POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Kan "Foppa" och Källström generera affärer i Qatar?

Avslutade januariturnén med en lång intervju med förbundskapten Janne Andersson om EM-kvalet, Emil Forsbergs skada, Lars Lagerbäcks gnäll, att spionera på motståndare och Nilla Fischers tal och om gapet mellan januariturnén och det riktiga landslaget ökat.

Dessutom gjorde vi en Fotbollskanalen on Tour med Alexander Milosevic.

***

Förre Halmstad-spelaren Tim Sparv skriver oerhört väl och tänkvärt om träningsläger i Qatar. Läs det via länken.

***

Tänk att Janne Andersson även skickar en scout som kollar in Islands träning inför en träningsmatch…

***

Vi var en del som undrade över att Peter “Foppa” Forsberg och Kim Källström syntes på hedersläktaren när Sverige i veckan träningsspelade i Qatar. I pausen av Sverige-Island snackade jag med Källström som berättade att han stannat till på vägen till Australien för att kolla tennis och besöka Ola Toivonen.

Peter Forsbergs sms-svar till min kollega Patrick Ekwall var inte heller direkt uttömmande om vad han gjort under besöket i Doha. Vi får ju vara ärliga och säga att det är rätt sällan som landslagets januariturnéer lockar så celebert och långväga besök. Då väcks ju viss nyfikenhet.

I pausen av den andra matchen träffade jag även ambassadör Ewa Polano som var den som ledde verksamheten när Sverige under 2014 öppnade en ambassad i Doha. Skälet är att man med hjälp av ambassaden vill främja mer handel med Qatar och helt enkelt skapa ekonomisk tillväxt och jobb i Sverige.

Polano sökte upp mig i pausen för hon anser att vi i media ger fel bild av Qatar. Landet är ensamt i Gulfen om att ha reformerat Kafala-systemet – som varit grunden till rovdriften på gästarbetare – och det är till exempel olagligt för arbetsgivare att ta passet, även om det fortfarande sker.

Ewa Polano berättade även om bjudningen hon haft med närmare 40 personer. Där det fanns representanter för både svenska och qatariska fotbollsförbundet, som Janne Andersson och Håkan Sjöstrand, men även företag, svenska handelskammaren, Qatars turistmyndighet, sportkanalen BeinSport samt Kim Källström och Peter Forsberg.

Sedan i höstas jobbar Forsberg ihop med Discoverys tidigare digitalchef och redaktionschef Anders Cedhamre (även känd för podden Agendasättarna) och de har startat företaget Next Level Group. Därefter har man knutit till sig Kim Källström men även landslagets lagkapten Andreas Granqvist.

Tanken med företaget är att på olika vis hjälpa idrottsstjärnor att få fart på affärerna efter karriären. Kanske är dörröppnare för svenska företag i Qatar en väg? Eller öppna vägar mellan myndigheter, anläggningar och företag i Qatar som vill nå Sverige? Klart att det kan vara en affär.

Oavsett så var idrottsduon i Qatar med Next Level Group och även ihop med Keith Karlsson (jobbat med Pernilla Wiberg, Sanna Kallur) som har Core Talent. När jag når Karlsson talar han varmt om Qatar och affärsmöjligheter men vill inte tala om Källström och Forsberg.

Ambassadören Ewa Polano betonar hur stort sport är i Qatar när vi talas vid i telefon någon dag efter matchen. Att alla blickar nu riktas mot landet med tanke på VM 2022 och att det då är bra med starka profiler utöver Sveriges andra välkända egenskaper.

“De är intresserade att jobba med svenska företag och främja relationer med Qatar”, säger hon om “Foppa” och Källström och fortsätter: “Det är bra för oss att komma med något extra. Kim och “Foppa” är attraktioner och kanske kan man träna fotboll med Kim och nu byggs fina golfbanor och kanske kan man spela golf med både “Foppa” och Kim. Vi kan jobba genom sport och här är Next Level Group intressant men även Core och vi hade en del möten.”

Den svenska ambassadens uppdrag är främst att skapa affärer, men Ewa Polano är noga med att lyfta att man stöttar FN och ILO i att belysa det som är negativt i Qatar när det gäller rättigheter för arbetare och att mycket blivit bättre. Och hon hoppas att det leder till att fler företag vågar komma till Qatar:

“Man behöver vara på plats, men många svenska företag vågar inte det på grund av gästarbetarfrågan och det är synd. Det är snarare så att man behöver vara på plats och se till att stötta gästarbetarna här och se till att de får det bättre.”

Den svenska handeln med Qatar är ännu så länge låg. Senaste året ökade den med 20 procent, men från låga nivåer, men det är klart att ett av världens rikaste länder lockar oavsett negativa rubriker. Qatars BNP per år är på 1600 miljarder kronor och Sverige vill ha en del av stålarna.

Det är rätt uppenbart med en relativt nyöppnad ambassad och en satsning med handelskammare. Det kanske tar än mer fart när några svenska idrottsprofiler är på plats och öppnar dörrar?

Publicerad 2019-01-12 kl 12:54

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto