Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Lyfter nya miljarder Bundesliga?

I kväll tar Bayern München emot Real Madrid i den första semifinalen i Champions League, och inte många tror att tyskarnas storlag ska slå ut Real. För även om Ribéry, Robben och Gomez är potenta framåt så är det tveksamt om man kan hålla undan bakåt.

Bayern är annars ett imponerade bygge och har en stabil ekonomisk grund att stå på. Man är Europas fjärde inkomstbringande klubb enligt Deloitte, och har länge visat att man är bäst i klassen på kommersiella intäkter och inte minst via starka sponsoravtal med Adidas, Allianz och en del andra.

Trots den solida ekonomin har Bayern haft några tunga år år – åtminstone mätt med klubbens egna mått – och ser ut att missa ligatiteln och i cupfinalen väntar Borussia Dortmund och en inhemsk cuptitel är inte nog. En plats i Champions League-finalen som går på Allianz Arena i München hade räddat säsongen, och kanske Jupp Heynkes jobb.

Ändå är känslan att det blir svårt att ordna det, och under många år har vi fått höra Karl-Heinz Rummenige och de andra tyska klubbledarna beklaga att man inte kunnat behålla sina bästa spelare. För även om Bundesliga har högst publiksnitt i Europa så är det för låga biljettpriser och ekonomin har inte hängt med i konkurrensen.

Kanske blir det ändring nu? Bundesliga har fått upp tv-intäkterna för ligan och med start säsongen 2013-14 och i fyra år framåt så klirrar det in runt 23 miljarder kronor, vilket är ungefär sex miljarder om året. Tidigare hade man cirka 3,8 miljarder kronor per säsong och det visar att man får utväxling av draget.

***

Skrattade åt att Philip Haglund och polare sålde nyheten om hans besök i Heerenveen till Bladet för ett par tusen.

***

Imponerande att Fredrik Ljungberg är med som de tio nominerade högermittfältarna hämtade från Premier Leagues första 20 säsonger där fansen nu ska rösta fram bästa elvan. Glad över att Tony Yeboahs kanon mot Liverpool är med bland de tio snyggaste målen i ligans historia.

***

Karl-Erik Nilsson aviserar i Aftonbladet att han vill stoppa repriser av kontroversiella på arenorna. Något fotbollskanalen.se avslöjade att domarna jobbade stenhårt för, och den nye SvFF-ordföranden och tillika gamle domaren har uppenbarligen lyssnat. Klokt drag, men det börjar först gälla 2013 om jag förstått det rätt.

Då kan det även bli ett fem-domar-system i allsvenskan. Jo, det är naturligtvis bättre med fem på planen och en vid sidan än med tre domare på plan och en fjärde vid sidan.

Ändå hade jag hoppats att Karl-Erik Nilsson skulle lägga mer krut på att se till att Disciplinnämden kunde agera snabbare som i fallet med Yusif Chibsah än att jaga folk i familjen fotboll som uttrycker andra åsikter än de som SvFF-basen har. Fascinerade läsning i SvFF-basens blogg där han under 14 april är tydlig om att han vill fortsätta att hålla ner taket i golvet:

Det dröjde två omgångar innan en av våra medlemmars företrädare i media “rasade” över att Disciplinnämnden inte var tillräckligt snabba i sin handläggning av ett bestraffningsärende. Vi har förstärkt resurserna till Disciplinnämnden och jag hoppas att de får chansen lite längre innan vi dömer nämnden…

Jag vet inte om kritiken är befogad, men det kommer jag att ta reda på. Det kan ju vara så att det finns synnerligen relevanta skäl till varför nämnden ännu inte kunnat fatta sitt beslut. Ambitionen är att våra bestraffningsorgan ska vara lite snabbare 2012 jämfört med tidigare, utan att tumma på rättssäkerheten.

Jag hoppas emellertid att vi kan “rasa” inåt i systemet innan vi “rasar” utåt. Det skulle vara en styrka för svensk fotboll om de berörda får intern information och sedan utifrån den ska vi naturligtvis ha högt i tak och ge varandra konstruktiv kritik som gör oss bättre i alla led.

Det som hänt gör i alla fall att jag vill medverka till att vi inåt ska ha en bättre dialog för att om möjligt slippa att ledare behöver lägga negativ energi på att “rasa” mot andra ledare inom vår gemensamma organisation. Ytterligare en spännande utmaning, men viktigt för att stärka bilden av Svensk Fotboll, eller vad tror du? Karl-Erik

Jag som alltid trott att yttrandefrihet varit en viktig del av en fungerande demokrati, men jag kanske har haft fel där?

***

Mario Balotelli har Carlos Tevez som förebild. Heja.

***

Vi har flyttat fotbollskanalen.se till en ny plattform och passat på att se över en del på sajten. Mycket är sådant som inte besökarna ser utåt men innebär att jobbet kommer att gå rappare för oss, och det är nog så viktigt. Fast nya tv-tider ihop med tv-matchen.nu, bättre designad statistik, fler klipp i artiklarna, ny toppnavigering, en snurra med spelschema och resultat och en del annat hoppas vi ska glädja.

En ny videospelare kommer i mitten på maj plus att det blir ytterligare en del fix så att vi ska se till att sajten är redo inför sommarens EM-slutspel i Polen och Ukraina. Har ni frågor, synpunkter eller tankar? Tveka inte att höra av er via mejl: olof.lundh@tv4.se.

***

Fotbollsmåndag med fem matcher:

Fotbollsm%C3%A5ndag

***

Mikael Nilsson är fri att flytta hem i sommar. Vore kanon för IFK Göteborg, eller vad säger Håkan Mild? Mattias Bjärsmyr, då? Ja, om han får ut sina stålar från Panathinaikos och kommer loss gratis så möjligen. Ändå har jag svårt att se mittbacken gå rakt hem, men större skrällar har skett.

Publicerad 2012-04-17 kl 17:08

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons