Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ett klart försvagat Sverige går in i EM-kvalet

Lundhs blogg

Victor Nilsson Lindelöf tackar nej till landslagsspel när Rumänien och Norge nu väntar i EM-kvalets start. Lägg till att givne reserven Pontus Jansson fick en smäll på knät i lördagens ligamatch med Leeds och fick lämna återbud. Filip Helander var inte med i Bolognas trupp i helgen på grund av någon skavank och är inte heller hundra.

Inget snack om att förbundskapten Janne Andersson får en uppförsbacke direkt inför två matcher som bör ge Sverige fyra till sex poäng. Victor Nilsson Lindelöf har under denna säsong i Manchester United verkligen etablerat sig som lagets bäste mittback och även varit stark i landslaget. Att inte kunna sätta honom i den svenska startelvan är ett rejält minus.

Med tanke på att högerbacken Anton Tinnerholm blev inkallad som ersättare till “Vigge” så är nog Mikael Lustig tänkt som mittback då Emil Krafth redan finns i truppen. Celtic-backen agerar emellanåt mittback i klubblaget, bland annat så sent som under söndagens ligaspel då laget höll nollan borta mot Dundee FC.

ANNONS

Lagkapten Andreas Granqvist är given från start även om han har ljumskproblem, och frågan är vem av Lustig och Helander som gör honom sällskap på lördag kväll? Är det kanske Lustig? Klart är i alla fall att Sotirios Papagiannopoulos från FC Köpenhamn blev inkallad i truppen efter att Jansson lämnat återbud men han är bakom de andra i kamp om att få spela.

Nyheten om Victor Nilsson Lindelöfs nej tack är givetvis något som väcker känslor. Dels därför att han är en av Sveriges viktigaste spelare och lagets största stjärna, dels för att vi har uppgifter om att ett missnöje med att John Guidetti inte blev uttagen i landslaget var en del av beslutet samt att det inte lirat hundra med Janne Andersson. Men det var inte de enda faktorerna i beslutet, vi skrev att det var en del i beslutet att tacka nej.

ANNONS

Victor Nilsson Lindelöf har matchat riktigt flitigt på sistone då Manchester United varit aktivt i ligan, FA-cupen (förlust mot Wolves i lördags) och Champions League och det är givetvis förståeligt att det sliter. Dessutom väntar nya tuffa matcher framöver med CL-kvartsfinaler mot Barcelona och Premier League-spel där man jagar en viktig fjärdeplats. Då är det inte konstigt att klubblaget hamnar i fokus.

Dessutom är det välkänt att Victor Nilsson Lindelöf ska bli pappa för första gången framöver. En födsel kan ju ske när som helst även om det sagts att det ska vara i april. Vilket gör att det garanterat är nervösa tider för de blivande föräldrarna. Så bara ur det perspektivet går det givetvis att förstå att man tackar nej till ett par landskamper. Där gör alla olika, vissa stannar hemma, andra är beredda att resa hem från samlingen vid födsel och så vidare. Det måste vara upp till var och en.

ANNONS

Efter att landslagstruppen tagits ut i onsdags fick vi på Fotbollskanalen initierade uppgifter kring att Nilsson Lindelöf tidigare i veckan – men efter att truppen redan var uttagen – tagit kontakt med fotbollsförbundet för att flagga för sitt troliga nej tack till EM-kvalen. Samt att det fanns ett missnöje kring att John Guidetti blev petad från truppen och att förbundskapten Andersson inte är någon favorit hos mittbacken.

Kollarna av uppgifterna har just gett den samlade bilden av situationen som är beskriven ovan. Därför blev det också en nyhetstext som gick ut i söndags eftermiddag när ett återbud från Nilsson Lindelöf inkommit till SvFF. Förstår givetvis att det följer reaktioner av alla möjliga slag, i både sociala medier och i traditionella medier, och det får vi acceptera. Nyheter är inte alltid exakt vad alla vill läsa.

ANNONS

Det är lite som när vi journalister i höstas ställde frågor om Emil Forsberg och de uppgifter som fanns i tyska Bild om ett missnöje med Janne Andersson. Då blev vi ifrågasatta på flera ställen, och landslagsledningen undrade hur vi kunde skriva sådant. Ändå åkte man ner till Forsberg i Tyskland efter den samlingen för att sitta ner med Leipzig-stjärnan och samtala om framtiden i landslaget och för att reda ut vad som inte stämde. Om Bild-skriverierna var noll hade man kunna skippa en Tysklands-resa.

Apropå Nilsson Lindelöf så hade för övrigt Viasats Premier League-studio med Ola Wenström i spetsen liknande uppgifter som Fotbollskanalen hade kring hans återbud. I pausen på matchen Fulham-Liverpool pratade man om återbudet och hänvisade till att redaktionen i veckan hade nåtts av uppgifterna om Nilsson Lindelöfs missnöje med att Guidetti inte var uttagen. Något som man kan se i efterhand om man vill och har ett konto hos Viaplay.

ANNONS

För mig är det inte detta första gången som spelare visar missnöje när någon de står nära blir petad. Patrik Andersson och Fredrik Ljungberg var mycket upprörda våren 2001 när Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck ratade Joachim Björklund under VM-kvalet. De två tongivande spelarna var öppna och tydliga inför VM-kvalet mot Moldavien kring det vilket var ovanligt på den tiden. Det blev en tydlig spricka mellan ledningen och spelarna.

Dessutom var Zlatan Ibrahimovic irriterad under VM-kvalet 2009 när Lars Lagerbäck ratade Christian “Chippen” Wilhelmsson till två avgörande matcher mot Ungern och Malta. Den dåvarande Barcelona-stjärnan talade om att han var mycket förvånad och besviken över att “Chippen” inte fick följa med landslaget.

Man får inte heller glömma att det varit perioder där stora spelare av olika anledningar inte spelat i landslaget men kommit tillbaka. Tomas Brolin var inte med på slutet av VM-kvalet till USA efter lite gnissel med Tommy Svensson. Zlatan Ibrahimovic var borta både efter han blivit hemskickad hösten 2006 och efter att Sverige missat VM 2010. Henrik Larsson kom och gick under flera vändor i landslaget och då bland annat av privata skäl.

ANNONS
Publicerad 2019-03-17 21:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto