Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Om en vecka kliver Hamrén upp igen - längtar

Lundhs blogg

Om ganska exakt en vecka – när det här skrivs tisdagen 18 augusti 13:30 – så kliver Erik Hamrén fram på Friends Arena för att presentera truppen till EM-kvalen mot Ryssland i Moskva 5 september och Österrike i Solna 8 september. Spännande av många skäl:

* Hur blir en presskonferens med Håkan Ericson och Hamrén efter sommarens EM-triumf? Där Hamréns polare och gamle kurskamrat från GIH plötsligt seglat om förbundskaptenen i popularitet och även i att kunna hantera media utan ett ge ett jagat intryck.

* Hur många från sommarens succé i U21-EM får plats? Ja, Isaac Kiese-Thelin har funnits med ett tag. Även Ludwig Augustinsson och Alexander Milosevic var med i juni. Oscar Lewicki? Hiljemark? Quaison? Guidetti?

* Vilka får i så fall lämna truppen om Hamrén ska göra plats för nya aktörer? Mikael Lustig är tillbaka från skada och även om Martin Olsson inte är det och Per Nilsson dragit på sig ny så är det många om budet både bland mittbackar och vänsterbackar.

ANNONS

*Även bland mittfältarna och anfallarna är det rätt trångt och det är klart att trotjänare som Källström, Wernbloom, Toivonen och några till hamnar under tryck om Hamrén ska förnya truppen till ödesmatcherna i september som kan avgöra de svenska EM-chanserna positivt med rätt antal poäng.

* Vad är Sveriges syn på Ryssland efter sparkningen av Fabio Capello? Där CSKA-tränaren Leonid Slutsky, som Pontus Wernbloom och Rasmus Elm känner väl, kliver in som tillförordnad förbundskapten EM-kvalet ut.

* Hur tar Hamrén eventuella frågor om Ryssland och dess politik? Något som kan spänna från kritiken mot många att landet har VM 2018 till konflikten med Ukraina, president Putins satsning på idrottsevenemang och synen på homosexuella.

Ja, jag tror ju inte det blir så många skiften i Hamréns trupp. Tror inte att han vill ändra för mycket i en grupp som tagit Sverige till ett läge där två segrar i september innebär EM, och där fyra poäng gör att det ser ljust ut. Man kan till och med förlora i Moskva, bara man slår Österrike.

ANNONS

När det gäller politiken så kanske Hamrén gör något kort om att han givetvis är för allas rättigheter. Sedan hänvisar han väl till SvFF-styrelsen, men nu vet han i varje fall att de kan komma upp. Om han trimmar några svar återstår att se.

Däremot hoppas jag att Erik Hamrén lämnar mina barn och dess eventuella lydnad vid sidan på presskonferensen, för det är rätt stor skillnad på att leda dem och ett gäng fullblodsproffs, men när förbundskaptenen drar tussarna kan det mesta hända. Inte konstigt att det är kul när jobbet börjar på allvar igen.

***

Malmö FF har god chans att skicka ut Celtic. Håller helt med Åge Hareide om att Salzburg är ett vassare lag. Vore en rejäl bragd om MFF efter att ha bytt ut i det närmaste hela startelvan nådde Champions League igen, men även gruppspelet i Europa League är oerhört starkt.

ANNONS

Dessutom är Malmö med i guldkampen som ser ut att sträcka ut sig hela hösten. Ser fram emot det och fick en känsla efter derbytriumfen av att AIK kommer att ta det på upploppet. Kanske är det så att Dif och Norrköping dansat klart och det blir Elfsborg och Blåvitt som också har chansen.

***

Landslaget stänger för övrigt ner pressverksamheten helt 6 september. Så då kan alla reportrar vara lediga.

***

På måndag är det slut på nostalgi i podden #Lundh, och det är nya tag med en representant för en högaktuell klubb. Redan på fredag ska vi ha möte om poddens framtid. Har ni tankar, åsikter, förslag eller idéer så är de välkomna: olof.lundh@tv4.se.

***

5-0 på Vapenvallen. Landskrona lever.

***

Way Out West är en musikfestival helt i min smak. Ingen tältkänsla utan snarare cityliv med en festival. Florence & Machine och Lorentz var det som stack ut för mig, men även dokumentären om The Damned var två timmar av livets vändningar.

ANNONS

En otroligt rolig helg i Göteborg.  Ni som följt mig ett längre tag vet ju att den staden inte är högst på min lista över resmål (bodde där 1997-00 och det var som att vara med i “Blade Runner” men att det var idel goa gubbar och gummor i huvudrollerna) men med WoW har man fått till det.

Överhuvudtaget är Göteborg svensk mästare på evenemang. Det är väl Göteborgs-andan som sett till att steget mellan beslut och handling är kort. Om det alltid är bra går väl att diskutera, men det räcker att kolla gyttjebrottningen kring Slussen eller Friends Arena vs Tele2 Arena för att inse att 08-området har en del att lära.

***

Tillbaka i sadeln på allvar efter smygstart i förra veckan, och det tog fart direkt på sociala medier och i en del branschmedia (Resumé, Idrottens Affärer och Dagens Media) när Café på måndagen släppte min text om att bevaka Zlatan Ibrahimovic.

ANNONS

Behöver inte lägga till så mycket till de 17 000 tecken som finns i tidningen och även på nätet. Bakgrunden var att Café undrade om jag ville skriva något om Zlatan när de gjorde en grej om hans parfymsläpp och där de gjorde en intervju med honom, men ville ha något mer.

Har under våren alltmer funderat kring bevakningen av Zlatan och har ändrat inställning sedan jag våren 2012 debatterade det med Yrsa SteniusPublicistklubben i Göteborg. Samtidigt har det skett en klar förändring åt fel håll sedan dess och det fick mig att föreslå upplägget för Café, och för att även ge lite insyn och bakgrund till jobbet som landslagsbevakare.

Har tidigare berört ämnet och skrev bland annat en krönika i oktober i fjol med rubriken Zlatan-bevakningen liknar den hovet får och nu fick jag möjlighet att bygga ut den. Reaktionerna har varit mer positiva än negativa och de flesta ser kulturen som vuxit fram och SvFF:s enorma beroende av en lagkapten som är större än någon tidigare svensk.

ANNONS

Om man bortser från de som bara avfärdar mig som idiot utan att utveckla så var Aftonbladets Robert Laul var mest kritisk och kallade det “dålig journalistik” för att jag inte namngav vilka som är kritiska och vilka som är okritiska. Just för att man då pekar ut en hel kår som ansvarig när det inte är sant, och rubriken blev det “ingen” men i texten skriver jag “ingen, eller åtminstone alldeles för få.”

Robert Laul utvecklade att han aldrig känt av något på sin arbetsplats när det gäller att hålla tillbaka granskningar och lovade en kritisk text inom några dagar. Kanske inte direkt det jag var ute efter, men det blir spännande att se vad det blir och jag tipsade om både bananskalet i Oslo och dokumentären.

Helt okej att vilja se namn, men för mig är det här större än att personerna X, Y och Z av olika skäl väljer att hylla och skriva runt om kontroverser eller aldrig ställa en enda fråga på en presskonferens med Sveriges lagkapten. Utan det handlar om en kultur, och det var den jag ville belysa.

ANNONS

Både jag och Laul har givetvis en klar bild av vilka som gör vad och ställer vilka frågor och skriver och talar på olika vis, och det är fritt fram för honom och andra att ta det vidare. Tror att ett gäng namn bara slutar i pajkastning och knappast en diskussion eller debatt om bevakningen av Zlatan.

Istället handlar det om stora ekonomiska värden. Zlatan säljer. Det är tidningarna medvetna om. Det är tv-kanalerna medvetna om. Det är alla reportrar medvetna om. Det är givetvis Zlatan medveten om. Därför kanske man funderar några extra varv, och kanske tar bort något namn eller avstår.

Naturligtvis är det inte så att det finns en ansvarig för det här och det är inget som Zlatan från början valt och styrt men det har tagit den vägen och nu är det så. Läste intervju med Tom Ahland som pekade på tre personer som han såg som fredade i Sverige: kungen, Ingmar Bergman och Zlatan.

ANNONS

Finns nog några till. Det är väl givet att man måste kunna reflektera över det hela och jag är själv en del av maskineriet kring landslaget och har också ett ansvar. För övrigt så ser det ut som om Zlatan Ibrahimovic nästa presskonferens är onsdagen 2 september, cirka 13:00.

 

Publicerad 2015-08-18 13:54

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto