Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Var tog Astrit Ajdarevic vägen?

Standard Liège är i Sverige för att möta Elfsborg i Europa League och det slår mig att Astrit Ajdarevic bara försvunnit. Den förre U21-landslagsmannen som gjorde starka insatser i IFK Norrköping och som flyttade till Standard för ett drygt år sedan.

Även om det blev totalt 18 insatser i Standard-tröjan första säsongen så har Ajdarevic haft svårt att etablera sig. Dubbla tränarbyten har inte gjort vägen lättare för svensken, Ron Jans som köpte honom slutade i oktober i fjol.

Faktum är att när man kollar in Standards hemsida så är inte ens Astrit med bland spelarna i säsongens A-trupp. Det skvallrar om hur iskall han är i tränaren Guy Luzons ögon trots att han har nästan tre år kvar på kontraktet med Standard.

I somras var Ajdarevic på väg till både allsvenskan (troligtvis HIF) och till belgiska Oostende men affärerna blev aldrig av. Sedan har det varit tyst kring Ajdarevic, som tidigt i karriären var en sväng i England och imponerade i Liverpool men hade svårt att ta klivet upp i seniorfotbollen.

Via Leicester, Hereford och Örebro blev det IFK Norrköping och 18 starka månader på Parken. Nu sitter han i en belgisk frysbox och jag hittar till slut en notis om “det svenska hoppet som kom sommaren 2012” men nu inte ingår i planerna för tränaren Guy Luzon och får hålla till i U21-laget och där gjorde två mål och en assist häromkvällen.

Överhuvudtaget verkar belgisk fotboll vara något speciell. Läs bara Offsides reportage om Guillermo Molins i senaste numret och de hårda tag Anderlecht körde med. Behrang Safari och Samuel Armenteros har liknande upplevelser i Bryssel-klubben och Michael Almebäck och Magnus Eriksson hade också blandade erfarenheter i ligan.

Det är uppenbart att belgiska klubbar satsar mycket på att handla med spelare och i våras hade exempelvis Anderlecht kontrakt med över 50 spelare varav en del var utlånade, och många tar man som Bosman eller när kontrakten är på väg att gå ut. Då är riskerna mindre och sedan hoppas man på en bra utväxling vid en försäljning.

I fallen med Armenteros, Safari och Molins så hade alla tre antingen utgående kontrakt eller var Bosman. Vilket minimerade risken för Anderlecht och bara i fallet Safari gjorde den belgiska klubben en stor vinst när man sålde tillbaka backen till Basel för över en miljon euro. Alla blir inte bra affärer, men tillräckligt många.

Molins är klok och eftertänksam i Offside när han talar om att man som spelare är så sugen på att komma i väg till utlandet att man inte alltid kollar igenom klubben som vill värva en. Hur ser tränaren på en? Och så vidare? Det är väl som att köpa lägenhet i Stockholm, att man inte vågar vänta och fundera för dörren riskerar att gå igen.

Då riskerar man också att bli sittande vid sidan när det tar emot. Givetvis går det inte att gardera sig emot tränarbyten och skador som kan sätta stopp, men det finns en risk att flytta när man är billig eller gratis och det är att klubben tar en för priset, och inte för vem man är. Samtidigt betyder det inte att det går dåligt för att man flyttar gratis.

Belgiska ligan har blivit som ett svart hål för svenskar som fått lämna ligan bakvägen gång på gång de senaste åren. Efter Pär Zetteberg kom egentligen ingenting.

RÄTTELSE, Christofer Snobl tipsar om Christian Wilhelmsson och det är givetvis rätt, men “Chippen” satt givetvis på utgående kontrakt i Stabaek när Anderlecht köpte loss de sista sex månaderna i augusti 2003.

Andra mindre undantag finns också nu och även om inte Viktor Prodell gjort avtryck i målprotokollet i Mechelen så har han varit delaktig i sju av nio matcher och Tom Pettersson har lirat sju av nio i OH-Leuven. Fredrik Stenman däremot är cementerad på läktaren i Brugge.

Den belgiska ligan har över 50 procent utländska spelare och det är många fransmän men belgiska klubbar har även bra koll på talanger i flera afrikanska länder (ett kolonialt förflutet?) och sedan samarbetar man en hel del med stora klubbar, som i England. Sverige som marknad…nja, bara billiga spelare känns det som.

Belgien är förvisso en bra språngbräda om man vill vidare till de stora ligorna men det gäller att kunna stå ut i en atmosfär som är långt i från de svenska omklädningsrummen, och det är långt i från alla som klarar av tillvaron som en handelsvara.

***

Ibland är klubbarnas egen rapportering helt underbar, som den här i samband med Manchester City-Bayern München. Nordkorea hade inte skött det bättre:

90. In the first of 3 additional minutes. City have created some good chances in the closing stages and on another day might have nicked it!

Mån måste vara förbannat ljusblå för att känna att City kunde vunnit matchen, även om man skapade en del på slutet och reducerade. En annan dag hade Bayern gjort sju mål på Manchester City, för så överlägset var man. Det måste ha varit skrämmande för Citys ägare att se miljarderna utspelade på det sättet.

Kan inte heller annat än beundra Pep Guardiola som tar över ett självspelande piano som vann trippeln i våras och inleder med att skifta plats på de vita och de svarta tangenterna och dessutom ser till att maskineriet hackar så mycket att sportchefen Mathias Sammer klagar över lagets spel.

Vem annars hade satt Philipp Lahm centralt på mittfältet? Och Thomas Müller var hyfsad som nia, eller om det nu var en fejkad nia. Det var i långa stycken en makalös uppvisning av FCB och det är svårt att inte se dem gå långt i Champions League, även om City inte är färdigt än under Pellegrini.

***

Klas Ingesson som huvudtränare. Häftigt. Även han hade en sväng i Mechelen och inte heller det gästspelet var helt lyckat.

***

Zlatan Ibrahimovic ställer ofta, ofta upp för sjuka barn och besöker dem för att ge dem en roligare upplevelse i en tuff vardag, men det sker nästan alltid i anonymitet. Har själv bekanta vars barn träffat Zlatan två gånger.

Naturligtvis är det sorgligt att läsa om leukemisjuke Hajrudin Kamenjas, och alla vill vi väl att hans dröm att få träffa Zlatan går i uppfyllelse. Samtidigt är det oerhört svårt för Zlatan sett till alla förfrågningar han får, hur ska han hantera det?

***

John Guidetti är en gåta.

***

För två veckor sedan satt vi i studion och snackade Lionel Messi, att dricka en cola före match samt Pep Guardiola och Hasse Backes story om Barcelonas stjärna blev en världsnyhet som fick dubbas till spansk tv. Dags i kväll igen?

[youtubeplay id=”cbiAz6AnWfQ” size=”large”]

SUPERLIVE är tillbaka i kväll. Avspark 19:00 i TV4-Sport och på fotbollskanalen.se och när Elfsborgs match går i gång på TV4-Sport 21:05 då kör vi SUPERLIVE på fotbollskanalen.se. Glöm inte att det bara är att ladda ner fotbollskanalens appar till iPhone, iPad och Andriod och att ni kan följa SUPERLIVE även där.

***

I dag fyller inte bara Zlatan Ibrahimovic 32 år, utan även Andreas Isaksson och fotograf Rasta-Danne med tvillingbror.

Publicerad 2013-10-03 kl 10:24

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons