Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Gruvan på Park Hotell är en höjdare

Lundhs blogg 2015-08-31 16:21

Klev ner i gruvan på Scandic Park Hotell – kan vara en av de bästa gruvorna som finns – för en första presskonferens med Erik Hamrén under en samling som under tio dagar ska ta landslaget till Moskva följt av Solna. Två EM-kval väntar: Ryssland borta på lördag kväll och Österrike på tisdag kväll.

EM 2016 i Frankrike nästa sommar ligger i potten och med fyra omgångar kvar ser det gynnsamt ut för Sverige efter att Ryssland förlorade mot Österrike i juni samtidigt som Hamrén o Co slog Montenegro. Landslaget kan bli EM-klart om åtta dagar om man slår ryssarna och österrikarna.

Bara det att man har fyra poäng upp på ryssarna och kan ta en förlust, samtidigt ska man ha i åtanke att Uefa kör inbördes möten och en rysk seger under nya förbundskaptenen Leonid Slutskij – till vardags tränare för Pontus Wernbloom i CSKA Moskva – kan ge fördel vid lika poäng när tabellen räknas klart 12 oktober.

ANNONS

På presskonferensen talade Hamrén om att försöka vinna bägge matcherna och avgöra EM-kvalet till svensk fördel redan tisdag kväll. Det handlade om att få in vinnarmentaliteten från VM-kvalets slutspurt då man slog Irland, Kazakstan och Österrike i tre raka ödesmatcher.

Kan förstå den känslan, men bara ett kryss kan se rätt gynnsamt ut. Om man tar två poäng i de här matcherna, eller till och med fyra, är man i bra läge inför två matcher mot Liechtenstein och Moldavien som bara ska innebära sex poäng.

ANNONS
1  Austria 6 5 1 0 11 2 +9 16 Advance to final tournament 1–1 1–0 1–0 12 Oct 5 Sep
2  Sweden 6 3 3 0 10 4 +6 12 8 Sep 1–1 3–1 2–0 12 Oct
3  Russia 6 2 2 2 9 4 +5 8 Final tournament or play-offs 0–1 5 Sep 12 Oct 4–0 1–1
4  Montenegro 6 1 2 3 4 8 −4 5 9 Oct 1–1 0–3[a] 5 Sep 2–0
5  Liechtenstein 6 1 2 3 2 12 −10 5 0–5 9 Oct 8 Sep 0–0 1–1
6  Moldova 6 0 2 4 3 9 −6 2 1–2 0–2 9 Oct 8 Sep 0–1

Känslan är att Österrike är klart, ryssarna kan ju max nå 20 poäng och då kan Sverige max nå 21 poäng och i Wien väntar Liechtenstein och Moldavien vilket bör vara sex poäng och lägg till ett avsågat Montenegro borta så ska det mycket till.

Sverige har följande restprogram: Ryssland B, Österrike H, Liechtenstein B, Moldavien H.

Ryssland har följande restprogram: Sverige H, Liechtenstein B, Moldavien B, Montenegro H.

Att ryssarna skiftat förbundskapten från Fabio Capello till Slutskij gör landslaget mer svårbedömt, och de rapporter som finns från italienarens tid som förbundskapten gör gällande att det knappast var sorg hos de ryska spelarna när han försvann i somras.

Vilket kan ge Ryssland en injektion och dessutom måste hemmanationen gå framåt, för seger är i det närmaste ett måste för att skapa sig ett gynnsamt utgångsläge inför de tre avslutande omgångarna. Med tanke på att CSKA Moskva är mer offensivt lagt än Capellos Ryssland så kan det bli en anstormning i Moskva.

ANNONS

Ett kryss hade varit kanon och även om man inte kan spela för defensivt så är det givetvis så att en svensk offensiv måste vara försiktig. Föreslår en matchplan som U21-landslaget körde i somras då man ställdes mot lag som fick föra matchen och sedan försökte man såra dem med kontringar.

I kampen mellan Oscar Lewicki och Pontus Wernbloom som handlar om Kim Källströms plats (avstängd mot Ryssland) så är Lewicki före i min bok men det är mycket möjligt att Hamrén väljer erfarenheten i Wernbloom. Sättet förbundskaptenen talade om en helt matchotränad Martin Olsson gör att erfarenhet verkar väga extra tungt i denna bortamatch.

I dagsläget tror jag detta är Hamréns startelva: Isaksson – Bengtsson, Granqvist, Johansson, Olsson – Larsson, Ekdal, Wernbloom, Zengin – Ibrahimovic, Berg.

ANNONS

***

Aldrig varit i Ryssland. En aning spänd på att åka dit.

***

Landslagets förre mittbacksjätte och lagkapten Patrik “Bjärred” Andersson är gäst i podden och han ger Erik Hamrén godkänt för sin tid som förbundskapten, varken mer eller mindre, men efterlyser mer diskussion och dialog kring landslaget. Ännu har det stannat vid att förbundskaptenen sa till Andersson att hålla kritiken internt på Idrottsgalan.

I podden ger Andersson sin syn på svensk fotboll, varför han brinner för att hjälpa till att utveckla den och hur han känner för Malmö FF och hur viktigt det är att klubben når Europa även nästa höst. Dessutom om tiden som scout i Manchester United, vad han lärt sig av att alltid vilja vara nummer ett och hur det var att spela i MFF som son till en klubblegendar.

Ni hittar som vanligt alla 65 tidigare avsnitt av podden ”Lundh” via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns podden på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande och är inte särskilt svårfunnen om man kan navigera en dator och/eller en smartphone.

ANNONS

***

Landslaget finns på Instagram numera. Saknar “Clap for Sweden“.

***

Får höra att det blåst kring Lars-Christer Olsson och Mats Enqvist efter att Sef-basen Olsson på en presskonferens talat om att AIK och Djurgården borde jobba som Hammarby och nå högre i publiksnitt, vilket ledde till en artikel på fotbollskanalen.se om just det.

I både AIK och Djurgården hoppade man till, och det är kanske förståeligt nu när Sef har sin “code of conduct” om att man inte ska kritisera varandra. Däremot är det ledsamt att höra hur Olsson och Enqvist skyller på fotbollskanalen och hävdar att man vill förstöra.

Den inställningen är bara löjlig och dessutom är hela presskonferensen inspelad och där framgår tydligt hur Lars-Christer Olsson på eget bevåg kör på detta spår. Stå upp för vad du säger, eller så är det bättre att backa och erkänna att det blev fel. Bara trams att skylla på media.

ANNONS

 

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto