POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Svagt Europa slår mot Fifa:s pengakassa

Bom Dia Brasil är vår avslutning på VM-dagen och er start på VM-dagen. I dagens program erbjuder vi vår studio för att lotta mellan Iran och Nigeria om Iran slår Bosnien med 1-0 och Nigeria samtidigt förlorar mot Argentina med 0-1 så kan bara lotten avgöra vem som når åttondelen. Dessutom tar vi upp om Backe går på Garbo i Sundbyberg.

***

Kärleken till fotboll? Ser att Ghanas regering fått skicka tre miljoner dollar i kontanter för att betala spelarna som annars skulle lämna VM. De ville ha cash.

***

Gillar när vi får fram en sådan här grej, om att SvFF:s Krister Malmsten är med och dömer Luis Suarez. Däremot är jag skeptisk till sammansättningen i Fifa:s disciplinkommitté. Att det inte är med några kvinnor är Fifa i ett nötskal och inte heller är de stora länderna med. Cayman-öarna? Tonga? Cook-öarna? Pakistan? Hong Kong?

 

Fifa:s disciplinkommitté

Fifa:s disciplinkommitté

Här är min krönika om att Fifa inte kan göra annat än stänga av Luis Suarez. Däremot är det viktigt att det inte spårar ur, för det är trots allt så att ett bett inte är värre än en tackling som kan sätta stopp för en karriär.

***

Luftkonditioneringen i VM-studion börjar skörda offer. Först blev Tobbe och Sebastian som sköter kamerorna sjuka och nu är bildproducent Åsa i gungning. Även Hasse, Anna och jag börjar känna av det. Om nu studion är tom någon av de närmaste dagarna.

***

Costa Rica-Grekland är en av åttondelsfinalerna i VM. En fantastisk prestation från bägge ländernas sida och säkert uppskattat av många fotbollsfans i länderna och även runt om i världen då skrällar gärna går hem.

Ändå är det knappast en match som ser till att priset på tv-rättigheterna för framtida VM går i taket. Nej, då krävs andra landslag. Naturligtvis ska VM vara en turnering där det sportsliga är avgörande.

Sedan förstår nog alla att när Spanien, England och Italien redan är hemma i Europa och Ronaldos Portugal är nära hemresa så slår det mot attraktiviteten för tv-bolag och sponsorer.

Det är något som inte drabbar särskilt många direkt, men Fifa ser hur det slår mot värdet av VM i form av sponsorer och tv-rättigheter.Vilket är en stor del av Fifa:s inkomster varav en del går tillbaka till fotbollen.

Överhuvudtaget har det gått dåligt för Europas lag i Brasilien och även om Grekland räddade en plats med en sen straff så ser det ut att enbart bli fem eller sex lag av 13 som går vidare: Tyskland, Frankrike, Holland, Belgien och möjligen Schweiz.

Den tidigare IEC-ägaren Jonas Persson – för övrigt VM-domaren Jonas Erikssons tidigare affärspartner – har byggt en förmögenhen på att sälja tv-rättigheter till idrott och i en debattartikel i Dagens Industri skriver han om just Europas minskade inflytande och att det kan slå mot VM och Fifa.

I grunden för att det är i Europa det finns stort kapital och där tv-marknaderna ritas om men livesänd idrott är något som samlar folk framför apparaterna. Det går inte att ladda ner en match i förväg, och det är inte lika hett efter slutsignalen.

Då ska man veta att Sepp Blatter vill minska antalet lag från Europa framöver på bekostnad av att Asien och Afrika ska få fler. Skälet är enkelt, det ger röster och Blatter vill sitta kvar som Fifa-president även efter 2015.

Uefa-basen Michel Platini som precis utökat EM till 24 lag vill även utöka VM för att släppa in fler länder och på sätt parera Blatters valfläsk men få tror att det är möjligt att öka på VM-slutspelet ytterligare landslag.

Sedan kan man fråga sig om kvaliteten i EM-slutspelet när nästan hälften av Uefa:s länder går dit. Men det är självklart att det genererar mer pengar eftersom fler länder är med och då är det värt mer för dem.

Ingen lätt ekvation att lösa gällande lag i VM och det är nog så att Europa får svårt att styra den frågan. Inte nog med att man är i minoritet inom Fifa så är det många länder som ogillar den koloniala överlägsenheten som Uefa visar, och man vill göra vad som är bäst för en själv.

Till nästa sommar ska man välja president och samtidigt besluta hur många lag som ska delta i VM 2018 i Ryssland och framför allt hur man ska fördela de 32 platserna.Räkna med hård kamp i hotellkorridorerna och med många tomma löften.

Frågan är om Fifa vill minska antalet lag från Europa när det är ont om både starka och växande tv-marknader utanför Uefa:s områden? Ja, det är klart att en 78-årig Blatter kanske inte tänker så långsiktigt utan bara vill behålla makten.

Vad är rätt då? Kanske har Europa tappat väl många platser om man ser på världsrankningen där 20 av de 32 främsta är från Uefa men det är samtidigt svårt att försöka utveckla fotbollen om inte fler får vara med.

Inte heller kan pengarna vara det viktigaste, även om det beror på vad Fifa använder dem till. I dagsläget är det svårt att få insyn i affärerna och alldeles för liten del går till att utveckla fotbollen.

Publicerad 2014-06-25 kl 10:21

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå