Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: Zlatan har rätt, går bara att be till högre makter

BÅSTAD. På onsdag åker landslaget till Frankrike för att delta i EM.
Efter följer ytterligare 22 landslag och mängder av fans - trots att ett terrorhot hänger över mästerskapet.

I Båstad är det lugnt och stilla. Trots att Erik Hamrén och den svenska EM-truppen förlagt träningslägret i den lilla orten som annars är mest känd för tennis och fester är det tyst och tomt på gator och nere i hamnen.

En del pensionärer, ett batteri danska konferensgäster och svenska fotbollsjournalister räcker inte för att fylla upp krogarna på kvällarna. Det vilar något lätt bedagat över det som under några veckor är bland det hetaste i sommar-Sverige.

När jag är en kväll är på väg till kollegorna för att käka middag blir jag stoppad av ett äldre par. De undrar om EM-resan de planerat med sitt fotbollstokiga barnbarn. Är det verkligen säkert att åka till Paris och se Sverige-Irland?

De konstaterar i förbifarten att de är så gamla att de inte tänker på sin egen säkerhet, men det är ju barnbarnet som sett fram emot resan länge. Vad tror jag om säkerheten kring matchen? På vägen dit? Och hur ska de göra?

På något sätt har jag själv tryckt bort tankarna på terrorhotet mot Frankrike under EM. Fast när pensionärsparet tar upp det så blir det mer verkligt och nära på något konstigt sätt. Tyvärr finns ju inget bra svar på deras frågor.

Av journalistkollegor får jag dagen efter höra om en genomgång med en del säkerhetsexperter. Själv har jag inte kunnat gå och läser istället i kapp en sammanställning som jag får via mejl och det är givetvis vettigt, men också lite omskakande.

Är det verkligen värt risken med ett EM? Vad jag hört har Uefa inte på allvar diskuterat att ställa in. Intressen är så stora och istället har både Frankrike och Uefa skjutit till resurser för att öka på säkerheten.

Ändå krävs inte så mycket huvudräkning för att inse det omöjliga i att hålla koll på tänkbara terrorister. Det handlar om mer än tio arenor och tio fanzones. Det är 24 hotell för landslagen och 24 träningsanläggningar.

Lägg till alla flygplatser, tågstationer och andra kollektiva färdmedel där det är mycket människor så fattar man att en motiverad terrorist inte saknar måltavlor. Vill knappt tänka på paniken som skulle uppstå om Frankrike utsattes för några attentat som i Bryssel tidigare i våras.

I november ställde jag frågan om det var rätt att spela EM med tanke på vad som skett i Paris?

Är egentligen för att vi inte ska vika ner oss för hoten, men vad är det värt? Går det ens att sätta ett pris på det? Nej, det gör det naturligtvis inte, för det är inte värt ett enda liv.
 
Mest skrämmande är att det är tillfälligheter som styr om man råkar vara på fel plats vid fel tidpunkt. Att läsa Guardians reportage från självmordsbombningen av Stade de France 13 november och hur Aca Pavlovic hamnade fel är skakande.

Zlatan Ibrahimovic har till skillnad från de flesta som ska delta i EM bott i Frankrike efter terrorattentaten i fjol. Han säger att man inte ska vara rädd, att man kan råka illa ut på många ställen och att man ska leva livet innan det är slut.

Ändå är det några andra ord som fastnar från hans presskonferens: ”Man ber "snälla Gud att inget händer". Låt folket njuta av fotbollen. Låt spelarna njuta av att spela fotboll. Låt de hemma njuta framför TV:n. Hoppas allt blir en ren njutning.”

Till slut är vi ändå där, att det handlar om att hoppas på högre makter att inget ska hända. För ett EM i fotboll ska vara fest, men det är bara att inse att alldeles för många önskar något helt annat – och att alla som åker till Frankrike måste inse det.

Helgens...

Måste
Landslagsläger i Båstad, EM-genrep mot Wales, min äldste väns 50-årsfest, EM-kval i Göteborg och en bokrelease.

Helgens avstå
Långhelg.

Veckans "åh fan"
Några Fifa-bossar med Sepp Blatter i spetsen visar sig ha delat på runt 650 miljoner kronor bara de senaste fem åren. Något mer än man hade trott, men att de skott sig kommer inte som någon överraskning.

Veckans tal till nationen
Zlatan Ibrahimovic från Båstad. Vet att en del var besvikna över uteblivna besked om framtiden i landslaget och klubblaget, men trots det var det intressanta svar från lagkaptenen.

Veckans löfte
Discovery-chefen David Zaslav lovade häromdagen i Paris att tv-bolaget, som äger Eurosport och en mängd kanaler i Europa och Kanal 5 och Kanal 9 i Sverige, ska satsa närmare 40 miljarder kronor på tv-rättigheter gällande sport de närmaste tio åren. Idrottsförbund och ligor jublar.

Veckans quick-step
Ännu är inte bråket om matchkläderna mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Svenska Fotbollförbundet löst. SOK har en uppgörelse med H&M, men SvFF har avtal med Adidas. SvFF ledde tidigare i år några förbund i kampen med en motion på SOK:s årsmöte och ett tag var handbollsförbundet med där men hoppade av. Kanske inte konstigt när handbollens ordförande Hans Vestberg samtidigt skulle bli ny SOK-bas. SvFF lär få böja sig i slutändan, och Adidas måste ha sådan bollkänsla att man inte tar ut något vite.

Veckans pinsammaste
Peter Hjörne. Hans uttag från Stampen är tvivelaktiga med tanke på hur mycket och när de skedde, vilket framgår i Dagens Industri. Sedan får han Göteborgs-Posten att stå upp för hans affärer. Att tidigare utköpta medarbetare nu blivit av med sina pengar är inget annat än skamligt.

Veckans värvning
Dagens Nyheter fortsätter att plocka in bra journalister. Senast Terese Cristiansson som numera finns i Istanbul. Bara att gratulera både DN och dess läsare. Sedan tidigare väldigt förtjust i värvningen Anna-Lena Laurén som har koll på Ryssland.

Veckans låt
"Förlåtelsen" – Kent.

Veckans journalistik
Skildringen av New York Times från Vanity Fair är makalöst bra läsning. Gillade Johan Hiltons krönika om en framtida journalistik. Briljant reportage av Malin Ekman i SvD om Fokus. Snyggt utgjort också.

Veckans citat
"Jag är övertygad om att vi kan göra vad Leicester City gjorde. Jag vill ha ett sammansvetsat lag som verkligen vill vinna och spela för denna fantastiska klubb".
Milan-ägaren Silvio Berlusconi försöker sälja klubben till kinesiska investerare men om det inte blir så vill han att man ska försöka kopiera Leicester. Tänk, serie A-giganten Milan talar om att kopiera lilla Leicester. Tiderna förändras.

Veckans Leeds United
Förre Swansea-managern Garry Monk är ny manager. Kanske tar han in Pep Clotet Ruiz som assisterande?

Kommande veckas poddgäst
Eidur Gudjohnsen ingår i Lars Lagerbäcks EM-trupp och den 37-årige anfallaren talar om hur svensken står sig i jämförelse med Mourinho och Guardiola, om chansen att "göra en Leicester" i EM och vilken liga som är bäst i Europa. Podden finns ute i gryningen på måndag och alla tidigare 105 avsnitt finns här.

Lundh
Zlatan har rätt, går bara att be till högre makter

Publicerad 2016-06-03 kl 17:06
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons