng Shuai som anklagat en tidigare partitopp för sexövergrepp och där hon mer eller mindre försvunnit. Se och lär, Fifa. 

Veckans påverkan på håll från Svenska Fotbollförbundet 
SvFF har signerat ett brev till Fifa från de nordiska fotbollsförbunden kring pressfriheten i Qatar. Påverkan på plats har haft begränsad påverkan. 

Veckans grattis 
Sverige slog Finland med 2-1 och med tanke på att Irland överraskande tappade poäng mot Slovakien är det nästintill omöjligt att missa VM 2023 för svensk del. Inser givetvis att Peter Gerhardsson och Co inte säger så eller ser det så, men det blir VM. 

Veckans aktieskifte som gör allt komplicerat 
I slutet av 2020 bytte den norska oljefonden – den största fonden i världen – från aktier i Saudiarabien till Qatar. Man skickade in drygt fyra miljarder kronor. Häromåret var alla norska investeringar i Qatar uppe i 85 miljarder kronor. Ja, det går att diskutera vad som svider mest, att ta hem investeringarna eller att hota med bojkott av VM. 

Veckans tystnad 
Det är märkligt hur lite det talas om OS i Peking som bara är några månader bort och hur mycket fokus som ligger på VM i fotboll i Qatar som väntar om ett år. Bara för att man tar upp frågan så betyder inte det att man ska sluta prata om problemen med VM i Qatar, men väl om problemen med OS i Kina. Samtidigt är det uppenbart att idrotten sökt sig till jättemarknaden i Kina i jakten på pengar, vilket New York Times skriver om. Återstår att se om något ändras efter ”försvinnandet” av den tidigare tennisstjärnan Peng Shuai. 

Veckans udda stämning 
Under veckans Champions League-match mellan Manchester City och Paris SG hamnade jag vid Peter Schmeichel. Efter söndagens intervju i Doha så var det udda stämning och varken ord eller blickar utbyttes eller möttes. 

Veckans inte så överraskande 
Qatar ska ha anlitat en tidigare CIA-agent för att spionera på Fifa. Gillar detaljen om att det var en ”no-expense-spared effort” för att ordna VM 2022. 

Veckans krigföring 
Nu spelar Fifa ut motståndarna mot att utöka VM till vartannat år gentemot länder i Afrika och Asien. Fifa-basen Gianni Infantino säger att det är toppnationerna i Europa och Sydamerika som är rädda för att utmanas av andra länder och tappa sina positioner. 

Veckans föreningsdemokrati 
Bayern Münchens ledning lyckades stoppa en motion kring klubbens samarbetsavtal med Qatar Airways. På något sätt kunde man hålla diskussionen i schack och skylla på att juridiken stoppade den. Finns det kraft för Bayern-supportrar som är emot Qatar-pengarna att fortsätta kampen?  

Veckans julfest 
Leeds körde loss i veckan och Kalvin Philips skadade huvudet på nattklubb. Chockad att Marcelo Bielsa inte stoppar sånt när de kan dra in ketchupen i Premier League. 

Veckans supporterinitiativ 
I England kom i veckan en utredning kring hur man ska ge supportar mer inflytande över en kommersiell explosion som flyttat dem längre och längre från makten. Intressant läsning och det ska bli spännande att följa om det går att tygla krafterna som numera äger klubbarna. 

Veckans värvning 
Sportbladet ryckte Daniel ”Disco” Kristoffersson från Expressen.  En tung transfernyhet. Nu vill man att Disco avslöjar drömlönen. 

Veckans moderna fotboll 
Polisen i Portugal flyttar fram positionerna när man jagar skumma affärer. Man slog till med en räd mot superagenten Jorge Mendes kontor. Även förre Chelsea-spelaren Decos hem söktes igenom och den tidigare mittfältaren är numera agent och har bland andra Leeds brasse Raphinha i stallet. Dessutom har storklubben Porto fått polisbesök. Fotbollen är inte bara modern, den är vacker. 

Veckans läsarbrev  
Tycker det är alldeles förträffligt att du journalist ställer obekväma frågor till de fd spelare som representerar Qatar. Men allt faller som ett korthus i med att du får din lön från en Tv-kanal som kommer sända VM i Qatar 2022. Om du nu inte ganska snabbt fortsätter med att lika "tufft" såga och ifrågasätta varför Din kanal sänder detta VM rekommenderar jag att du varje morgon när du står framför spegel startar dagen med följande ramsa: - Jag är en infantil hycklare - Jag är en infantil hycklare - Jag är en infantil hycklare -Jag är en infantil hycklare - Jag är en infantil hycklare - Jag är en infantil hycklare 1-2 minuter per dag borde ge resultat. Med hälsningAnders

Svar: Jag är en infantil hycklare, men tycker lik förbannat att det är viktigt att TV4 som sändande bolag försöker belysa läget i Qatar. Om det är hycklande att sända VM går givetvis att diskutera det hela. Jag tänker inte begära avsked av det skälet utan försöker göra mitt för att TV4 tar ett journalistiskt ansvar och det är glädjande att man vill göra det.

Veckans läsarbrev II 
Kåt? Varför är du så jävla kåt på att sätta ditt fotbollsspelare över vart det här jävla vm.et spelas. Skriv om fotboll, börjar verkligen tröttna på ert vänstervridna skit och jag är inte ensam. Skriv om fotboll. Svensk fotboll. Det andra är inte intressant, han har helt rätt den gode Peter Smichael. Förstår inte vad du håller på med ärligt talat o det är många som undrar.

SvarUppenbart att folk inte är ense om det är bra eller dåligt att ställa frågor till gamla storspelare. Det är väl bara att sluta läsa Fotbollskanalen och avstå från att ta del av materialet.

Veckans gästspel 
Deltog i norska Tinget som är ett fotbollsprogram som Frode Lia och Andreas Selliaas driver. Givetvis pratade vi mest om Qatar, bojkott eller ej samt hur debatten går i Sverige. 

Veckans läsning 
Donald McRaes intervju med Zlatan Ibrahimovic. Riktigt fin intervju. 

Veckans låt 
”En liten kyss av dig” – Eldkvarn. 

Veckans Leeds United 
Tänk att Erling Haaland var och besökte Leeds United hösten 2017 och ville gå till klubben. Han fick dessutom biljetter till Leeds bortamöte med Queens Park Rangers efter eget önskemål och en tröja med sitt namn på. Tyvärr klarade inte Leeds att betala fyra miljoner pund för en då ung anfallare och man tackade nej. Allt avslöjat i en poddintervju med agenten Hayden Evans som var involverad. 

Veckans siffra 
3,6 miljarder kronor. Värdet på Sveriges export till Qatar 2019. Därefter har regeringen jobbat stenhårt på att öka den och har sedan tidigare öppnat ambassad i emiratet. En tredjedel av Sveriges vapenexport går till icke-demokratier och Qatar är ett av länderna som får köpa svenska vapen. 

Veckans poddintervju  
Viktor Gyökeres är gäst och talar om landslagsdrömmen, om lättnaden över att flytta permanent till Coventry, om valet att gå från superettan till Premier League och skillnaden på ett omklädningsrum i Tyskland och England.  Sedan tidigare finns närmare 330 avsnitt och ni hittar alla via länken. Bara att lyssna på.  

Veckans citat 
"Vårt track record gällande pressfrihet talar för sig självt" 
Qatar.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto