POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Frustrerande svensk insats gav inget EM-hopp

Sverige skulle närma sig EM och såga av Norge i ett slag. Verkligheten blev en helt annan och Janne Andersson ska vara glad över en poäng. Den svenska EM-biljetten är plötsligt långt bort.

En galet arg svensk förbundskapten som skällde ut fjärdedomaren i samband med slutsignalen var en talande bild över en frustrerande afton på Friends Arena. Sverige klarade förvisso 1-1 mot Norge men det var en svag svensk insats och kunde verkligen slutat med förlust. Kanske borde norrmännen ha vunnit?

Janne Anderssons ilska handlade om att domarteamet från Slovenien inte lade till tid för ett par speluppehåll under tilläggstiden på tre minuter. Givetvis irriterande men förbundskaptenens reaktion stod inte i paritet till misstaget. Snarare handlade reaktionen om en kväll där väldigt lite stämde för svensk del. Att Sverige blev synat, helt enkelt.

Det bästa med 1-1 och att det blev en poäng är att Sverige fortfarande har grepp om andraplatsen i gruppen. Dessutom är man före Norge i inbördes möten tack vare fler bortamål. Om nu landslagen hamnar på samma antal poäng när EM-kvalgruppen är färdigspelad i mitten av november. Till dess är det långt, men det gäller att leta efter bra saker en sådan här kväll.

För annars var det ont om ljuspunkter i en svensk EM-kvalinsats. Norge var ett vasst motstånd och dessutom lyckades Lars Lagerbäck bättre med sin spelidé. Hans Norge kvävde Sverige och skapade fler lägen. Det är klart att några av norrmännen kommer att gräma sig att man inte fick till ett segermål när man hade chans på chans.

Sverige kom annars till start med en offensiv uppställning och för första gången under sin tid som förbundskapten valde Janne Andersson att peta Marcus Berg. Anfallaren har annars startat alla tävlingsmatcher utom en, då han var sjuk. Slutresultatet blev tyvärr inte så upplyftande.

Egentligen var det mest Alexander Isak som kom med i spelet och skapade lägen. Robin Quaison försvann och det svenska anfallet strandade ofta långt från det norska försvaret. Annat var det när Joshua King brottades med svenska backar och höll i bollen och Martin Ödegaard hittade fram med instick och passningar.

Nej, Sverige fick inte det offensiva spelet att fungera. Inte sällan tog man fel beslut när man spelat sig fram i öppna lägen. Eller så fastnade sista passningen på en norsk spelare eller så gick inläggen rakt i famnen på Norges målvakt som sällan behövde anstränga sig för att freda målet.

Norge låg och väntade på misstag och spelvändningar och de bjöd Sverige på. Flera gånger om. Den första halvleken var nästan över när Andreas Granqvist stod för en dålig sidledningspassning och då small det. Joshua King snodde bollen, hittade Martin Ödegaard som passade Stefan Johansen som skickade in 0-1 bakom Robin Olsen.

Ett misstag som på många sätt är typiskt för en spelare som går igenom en tung period likt Granqvist. I övrigt var lagaptenen kanske bästa svenska back men det var ett kostsamt felpass och det har man inte råd med. Allra minst Granqvist och Janne Andersson som satsat på honom.

Men det var många svenska spelare kom inte upp i sin vanliga nivå. Det var som om spelarna inte riktigt satt ihop i ett lag. Att Sebastian Larsson, Kristoffer Olsson, Emil Forsberg och Alexander Isak alla blixtrade till försvann när de runt om kring inte var med på passningar, löpningar, dribblingar.

Efter pausen kom Sverige ut och försökte ta sig in i matchen och det blev en aning bättre. Norge föll tillbaka och det gavs både tid med bollen och yta för svensk del. Kvitteringen av Forsberg efter ett fint förspel av Albin Ekdal gav lite hopp om ännu mer men det var som om laget var förlamat på något sätt.

Dessutom kom ett väldigt överraskande drag när Andersson tog av både Isak, som varit bra, och Robin Quaison och skickade in Berg och Sebastian Andersson för att jaga ett segermål. Effekten blev närmast det motsatta och att Janne Andersson ryckte Isak var svårt att förstå. Där dog matchen för svensk del.

För Janne Andersson och Peter Wettergren är det tillbaka till ritbordet. Är Pierre Bengtsson bästa vänsterbacken? Håller Granqvist? Hur får man med Forsberg framåt utan att det blir helt öppet bakom honom? Vilken är den bästa anfallskonstellationen? Marcus Berg är mer av en targetspelare och kan öppna för Quaison eller Isak.

Om en månad är det Malta borta följt av Spanien hemma. Lika intressant är att Norge först möter Spanien hemma innan Rumänien väntar borta. Ja, rumänerna har Färöarna borta och norrmännen hemma. Det är många resultat från andra matcher som kan spela in på tabellen.

För svensk del är tre poäng i Valetta ett måste och gärna en till tre mot Spanien. Det sistnämnda är man inte nära om landslaget inte hittar tillbaka till ett spel som är klart vassare än vad man visat mot Norge, och då både hemma och borta. EM 2020 är just nu en bra bit bort, men det positiva är att det fortfarande är nåbart.

 

Publicerad 2019-09-09 kl 00:31

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå