Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

88 000 i månaden låter inte mycket för det jobbet

Karl-Erik Nilsson får alltså 88 000 i månaden för att leda Svenska Fotbollsförbundet. Inte så mycket för ett heltidsjobb där det ingår att vara bas för en folkrörelse och en business som omsätter en halv miljard kronor.

Särskilt inte om man betänker att i beloppet på 88 000 ska eventuella förmåner som bil och annat ingå. Ja, nu slipper ju Nilsson att tampas med boendekostnaderna i Stockholm eftersom han bor i Uddevalla och då är 88 000 en bra slant.

Ändå är det inget snack att hans heltidsjobb är oerhört krävande och mångfacetterat och då är inte 88 000 kronor så mycket att snacka om. För med det följer ett oerhört ansvar och dessutom en roll där man är påpassad.

Fotbollskanalen.se avslöjade i slutet av mars turerna kring Lars-Åke Lagrells arvode och där hans vice ordförande Bengt Madsen satte arvodet och kom med det på en lapp till den dåvarande SvFF-basen.

Då misstolkade en del det som att jag missunnade Lagrell stålarna, och den förre SvFF-basen hade ju bara 306 000 under många år då han hade andra uppdrag. Inget kan vara mer fel, det är klart att en SvFF-bas på heltid ska ha bra betalt.

Dessutom är det ställt utom allt tvivel att Lagrell gjorde mycket bra för svensk fotboll under sina många år i täten. Hans arbetskapacitet var mäktig och oavsett vad man tycker om hans metoder så fick han resultat.

Däremot var processen och smusslandet kring hur man bestämde arvodet – och där inte ens hela styrelsen visste hur man bestämt Lagrells arvode – erbarmlig och dåligt skött. Bara det att styrelsen gemensamt bestämde hur mycket ledamöterna skulle ha i arvode.

De satte alltså sin egen lön. Ja, ni hör själva. Även om 75 000 om året inte är en jättesumma, så kan man betänka att en ledamot i SvFF:s styrelse har mer i arvode än ordföranden i hockeyförbundet.

Så det är för väl att förbundet vaknade efter många år och nu kör en öppen process och inte hymlar om något. Raka besked från Birger Jonsson som är ordförande Ekonomiska Samrådsgruppen: 88 000 i månaden, inga förmåner utöver det och bara det uppdraget gäller.

Jag förstår dock att Jonsson inte vill svara på hur han ser på hur det varit. För där har de flesta jag talat med inom fotbollsrörelsen något skamset över sig när det kommer på tal. Så går det inte till i några andra folkrörelser eller företag.

Ovanpå det har förbundet satt stopp för att Nilsson ska kunna ta in pengarna i ett bolag vilket innebär att kommunivånarna i Emmaboda slipper att betala ut politikerpension till stans gamla kommunalråd, vilket man gjort under flera år när han behållit sina andra intäkter i sitt bolag.

Ändå förvånad att Karl-Erik Nilsson inte använde sin blogg för att gå ut med uppgifterna om den nya lönen för att via prov på öppenhet, men där handlar det om annat. Bäst är att en ledare får lite smisk på fingrarna för att han klagat på Disciplinnämnden.

Publicerad 2012-04-24 kl 12:14

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons