Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sveriges "young guns" är mer nutid än framtid

Lundhs blogg

GÖTEBORG. Givetvis har de redan fått genombrott, men att briljera under ett EM är något annat. Alexander Isak leder vägen, bara för Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg att ta efter.

Tre spelare som knappt passerat 20 år satt på det svenska presspodiet under måndagen. Det är lätt att se det som Sveriges framtid, men det borde vara nutid. Det var närmare 240 ligamatcher och över 50 mål i La Liga och Serie A som slagit sig ner där. Lägg till det en del A-landskamper även om Mattias Svanberg aldrig varit inne i startelvan i tävlingsmatcher.

Det är lätt att bländas av ungdom och tidiga framsteg, men det är oerhört svårt att nå hela vägen. Under måndagen hade jag Valmir Berisha som gäst i min podcast – lyssna på den via länken – och skyttekungen från U17-VM där Sverige tog VM-brons berättar bland annat om fallgroparna på vägen och hur bristen på tålamod drev honom att byta klubb på klubb.

Annons

Den sympatiske Berisha har med rätta inte givit upp drömmen om att nå de största ligorna och A-landslaget och 25-åringen konstaterade att han har erfarenheter som få andra spelare i den åldern. Samtidigt är det bara att kolla listan på spelare från U17-VM i Abu Dhabi den där hösten och inse att vägen från firad talang och underbarn till etablerad landslagsspelare är svår.

Från U17-VM-truppen har Linus Wahlqvist, Anton Saletros och Gustav Engvall testat i A-landslaget, Noah Sonko Sundberg spelar för Gambia och många nådde U21-landslaget. Det är klart att Erdal Rakip, Carlos Strandberg och en del andra tagit sig fram som elitspelare och gjort det bra. Ändå trodde man nog på fler i A-landslaget för en generation spelare som i dag är 25-26 år.

Det är därför det var häftigt att se Alexander Isak, Dejan Kulusevski och Svanberg vid ett podium och att se talanger som inte bara klarat hindren utan växlat upp. Nu satte corona stopp för Kulusevski och Svanberg hittills i EM men den förstnämnde kan starta mot Polen och den sistnämnde borde vara aktuell för ett inhopp. Vilket Sverige behöver för en stark halvlek mot Slovakien måste bli mer på onsdag.

Annons

Nej, det handlar inte om en påtvingad föryngring utan om att nyttja spelare som har erfarenhet från ett par av Europas största och bästa ligor. Alexander Isak har redan under EM visat att hans rekordsäsong i La Liga – 17 mål är bäst någonsin för en svensk – bara fortsätter och att han nu spelat sig till att vara given i landslaget. Det är kul att han tagit vara på möjligheten.

Dejan Kulusevski som i Båstad var tydlig med att han ville spela i anfallet och fick stöd av Janne Andersson i det, öppnade nu en dörr för att kliva ner på högerkanten. Där han spelade under höstens Nations League och i VM-kvalet i mars. Att hans säsong i ett Juventus som skakade till var ojämn förvånade knappast, men han gjorde en stark avslutning.

Klart att Kulusevski sätter tryck på förbundskaptenen, även om det säkerligen bara blir ett inhopp. Fast om Sverige har offensiva problem mot Polen måste han komma in och kanske borde Janne Andersson lyssna på sin fru Ulrika om att ständigt vänta för länge med sina byten. Den där kvarten i andra halvlek är ibland inte rätt att vänta.

Annons

Mattias Svanberg är nog osäker när det gäller en plats på bänken men i träningsmatcher och på lägrets början visade han att klivet han tagit i Bologna gjort att han närmar sig A-landslaget. Albin Ekdal och Kristoffer Olsson ska inte känna sig säkra, och om Svanberg bara kunde höja lägstanivån och slipa till en del bortslagna bollar hade han varit där.

Klart att den förre Malmö-mittfältaren borde sitta på bänken och vara en möjlighet om Sverige behöver förändra matchbilden. Man har fem byten. Innermittfältet har haft klara problem under EM och nu är Ekdal ett frågetecken efter en ny känning och Svanberg har fler offensiva vapen än Gustav Svensson och Jens Cajuste.

Dessutom var det rätt häftigt att höra dem från podiet och att det var tydligt att de var polare och gladdes åt varandras framgångar. Som när Svanberg och Kulusevski pratade med värme om Isak. Inte heller klandrade Svanberg sin Serie A-vän Kulusevski för att eventuellt ha smittat honom, utan Svanberg tog honom i försvar. Vackert så.

Annons

Dejan Kulusevski pratade om klubbkamraterna Giorgio Chiellini och Leonardo Bonucci och duons betydelse för Italiens imponerande framfart i EM. Då var det tydligt att den unge svensken inser att ett lag både behöver unga och hungriga spelare, men även erfarenhet i form av äldre och mer rutinerade spelare.

Sverige har en EM-trupp med rätt blandning av spelare och även om det sett skakigt ut på plan i tre av fyra halvlekar har man fyra poäng på två matcher. Gruppsegern och en enklare väg mot finalen ligger öppen, men även avgrunden i form av en förlust och en svår väg och i teorin även missad åttondel.

Polen är ett landslag som Sverige hanterat väl i modern tid, men det är klart att Robert Lewandowski och Co fått nytt driv i att man vet att en seger innebär en andraplats. Det blir en tuff match och här handlar det om att Sverige och janne Andersson måste ha mod att anfalla för att avgöra.

Annons

För att delvis citera de unga spelarna på podiet, i slutet av dagen så handlar det om att fokusera på Polen-matchen och inte tänka på åttondelen. Samtidigt kan man inte på allvar tala om att Sverige ska vinna EM och inte känna att landslaget då borde klara av Polen.

****

Norska fotbollsförbundet, NFF, och en hel del potentater i fotbollsvärlden andades nog ut efter att norsk fotboll under söndagen röstade nej till att bojkotta VM i Qatar 2022. Röstsiffrorna slutade 368 mot 121 norska förbundets extra årsmöte.

Om Norge gått i bräschen för att bojkotta VM hade den rörelsen fått mer kraft. Suppportrar i andra länder hade fått kraft och energi. Även om frågan inte är död utan kommer att uppmärksammas hela vägen så blir det svårt att få momentum i andra länder.

****

Ni följer väl podcasten Fotbollskanalen On Tour som kommer dagligen fram till att Sveriges EM är över. Förhoppningsvis blir sista avsnittet från London 12 juli som är dagen efter EM-finalen, men det återstår att se.

Annons

Haka på mig, Martin Petersson och Andreas Sundberg och lyssna på när vi punktmarkerar Sverige och är era boots-on-the-ground kring landslaget. Kom med frågor och inspel som vi tar upp i podden. Här kan du lyssna på måndagens avsnitt där vi pratar om att vi tror att Janne Andersson går på Berg-Isak i anfallet igen.

****

För svensk del vill man att Ukraina eller Österrike vinner måndagens möte mellan lagen samt att Danmark slår Ryssland och Belgien vinner mot Finland. Då är Sverige klart för åttondelsfinal oavsett resultat mot Polen.

****

Träningen på Gothia Park Academy avslutades med en frispark. Ludwig Augustinsson sköt den på ett sätt som gör att han knappast kan få ta en på onsdag. Bollen har knappt landat än.

Publicerad 2021-06-21 15:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto