POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LA LIGA

Lundh: Vi rasar mot banker och politiker, men idrottarna går fria

Lionel Messi anklagas för att ha gömt pengar via Panama.
Neymar har dribblat med skatten.
Är det okej för att de spelar fotboll, eller kommer vi att rasa mot dem också?

Under min tid på Expressen kom jag i kontakt med en advokat som hjälpte svenska fotbollsspelare. Någon gång frågade jag hen om ”image rights” vilket ofta ingick som en del i ett spelarkontrakt när man flyttade. 

Då fick jag ett skratt tillbaka och sedan kommentaren. ”Det är bara för att komma undan skatten”. Image rights var reklamrättigheten för en spelare och den kunde man ta ut ersättning för, och ofta placera i ett bolag på en kanalö utanför England.

I min enfald hade jag trott att klubbar såg ett värde i att köpa reklamrättigheterna till spelarna. I själva verket var det ett sätt att komma undan skatt för både klubb och spelare. Rika skulle bli rikare, helt enkelt.

Istället för att betala spelaren mer lön i landet där han spelade och dessutom arbetsgivaravgifter kunde man lösa det genom att teckna ett avtal om ”image rights” med ett bolag som ägde dem. Det bolaget fanns i ett skatteparadis och då slapp spelaren skatt.

Artikeln i Expressen gav inte mycket eko för det var en tid när tidningen ville att alla artiklar antingen skulle fokuseras på Zlatan Ibrahimovic eller Peter Forsberg. Det skulle definitivt inte vara för komplicerat heller.

Den poppar upp i huvudet när nyheten om att en del av världens rika fått hjälp av banker och advokater att gömma pengar via olika bolagskonstruktioner i Panama. Det är inte direkt en överraskning att det är så, vi är många som på olika sätt vill undvika att betala skatt.

För de flesta människor är sig själv närmast, och vi behöver inte leta särskilt länge i våra bekantskapskretsar för att hitta olika former av skattesmitande. Hand upp för alla som gått genom livet utan en enda svart transaktion.

Sedan rymmer avslöjandet kring alla olika transaktionerna via Panama några dimensioner till. Inte bara för att summorna ofta är enorma och att en del gömmer stöldgods. Det är också etablerade banker, företag och institutioner som ljugit om vad de sysslat med.

Blir på ett sätt glad när jag läser att svenska kunder flyttar sina affärer från Nordea. Det är den svenska bank som varit mest aktiv med fiffiga lösningar för att många svenskar ska kunna komma undan skatt. Dessutom har man ljugit.

Den typen av signaler är det enda som fungerar. Man måste slå där det gör ont och det är i börsen. Hoppet är att tillräckligt många lämnar banken och straffar den, men ofta är vi för desillusionerade för att agera.

På samma sätt är det uppfriskande med islänningar som demonstrerar mot sin statsminister. Frågan är vad britterna gör nu när David Cameron erkände att han också haft pengar via Panama, trots att han nekat tre, fyra gånger.

Naturligtvis är fotbollen representerad i den mäktiga läcka som består av miljontals dokument. Inte underligt om man ser hur sporten vuxit ekonomiskt och dessutom rör den sig över hela världen vilket ger möjligheter att stuva undan pengar.

Att vi då hittar olika Fifa- och Uefa-höjdare som på olika sätt skickat undan en del av det man roffat åt sig är väl tyvärr lika väntat som att en del rika gömmer rikedomar. Det är en del av samma mentalitet, helt enkelt.

Undrar dock om det blir någon ilska mot Lionel Messi? Barcelona-stjärnan finns med i dokumenten. Hans pappa förnekar det och hotar med att stämma tidningen som publicerat uppgifterna. Det uppges handla om ett brevlådeföretag.

Då ska man veta att Messi redan är inblandad i en spansk rättprocess gällande 40 miljoner kronor i undanhållen skatt. Superstjärnan och hans pappa ska upp i rätten i början på juni och är åtalad för tre punkters skattefusk.

Lagkompisen Neymar dömdes i mars i Brasilien för skattefusk och rätten beordrade honom att betala runt 400 miljoner kronor för att han inte tagit upp inkomster 2012-14 från Nike, Santos och Barcelona.

Brassestjärnan har tidigare blivit bötfälld för att skattefiffel och även i Spanien så är han föremål för undersökningar gällande affären när han flyttade till Barcelona. Dessutom har brasilianska myndigheter fryst tillgångar på flera hundra miljoner.

Då ska man veta att spelarna knappast har ont om pengar. Lionel Messi beräknas ta in runt 600 miljoner kronor om året. Två tredjedelar uppges vara lön och en tredjedel är olika reklamuppdrag där Adidas är störst.

Neymar är en bit efter och Forbes bedömer att han tar in 270 miljoner kronor om året. Han har Nike och Barcelona som sina stora uppdragsgivare och det rasslar in mer än fem miljoner kronor i veckan.

Behöver de herrarna gömma pengar? Är inte det skamligt när de spelar fotboll i ett land där arbetslösheten är skyhög och många sliter för att få mat för dagen. När vänder sig folk mot dem, eller är de fredade?

Visst, deras löner är absurda men det är marknaden som styr och precis som för JK Rowling, Angelina Jolie, Rolling Stones eller Mark Zuckerberg och vd:ar för de största företagen rusar ersättningarna i väg.

Kan därför inte hetsa upp mig över att de tjänar sjuka pengar. Om inte de tog in pengarna hade någon annan gjort det och de har förtjänat dem. Naturligtvis kan man ha invändningar mot pengar från Qatar, Ryssland och andra tveksamma bakgrunder men det går inte att lasta spelarna för det.

Däremot måste stjärnorna se till att göra rätt för sig. I det land där de spelar och där de lever på fansens pengar. Det har spelarna råd med många gånger om. Annars hoppas jag att fansen reagerar och visar samma missnöje med Messi o Co.

Helgens ...

Helgens måste
EM-kval för Sundhage o Co fredag. Annars är det Allsvenskan som dominerar för min del. Det är drag kring den, men det är klart att PL-dramatiken och Sunderland-Leicester finns med på någon skärm. 

Helgens avstå
Burnley-Leeds. Självplågeriet måste få ett slut. 

Veckans ”åh fan”
Twitter köpte rättigheterna att visa tio NFL-matcher världen över. Vann kampen mot Aamazon och Facebook och nu dyker det upp nya konkurrenter till traditionella tv-bolag. Man ska ha betalat runt 90 miljoner kronor.

Veckans mod
Gillar eleverna som lämnade in samma uppgift för att testa lärarna. Även om resultatet var nedslående.

Veckans apokalypsen är nära
Ulf Karlssons dåraktiga utspel om att Zlatan Ibrahimovic och Albin Ekdal blev dopade under tiden i Juventus . Självklart har fotbollen problem med dopning och allt som skett är inte klarlagt, vilket jag skrev om i en krönika.

Fast att peka ut spelare många år senare och helt utan bevis är bara patetiskt, fel och dessutom brottsligt. Förstår om både Zlatan och Ekdal stämmer honom för förtal. Lägg till att Karlsson gärna klev upp på höga hästar mot journalister när han själv var förbundskapten, men nu piskar i gång spekulationer. 

Veckans sorgligaste
Peter ”Foppa” Forsberg och Modo. Ja, det är klart att han ska lämna sin post om han inte hinner och han ska inte gå fri från kritik, men det är ett ovärdigt slut för ett klubbhjärta som pumpat in miljoner.

Veckans formulering
To be honest I was disgusted I don't feel that any Leeds player should ever go there.”

Leeds förre målvakt Nigel Martyn höll inte igen när han på twitter svarade på frågan om hur han såg på att tidigare lagkamraten Harry Kewell gick till Galatasaray för några år sedan. Skälet till att frågan kom upp är att det i veckan är 16 år sedan Christopher Loftus och Kevin Speight blev knivdödade i Istanbul inför Uefa-cupsemifinalen mellan Leeds och den turkiska klubben. 

Veckans journalistik
Samarbetet kring den massiva läcka av uppgifter kring tvivelaktiga affärer med Panama och advokatfirman Mossack Fonseca som bas. Det var Süddeutsche Zeitung som fick först och som man sedan jobbat med 400 journalister världen över via The International Consortium of Investigative Journalists och 100 olika medier, bland andra SVT. Genomslaget är därefter och det är häftigt att se vad gammelmedia kan. Granskningen av Östersunds FK är bra. Östersunds-Posten har bedrivit den i flera år och Offside skildrade det i senaste numret och nu fortsatte Sportbladet efter nykomlingens insats mot Hammarby.

 

Veckans skor
Denni Avdic hittar inte rätt dojjor.

Veckans citat
”Mycket. Jag fick procent på det som manager.”
Janne Andersson svarar på vad SvFF fick betala IFK Norrköping för att klubben skulle släppa honom till jobbet som förbundskapten trots gällande kontrakt.

Veckans låt
”Dagen Före Dagen Efter” – Nomad. 

Veckans Leeds United
”We are Leeds, we are Leeds, we are Leeds.” Vi får inte ge upp.

Kommande veckas poddgäst
Mathias Ranégie. Djurgårdens anfallsvärvning bjuder på berättelser från sin berg-och-dal-banekarriär. Om de sjuka cashbonusarna i Kina, om galenskapen i Millwall, om Blåvitts takttikträning, om Messis diss och om alla allsvenska klubbar som var intresserade. Podden finns ute i gryningen på måndag och alla närmare 100 tidigare avsnitt finns här.

Publicerad 2016-04-08 kl 14:14
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå