Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Blåvitt version 1.0 gav tre poäng

Lundhs blogg

Inget Fotbollskanalen Europa söndag kväll. Programmet tillbaka om en vecka.

***

Sam Larsson, 19. lär sno rubrikerna efter Häcken-Göteborg 0-3 och ett oerhört snyggt mål, och dessutom inblandning i Blåvitts två andra mål på en av allsvenskans favoriter. Tonåringen tog för sig rejält på vänsterkanten.

Vindsnabbe Daniel Larssons lillebror, som bägge är från IK Zenith, gav Mikael Stahre exakt den injektion som klubben behövde och det är naturligtvis hoppfullt ett en Göteborgs-talang tar kliv inför drygt 15 000 på Ullevi.

Här ser ni 1-0 av Jakob Johansson efter en miss av Christoffer Källqvist:

Här är det 2-0 av Mattias Bjärsmyr som nickar in bollen:

Och här är Sam Larssons 3-0:

Annons

Den ifrågasatte IFK-tränaren Stahre hittade helt rätt i en modell för att stoppa ett offensivt Häcken. Med ett tajt, kompakt försvarsspel med mittfält och backlinje i en enhet och sedan var det snabba kontringar där man omedelbart slog långa bollar för att utnyttja speeden hos Tobias Hysén och David Moberg-Karlsson.

En modell som säkert många allsvenska tränare kan snegla på inför sina möten med Häcken, men då ska man kunna hantera det lika bra som Blåvitt gjorde det i den allsvenska premiären.

Tänk att fjolårets Real återvände till rötterna och blev Blåvitt 1.0. Man spelade en betydligt enklare, rakare och mer cynisk fotboll och där tre av rubrikmakarna från i fjol: Pontus Farnerud, Nordin Gerzic och Daniel Sobralense satt på bänken.

Istället var det Jakob Johansson och Philip Haglund som ankrade upp mittfältet med Larsson till vänster och Emil Salomonsson till höger – vilken seger för honom att vara helt tillbaka. Bakom dem var framför allt Bjärsmyr en jätte.

Annons

Häcken hade förvisso mest boll men det gav inget. Få chanser och alldeles för invecklat spel där man grötade ihop det i mitten och när man ha ett spel som innebär risker så straffar det sig inte sällan om man underpresterar.

Passningsspelet brast och det ledde till ideliga kontringar och som gav fasta situationer och sedan målen. Faktum är att Blåvitt var närmare 4-0 än att John Alvbåge skulle få vittja nätet. Det var solitt och stabilt – och poänggivande.

Inte ens Peter Gerhardssons dubbelbyte direkt efter pausen gav någon effekt för Häcken. Istället var det Blåvitt 1.0 som åter kontrollerade matchen och spelade av den till högt sjungande från fansen som dominerade på Ullevi.

Vilken smäll för Häcken, och det är naturligtvis alldeles för tidigt att avskriva laget, men det är en utmaning för Peter Gerhardsson att få spelarna att ha tålamod med spelidén och samtidigt utveckla motmedel om fler lag uppträder som IFK.

Annons

Närmast väntar Kalmar B, Djurgården H, Öster B och Mjällby H och det känns inte som om de lagen kommer att försöka spela fotboll mot Häcken utan snarare försöka kontra och spela försvar, så Gerhardsson måste hitta rätt.

Moestafa El Kabir är den som ska axla Waris Majeeds målskytte och han fick det inte lätt i premiären, då det var få bollar och ett spel som knappast gav holländaren något riktigt utrymme. Kanske kan det vara bra att åka ner i backen direkt.

Sedan är målvakten Källqvist en säkerhetsrisk och det är tveksamt om han är en guldmålvakt, även det är mitt gäng. Flera gånger darrade han mot IFK och bjöd på både mål och målchanser.

Däremot stärkte Blåvitt sina aktier rejält efter 3-0 segern, men det är få lag som kommer att spela lika offensivt och riskbenäget som Häcken gjorde, och då kommer kraven att öka på Stahres mannar när det gäller kreativitet.

Annons

Samtidigt är det starten som klubben och alla ledare behövde. Fortsätter det mot Helsingborg i cupen i veckan som kommer? Det är en väg ut i Europa för bägge lagen och frågan är om Roar Hansen vågar öppna sig och spela fotboll efter den här premiären.

***

Vad har hänt med Sebastian Larsson? Haft en tung säsong i både Sunderland och i landslaget. Han skulle ha satsat på att bli högerback i landslaget, för nu är han tveksam startande för Hamrén sett till att det händer för lite på hans kant.

***

Kul att Sveriges P17-landslag tog sig till EM-slutspel i Slovakien. Viktigt att få den typen av framgångar och få mästerskapsvana.

***

Imponerande av Helsingborg att ganska enkelt avfärda Djurgården med 3-0 och där framför allt David Accam utnyttjade kontringslägen efter att HIF vunnit bollen.

Den Ghana-födde anfallaren var inte bara sjukt snabb när han fick lägena, utan han var även vass i sina avslut och Kenneth Höie kastade sig förgäves två gånger om efter att Mattias Lindström först gjort 1-0.

Annons

Här är första läget där Accam stänkte in 2-0:

Här är nästan en repris sett till avslutet:

Roar Hansens lagbygge gav ett starkt intryck sett till att han är mitt i ett systemskifte och kommit så långt på så kort tid, och dessutom hade man en del hyfsade alternativ på bänken och i Robin Simovic finns en större potential än vad han visade.

Försvaret med rutinerade krafter som Peter Larsson och Christoffer Andersson var säkert och centralt på mittfältet är Malanghu och Gashi oerhört starka och den offensiva trion med Accam, Bedoya och Lindström fungerade väl.

Vilken cupkvartsfinal det blir i veckan där Helsingborg tar emot Göteborg. Två lag som kontrade sig till starka premiärsegrar i allsvenskan och som vill ut i Europa.

***

Ola Toivonens två mål för PSV Eindhoven är viktiga för honom. Dels för landslaget, dels för att anfallaren vill ta ett kliv vidare i karriären och då måste han maxa under våren.

Annons

***

Kalmar vann med 3-0 mot Syrianska, men det är osäkert om det beror på att KFF är vasst eller om Syrianska är svagt.

***

Djurgården och Magnus Pehrsson har en del att jobba med, minst sagt. Att spelarna inte var riktigt vakna i premiären och fick lomma in med 3-0 i ryggen redan i paus är inte godkänt.

Okej för att Dif-tränaren tyckte att man ryckte upp sig efter att ha gått i några fällor i första halvlek, men det är en klen tröst när det var rätt uppenbart att HIF bara spelade av matchen.

Kanske är det tur för Djurgården att man har match redan i veckan, cupkvartsfinal mot Norrköping väntar på torsdag. Sedan blir det inte lätt att vinna i Nya Parken men en seger hade lättat trycket på Pehrsson.

***

Per Nilsson. Kul att han nätade.

***

HIF:s sportchef Jesper Jansson verkar kunna det här med scouting och få ut bra affärer av det. Okej för att Thomas Sörum var en flopp men det finns en del andra exempel: Alexander Gerndt, David Accam, Nikola Djurdjic som satte sitt andra Bundesligamål för Greuther Furth på söndagen och sedan Alfred Finnbogason som slog in mål 21 på 25 matcher för Heerenveen.

Annons
Publicerad 2013-03-31 19:24

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto