Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

På fyra år har 17 svenska fotbollsprofiler dömts eller misstänkts för brott: "Kokar i kroppen när jag hör detta"

Sverige

Under de fyra senaste åren har 17 spelare, före detta spelare eller ledare från svenska elitklubbar dömts eller misstänkts för olika brott, främst våld eller sexism.
Peter Svensson, som arbetar med att förebygga våld och psykisk ohälsa, har försökt agera för att få en förbättring.
- Det kokar i kroppen när jag hör siffrorna. Vi tar inte det här på allvar, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån/Privat.

Tillsammans med sin partner Nina Rung driver Peter Svensson den ideella föreningen Huskurage som arbetar med att försöka förebygga och förhindra våld i nära relation. Östersunds FK har varit ambassadör för Huskurage och i tisdags föreslog ÖFK:s valberedning att Peter Svensson ska ingå i deras styrelse.

Han anser att svensk fotboll har ett stort problem med machokultur, sexism och våld.

Redan 2015 fick Peter Svensson i uppdrag av Svensk Elitfotboll (Sef) och antimobbningsorganisationen Friends att utbilda 27 av 34 elitklubbar inom superettan och allsvenskan i den så kallade Uppförandekoden.

I sitt arbete fick han in mängder av svar från klubbarna som vittnade om stora problem med bland annat machokultur. 

Annons

Men enligt Svensson viftades det bort av Sef som ska ha tyckt att han var för negativ och i stället ville arbeta mer positivt och bland annat prata om matchfixing. Så han fick aldrig slutföra sitt arbete. Då skrev han en debattartikel i Aftonbladet om att många ledare och spelare vittnade om en kultur med krav om att vara tuff och macho, att det ofta talades om kvinnor, främst som objekt och erövringar.

Det har nu gått fyra år efter att Sef valde att inte ta emot Peter Svenssons material om hur han såg på de 27 elitklubbarna. Sedan dess har det inte blivit stopp på våldet utan flera elitspelare och ledare har dömts eller misstänkts för olika brott.

Vid sökning på orden dömd, misstänkt och gripen i Fotbollskanalens sökverktyg dyker det från 2016 och framåt upp 53 stycken fall med fotbollsspelare, där 23 stycken har koppling till svenska klubbar. Alla är män.

Annons

Vi är inne i andra månaden på 2019 och hittills har fem stycken spelare och före detta spelare hamnat i blåsväder. En allsvensk spelare har misstänkts för misshandel men friats, en annan har friats efter misstanke om misshandel mot en motståndare, en tredje som är en före detta svensk mästare har dömts för våldtäkt, en fjärde lånade ut sin Lamborghini som sedan hamnade i vild biljakt med en förare som nu misstänks för grov vårdslöshet i trafik och drograttfylleri, en femte är en tidigare allsvensk spelare som har åtalats för att han körde bil utan giltigt körkort.

Under 2018 skrev Fotbollskanalen om sju fall i Sverige. Bland annat dömdes en allsvensk spelare för våldtäkt mot barn, en annan åkte fast för rattfylla och dessutom sparkade en klubb sin tränare – anklagad för pennalism, sexism och rasism. I lägre divisioner slog en Division 6-spelare ner en domare och dömdes för misshandel.

Annons

Samtidigt får vi ofta ta del av hur förebilder från Premier League, La Liga och andra stora ligor har hamnat i trubbel.

Några av fallen har varit:

Nantes-spelare greps av polis - slog sin fru med hammare

Förre engelske stjärnan åtalas för sexuellt övergrepp

Robinho dömd för våldtäkt – nio års fängelse

- Det blir ju så tydligt med de siffrorna och konkreta sakerna. Vi tar inte det här på allvar. Det händer att folk säger till mig att fotbollen är inte värre än något annat. Men är det inte det som är problemet? Fotbollen borde ju vara bättre än allt annat. Inte jämföras med något som är dåligt, säger Peter Svensson.

- För mig är det en sådan jävla sorg att inte idrotten generellt med fotbollen i synnerhet som präglar så mycket i vårt samhälle är den instans som fostrar män som gör skillnad i rum där andras omdöme brister. Det borde vara det självklara. Fotbollen är nationalsport i vår största folkrörelse som är idrotten. 

Annons

När Fotbollskanalen träffar Peter Svensson har han svårt att sluta prata om machokultur och psykisk ohälsa kopplat till idrotten. Han är engagerad, anser att det måste till en förändring och att pojkar och män måste bli bättre uppfostrade och få bättre värderingar. Han har själv erfarenhet av miljön i omklädningsrum och på fotbollsplaner och på senare år har han reflekterat över jargong och beteende och kommit fram till att mycket måste bli bättre.

När Peter Svensson anlitades av Sef och Fryshuset och var ute och pratade med elitklubbarna så tog han upp de fyra främsta riskerna för att utveckla ett kränkande och våldsamt beteende. Han berättar att det är att ständigt prestera, ha begränsad tillgång med känslor, social ensamhet och heterosexism.

Nästan alla klubbarna svarade att man kände igen sig i det och att det var den miljön som de flesta hade, ungefär som att det här var DNA:t i lagidrotten för män och pojkar.

Annons

- Men machokultur? Nej det kände man inte igen och det hade man inte i sina föreningar. Vi har ju roligt också, hette det. Det finns inget utrymme att säga att man tycker att det är dåligt. Det är vad förväntan är på män och den blir extrem i lagidrott. Jag önskar att vi hade stått för något annat, säger han.

- Det börjar uppifrån med vem vi väljer som lagkapten i landslagen, hur vi fördelar pengarna på förbundsnivå till hur vi ställer krav på små föreningar i bruksorter och förorter om att vara en motkraft till machokultur och en motkraft till mäns våld mot kvinnor. Det hade varit grymt. Då hade fotbollen på riktigt varit en motor i arbetet för ett mer jämställt och jämlikt samhälle. Det har den kapacitet och makt till att kunna vara.

Du har ju redan pratat en del om att du 2015 tvingades avbryta ditt jobb med de svenska elitklubbarna – men vad säger det dig att arbetet avbröts?

Annons
- Jag tror att det är okunskap. Det är jobbigt med förändring och därför säger man att så där kan vi inte prata, och sedan kanske det är så att mitt snack inte hade funkat. Det kanske är svårt att ta till sig när man säger att det ni gör är dåligt. Då tycker de att nä men vi gör ju bra, kolla här på samhällsmatchen, kolla på hur mycket CSR (företags samhällsansvar) vi gör för samhället. Ja, men det håller jag med om, men vi måste kunna prata om det som är dåligt. Vi fostrar en sexistisk kultur där heteronormer råder. 

Peter Svensson berättar att han frågade klubbarna om vad de behöver sluta med, vad de kan fortsätta med och vad de måste börja med för att levandegöra uppförandekoden eller klubbens egna värdegrundsarbete. Frågorna ställdes till föreningarnas A-lag, tipselit och kansli. Efter varje utfört arbete skickade han tillbaka svaren till Stefan Lundin (tidigare sportdirektör) på Sef.
Annons

- I nästan alla föreningar kom det upp att vi måste sluta med pennalism, bestraffningskultur, bötessystem, sexism. Allt det fick alltså Sef. När jag var klar med uppdraget tänkte jag ju att vilket case vi har här. Vi ville få bort löpsedlar om misshandel, fylleskandaler och annat genom att i stället vara förebilder.

- Men det var att fokusera på fel saker, enligt Stefan Lundin. Han tyckte att jag var för negativ och att vi inte skulle kunna nå klubbarna på det sättet. Han ville att jag skulle jobba mer positivt, prata mer matchfixing. Jag tyckte verkligen att det var synd att man inte använde kunskapen man fick.

Detta var 2015 - ser du förbättringar inom svensk fotboll?
- Man kan titta på Svenska fotbollförbundets projekt Alla är olika – olika är bra, och tittar man då på den fullkomligt skitdåliga reklamfilmen som togs fram tillsammans med Ica där man drar mammaskämt och där Zlatan ger Jimmy Durmaz en örfil. Det var nivån 2015. Nu senast när det var VM i Ryssland, som är en av de mest homofoba staterna vi har, så drog ändå Alla är olika – olika är bra en film där två män kysser varandra och säger att alla borde få vara med. Det är ändå en stor skillnad. Men det är ju fortfarande för dåligt. Man borde jobba mer med varför. För om de inte berättar för mig varför det görs en film om homosexuella mitt under VM så blir det inte tydligt att det är ett ställningstagande mot den homofoba staten Ryssland. Det blir bara en film som handlar om att alla borde få hångla som tittar på fotboll.

Annons

Peter Svensson tycker att Jimmy Durmaz gör ett fantastiskt jobb som ambassadör för organisationen Locker Room-talk, som arbetar med jämställdhet och schyssta attityder, och han blev glad när John Guidetti sa att han är feminist och att Nilla Fischer hade rätt när hon pratade om bristen på jämställdhet på Fotbollsgalan.

- Men jag tycker ändå att någon borde utbilda herrarnas landslag i de här frågorna, att nu när du är här är du en representant för jämställdhet, jämlikhet. Kan vi inte frågorna så syr vi igen tills någon annan som kan svara bättre svarar på frågorna. Inte säga att det känns orättvist, varför säger Nilla Fischer så? Vi måste vara på fötterna.

- Jag tycker så klart att det Sef gör är bra. Däremot kan jag inte påstå att jag ser att de gör allt de kan för att förebygga varken sexuellt våld eller våld i nära relation. Det är som att det är för svårt och stort fortfarande trots att det skulle kunna vara lika, och borde vara lika, enkelt som att ta ställning mot rasism. #Equalgame finns ju som ett sandslott inom Uefa så varför inte då vara ett steg före och dra igång #nosexism här i Sverige? Det skulle ju åtminstone vara ett tydligt ställningstagande. En lansering av det i kombination med specifik policy mot våld i nära relation och sexuellt våld skulle vara att ta steg framåt på allvar. Och det är enkelt. Borde vara självklart. Både från Sef och Svenska fotbollförbundet. 

Annons

Peter Svensson anser att fotbollen måste bli mer jämställd och att det just nu är motsägelsefullt. 

- Man kan å ena sidan inte säga att kolla vad duktiga vi är när något är bra för att sedan säga vi måste skilja på fotboll och privatpersoner när något är dåligt. Alltså, det måste bli jämställt för annars är det ju bullshit. Det görs ju så klart arbeten kring det här, även inom RF så finns det otroliga personer som jobbar med det och som har bra material, men det görs bara inte tillräckligt.

- Kravställandet borde komma från sponsorer, från kommuner som ger föreningsstöd som säger att ni får pengar om ni gör det här. Är du inte en motkraft till machokultur så är du i princip en medkraft. Är du inte en medkraft till jämställdhet så är du en motkraft. Är du inte en motkraft till mäns våld mot kvinnor så är du en medkraft. Alltså i princip hårdra det. Då får ni pengar, då får ni stöd och vår fulla uppmärksamhet och uppmuntran till att ha träningar och åka på matcher.

Annons

Varför tror du att det är nedlåtande att kalla någon inom fotbollen för kärring, primadonna, bög - och att det är bra att vara en man, stå upp som en man, visa kulor och annat?
- Det berättar ju något om oss. Om att vara en bög, eller att spela som en kärring, skjuta som en flicka är förknippat med något dåligt. Då säger vi ju att vara bög är dåligt, att vara en kärring är dåligt, att vara en flicka är dåligt. Därför är det dåligt att säga det och att dessutom då vända på det och säga att du måste stå upp som en man, spela lite tuffare, var en riktig man nu, visa lite kulor – så ställer ju det krav på män och förväntningar på män som då gör att den psykiska ohälsan inom elitidrottandet och för elitidrottande män ökar lavinartat.

- Jag såg en internationell undersökning om att 30 procent av alla elitidrottande män har hamnat i psykisk ohälsa. Det är en oerhörd summa om man tittar på hur många som är inom det här i Sverige. Det är för att vi får förväntningar på män att bita ihop, att inte visa svaghet, att inte visa sårbarhet, att leva upp till någon form av idé om en riktig man som inte får vara ledsen, trött eller besviken. Det gör ju att vi härdar ut. Vi spelar lite halvskadade tills vi ligger helskadade. Vi spelar med lite mental stress tills vi blir alldeles för stressade. 

Annons

Fotbollsspelaren Richard Magyar sa i en intervju att han anser att det finns en machonorm inom fotbollsvärlden som föder psykisk ohälsa. Peter Svensson håller med och menar att det ställs för höga krav, att det är en bransch där spelare i princip är produkter som bara finns för att säljas vidare och att man slåss om platserna i laget och många är otrygga. 

- Gör jämförelsen med byggnads som har en kampanj om att stoppa machokulturen. Byggnads har ringat in att byggbranschen är en bransch av män för män. Där ser man att beteenden, jargonger och kulturer på arbetsplatsen riskerar att tas med ut i samhället. Kraven vi ställer på att vi ska vara modiga, risktagande, hårt arbetande och aldrig trötta. Den psykiska ohälsan där är överväldigande i den kulturen, men vi kan inte erkänna den för då visar vi oss svaga och sårbara.

Annons

- Det finns ett maskulinitetsgörande inom fotbollen och så ska man leva upp till många förväntningar om hur man ska vara. Det finns en förväntan på framgångsrika fotbollsspelare oavsett om man spelar i Division 4, Division 2 eller allsvenskan, och att du ska vara en häradsbetäckare och att du ska vara någon som står upp och visar dig stark. Därav den psykiska ohälsan. För det är ingen som kan leva upp till allt det där. För man är ledsen ibland, man är sårbar ibland, man kanske är osäker på sin sexuella identitet. Jag tror att det handlar om förväntningar.

Vad tycker du att fotbollen kan göra för att förbättras när det kommer till machokultur, jämställdhet, våld och annat som du anser är ett stort problem?
- Vad fotbollen kan göra är obegränsat. Den skulle kunna stå upp mot sexism, den skulle kunna stå upp mot mäns våld mot kvinnor. Den skulle kunna gå i bräschen i jämställdhetsfrågor. Det är så många som ser upp till fotbollen. Det är nationalsporten, det är den största idrotten vi har i Sverige och i världen. Så vad den skulle kunna göra utifrån att fostra unga, ansvarstagande personer till att bli personerna som gör skillnad i rum där andras omdöme brister, är ju obegränsat. 

Annons

Vad tycker du att fotbollen borde göra då?
- Jag tycker att det är det som den borde göra, det som jag sa i svaret innan på din fråga om vad fotbollen kan göra. Det är det som den borde göra för att få statligt stöd, för att få föreningsstöd i kommuner och också för att få sponsorer. Att det finns sponsorer i dag som inte är mer oroliga för vad deras föreningar gör som man sponsrar är ju i sig konstigt, att man sätter sitt namn på bröstet på en fotbollsklubb som står för en massa andra saker än mest troligt de värderingar som man säger sig stå för i sina värdegrunder.

- Det är lite som när jag var och föreläste i Karlstad på Löfbergs för en vecka sedan, där Löfbergs som i egenskap av huvudsponsor för Färjestad BK bjöd in till en föreläsning om machokultur och hur vi tillsammans kan förebygga våld och bidra till jämställdhet, detta som en del av sitt ansvarstagande och kravställande på Färjestad. 

Annons

Så som du tycker att fotbollen borde göra, tror du att det någon gång kommer att bli så?
- Jag tror att det är oundvikligt. Både på mikro- och makronivå så tror jag att det är dit vi måste komma om vi ska tas på allvar. Jag är helt övertygad om att vi måste börja ställa högre krav på ideella ledare också. Skapar vi en annan kultur inom idrotten så får vi också en annan sorts ledare som gladeligen tar en utbildning om jämställdhet, hbtq-frågor eller annat, för att kunna vara så inkluderande och sportslig som möjligt.

Fakta

Artiklar som Fotbollskanalen har skrivit de senaste åren

2019
Allsvensk spelare misstänks för misshandel – hämtades av polis
Fotbollsprofilen döms för våldtäkt – får tre års fängelse
Allsvensk spelare lånade ut Lamborghini som hamnade i vild biljakt
Allsvensk spelare frias efter skallning av motståndare
Tidigare allsvensk spelare åtalas - körde bil utan giltigt körkort
Fulham-anfallaren gripen av polis - uppges ha skadat en av klubbens medarbetare
Aurier gripen av polis – misstänks ha misshandlat sin partner
Levante-spelare gripen – misstänks för utpressning 

2018
Allsvensk spelare dömd för våldtäkt mot barn - tre års fängelse och utvisning
AIK-flopp dömd till fängelse efter misshandel
Elfsborg-stjärna fast för rattfylla
Division 6-spelare slog ner domare – döms för misshandel
Förre AIK-stjärnan frikänd av tingsrätten för åtal för grovt givande av muta - fälldes för ringa narkotikabrott
Brommapojkarna sparkar tränare – anklagad för pennalism, sexism och rasism
Coman dömd för misshandel mot ex-flickvän
Ronaldo anklagad för våldtäkt
Förre engelske stjärnan åtalas för sexuellt övergrepp
Verratti gripen för rattfylla
Bendtner misshandlade taxichaufför – döms till fängelse
Lloris fast för rattfylla
Nantes-spelare greps av polis - slog sin fru med hammare
Förre Arsenalstjärnan anhållen för mordbrand
Villarreal-backen åtalad för mordförsök
WBA-kvartett stal en taxi
Tidigare italiensk världsmästare dömd till två års fängelse för vapenbrott
Liverpool-spelare döms för misshandel mot sin flickvän

2017
Gefle-spelaren dömd till fängelse och utvisning
Tidigare ungdomsledare dömd för grov våldtäkt mot barn
Före detta allsvensk spelare dömd för misshandel mot ex-fru
Tidigare allsvensk stjärna häktad - misstänks för grov kvinnofridskränkning
Elitspelare åtalas - misstänkt för våldtäkt och misshandel
Före detta spelare i svenska herrlandslaget ska ha skickat oönskade bilder på sina kön till kvinnligt anställda på förbundet
Domarbasen avgick efter metoo-anklagelser
La Liga-anfallare döms till fängelse
Robinho dömd för våldtäkt – nio års fängelse
Rooney erkänner rattfylla
Leicester-stjärna gripen – misstänks för hustrumisshandel
Maradona förhörd av polis – misstänks för misshandel
Atletico-stjärnan gripen – misstänks för misshandel av sin flickvän
Premier League spelare gripen för vapeninnehav och misshandel
Förre PSG-målvakten häktad för misshandel av sin flickvän
Tel Aviv-spelare fördes av planen i handbojor

2016
Allsvensk tränare misstänks för rattfylla
Allsvensk spelare gripen för hustrumisshandel
Ex-allsvensk spelare gripen för stöld - erkänner brott
AIK-stjärna frikänns efter bråk på Stureplan
PSG-spelare döms till fängelse för våld mot tjänsteman
Adam Johnson döms till sex års fängelse för sex med minderårig
Liverpool-stjärna fast för rattfylla på julafton
Rangers-anfallare i krogslagsmål efter förlust
Förre PL- och Juve-spelaren gripen av polis efter slagsmål

Publicerad 2019-02-14 kl 13:16

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto