Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hamrén gör politiskt utspel - men långt till Roland Andersson

Rykande färskt Fotbollskanalen On Tour inspelat på måndagens träning där jag och Expressens Daniel Kristoffersson går igenom mittbackarna i landslaget, “Maestro” säger att han vill tillbaka, Erik Hamrén ger sin syn och sedan tar vi reda på hur mycket vatten spelarna gör av med.

 

HÄR finns allt material från landslagets turné.

***

Erik Hamrén är vanligtvis försiktig sett till att han inte alltid uppskattar rubriker och uppståndelse kring vad han tycker och tänker om Zlatan, laguttagningar och omröstningar om världens bäste. På vägen till bussen efter tredje träningspasset i Thailand drog han plötsligt en lans för mer gymnastik och rörelse i skolan.

Det handlade från början om en diskussion om att spelare blir mer tekniska i Sverige och ledde sedan via frågor om hans efterlysning av fler atleter som Hamrén stod för redan 2011 under vinterturnén till Sydafrika över i ett halvt brandtal för mer rörelse i en tid när unga människor sitter framför datorer och tv-spel.

Skälet är inte bara för att fotbollen och andra idrotter ska få ett större urval i framtiden, utan främst för samhällets skull. Sjukvården hade sparat många miljarder på en ökad rörelse och dessutom tar ungdomar till sig skolarbetet lättare och de mår bättre psykiskt, enligt förbundskaptenen som tagit upp det med Idrottsministern som skickat honom vidare till Utbildningsministern.

Erik Hamrén har naturligtvis rätt, men för Fredrik Reinfeldt o Co är det lättare att uttala populistiskt sig mot rövbombning av målvakter än att ta tag i en fråga som den här. Fast på TT-Skiölds fråga om förbundskaptenen ville ge sig in i politiken svarade Hamrén nekande och menade att han brinner för fotbollen och inget annat.

Fotbollschefen Lasse Richt verkade inte helt missnöjd med förbundskaptenens brandtal i frågan. Det var lite lugnare och mindre laddat politiskt ämne än när Roland Andersson var loss i Saudiarabien om huruvida kvinnor ska få se matchen på läktaren eller ej. Vilket nog var sista gången ett svenskt A-landslag åkte på turné utan någon som sköter mediafrågor.

Den turnén följde Richt o Co från hemmaplan och det räckte att jag drog upp några fina minnen från den, allt från Lasse Lagerbäck med pergamentrullen till hur Roland Andersson inledde presskonferensen, där han skulle gjuta olja på vågorna med de klassiska orden: “Jag ångrar ingenting” för att svetten skulle tillta på fotbollschefen.

Ändå gillade jag alltid att Roland Andersson kunde hugga i sådant och på många sätt var han rätt på det i Saudi-frågan sett till att Sverige inte kunde göra något åt landets seder och bruk. Däremot var han lika svag som många andra fotbollsledare och spelare när det gäller att ta ställning för demokrati och rättigheter i en del länder som landslaget möter.

Dags igen när Nordkorea väntar? I det här fallet kan inte Sverige agera för att stoppa länder att delta i en turnering och vi handlar på olika sätt med en massa diktaturer och länder med annan människosyn. Det hindrar inte företrädare för fotbollen att kunna säga vad man tycker om brist på demokrati och annat – precis som man kan tycka till om skolgympa.

***

Magnus Eriksson är en riktig klassvärvning av Malmö FF. Skickligt jobbat och det är en spelare som har betydligt fler dimensioner än exempelvis flyktade Daniel Larsson. Samtidigt ökar det antagligen trycket på klubben att sälja spelare, och får man bud på Pontus Jansson eller Jiloan Hamad (och då framför allt Hamad som bara har ett år kvar) så är det bara att hugga. Lex Daniel Larsson, Durmaz, Sana och Molins är att klubbarna måste sälja tidigare för få in mer.

***

Startelvan var lätt att läsa: Pär Hansson – Adam Johansson, Pontus Jansson, Daniel Majstorovic, Pierre Bengtsson – Anders Svensson, Jakob Johansson – Jiloan Hamad, Erton Fejzullahu, Simon Thern – Tobias Hysén.

Många undrar hur spelarna ser ut och MFF-trion Hamad, Thern, Jansson ser vass ut och även Jakob Johansson ger ett starkt intryck. Sedan är jag svag för Fejzullahu som fick hålla till lite på en kant. Han har egenskaper där han går rakt på vilket jag uppskattar. Det är ingen som fallit ur ramen som det var i Sydafrika exempelvis.

Både i Qatar i fjol och i Thailand i år är det uppenbart att spelarna som är med på lägret verkligen är här för att göra avtryck och ta den möjlighet de fått. Därför förstår man hur en sådan som Viktor Prodell känner sig när han kämpar sig tillbaka efter magsjuka och bara får gå vid sidan.

***

Mycket snack om klädkoder hit och dit. Rasta-Danne körde i dag långa skateshorts alternativt en trekvartsbralla utan snodd…beror på vems ögon som kollar, och sedan är det olika i den lilla journalistkåren, från upprullade t-shirtärmar alternativt bar överkropp till mer strikta kläduppsättningar med långbyxor och skjorta.

Förre TV4-profilen Andreas Vanberg jobbar numera för förbundet och dess produktionsbolag. Han inledde söndagen med helt civila kläder och sprang tio varv i dem, under måndagen hade han fått en av SvFF:s nya pikétröjor och körde en ny löpning i den. Vilket ledde till diskussioner om det, och det talades om en klädpolicy även i förbundets regi.

***

Värmen och en stenhård plan bidrog till att Pontus Jansson, Niklas Backman och en del andra fick rätt rejäl skavsår. Marcus Allbäck försökte hjälpa Jansson genom att spruta sololja på strumporna men mittbacken fick kliva av på slutet. Dessutom försökte man med vaselin, där det dock var en lång kamp om att få upp burken och det löste sig aldrig.

***

Klart Sverige ska sikta på att bärga VM-titeln mot Nordkorea. Matchen är en del av King’s Cup och det är semifinal, den andra i Finland-Thailand, men vid oavgjort är det ingen förlängning utan man går direkt till straffar.

Reine Almqvist har scoutat litegrann om nordkoreanerna och det går inte att utesluta att mannen som ser mest fotboll i Sverige även varit på match i det stängda landet.

Visade sig att jag hade för höga tankar om Hamréns spion…

***

Bara tre spelare hängde med och golfade: Oscar Jansson, Simon Thern och Martin Lorentzon. Ingen var sugen på att rida elefant. Gissar att det blev poolen hela eftermiddagen.

Publicerad 2013-01-21 kl 13:13

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons