Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

EM är pusselbiten som alla väntar på

Lundhs blogg

Under tisdagen väntar olika videokonferensmöten i Uefa:s regi. Ett med alla nationsförbund. Ett med representanter för ligor (EPFL), klubbar (ECA) och spelarfack (Fifpro). Samt ett för Uefa:s ledning i form av exekutivkommittén. På agendan finns den uppkomna krissituationen efter att coronaviruset slagit ut även fotbollen.

I dagsläget är allt spel i Europas nationella ligor uppskjutet precis som Champions League och Europa League. I Sverige sköt man upp cupspelet i sista stund och det är oklart när man kan starta allsvenskan för herrar och damer, även om Sef under måndagen kommunicerade så sen seriestart som möjligt.

Logiskt med tanke på att svenska klubbar är beroende av publikintäkter som stod för en dryg femtedel av allsvenskans intäkter senaste säsongen. Något man inte kan avstå i från och så länge det råder förbud mot att samla fler än 500 personer så blir det svårt att dra i gång allsvenskan.

Alla vill ha besked så snart som möjligt, men problemet är väl att ingen egentligen vet när utbrottet av coronaviruset har lagt sig. I Aftonbladet säger statsepidemiolog Anders Tegnell följande om spel med publik i Sverige: “Vad vi hoppas på egentligen är att det ska gå till sommaren för då finns goda chanser att det ska lugna ner sig.”

Annons

Det är helt enkelt utifrån något lösa grunder som involverade ska ta beslut som alla nog inser kan ändras. Samtidigt virvlar det av rykten i jakten på besked och ena dagen slår L’Equipe fast att EM ska flyttas till 2021 och dagen efter framkommer att ett annat förslag är att EM spelas i december 2020.

I England är det likadant. Uppgifter svänger rejält. Från att säsongen ska annulleras helt och inget lag ska vinna och inget ska heller hända kring upp och nerflyttning till att man ska förklara Liverpool mästare och Premier League ska utökas med två lag från Championship.

Givetvis figurerar det är en mängd förslag, tankar och idéer men att något skulle vara bestämt tror jag inte på. Bara de olika Uefa-mötena är komplicerade och där det finns många intressen som står emot varandra. Lägg till det Fifa som inte är på samma bana som Uefa just nu, men som är en maktfaktor och trycker på och vill skydda sina intressen (klubblags-VM 2021 och VM-kval).

Annons

Ovanpå alla som får medverka på tisdagens Uefa-möten finns allt från sponsorer och partners till tv-bolag som investerat miljarder i både cupspel och EM-slutspelet. De kommer givetvis att göra sitt för att försöka påverka utgången av möten. Det kan vara viktigt att ha med sig, att alla nyheter om bestämda flyttar ofta har en bakgrund i någon som vill just det.

Klart är att EM är en pusselbit som måste flyttas från juni och juli 2020 för att man ens i teorin ska kunna tro på att spela klart nationella ligor och cupspelet i Europa. Det skulle även öppna för den svenska klubbfotbollen att gå i gång i juni då man slipper ett uppehåll för EM-slutspelet.

Det svåra är sedan att placera denna pusselbit någonstans i en internationell spelkalender som är knökfull. I december är en möjlighet sett till att man redan har planer för ett liknande uppehåll 2022 i samband med VM i Qatar och därför skulle kunna kopiera det upplägget med tidigarelagda vinteruppehåll för ligorna.

Annons

Ett annat alternativ är att trycka ner EM under sommaren 2021. Det krockar då med VM-kval i Europa samt Fifa:s nya klubblags-VM med åtta europeiska klubbar. Om Uefa verkligen ville sätta tryck på Fifa att flytta turneringen så hade man kunnat ta hjälp av supportrar som nog hellre ser att Fifa viker ner sig.

Sedan blir det ytterligare en olycklig krock sommaren 2021. Sista veckan av herrarnas EM som enligt planerna är förlagd i London skulle i så fall gå parallellt med första veckan av damernas EM som går i England. Det finns många olyckliga aspekter av det, men det figurerar även tankar att Uefa då flyttar EM för damer till 2022.

Man kan givetvis tänka sig ett EM i december 2021 för att få mer tid att få in det i schema. Då får man även möjlighet att se över upplägget med tolv olika spelställen som knappast är optimalt i sjukdomstider. Även sommaren 2022 är en möjlighet då det är ledigt med tanke på att VM spelas i november-december, men det vill knappast klubbarna.

Annons

Ett ytterligare alternativ är att ställa in EM helt. Det som talar emot det är att Uefa budgeterat intäkter på närmare 30 miljarder kronor som uteblir och snarare blir man ersättningsskyldig till en del som redan köpt mediarättigheter, biljetter och sponsorpaket. Även om Uefa har reserver på dryga fem miljarder kronor så blir det en för dyr smäll.

Först efter att Uefa bestämt en inriktning för EM i sommar så kan de andra pusselbitarna läggas på plats. Det troliga är att Uefa flyttar EM och därmed ger möjligheter för ligor samt Champions League och Europa League att avgöras under sommaren. Allt för att få till ett bättre avslut än annullerade ligasäsonger.

Sedan återstår att trycka in EM i kalendern. Just nu är min tro att det blir i december 2020 som blir minst smärtsamt för ligor och andra involverade. Dessutom räddar Uefa hem intäkterna. Återstår att se om coronaviruset lagt sig till dess eller om det får ny fart nästa vinter? Det här blir en följetong av osäkerhet och inte de raka och tydliga besked alla hoppas på.

Annons

 

Publicerad 2020-03-16 13:13

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto