Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ett brandtal för Granen tyder på känsligheten

Lundhs blogg

BÅSTAD. Frågan om Andreas Granqvist i EM-truppen lever. Svaret blev ett brandtal från en engagerad Janne Andersson till försvar för Granen. Inget fel på förbundskaptenens energi.

Under åren med Janne Andersson har vi lärt oss att han utåt vill signalera att han inte lägger någon energi på sådant han inte kan påverka. Givetvis är det inte korrekt, men det låter bra. För det gick att ta på energin kring förbundskaptenen när han svarade på en fråga om vad Granen egentligen gör konkret i truppen.

Det har gått sex dagar sedan Janne Andersson stod på en scen på Lidingö och presenterade den svenska EM-truppen. Då skakade det om att Andreas Granqvist var med i truppen. Gång efter annan har sedan förbundskaptenen poängterat att Granen är spelare nummer 26 i truppen. Det vill säga att lagkaptenen har fyra mittbackar före sig i kön.

ANNONS

Ändå är det som frågan lever ett eget liv. Ungefär som att en del tror på att Zlatan Ibrahimovic faktiskt kan bli inkallad i EM-truppen innan den 1 juni då Uefa måste ha listan på 26 spelare som ska spela EM. Att Zlatans olika utspel via sociala medier faktiskt handlar om att han kan spela EM snarare om att karriären ska fortsätta i höst…

Därför var det inte underligt att frågan om Granen dök upp på den första presskonferensen när EM-truppen samlades precis som den om Zlatan. Och om Hotell Skansen hade kunnat koppla upp sig mot Janne Andersson när han gick i gång om mittbacken så hade man inte behövt köpa elektricitet på ett par månader. Det sprakade om brandtalet för Granqvist.

Även om en del säkert hade kunnat undra kring att Janne Andersson sa att Granen hade väldigt många bokstavskombinationer, innan förbundskaptenen även flikade in sig själv på liknande kombination, så var talet en rejäl hyllning av lagkaptenen och hans egenskaper.

ANNONS

Det handlade om allt från att han är positiv och bidrar med energi till att han är en länk mellan spelarna och Janne Andersson. En ledare som ger mycket till truppen och att det är därför han är med. Samtidigt som det givetvis inte går att räkna bort honom från spel. Mot Finland lär Granen spela, åtminstone en halvlek.

Det går givetvis att älta detta bäst man vill, själv kan jag inte hetsa upp mig, men sett till reaktionerna förstår jag att frågorna ställs. Många undrar kring Granen. Att Janne Andersson brinner för sin lagkapten och att engagemanget gränsade på irritation är positivt.

Sedan kan man konstatera att det knappast är optimalt att EM-truppen bara bestod av 17 spelare under måndagen. På tisdagen ansluter ytterligare sju och därmed är 24 spelare på plats varav Pierre Bengtsson och Joakim Nilsson är reserver. Långt från lugnet inför VM 2018, men förbundskaptenen lägger väl inte kraft på det han inte kan påverka…

ANNONS

***

Varje morgon är ett nytt avsnitt av EM-podden Fotbollskanalen On Tour ute på valfri plattform. Ta rygg på mig och kollegorna Andreas Sundberg och Martin Petersson om du vill ha järnkoll på svenska landslaget under EM. Vi kör så länge Sverige är kvar

Länk till dagens avsnitt här där vi bland annat gick igenom kontraktsläget kring en del landslagspelare, fick en genomgång kring lördagens motståndare Finland och både hetsjakt där vi jagar startelva samt en del anekdoter kring om vi är på gruppresa eller ej.

Klicka här för att att komma till ACAST. Klicka här för att komma till SPOTIFY. Klicka här för att komma till PODCASTER. Finns även i andra poddspelare – sök endast på “Fotbollskanalen on tour – EM 2020”.

***

Andreas Granqvist och Caroline Seger har träffats och talat om avtalen mellan spelarna och fotbollsförbundet. Allt för att avsluta frågan en gång för alla. Bra initiativ, se bara till att offentliggöra uppgörelsen om den ska sluta vara ett irritationsmoment.

ANNONS

***

Kan Sverige åka till EM med två skadade eller halvskadade vänsterbackar? Borde inte vara så. Under måndagen var Martin Olsson på plats för att undersökas. Förbundskaptenen Janne Andersson påstod att han inte talat med det medicinska teamet och därför inte visste status. Något gör att jag inte tror honom, alternativt att han avstår att tala med dem för att slippa svara på frågan.

***

Ingen Sergio Ramos. Även om han haft skadeproblem så var det en överraskning att Real Madrid-stjärnan blev stekt. Sved att Leeds Rodrigo som gjorde 1-1 på Friends Arena inte kom med, men det är kanske bra för Sverige.

***

Tisdagens program för landslaget:

  • 10.00 – Media entrance opens
  • 10.30 – Training session, Örebäcksvallen
  • 12.00 – Media centre opens
  • 17.30 – Press conference with selected players, Hotel Skansen
  • 19.30 – Media centre closes
ANNONS

***

Janne Andersson smsade Anthony Elanga efter målsuccén i Manchester United. Naturligtvis smart att signalera att man har koll på honom. Sedan lät det på förbundskaptenen som om den unge talangen kommer med i U21-landslaget. Han kan ju spela för Sverige, Kamerun och England.

***

För fjärde mästerskapet i rad (EM 2016, VM 2018, VM 2019 och EM 2021) är ett svenskt A-landslag i Båstad och laddar upp inför kommande övningar. Förr i tiden kunde man vara i Visby, Stenungsund, Varberg eller Gimo och variera runt om i landet. Svaret till denna ensidighet stavas pengar.

Fabege-ägaren och miljardären Erik Paulsson är skälet till att Sverige återigen är i Båstad på uppladdningsläger. Det är fler ställen i landet som gärna vill ha landslagen som gäster men den som pumpar in pengar i fotbollsförbundet får givetvis rejäla gentjänster tillbaka.

ANNONS

Fabege äger numera två tredjedelar av Friends Arena och ser dessutom till att plocka upp delar av förlustnotan åt SvFF och har gjort i flera år. Då betalar förbundet tillbaka genom att komma till Båstad. Tidigare fanns ju även Peab-kopplingen (som Paulsson tidigare ägde ihop med brorsan Mats) och byggbolaget köpte Råsunda och byggde sedan Friends Arena.

Givetvis är det oerhört fina förutsättningar i Båstad. Fotbollsmässigt är det kanon, man (Paulsson och Co) investerade många miljoner inför EM-lägret 2016 och gjorde bland annat planen tre meter bredare och lade till ytterligare tre meter utanför. Dessutom välkomnas man på tennishotellet och har en bra tillvaro bubblan.

Publicerad 2021-05-24 19:31

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto