Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En ny istid för svensk landslagsfotboll

Lundhs blogg

Möter Sverige för bra lag? Är det rätt eller fel? Ja, Fredrik Ljungberg hävdade alltid att det var rätt för då förstod man vad som krävdes för att slå de bästa. Samtidigt var det en tid då landslaget hade bättre kvalitet och kanske kunde sikta högre. I dag är det annat och självförtroendet kan knappast vara på topp.

Då hade det givetvis varit bättre att möta svagare motstånd. Samtidigt är inte Danmark något kungligt motstånd. Snarare ett landslag som befinner sig i ett liknande läge som Sverige efter att ha bommat VM i Brasilien. Dessutom får man ju Estland som slagpåse i september om det nu är så att man behöver svaga landslag.

Sverige har inte vunnit en landskamp med det riktiga landslaget sedan Österrike fick pisk i början av oktober 2013. Därefter har det blivit följande resultat: Tyskland H 3-5, Portugal B 0-1, Portugal H 2-3, Turkiet B 1-2 och Danmark B 0-1. Att Sveriges allsvenska landslag slog Moldavien och Island i Abu Dhabi kan vi bortse i från.

Annons

Dags för BelgienFriends Arena söndag kväll. Risken är överhängande att det blir en sjätte raka förlust för Erik Hamrén o Co. En resultadrad som förbundskaptenen inte ens varit i närheten av sedan han tog över efter Lars Lagerbäck hösten 2009. Då var landslaget i samma läge som i dag med ett missat VM.

Ändå fanns det en annan optimism kring landslaget då, trots att Zlatan gått i exil. I dag är mer modstulet och dåligt självförtroende kring landslaget. Stämningen i gruppen må vara kanon, men det är inte så att man kollar på en rätt svag EM-kvalgrupp med fler möjligheter och känner: Yes, det här ska bli en promenad i parken.

Tänk om Sverige skulle gett sig av mot Brasilien med den här truppen? Även om jag givetvis velat ha Sverige med i VM är det svårt att se detta manskap göra sig gällande på allvar. När landslaget för ganska precis fem år sedan tog emot Bosnien-Hercegovina i en liknande match som de här två fajterna var startelvan följande:

Annons

Sveriges startelva: 1 Andreas Isaksson – 7 Sebastian Larsson, 3 Olof Mellberg, 4 Daniel Majstorovic, 5 Behrang Safari – 16 Pontus Wernbloom, 8 Anders Svensson [K] – 21 Christian Wilhelmsson (2 Mikael Lustig 75′), 9 Kim Källström (10 Marcus Berg 75′), 20 Emir Bajrami (18 Martin Olsson 66′) – 11 Ola Toivonen.
Ersättare: 12 Daniel Örlund – 6 Andreas Granqvist, 13 Jonas Olsson, 14 Mikael Dorsin, 15 Dusan Djuric, 17 Oscar Wendt, 19 Marcus Lantz, 22 Daniel Larsson.

Zlatan Ibrahimovic var då i exil från landslaget och i avsaknad av supertstjärnan så vann Sverige matchen och gjorde fyra mål framåt och det blev en riktig drömdebut för Martin Olsson som gjorde två mål.

[youtubeplay id=”GMZxMPDsIn0″ size=”medium”]

Sverige – Bosnien-Hercegovina 4-2 (1-0)

Annons
1-0 (44′) Ola Toivonen, 1-1 (47′) Sejad Salihović, 2-1 (68′) Martin Olsson, 3-1 (83′) Martin Olsson, 3-2 (90′) Ermin Zec, 4-2 (92′) Marcus Berg.

Om vi snabbspolar framåt så är det bara att inse att av generation U21-EM så har Hamrén gett många möjligheten och en del av dem är fortfarande kvar i landslaget: Berg, Toivonen, P Bengtsson, R Bengtsson, Martin Olsson, Wernbloom och Lustig.

Dessvärre har det inte kommit några nya U21-generationer med samma styrka och en del gamla veteraner har försvunnit. Inte heller har spelare som Djuric, Daniel Larsson och Wendt lyckats övertyga i antingen klubblag eller förbundskaptenen.

Så när Hamrén mönstrar manskapet mot Belgien är det rätt mycket de gamla vanliga spelarna även om det är ett nytt spelsystem och så här tror jag det ser ut:

Annons

Sveriges startelva: 1 Andreas Isaksson – 2 Mikael Lustig, 15 Andreas Granqvist, 3 Mikael Antonsson, 5 Pierre Bengtsson – 7 Sebastian Larsson, 9 Kim Källström, 21 Jimmy Durmaz – 11 Johan Elmander, 10 Zlatan Ibrahimović (K), 19 Marcus Berg.

Ersättare: 12 Kristoffer Nordfeldt, 23 Johan Dahlin – 8 Oscar Hiljemark, 13 Rasmus Bengtsson, 14 Tobias Hysén, 16 Pontus Wernbloom, 18 Mattias Johansson, 20 Ola Toivonen, 22 Erkan Zengin.

Jimmy Durmaz är en ny bekantskap och på bänken finns Zengin, Mattias Johansson och Hiljemark. Det är en del intressant men ändå väldigt lite att jobba med för Hamrén och det värsta är väl att det finns så få alternativ oavsett hur man kollar. Känslan är att svensk landslagsfotboll är på väg in i en ny istid.

***

Var på Metallica och kände mig ung. Då är jag ändå 40 plus.

***

Vill ni nörda ner er inför Sverige-Belgien så är Jimmy Lindahl mannen som kan plocka fram information för alla kalenderbitare.

Annons

***

Är det inte bättre att Ola Toivonen ger järnet för att göra ett rejält avtryck i Frankrike innan han börjar fundera på nästa steg?

***

Kan fortfarande inte förstå att allsvenskan ska spelas samtidigt som det är landskamper.

***

SvFF:s nya generalsekreretare Håkan Sjöstrand avslöjade i en intervju i Radiosporten att han knappst kollat på fotboll de senaste åren. Illavarsalande.

***

Om en vecka går flyget till Rio de Janeiro. Längtar.

Publicerad 2014-05-31 16:26

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto