Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: SvFF deltar i det spel man själv kritiserat

Karl-Erik Nilsson kandiderar för en plats i Uefa:s exekutivkommitté.
Vilken överraskning - eller rättare sagt: så oerhört väntat.
Tacket för att han hjälpte Ceferin till makten.

Svenska Fotbollförbundet har ända sedan den förnedrande förlusten i kampen om att få ordna matcher i EM 2020Friends Arena haft ett mål. Det är att få in Karl-Erik Nilsson i maktens innersta i Uefa.

Det är nära att lyckas nu, Karl-Erik Nilsson är Nordens kandidat att ta plats i Uefa:s exekutivkommitté. Allt talar för att han väljs in där den 5 april när Uefa har kongress i Helsingfors och dansken Allan Hansen avgår.

Det hela är en del av den komplexa uppgörelse som norska magasinet Josimar var först att avslöja. Där Karl-Erik Nilsson fick med sig en del av de nordiska förbunden att redan i juni stötta den okände slovenen Alexander Ceferin i kampen om att bli Uefa-president.

Man kan tycka att det givetvis är okej att stötta en kandidat, men att göra det sex veckor innan det är klart vilka som ställer upp är ju direkt dumt. Dessutom när Michael van Praag, som tidigare varit SvFF:s man, var en tänkbar kandidat.

Fast politikern Karl-Erik Nilsson förstod givetvis läget och genom att vara först ut med offentligt stöd, och med det goda demokratiska renommé som finns i Norden, så gjorde Nilsson den nye Uefa-basen en stor tjänst.

Återbetalningen ska vara en plats i Uefa:s exekutivkommitté för Nilsson samt stöd till en nordisk EM-ansökan antingen 2024 eller 2028. Det senare är inte klart, Tyskland (som också bytte från van Praag till Ceferin) ska ligga bra till för 2024 och då får Norden vänta.

De inblandade förnekar givetvis allt snack om en uppgörelse. Om jag litar på dem? Nej, det är så här det går till i den här världen och det kan vara okej att spela det spelet om man vill stå för det. För så funkar det även inom SvFF som har exakt samma kultur.

Däremot är det beklagligt att SvFF därmed spelar med i det spel som man öppet kritiserat de senaste åren när FBI började rulla upp Fifa vilket fått följdverkningar även inom Uefa. Det troliga är att det bara var tomma ord från Karl-Erik o Co.

Hade mycket hellre sett representanter som stod upp för ett annat ledarskap och en annan kultur. Tyvärr har vi sett gång på gång att det är tomma ord och att följa Karl-Erik Nilssons hanterande av avstängde Michel Platinis fall smärtar.

Karl-Erik Nilsson är kommunalpolitikern från Emmaboda som gjorde rätt tid för att få full politikerpension och sedan satsade på en annan karriär. Han har tydligt siktat på en internationell fotbollskarriär och får ett lyft i vår.

Imponerande målmedvetenhet och ett mäktigt driv. Det heter att det är för svensk fotbolls bästa. Naturligtvis gynnar det svensk fotboll att vara med där besluten fattas. Frågan är bara om det är värt priset?

Man skulle kunna hävda att Karl-Erik Nilsson blir en positiv kraft som vill förändra den internationella fotbollen inifrån. Någon som verkligen kommer att bidra till att reformera Uefa och göra det till en demokratisk, transparent och bra organisation.

Fast om man tittar på SvFF som Karl-Erik Nilsson snart lett i fem år så har han inte förändrat den tillräckligt. Fortfarande är det en organisation som behöver jobba rejält för att kunna kallas öppen, demokratisk och dynamisk. Tyvärr är det snarare tvärtom.

Historien kring hans politikerpension och ett bolag vid sidan för att slippa skatta för andra inkomster är också talande på sitt sätt. Att det handlar om att maximera för egen del, och frågan är då om han jobbar för sig eller för svensk fotboll?

Helgens...

Helgens måste
Leeds-Brentford är givet, även om det blir via mobilen när det är uppladdning inför Kents avskedskonsert. Klä granen, ta fram julgrejer och börja ladda inför upploppet.

Helgens avstå
Arbete.

Veckans elakaste ”jultomte”
Svenska Fotbollförbundet dumpade Håkan Ericson trots hans makalösa framgångar med U21-landslaget. Inte nog med ett EM-guld i U21-EM 2015, han tog laget till EM i sommar och vann även sin grupp hösten 2012. Det är naturligtvis ingen välgörenhet som Håkan Sjöstrand sysslar med och det var uppenbart under lång tid att det fanns slitningar mellan SvFF och Ericson. Allt från hans mentala träning som inte var vetenskapligt bevisad till att Ericson öppet ville ha Erik Hamréns arbete som förbundskapten för A-landslaget. Ändå lite väl hårt att skicka ut ett pressmeddelande utan ett enda citat från Ericson och sedan inte riktigt kunna stå för att man sparkar honom.

Veckans citat I
"Det är slut på toalettpapper, kan jag ta din bok. Hahahahaha!”

Zlatan-fan i 35-årsåldern i Akademibokhandeln i Ringens köpcenterSödermalm.

Veckans stämning
En svensk 15-åring kan flytta utomlands och spela fotboll för Real Madrid eller Bayern München, men det går inte lika lätt om man är född utanför EU:s medlemsländer. Nu stämmer en anonym klubb och en anonym spelare Fifa för att sätta stopp för begränsningen. 

Veckans glädje
Sitter i styrelsen för stiftelsen Sverige United som backar upp eldsjälar och föreningar med stipendier och bidrag för främja integration via fotboll. I veckan blev det klart vilka som är finalister i att få Guldhanden. Vill ni läsa mer om goda exempel så finns de via denna länk. Och jobbar du i en förening som vill ansöka om bidrag så går det bra via denna länk.

Veckans avslöjade mörkning
Strålande arbete av Sportbladet kring Lagadère och AIK och då framkom även att den franska sportjätten sagt upp avtalet om att driften av Friends Arena. Bland annat för att man haft krav om att det ska lägga konstgräs.  Faktum är att SvFF och Fabege alltså står utan driftsansvarig inför 2017, men förhandlingar pågår. Tyvärr är väl ingen förvånad.

Veckans väntade val
Per Bystedt blev som väntat ny ordförande för AIK FF och samtidigt införde klubben samma styrelse för både förening och aktiebolag. I ett slag fick den store aktieägaren en rejäl dosa makt i klubben. Dock en oväntad comeback för den tidigare AIK-basen som bland annat sparkade Rikard Norling och hamnade på kant med klubbens hårdföra falang. Nu har han istället stöd av den efter att ha rett ut turerna med dess medlemmar, vilket Sportbladet skrev om. Exakt hur alla turer gått i den maktkamp som skakat AIK i flera år är omöjligt att reda ut. Klart att man kan förstår frustration hos medlemmar som fick valberedningens förslag med ytterst kort varsel och dessutom inte kan påverka vilka som väljs. Den svenska föreningsmodellen har tjänat ut och borde uppgraderas till 3.0 med tydligare valmanifest och digitala omröstningar för att öka valdeltagandet. Klart är att man har en potential att vara en av Nordens giganter, men att bråken knappast gynnar klubbens utveckling. Är Bystedt rätt man? Lika omöjligt att svara på som att reda ut turerna, men Patrick Englund som sportsligt ansvarig är intressant. AIK som klubb har dock en förmåga att fälla sig självt.

Veckans journalistik
Dagens Nyheter och SVT:s Uppdrag Granskning har granskat riggade matcher och hur flata de inblandade institutionerna är i Sverige.

Veckans julrusch II
Signerar min bok ”Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll” i helgen enligt följande schema:

Fredag 16/12
Akademibokhandeln Liljeholmen, 16:00-17:00

Lördag 17/12
Akademibokhandeln i Nyköping, 13:00-14:00

Veckans dolda makthavare i svensk fotboll
Fabege har inte bara största ägandet i Friends Arena, man är även storägare i AIK. Eric Paulsson har sina fingrar med i många syltburkar.

Veckans läsning
Fortsatta avslöjanden efter Football Leaks. Den förre danske storspelaren Sören Lerby är numera stor agent och har jobbat med bland andra Marcus Berg när han gick till Hamburger SV men även Johan Larsson, Lasse Nilsson och Rasmus Lindgren. Den danske agenten fick del av spelartransfers, vilket var mot reglerna.

I New York Times kan man ta del av vad som ingår när man pröjsar lite över 12 000 dollar för att se en match med Brooklyn Nets.

Veckans Leeds United
Seger mot Reading och fortsatt jakt på playoff till Premier League. Dock blev Leeds sågat av Jaap Stam som är manager för Reading och han slog fast att om hans lag var tvunget att spela så vill han inte vara manager.

Veckans låt
”La Belle Epoque” – Kent.

Veckans podd
RB Leipzigs
glödhete svensk Emil Forsberg ger sin syn på frisparkarna, innebandyn, kampen mot Bayern München, sin nya status och mycket mer. Ute i gryningen på måndag. Alla tidigare 128 avsnitt av podden finns samlade här.

Veckans citat II
"Jag vill inte göra som de andra, jag var inte nöjd med vad jag såg. Jag är från Sverige. Jag var inte nöjd med vad de svenska idrottarna åstadkommit. För min egen del såg jag världen, jag ville vara en del av sakerna där världen ser mig, inte bara Sverige. Sverige var för litet för mig. Jag hade större mål än Sverige. Sverige var min frukost.”

Zlatan Ibrahimovic om statusen på svensk idrott innan han klev in i matchen.

Publicerad 2016-12-16 kl 16:26
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons