Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: Tränarna är under konstant tryck att leverera

Nanne Bergstrand fick gå från Hammarby.
Allan Kuhn är under tryck.
Tålamodet tryter hos ambitiösa klubbar.

Häromveckan såg jag statistiken som fick mig att hoppa till. Runt 60 procent av de 92 engelska ligaklubbarna har bytt tränare minst en gång det senaste året. Några har gjort det flera gånger under det senaste året.

Omsättningen på tränare är i dag brutal. Arsenals Arsène Wenger som firade 20-årsjubileum i höst har suttit längre än vad någon annan rival ens är i i närheten. Och då har han ändå varit under press på senare år.

Även i Allsvenskan byter vi tränare och under året fick Andreas Alm, Roger Sandberg, Roger Franzén och Pelle Ohlsson känna av det och redan innan var det klart att Peter Gerhardsson är färdig i BK Häcken.

Vårt tålamod är mer och mer begränsat, vilket var tydligt när vi under galan Allsvenskans Stora Pris korade Vidar Örn Kjartansson till årets anfallare. Tänk så utdömd han var i våras när han var petad och inte hittade målet.

Nanne Bergstrand fick som väntat sluta under fredagen. Hammarby vill ha en ny inriktning och vd:n Henrik Kindlund var inne på att alternativet hade varit att teckna ett långt avtal med Bergstrand och det var inte intressant.

Man kan vända och vrida på Nanne Bergstrands insats, men han tog upp klubben i Allsvenskan och etablerade den där och var framför allt kall när det blåste snålt. En viktig egenskap när man tränar en klubb i 08-regionen.

Visst, projektet att spela ”framtidens fotboll” föll och ihop med sportchefen Mats Jingblad så övertygade man inte i att hitta nyförvärv och dessutom så var det väl mycket tjat om att klubben varit i Superettan i många år.

Ändå undrar jag om inte det varit bättre att byta ut sportchefen Jingblad snarare än Nanne Bergstrand? För det var värvningarna som inte lyfte klubben och man köpte fel spelare. Åtminstone borde Hammarby bytt ut både Jingblad och Bergstrand.

Å andra sidan är det fullt förståeligt att Hammarby med det publiktrycket behövde göra något för att signalera att man ska ta nästa steg. Att hitta en ersättare som klarar trycket är inte helt lätt för det är en stor utmaning.

Att gå från Häcken (Peter Gerhardsson) eller Sirius (Kim Bergstrand) till Bajen är ett stort steg. Likadant om man kommer ifrån Danmark eller Norge och inte riktigt har vanan i att balansera publiktryckets baksida.

Hammarby-ledningen har likt Dif-ledningen sonderat brett och det är tuff konkurrens om rätt få alternativ. Naturligtvis kollar man av de nordiska grannländerna, men i Norge är det betydligt dyrare vilket Mark Dempsey visade när han inte ville fortsätta utan sin artistskatt.

Under samma dag som Nanne Bergstrand gick Expressens Daniel Kristoffersson ut med uppgifterna om att Malmö FF letar ny tränare istället för Allan Kuhn. Vilket egentligen inte överraskar, sa det i C More när säsongen gick mot sitt slut.

Ibland svider det extra att man missar en story som man hört om, men inte kunnat ta hem, och det var en sådan. Allan Kuhn har inte övertygat i Malmö FF och det har underminerat honom internt i klubben.

Ta bara att han i det tappade det och var superstirrig efter förlusten mot Östersund. Då kallade Markus Rosenberg och Kari Arnason spelarna till ett möte och förklarade för dem vad som gällde, och det var att hålla huvudet kallt och ta hem SM-guldet.

Under året har det talats om att Kuhn varit för mycket polare med en del spelare, saknat taktiskt kunnande för att utveckla spelet och ha alternativ samt inte velat satsa på unga spelare. Som Mattias Svanberg där Kuhn hållit emot när andra velat att han ska spela.

Hörde tidigt i höstas att Malmö FF inte alls var övertygat om att Kuhn var rätt. Redan vid hans utnämning så var det en underlig tillsättning. Han hade bristande erfarenhet och dessutom fick han inte ta med sig några assisterande.

Sportchefen Daniel Andersson ville antagligen inte släppa mer inflytande och har sett till att förstärka ledarteamet med Jens Fjellström, som han känner väl sedan tidigare, och även gamle lagkamraten Olof Pehrsson finns med.

För Malmö FF blir det tufft att förklara att man hamnade snett i processen att hitta en ersättare till Åge Hareide. Kanske är det också bristande tålamod i att inte ge honom mer tid? Eller så får man erkänna att man tog fel och gå vidare.

Klart är att dagens svenska fotboll nästan har lika dåligt tålamod som ute i Europa. Där det handlar om några matcher innan vi alla trycker dit stämpeln om fiasko eller kris, och det är verkligen inte bara medier som gör sig skyldiga till det.

Här handlar det om att klubbarnas styrelse måste ha kyla och ge tränarna en möjlighet att verka. Tyvärr är det ofta här det brister, styrelseledamöter är som överambitiösa idrottsföräldrar som vill att barnen verkligen ska lyckas på planen.

Vilket talar för att vårt tålamod inte kommer att bli bättre utan snarare sämre. Vi brukar ta efter resten av världen, och det snabbt, och det innebär att tränarjobbet inte är något för den som vill ha trygghet och kontinuitet.

Helgens...

Helgens måste
Avgörandet i kvalet på söndag. Ångestmatch på Olympia där Helsingborg har mer att förlora än Halmstads BK. Frågan är om inte HBK känner sig mer som vinnare trots bara 1-1 på hemmaplan med tanke på sen kvittering trots en man mindre. Dramat drar i gång 13:30 på C More. Blir nog ett öga på Sverige-Brasilien i U20-VM med start 10:00 och givet att ha en skärm till i gång när Leeds tar emot Newcastle 14:15.

Helgens avstå
Arbete.

Veckans förlåt mig
”Han skulle även vilja be om ursäkt till unga fans som eventuellt sett dessa bilder”.

Englands lagkapten Wayne Rooney tog en klassisk ”bender” efter segern mot Skottland och ställde upp på selfies där han var allt annat än nykter. Något som ledde till en ursäkt till alla inklusive unga fans som råkat se bilderna. 

Veckans skifte
FC Barcelona
höll länge sponsorer från sin matchtröja men 2006 gjorde man ett mindre skifte när man släppte in UNICEF på tröjorna för att bidra. Fast 2011 kunde man inte stå emot marknadskrafterna längre och sålde tröjreklamen till Qatar Foundation och där sedermera Qatar Airways kom in på tröjan från 2013. Även om man förlängt avtalet ett år med qatarierna så slöt man i veckan ett nytt fyraårsavtal med japanska Rakuten – e-handelsjätte – och att bära det på tröjan kan ge Barcelona en bit över 600 miljoner kronor om året beroende på framgångar.

Veckans affär
Premier League
fortsätter att skörda i utlandet och man säljer tv-rättigheter för långt fram i tiden. Uppgifter gör nu gällande att man fått tio gånger mer för 2019-22 i Kina och drar in 6,3 miljarder bara på det kontraktet. Största utländska avtalet någonsin för Premier League.

Veckans genomgång
En fantastisk undersökning av lönerna inom olika idrotter inom världen.  333 lag. 17 ligor. 13 länder. Sju sporter. Nästan 10 000 idrottare som delar på nästan 170 miljarder kronor.

Veckans ångest
Helsingborgs IF.

Veckans läsning
Gillade San Marinos svar på Thomas Müllers utspel om att det var meningslöst att spela VM-kval mot den lilla republikens landslag.

1. Matchen behövs för att visa att inte ens mot ett dåligt lag som vårt kan du göra mål – och säg inte att du inte blev sur när Simoncini stoppade dig från att göra mål.

2. Matchen behövs för att göra klart för dina managers (som Beckenbauer och Rummenigge) att fotboll inte ägs av dem, utan av alla som älskar sporten. Där är vi med, oavsett om du gillar det eller inte.

3. Matchen behövs för att påminna hundratals journalister från hela Europa att det fortfarande finns folk som följer sina drömmar och inte dina regler.

4. Matchen behövs för att bekräfta att tyskar aldrig kommer att förändras och att historien lärt oss att "mobbing" inte alltid är en garanti för seger.

5. Matchen behövs för att visa de 200 killarna i San Marino som följer fotboll av någon anledning varför deras tränare säger åt dem att jobba så hårt som möjligt. Vem vet - en dag kanske allt jobb de lagt ner kommer betala sig i form av en match mot världsmästarna.

6. Matchen behövs för att ert förbund ska kunna tjäna pengar på bildrättigheter vilket, förutom att betala dig för ditt, också kan användas till att bygga planer åt barnen i ditt land, skolor och göra fotbollsarenor säkrare. Jag ska avslöja en hemlighet nu: Vårt fotbollsförbund bygger en ny arena i en by som heter Acquaviva. Du kan bygga den med sex månader av din lön, vi gör det med pengarna från en 90-minutersmatch. Inte dåligt, eller hur?

7. Matchen behövs för att ett land så stort som din plan i München får ta ledigt av en bra anledning. För en fotbollsmatch är alltid en bra anledning.

8. Matchen behövs för att din kompis Gnabry ska kunna starta i landslaget och göra tre mål. Nu kan han fråga om han kan få ett nytt kontrakt som betalar dubbelt så mycket som tidigare.

9. Matchen behövs för att några människor i San Marino blir lite gladare av att veta att vi har en riktig nation.

10. Matchen behövs för att få mig att inse att även om du bär de snyggaste Adidasställen så kommer du innerst inne alltid vara den som sätter på vita sockor i sandaler.

Veckans städning I

Nye Fifa-basen Gianni Infantino är på väg att stänga Fifa-muséet efter att det varit öppet i åtta månader och kostat 1,3 miljarder att bygga och redan förlorat drygt 300 miljoner kronor.

Veckans uppmaningar
Gillar ni podden Lundh så är jag tacksam för en röst eller två i Podcastpriset.

Bonnierförlagen har dragit i gång en auktion till förmån för PEN för att stötta det fria ordet.  Många författare och konstnärer har skrivit och ritat och man kan nu ropa hem dem, även jag har dragit ett litet strå till stacken och ni är välkomna att bjuda.

Veckans gala
Allsvenskans Stora Pris hölls i torsdags kväll och här går att se hela programmet i sin helhet när vi hyllar säsongens äss. Det är inte dumt att Allsvenskan fått en egen och lite mindre gala och som sedan kan vara en liten del av den stora Fotbollsgalan. Det är bra att vi i Sverige blir bättre på att lyfta fram de som gjort det bra eller på olika sätt utmärkt sig positivt.

Veckans städning II
Hammarby fimpar som väntat Nanne Bergstrand. Men hans gamle lumparpolare Mats Jingblad som fick sportchefsjobbet tack vare Bergstrand kör på.

Förvånar att Jingblad blir kvar för det var trots allt duon som värvade ihop den trupp som inte riktigt mäktade med att spela ”framtidens fotboll”.

Veckans Leeds United
Utsålt i en ligamatch på Elland Road för första gången sedan 2010 och Leeds tar emot Newcastle på söndag. Nu rasslar det i väg biljetter även till matchen mot Aston Villa. Länge sedan det var så positiva vibbar kring klubben…men vi luttrade är redo för att det vänder snart igen.

Veckans låt
”Se på mig nu” – Petter.

Veckans podd
Blir en speciallösning eftersom det är en intervju med vinnaren av Fotbollskanalens Hederspris och när det delats ut i Fotbollsgalan på TV4 på måndag kväll så blir podden offentlig. Alla tidigare 124 avsnitt finns samlade här.

Veckans citat
"Vi talar om en affär som låg på över 100 miljoner euro och det är fullt normalt att oavsett vem som bidrog till att den avslutades ska få en rejäl finansiell kompensation.”

Juventus vd Beppe Marotta försvarade att agenten Mino Raiola fick närmare 300 miljoner kronor när hans klient Paul Pogba flyttade från den italienska klubben till Manchester United.

Publicerad 2016-11-18 kl 14:09

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER