Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Våga i en EM-premiär med lite att förlora

Lundhs blogg

SEVILLA. Spanien. På bortaplan. I en EM-premiär där motståndet är överlägset på individnivå. Allt annat än storförlust är okej – och då måste Sverige våga för att ta poäng.

För 18 månader sedan firade det svenska landslaget på planen i Bukarest. Då hade man precis tagit sig till EM efter en första halvlek mot Rumänien som var något av det bästa landslaget presterat under Janne Andersson. Inför den avgörande bortamatchen fanns osäkerhet men Sverige excellerade.

Marcus Berg och Robin Quaison stod för målen och försvaret klaffade perfekt under Andreas Granqvists ledning. Där och då kändes landslaget som en intressant outsider till sommarens kommande mästerskap, men pandemin ritade om förutsättningarna. Veteranerna blev ä

Nu är vi i Sevilla och Sverige ska möta ett nytt Spanien under Luis Enrique i en EM-premiär. Bortamatcher mot spanska landslag har sällan varit roliga och efter att ha upplevt Vigo 1998 och Madrid 2007 och 2019 så är det knappast något som lockar.

ANNONS

Spanien har betydligt fler spelare på högsta nivå en Sverige och det handlar snarare om att välja rätt. Alla spelare tillhör klubbar i de fem bästa ligorna och med tio Premier League-spelare och tio La Liga-spelare så finns det alternativ. Det kan inte Sverige mäta sig med. Inte ens nära.

Det går att fråga sig om Enrique har en riktigt vass anfallare och även om den sista veckan utan ordentliga träningar och ett missat genrep kan skaka om hemmalaget? Å andra sidan kunde man kalla in ett förstärkt U21-landslag som gick in och körde över Litauen med 4-0 utan någon direkt tid ihop.

Spanien ska vinna en sådan här match. Även om Enrique är ifrågasatt i Madrid för att ha ratat Real Madrid-spelare, bland dem Sergio Ramos, och att coronan tagit Sergio Busquets och stört förbundskaptenens sista vecka. För i Sevilla är man uppbackad på läktaren och även om spelet i VM-kvalen i mars inte skrämde är trycket på hemmalaget.

ANNONS

Janne Andersson har själv upplevt hur det är att bli kölhalad i Madrid. EM-kvalet i Madrid i juni 2019 var en lärdom. Även om matchen i Stockholm slutade 1-1 efter en sen spansk kvittering så ska man minnas A) utan Robin Olsens fantomspel hade det blivit storstryk och B) en poäng räckte för Spanien att nå EM.

I sommarens EM går fyra av de sex grupptreorna vidare och det är Polen och Slovakien som Sverige ska ha bakom sig. Poäng i Sevilla är en bonus och oavsett hur det slutar sent på måndagskvällen lever EM i högsta grad för svensk del. Sverige har väldigt lite att förlora och mycket att vinna.

Bara att hoppas att matchplanen är lagd på ett sätt som ger Sverige möjligheter att vinna. Med en finurlig och formtoppad Emil Forsberg, en elak och obekväm Marcus Berg samt en slipad Alexander Isak kan landslaget hota. Möjligheter kommer att finnas, om än få, och då gäller det att ta dem.

ANNONS

Resultatet hänger på det svenska försvaret. Kan man stå emot? Osäkerheten kring backlinjen förutom Victor Nilsson Lindelöf går inte att komma i från. Det har varit oroligt i tre veckor. Mikael Lustig har inte heller haft sin bästa vår, Ludde Augustinsson har inte spelat på en månad och även om Marcus Danielson var bra mot Armenien är det här några snäpp upp.

Nederländerna. Frankrike. Italien. Mexiko. Det svenska landslaget har under Janne Anderssons ledning hanterat en del större fotbollsnationer. Det går att göra och innan förbundskaptenen släpper ut spelarna på plan hoppas jag att han pumpar dem fulla med mod. För att ge sig själva chansen att undvika förlust.

Om man klarar det kan Sverige vända hemåt med poäng och se fram emot Slovakien med tillförsikt. Även utan poäng går det att tro på ett långt EM och det är det bästa. Landslaget har allt att vinna till skillnad från hemmalaget – och det måste Sverige ta vara på.

ANNONS

****

Har ni en dryg timme över och vill veta ALLT om hur Sverige förberett sig för EM-premiären. Lyssna då på min poddintervju med assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren som tar med oss in i landslagsbubblan.

Han går igenom hur man präntar in taktiken, om de svenska principerna i spelidén, om vad man slipar på under stängda träningar, om hur det är när den svenska startelvan presenteras och om vem som kör Braveheart-snack i omklädningsrummet. Lägg till att han även går igenom hur man jobbar vidare inför Slovakien på fredag.

****

Italien och England är de lag som imponerat hittills.

****

Under EM kommer det att gå några längre jobb om spelet utanför fotbollsplanen i samband med EM-sändningarna i TV4. Bland annat ett om hur Köpenhamn och den 20 år gamla Parken kunde få matcher i EM trots att Friends Arena var helt nybyggd när Uefa tog beslut om det.

ANNONS

Se inslaget via länken som visar hur det danska förbundet DBU i alla år stöttade Sepp Blatter och Michel Platini och att det inte var någon nackdel…

Det blir ytterligare tre, fyra jobb till under EM och förutom att jag jobbat med dem har Oscar Dahl (foto och redigering) och Olle Lindberg (producent) sett till att de blivit till.

***

Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg återansluter till EM-truppen. Därmed avvecklar Sverige reservlandslaget. Dock gav inte landslagets besked något svar på NÄR Kulusevski och Svanberg återgår till truppen. Högst osäkert om de är med mot Slovakien på fredag.

****

Ni följer väl podcasten Fotbollskanalen On Tour som kommer dagligen fram till att Sveriges EM är över. Förhoppningsvis blir sista avsnittet från London 12 juli som är dagen efter EM-finalen, men det återstår att se.

ANNONS

Haka på mig, Martin Petersson och Andreas Sundberg och lyssna på när vi punktmarkerar Sverige och är era boots-on-the-ground kring landslaget. Kom med frågor och inspel, vi tar upp även det i podden. Här kan du lyssna på senaste avsnittet som bygger upp inför kvällens EM-premiär.

***

Ända sedan mitt första VM framför tv:n har jag varit svag för Skottland. Kopplingen är att jag höll på Leeds United och en del av klubbens stjärnor spelade för Skottland. Därför har jag alltid följt Skottland och gladdes åt att man får delta i ett mästerskap för första gången sedan 1998.

Efter att ha sett EM-premiären med skottarna så lider jag med både laget och supportrarna. Bollen ville inte in mot Tjeckien och det blev förlust i matchen man borde vunnit. På något sätt typiskt Skottland och man kan säkert skaka både England och Kroatien och sedan åka ut.

ANNONS

***

Sevilla fick ta över Bilbaos matcher i EM efter ett beslut 23 april. Därmed har man haft sju veckor på sig att få matcharenan Estadio La Cartuja i skick. Det märks. Det var kaos där dagen före EM-premiären mellan Spanien och Sverige och det blir spännande att se om de löst det till avspark.

Matcharenan är Sevillas tredje men tillhör inte stans klubbar Real Betis och Sevilla som har egna arenor. Istället är det en multiarena som invigdes till friidrotts-VM 1999 och som var grunden när Sevilla försökte få sommar-OS 2004 och 2008.

***

Skönt med fortsatt positiva rapporter från Danmark kring Christian Eriksen. Blir speciellt för laget att spela match igen när man möter Belgien på torsdag. Då spelar de för Eriksen, sa Martin Braithwaite.

***

Cirka 2000 svenska supportrar har köpt biljetter till EM-premiären i Sevilla. Man kunde ha fått ytterligare 1500 biljetter men det är förståeligt att en del avstår att resa. Totalt blir det närmare 18 000 på läktarna.

ANNONS

***

Efter några dygn i Sevilla blir jag sugen på att komma tillbaka. Vacker stad. Fantastisk promenad längs med floden Guadalquivir.

Publicerad 2021-06-14 18:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto