Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

För en nota på 180 miljarder kronor vill man ha ett VM-guld

Den färska podden med Fifa-höjdaren Niclas Ericson är ute och han berättar om miljardjobbet att sälja tv-rättigheter, varför Fifa inte visar streakers och planstormare, om priset på rättigheterna fortsätter uppåt, om det blir betal-tv för VM framöver och får svara på frågor om lön, VM-protester, Sepp Blatter och en del annat.

Ni hittar podden “Lundh” via iTunes eller fotbollskanalen.se eller Android och det finns fler gäster: VM-domaren Jonas Eriksson, Pia Sundhage, Erik Edman, Marcus Berg, Johan Mjällby, agenten Katherine Salisbury Anders Svensson, Håkan Mild, Sven-Göran Eriksson, Bosse Lundquist, Jonas Olsson och Stefan Andreasson.

***

Mexikanen Marco Rodriguez får döma Brasilien-Tyskland. Han har tidigare haft Belgien-Algeriet och Italien-Uruguay och där den senare matchen fick uppmärksamhet för Luis Suarez bett. En mycket rutinerad domare, om man granskar hans CV. Numera är han präst och ogillar sitt smeknamn “Chiquidrácula” efter en seriefigur i Mexiko.

Han är känd som en tuff domare och fick kritik under VM 2010 för ett par röda kort, Tim Cahill och Marco Estrada, och delade även ut två röda under VM 2006 och när Italien föll fick ju Claudio Marchisio rött. Med ett rött, sex gula kort och en straff under sina två matcher så får kanske Tyskland den domare man vill ha.

***

Neymar och hans rådgivare vet hur man håller liv i nyhetsmaskineriet. Lagom till att det skulle plana ut så kom uppgifterna om att han eventuellt spelar en eventuell VM-final. Jo, tjenare. Tror mer på tomten och att Elvis lever. Mediaimperiet Globos sportdel körde ut det hela och så var cirkusen i gång igen. Nedan är en dokumentär om Globo-ägarna som de lyckades stoppa från att nå Brasilien:

[youtubeplay id=”77TKLQ1op34″ size=”medium”]

Globo har verkligen ALLT: tidningar, fri-tv, betal-tv, magasin, webb och radio och ägs av familjen Marinho som nu är en av Brasiliens rikaste. det fanns tydliga kopplingar mellan militärdiktaturen och mediahuset och fortfarande blir ingen vald utan att ha Globo på sin sida. Det är ett riktigt maskineri för att hålla skådespelet vid liv.

***

Vad händer i Helsingborgs IF?

***

Har ju oroat mig för Brasiliens ekonomi sett till alla lediga dagar som de tar när landslaget spelar. Fick mejl av Victor Hansson i Ystad som läser tidskriften Economist och han tipsade om en artikel där har man tittat djupare på det. Eller egentligen är det Sao Paulos handelskammare som räknat ut att VM-ledigheten kostar landet 30 miljarder real, vilket är 90 miljarder kronor.

Har även förstått att man i Sao Paulo anser att det är jättestaden som ser till att landet snurrar när exempelvis Rio-borna ligger på en av många stränder eller festar. Om det är sant eller ej kan säkert brassarna tjafsa om, men man inser att VM-arrangören vill få ut ett VM-guld när man dessutom lagt runt 90 miljarder kronor på VM-arenor och infrastrukturen runt om kring dem.

Regeringen uppger att VM kommer att generera minst 20 miljarder kronor i intäkter, men i artikeln i Economist framgår att inte alla delar den bilden att det blivit sådan fart. Har ju aldrig varit på Copacabana tidigare och det är klart att det är drag på restaurangerna men det är en känsla att de inte riktigt hinner med att ta vara på businessen.

I dag finns inte heller någon forskning som stödjer alla politikers teorier om att det går att räkna hem ett VM eller ett OS för alla besökare, enligt ekonomen Stefan Szymanski och journalisten Simon Kuper som skrivit om det i boken “Why England Lose”.Där finns exempel som att EM 1996 i England genererade en dryg miljard kronor och VM 2006 i Tyskland var ingen ekonomisk succé, för det var mest tyskar som la pengar på matcherna istället för något annat.

Under London-OS minskade exempelvis turismen. Likadant under VM 2002 i Japan/Sydkorea. I Sydafrika 2010 var man oerhört besvikna på att det inte alls kom så mycket folk till landet under VM. Brasilien kanske drar mer besökare men att de skulle få tillbaka ens i närheten vad man satsat…nej, det finns inte.

Glöm inte heller att man sålde in VM till folket med löftet att näringslivet skulle betala arenorna, men det blev staten som stod med notan. Ändå har Brasiliens segrar på planen och 147 000 poliser och militärer sett till att demonstrationerna som skakade för-VM inte varit i närheten av lika vanliga och välfyllda. Snarare har de passerat i det vanliga vimlet.

Vad som händer om man åker ut i semifinalen mot Tyskland och får spela om bronset vet ingen. Kan bara konstatera att jag aldrig sett ett sådant säkerhetspådrag i samband med en fotbollsmatch som i Rio när Brasilien spelade kvartsfinal i Fortaleza… Helt klart är myndigheterna redo för att ta hand om oroligheterna om det skulle visa sig att folkets missnöje spårar ut.

New York Times har träffat en del av invånarna som har svårt att få livet att gå ihop och nu lever i skuggan av miljardarenor. Inte utan att man blir beklämd av berättelserna och när man då inser att landet brassat i väg närmare 180 miljarder kronor på ett VM och ska skicka upp ytterligare 70-80 miljarder för OS 2016 i Rio de Janiero.

När vi var i Portugal för VM-kvalet i höstas skrev jag att där fanns skälen till att Sverige inte ska söka ett OS. Man kan givetvis åka till Aten eller Sydafrika för att hitta liknande “vita elefanter”. För er som undrar vad vita elefanter är så ansågs de heliga i Sydostasien och fick inte arbeta så när man gav bort dem blev de bara en belastning för mottagaren.

Publicerad 2014-07-07 kl 07:55

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons