Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Engvall, Berisha o Co har gjort mäktigt avtryck

Sorgligt, solkigt och utan klass. Min fredagskrönika handlar om Sven-Göran Eriksson och boken han skriver om sitt liv.

ANNONS

***

Sveriges U17-landslag är bara för härligt. Efter mindre än 25 minuter av bronsmatchen hade man 3-0 mot de regerande sydamerikanska mästarna Argentina. En sanslös uppvisning i effektivt spel av Berisha, Engvall o Co.

Som förbundskapten Roland Larsson konstaterade: “Det är inte direkt IK Badboll som vi möter.” Nej, det var det verkligen inte och det var aldrig någon diskussion om vem som skulle åka hem med en bronsmedalj runt halsen.

Roligast med det här landslaget är att de kombinerar klassiska svenska kännemärken som ett starkt kollektiv, en disciplinerad defensiv och ett taktiskt slipat genomförande med att briljera kreativt, fyndigt och vackert med teknisk fotboll.

Ta bara Carlos Strandbergs 2-0 eller förspelet till Berishas 3-0 där Gustav Engvall bröt sig igenom och visade en kombination av styrka och teknik – ta bara tunneln – eller när Strandberg klackfintar.

ANNONS

Tidigare har Berisha visat sin briljans med klacken mot Honduras där HBK-talangen fick bra fart på avslutet, och med sina sju mål är det bara att inse att Halmstad måste ångra att han inte fick någon speltid i allsvenskan.

Sättet som anfallaren varierar enklare avslut i straffområdet med nickar, klackar och genombrott. Ja, det blir antagligen inte Celtic för den talangen utan större klubbar och därmed också större stålar.

Under VM har man vänt matcher några gånger och visat styrka. På liknande vis så reste man sig efter att ha släppt in Argentina i matchen och släppt in en reducering och Berisha tryckte in 4-1 på nick efter Elias Anderssons frispark.

Skönt att lagkaptenen fick betalt för sina fasta situationer som hållit hög klass rakt igenom. På mittfältet har även Erdal Rakip excellerat och i perioder har Halvadzic, Citaku och Salétros Jönsson varit starka.

ANNONS

Bakåt har Sixten Mohlin, Linus Wahlqvist, tvillingbröderna Ramhorn, Sonko Sundberg och Suljic oftast tätat till. Inte sällan med ett imponerande lugn och ett sätt att ta hand om bollen som både är moget och effektivt.

Samtidigt är den krassa verkligheten att steget är långt från U17-landslag till seniorfotboll på elitnivå och i förlängningen A-landslaget. En bra utdelning är att fem, sex spelare går hela vägen, i värsta fall blir det knappt någon.

Viktigast är att hamna i rätt klubb och det handlar till viss del om tillfälligheter att en klubb och/eller en tränare tror på en och vågar satsa på unga spelare och ger dem speltid och möjlighet att utvecklas.

Vet att dåvarande tränaren Arne Erlandsen helst hade velat värva när han var i IFK Göteborg men ekonomin tvingade honom att satsa ungt och det bara sprutade ut unga och lovande spelare.

ANNONS

I dag är Berg, Wernbloom, Bjärsmyr och en hel del andra etablerade elitspelare och klubben har tjänat många miljoner på att man lyckades locka dit i unga år och sedan satsade på dem.

Det är säkert lätt att bli fartblind efter ett VM-brons inför utländska klubbars scouter och agenter och siffrorna i kontrakten är svindlande, men det gäller att vara kall och välja rätt för att det ska bli effekt på lång sikt och inte bara de närmaste åren.

***

Allsvenskans Stora Pris i kväll. Fotbollsgalan på måndag. Många priser och i år är jag med i tre jurys: dels för Fotbollskanalens Hederspris, dels för Allsvenskans Stora Pris som är en rad kategorier samt för Fotbollskanalens pris Årets Röst.

Däremot har Hasse Backe tagit över min plats i juryn för Fotbollsgalans olika priser. Inget att säga något om, han kan sina grejer.

ANNONS

Här ser ni hur jag röstat när det gäller de olika priserna i Allsvenskans Stora Pris.

***

Kim Källström är rak på ett sätt som inte SvFF klarat när han intervjuas i Sportbladet om Alexander Gerndt i landslaget. “Han har blivit dömd och fått sitt straff. När man har gjort det så har man sonat sitt brott, även om det är väldigt tråkigt det som hänt för alla inblandade, framför allt för de som blivit utsatta. Men när man sonat sitt brott måste det finnas en möjlighet till en andra chans och förlåtelse.

Håller med Kim Källström i att om man sonat sitt straff ska man få en ny chans och förstår inte att SvFF inte hanterat frågan bättre och framför allt tydligare. Sedan kan inte heller Erik Hamrén gnälla över att han får frågor om Gerndt.

***

Ekwall och Rasta-Danne var på plats från start och har täckt U17-landslaget på ett föredömligt sätt. Blir avundsjuk på håll.

ANNONS

***

Vad blir kvar i Falkenbergs FF?

Publicerad 2013-11-08 kl 17:44

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto