POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Trött på att det är George W Bush över bengaldebatten

Podden fyllde 50 när Louise Schillgard (aka “Lollo” Fors) gästade. Den tidigare Hammarby-, AIK-, Espanyol-, Linköping-, Sydney- och landslagsspelaren fick aldrig chansen av Pia Sundhage trots en stark säsong i Liverpool och slutade som 24-åring. Hon är inte direkt den tvekande typen utan har rätt raka åsikter om förbundskaptenens ledarskap, tystnaden kring landslaget och vad damfotbollen behöver för att ta ytterligare kliv.

Deppigt är däremot att höra hennes teori om att ett påpekande av brister leder till mer hat. Tyvärr en uppfattning jag numera delar och där man ser hur mycket skit Therese Sjögran fått efter Fotbollsgalan och bilincidenten trots att hon knappast sa något om det. Likadant har det varit när jag poddat med Schelin eller Sjögran och de svarat på frågor, och sedan fått ilsken kritik av olika män.

Ni hittar som vanligt alla 50 avsnitt av podden “Lundh” via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns den på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande och är inte särskilt svårfunnen om man kan navigera en dator och/eller en smartphone.

Apropå att podden fyllde 50 och nått över tre miljoner nedladdningar så finns här en intervju om vad jag ville åstadkomma när jag drog i gång för ett år sedan.

***

Skriver mer om bengalerna nedan, men Elfsborg-Malmö var en riktigt underhållande match mellan två allsvenska topplag. Nog rättvist att det blev oavgjort men förstår också om MFF-lägret grämer sig när man hade 1-2 och att spelavbrottet kom olägligt. Jag njöt av matchen och många av spelarnas insatser, och MFF har hittat rätt i norska värvningar.

Djurgårdens Nyasha Mushekwi framstår som rätt oskolad i många moment, men anfallaren har en grym känsla för att hitta målet:

***

Är förvisso part i målet eftersom jag fick en Bois-tröja som 6-åring och därför fastnade för klubben, men det är sorgligt att se hur Landskrona Bois sjunker och sjunker och sjunker och nu ligger sist i division 1 med en poäng och noll gjorda mål. Dessutom sker det utan att någon ifrågasätter det förutom en del fans. Lokalbevakningen minskar och det är ett problem på flera vis, bland annat här.

Under tiden att Landskrona-Posten var fusionerad med NST så var bevakningen okej, men när HD tog över blev det mindre men fortsatt var det okej. När sedan Sydsvenskan köpte HD och rationaliseringarna fortsatte har det blivit mindre och mindre bevakning. Pressläggning och färre reportrar ger mindre tid och möjlighet att ifrågasätta och skildra.

Naturligtvis är inte Landskrona Bois det viktigaste i stan och kanske är det tillräckligt med reportrar som jobbar som illrar när det gäller att bevaka kommunen, företag och livet i Landskrona men känslan är att utarmningen av de traditionella medierna är ett hot mot demokratin. Kanske kommer något annat växa fram? Bara att hoppas att det blir så för mediaföretagen klarar inte längre det ansvaret.

***

En av mina favoritjournalister är Jan Lewenhagen i DN. I dag hade han en enkät med Bayern-fans om Pep Guardiola är rätt tränare för klubben, och det sken igenom att spanjoren inte övertygat i München. Kan Bayern vända i kväll?

***

USA:s dåvarande president George W Bush var tydlig efter attentatet 11 september och i den efterföljande kampen mot terrorism: antingen är ni med oss eller så är ni emot oss. Det fanns helt enkelt inga nyanser i att ta ställning, vilket i efterhand visade sig ödesdigert om man ser till landets angrepp på Irak och jakt på dess påstådda massförstörelsevapen.

Inga jämförelser i övrigt, men det är sorgligt att se hur polariserat klimatet blivit kring bengaler. Ta bara turerna kring Elfsborg-Malmö där först ingen förstod varför matchen bröts, det sedan fanns uppgifter från Elfsborgs säkerhetsansvarige Björn Bördin om att fans kastat brinnande bengaler på brandmän/säkerhetspersonal till att det inte kastats något alls.

I dagens hypermediala samhälle är det svårt att komma med felaktiga uppgifter av den typen. Det finns alltid någon som kan visa att det inte alls var på det viset som det framställdes och då har man tappat trovärdighet. För känslan hos de anklagade blir naturligtvis att någon vill sätta dit dem, eller se till att en bild skapas som förklarar agerandet.

Det har skapats ett polariserat klimat och det är inte enbart en parts fel. När jag RT:ade uppgifter från bägge sidor i Borås så blir man direkt ifrågasatt huruvida jag är på fansens sida alternativt på polisen/klubbarnas sida. Fast ifrågasatt på ett mer animerat sätt, som att jag aldrig sett en person brinna alternativt om jag tycker att det är polisens fel att det brinner på läktaren.

Om ändå verkligheten var så enkel. Just den här frågan är precis som många andra komplexare än svart eller vitt och jag förstår bägge parter, men anser att det olyckligaste är hur man glider i från varandra och på så sätt ökar på konflikten. För man sitter i samma båt oavsett vad som sker och för svensk fotboll så måste man jobba ihop och inte emot varandra.

Grundfrågan som många skjuter in sig på är att bengaler inte är tillåtna. Det är korrekt och där borde parterna (klubbar, fans, polis, brandkår) kunna hitta fram till en lösning som inte innebär den här skruvade nolltoleransen som ändå inte fungerar. Uppenbarligen är detta så viktigt för en del grupperingar att man måste lösa det med dialog och samförstånd.

Tror att alla är överens om att supportrarna adderar mycket till allsvenskan och bidrar till att göra den populär. Drag på läktarna gör att inramningen emellanåt blir bättre än spelet och det gör serien attraktiv. Därför är det viktigt att få med sig större del av supportrarna – en svans kan man nog aldrig få med sig – och därmed se till att man är så nära enade man kan vara.

Den här maktkampen som pågår nu mellan klubbar och myndigheter på ena sidan och fans på andra sidan är bara destruktiv, men om klubbar och polis vill ta tillbaka makten från fansen så måste det vara bättre att vid bengaler spela vidare likt man gör i utlandet och inte bryta matcher och på så sätt förstöra för ännu fler. Det lär bara skada klubbarna i förlängningen.

Vem som tagit beslutet att man från myndigheternas och klubbarnas håll ska köra med hårdare takter mot bengaler och som svar krympa klackar och bryta matcher vet jag inte. Däremot är jag övertygad om att det inte fungerar, och det snarare skapar ett klimat som riskerar att skapa djupa skyttegravar som inte är av godo för någon. Parterna måste sitta ner och lösa det här.

Lösa hur? Ja, det måste gå att hitta fram till ett sätt att fans kan få elda bengaler på ett sätt som är bevakat och kontrollerat. Det måste vara bättre att göra det än som nu när det inte går att komma åt ett illegalt eldande. Ja, det är farligt med bengaler och det görs en massa farligt i livet och då måste man försöka kontrollera det utan att för den skull döda stämningen. Det är inte en liten klick som eldar, det är många som är delaktiga och det är viktigt för dem.

Det enda andra alternativet är ännu hårdare tag med att bryta matcher, utrymma läktare och tömma arenor där man eldar. Om det löser problemen på lång sikt är väl mer tveksamt men det är den enda vägen om man inte kan hitta en lösning via dialog och gå fansen till mötes när det handlar om att tända bengaler på ett sätt som är säkrare än i dag och som ändå är acceptabelt.

 

Publicerad 2015-05-12 kl 09:07

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto