Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Andersson ska vara glad att folk saknar sina spelare i truppen

Veckans poddgäst är Kim Källström, och det är ju del två av intervjun som du hittar via denna länk, och det är fokus på tiden i landslaget som pågick i 15 år för honom. Dessutom talar den nuvarande Grasshoppers-mittfältaren om sitt nya extraknäck, som expert i Kanal 5 och det nya landslaget under Janne Andersson.

Det handlar om relationerna med förbundskaptenerna Söderberg, Lagerbäck och Hamrén, om hur han hanterade petningar under tiden i landslaget, om kritiken mot Hamrén efter EM som Källström upplevde som elak och han lyfter det största han åstadkom i landslaget.

Dessutom talar han om mästerskapen, känslorna efter stora segrar, vad han kommer att sakna mest när han slutat i Blågult. Naturligtvis berättar han om relationen med Zlatan Ibrahimovic, om superstjärnans givna makt i landslaget, om hur konflikterna hanterades och hur det var med Zlatans sågning om att Kim hade spelat för mycket vänsterback.

Podden #Lundh är uppe i 127 avsnitt sedan starten, ligger nu på totalt åtta miljoner lyssningar och ALLA avsnitt finns här. Som vanligt hittar ni podden på Youtube, iTunes, Acast och andra ställen där poddar finns. Olle Juhnell Lindberg har producerat avsnittet och de andra under 2016 och han är öppen för synpunkter på olle.lindberg@tv4.se.

***

Alexander Farnerud? Daniel Sundgren? Johan Bertilsson? Eric Larsson? Axel Sjöberg? Mattias Svanberg? Astrit Ajdarevic? Bara Norrköpings-spelare! Ja, det går inte att klaga på engagemanget kring vilka spelare som är med och inte är med i Janne Anderssons trupp till Abu Dhabi. Något förbundskaptenen ska vara glad för.

Sveriges B-landslag med endast spelare i klubbar i Norden åker tätt efter nyår och möter Elfenbenskusten 8 januari och Slovakien 12 januari. En tradition i svensk fotboll som inleddes under Olle Nordin 1990 och därefter följdes med ojämna mellanrum men som körts årligen sedan 2003.

Förbundskapten Andersson svarade tålmodigt på spelare efter spelare som inte var med och konstaterade att de flesta var med i diskussionen men att andra alternativ ansågs bättre. Vilket givetvis går att diskutera och själv kan jag sakna Ajdarevic men hans höst var svagare och han är på väg utomlands och är 26 år.

Bertilsson är 28, Sundgren är 26 och Farnerud är 32. Det troliga är att de faller för åldersstrecket och att man inte ser större möjlig utveckling i dem från landslagsledningen. Naturligtvis svider det för dem alla och det är förståeligt att det finns dem som vill se alla saknade i landslaget, även om Mattias Svanberg får visa mer för att vara aktuell.

Invändningen att det är fem spelare från IFK Norrköping och dessutom två med förflutet i klubben (Olsson och Sema) är också något Andersson får leva med och det verkar han göra också. Men den IFK-uttagning som förvånade mig, i form av David Moberg Karlsson, kom till klubben efter Andersson hade slutat.

Att folk fortfarande efterlyser Simon Tibbling eller Johannes Hopf trots att det i många år förklarats att detta är landskamper som spelas utanför Fifa-datum och därmed inte är något som klubbar släpper spelare till får man kanske ta. För det är därför FCK inte behöver släppa Robin Olsen och Ludwig Augustinsson och Bröndby inte låter Johan Larsson åka.

Måste ge förbundskapten Andersson en eloge för att han var så tydlig om vilka spelare som fallit i från inför att han presenterade truppen. Allt från att Rasmus Elm tackat nej för att han inte känner sig hundra till klubbar som stoppat spelare (se ovan) och en del spelare som är skadade och kör rehabträning som Anton Cajtoft och Pawel Cibicki.

Men det finns inget saknat namn som får mig att lägga mig i en Pudas-låda framför SvFF-kansliet i protest. Ni som är unga och inte minns Folke Pudas så var han en taxichaffis som hungerstrejkade i en låda på Sergels Torg i tre månader 1983 i protest mot ett mist trafiktillstånd som han inte fick prövat i domstol.

Naturligtvis kan man alltid vaska fram någon spelare som man saknar, men det var en rätt balanserad trupp. Där finns framtidsmän och där finns sådana som likt Emil Salomonsson, Patrik Carlgren, Oscar Lewicki och Viktor Claesson varit med och känt på det riktiga landslaget som detta trots allt en förberedelse för.

Vinterturnéerna är ett inslag som svensk fotboll har nytta av. Inte bara A-landslaget som får känna på spelare utan det är givet att spelarna får en boost av att vara med här. Lägg till att klubbarna indirekt kan få tillbaka spelare som blivit taggade av att få vara med i landslaget. Vet att inte alla håller med om det, men jag är övertygad om att det är rätt.

Kerim Mrabti då? Jo, det var sorgligt att han blev skadad och missade hela 2016. Samtidigt kunde han blivit skadad i Djurgården och när jag träffade Mrabti på Fotbollsgalan så var han sugen på en ny vinterturné. Nu fick han vänta och det var nog klokt, men skador är en del av spelet. Tyvärr.

Viktigaste är väl att spelarna som följer med lägger ner tid och kraft på att träna sig i slag. Allt för att kunna ge sitt yttersta när man väl tränar under Janne Anderssons vakande öga. Även om det är spelet i klubblaget som styr så går det inte att missa möjligheten en turné ger att skaffa sig en fördel gentemot konkurrenterna.

Roligast var att se Alexander Isak i truppen. Om han är kvar där när landslaget åker den 3 januari återstår väl att se. Klubbar slåss om hans signatur och allt talar för att han säljs i januari, men blir det med ett lån till AIK under våren eller året så kan han följa med.

Det är i varje fall uppenbart att det Isak visat upp under 2016 har gjort intryck på Janne Andersson och det är inte annat än rätt att förbundskaptenen tar med 17-åringen på lägret. Om han får speltid blir han den nästyngste att spela för A-landslaget sedan uppgiften om “Putte” Kocks rekord från 1919 rättats via Sportbladets Erik Karlsson till Gunnar Pleijel 1911.

***

Visst är det bra att SvFF i tid och otid numera tar avstånd från Abu Dhabis regim och vad den står för inför träningslägret och landskamperna där i början på året. Ändå skär det sig lite när det är samma personer som tidigare inte vågat kliva en meter i en politisk riktning nu kliver fram. Får se det som en styrka att de kan ändra sig.

Och hade man verkligen velat göra skillnad från SvFF:s håll så hade man inte åkt till Förenade Arabemiraten år efter år. Samtidigt har man lovat klubbarna att inte åka för långt bort vilket utesluter USA och Thailand där man varit tidigare år. Återstår att skrapa ihop något till Spanien? Kanske framöver?

***

U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson hade gjort sin hemläxa inför presskonferensen. Han serverade intressant statistik på vilka delar man förbättrat. Klart är att SvFF borde vara intresserat att ha honom kvar på posten med tanke på resultaten han gjort. Hänger nog mer på vad Ericson själv vill.

Samtidigt var Ericson tydlig med att han såg sig som en tänkbar ersättare till Erik Hamrén. Hur går han och SvFF vidare efter det? Inte det lättaste. Känslan är att Janne Andersson har plockat ihop sitt team, men att Ericson inte ingår där som han gjorde under Hamrén. Går det att ändra på?

***

Östersunds Saman Ghoddos slog igenom i våras och då skrev jag en krönika om honom och en del andra som aldrig givit upp sina fotbollsdrömmar trots motgångar. Rätt häftigt och otippat att han nu får åka med på landslagets vinterturné ihop med klubbkamraten Ken Sema. Fast givetvis rätt.

***

Pia Sundhage inventerar en del inför EM och det är naturligtvis rätt. Spännande med ex-tyskan Katrin Schmidt. Uppskattar också så avslappnad och berömmande hon var kring sin efterträdare Peter Gerhardsson, och det lät inte helt uteslutet att han förekommer under EM.

***

SvFF flaggar redan nu för billiga biljetter till Sverige-Vitryssland. Helt rätt. Ett VM-kval en lördag 18:00 i mars är möjligt för familjer och föreningar som vill ta med sig lag till matcherna på Friends Arena. För mellan 100 och 500 kronor går det att se landslaget och det är ett okej pris. Bara att hoppas att fler folk hakar på och man kan nå 35-40 000 åskådare.

Publicerad 2016-12-07 kl 17:39

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons