Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Hur länge lever FA-cupens magi?

10å

Tredje omgången i FA-cupen är fortfarande en klassiker. Bara att läsa igenom de engelska blaskorna för att inse att magin finns än. Uppladdningen i engelsk press inför den omgång då de stora lagen kliver in är talande för hur stor cupen fortfarande är.

ANNONS

Också häftigt att följa twitter från en del av de engelska reportar som är ute och reser på väg till FA-cupmatcherna. Där exempelvis Henry Winter rapporterar om proppfulla tåg med Leeds– och Peterboroughfans som är på väg till sina respektive matcher i London.

Och det finns ju en radda av laddade matcher i helgen: Mancini o Man City vs Svennis o Leicester, Manchester United-Liverpool, Arsenal-Leeds, Brighton-Portsmouth, Southampton-Blackpool och ner till Stevenage-Newcastle. Jag älskar fortfarande cupen, ska erkänna ett kärleken fick en injektion i fjol när Leeds slog United borta och sedan pressade Tottenham.

[youtubeplay id=”xTGBWfIOdE0″ size=”large”]

Är bara rädd att magin kring den äldsta tävlingen är inne på tilläggstid sett till att trycket på de stora klubbarna gör att deras fokus handlar om Champions League och Premier League och att allt annat hamnar i kläm. Många vill ju även ha ett vinteruppehåll och då blir det svårt att hålla matchtempot.

ANNONS

Det är naturligtvis pengar som styr och då blir det livsviktigare för Man City, Tottenham o Co att hamna topp fyra i Premier League för att kunna nå Champions och pengarna. Fullt förståeligt, sett till att hjulen måste smörjas och att det kräver nya pengar hela tiden.

Redan i dag kan man känna att de stora klubbar börjat ta FA-cupen på mindre allvar. Man vilar spelare för viktigare matcher som ska komma, snarare än att köra ut de bästa mot ett svagare motstånd. Inte så att det inte räcker till seger, snarare att det sprider sig en känsla av att den här matchen inte är den allra viktigaste.

Det är en trend som är svår att svänga på, tyvärr. Vem hade kunnat förutse att Champions League skulle bli så stor och så viktig? Naturligtvis ingen. Få kunde ana att Uefa skulle kunna skapa sådana pengar och sådan laddning kring den gamla Europacupen, och vilka följder det skulle få. Och när det väl skett är det för sent att ändra på, så det är bara att njuta av FA-cupen så länge lystern lever.

ANNONS

***

Billy Berntsson vs Fredrik Ljungberg. Onekligen en högoddsare att förre MFF-backen skulle hamna i skotska ligan och Kilmarnock. En rolig högoddsare.

***

Överlever Roy Hodgson helgen? Återstår att se men alla tecken tyder på att det bara är en tidsfråga innan han får lämna klubben. Efter mejl och kommentarer är det klart att min (och en del andra neutrala bedömares) åsikter kring Liverpools manager skiljer sig åt från en majoritet av fansen. Nej, jag har inte sett varenda minut av Liverpools matcher och där finns kanske en grund till att åsikten skiljer sig åt.

Sedan tror jag mer på tid och kontinuitet än på snabba och rappa förändringar, även om managern står för något annat än vad man identifierar klubben med. Dessutom tycker jag ofta spelarna klarar sig väldigt bra ur sådana kriser. Från deras sida kommer krav om höga löner och storslagna  värvningar men klubben/fansen/managern får inte alltid så mycket tillbaka.

ANNONS

Om nu Liverpool sparkar Hodgson ska det bli oerhört intressant att se vad efterträdaren kan få ut av manskapet som tränar på Melwood. I efterhand kan jag förstå att Hodgson hoppade på uppdraget, samtidigt är det svårt att ta över en verksamhet som ska få nya ägare och där det kan skifta i inriktning efter bara några månader. För utan stöd från ägarna är det omöjligt.

Glöm inte att Manchester United-fansen ville få Sir Alex Ferguson sparkad vintern 1989, då han hade varit över tre år i United och inte uppnått några riktiga resultat. Eller rättare sagt, värvat mycket och stort och inte vunnit några titlar. Styrelsen och ägarna stöttade skotten och resten av historia.

***

De Chelsea-fans som protesterar mot Roman Abramovitj kan inte vara många år, eller så har någon raderat ut deras minne. Vad hade klubben varit utan ryssens pengar? Inte i närheten av de framgångar man haft sedan han klev in med ett gäng miljarder.

ANNONS

***

Chistopher Kviborg är ett av fotbollskanalens senaste nyförvärv. Han kommer att blicka framåt inför helgens matcher, som han gjort här, och även sammanfatta varje omgång efter att den är spelad. Känns som ett bra förvärv i början av silly season.

***

Fifa och Sepp Blatter slutar aldrig att överraska. Nej, det är sant, oavsett att man förväntar sig det värsta så blir det än värre. Nu vill Blatter och hans entourage att VM 2022 ska spelas i januari för att det inte ska vara för varmt för spelarna i Qatar.

Varför fick då Qatar VM? Hur kul är det för Australien och USA och de andra som sökte att se hur reglerna ritas om i efterhand? Dels är det vansinnigt sett till ligaspelet i Europa, dels för att det exempelvis är Afrikanska Mästerskapen samtidigt.

***

Skakande lugn på silly season i Sverige.

***

ANNONS

Felipe Melo – vilken dåre.

***

En bra artikel för Liverpools fans att läsa. Kanske även för Fernando Torres som kräver tunga värvningar för att stanna? Handlar om hur de nya ägarna gör med Boston Red Sox och där grunden är att ta efter en viss  Billy Beane, som revolutionerat sättet att driva baseball-klubbar kostnadseffektivt.

Den tidigare baseball-spelaren Beane har varit framgångsrik med Oakland Athletics, men knappast på ett Manchester City-sätt, utan egentligen mer av ett Roy Hodgson sätt sett till att man letar billigare värvningar som kan göra jobbet. Ofta handlar det om att med statistikens hjälp leta fram fynd.

Vill man veta ännu mer ska man läsa boken Moneyball av Michael Lewis som utvecklar hans jobb med Oakland. Oerhört intressant och kanske även något för svenska klubbledare att läsa och inspireras av.

ANNONS

***

David Beckham i Tottenham är inte en affär i min smak. Varför? Jag tror inte att han tillför något till en klubb som vill slåss i den yppersta toppen. Men visst, det ger en krydda till Spurs möte med Manchester United.

***

Arsène Wenger säger sig sakna Leeds United i Premier League. Fransmannen är inte ensam om det. Jag är med honom hela vägen.

Publicerad 2011-01-08 kl 10:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto