Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Acceptera inte ny rysk krigshandling - ryck finalen i Champions League och VM-playoff

Lundhs blogg

MILANO. S:t Petersburg har Champions League-finalen i vår. Innan dess kanske Sverige ska VM-kvala i Ryssland. Är det rimligt om Vladimir Putin angriper Ukraina? Givetvis inte.

Tisdag kväll börjar jakten på Champions League-pokalen. Två åttondelsfinaler väntar och sedan är det två nya onsdag kväll innan det är fyra åttondelar tisdag-onsdag i nästa vecka. Även om FC Barcelona saknas är det en rad av Europas största och mäktigaste klubbar som gör upp om platser i kvartsfinalerna.

Premier League har fyra klubbar kvar: regerande Champions League-mästarna Chelsea samt Liverpool, Manchester City och Manchester United. Serie A har Inter och Juventus. La Liga kommer med Real Madrid, Atlético Madrid samt Villarreal. Bayern München, Paris SG och Ajax är också med där.

En åttondelsfinal som sticker ut är Paris SG-Real Madrid. Nya pengar mot gamla pengar. En ynka finalplats mot 13 titlar och tre finalplatser. En klubb som var passiv i våras och en som fortsatt driver superligaprojektet. Plus att det är två klubbar där det är ett fiasko att åka ut redan i åttondelsfinal.

Annons

Sedan ska vi inte glömma Kylian Mbappé. Den 23-årige fransmannen som Paris SG betalade 1,8 miljarder kronor till Monaco för att han skulle bli den inhemska stjärnan i det Qatar-finansierade projektet. Nu ser det ut som att den Paris-födde anfallaren från Bondy utanför den franska huvudstaden spelar för Real Madrid från i sommar efter att ha nobbat förlängning. Det är irriterat mellan klubbarna och laddat värre.

Ändå är det naturligtvis inget jämfört med den politiska spänningen kring Ukraina. Där grannlandet Ryssland samlat stora trupper längs med gränsen till grannlandet som en gång ingick i Sovjetunionen men som blev självständigt i efterskalven efter murens fall i slutet av 1991. Uppgifterna om en förestående rysk invasion blir allt intensivare och Sverige är inte ensamt land om att be egna medborgare att lämna Ukraina.

Annons

Det är ett svårbedömt läge för en lekman, och inte ens experterna är eniga. Ovanpå invasionshotet har Ryssland kommit med utspel kring Natos utvidgning och hur länder som exempelvis Sverige och Finland får göra kring ett eventuellt Nato-medlemskap. Rysslands president Vladimir Putin har helt enkelt ökat trycket i det säkerhetspolitiska läget i Europa.

Det här är inte första gången som Ryssland visar aggressivitet kring Ukraina. Så sent som i februari 2014 – precis efter ett vinter-OS… – gick man in och tog Krim-halvön och skakade om i Europa. Ett nytt krig hade kunnat få katastrofala följder och offer blir det garanterat oavsett. Frågan är bara om det stannar vid Ukraina eller om det sprider sig?

Det kan sluta med att Nato-länderna och andra länder som Sverige böjer sig för Putins aggressivitet för att det inte ska spåra ur. Att man helt enkelt inte ger sig in i kriget för att hjälpa Ukraina som då invaderas av en starkare granne. Vilket går att förstå om man inte vill riskera att konflikten ska eskalera.

Annons

Klart att det i så fall blir andra typer av sanktioner mot Ryssland. Ryssarna kan stoppa FN från att agera med sitt veto i säkerhetsrådet. Men EU, USA och andra länder och organisationer kan sätta stopp för handel och genomföra andra former av bojkotter. Många länder lär se över sitt utbyte med Ryssland på fler plan och man kommer säkert att agera så tufft man bara kan utan att för den skull gå i krig.

Vad har det den här krisen med Champions League-omstarten att göra? Jo, ryska S:t Petersburg arrangerar finalen i slutet på maj. Kan världen acceptera det? Sett till att Baku och Azerbadjzan fick anordna EM-matcher ett halvår efter kriget mot Armenien är väl inget omöjligt sett till skygglapparna som finns.

Tyvärr är inte sportsliga organisationer likt Fifa, Uefa och IOK något tryggt att hålla i handen i spända lägen. Vilket givetvis också speglar deras medlemmar och där alla kanske inte går emot Ryssland i ett sådant läge? Det är likadant i FN. En ny invasion skulle återigen sätta tryck i frågan om hur man gör när sport och politik trycks ihop.

Annons

Invasionen 2014 haft vissa sportsliga konsekvenser i form av att ukrainska Sjachtar Donetsk behövt flytta och Uefa och Fifa i möjligaste håller i sär Ukraina och Ryssland vid lottningar. Däremot stoppade Uefa klubbar från Krim att spela i ryska ligan, men Ryssland har både fått ordna VM 2018 och ha EM-matcher 2021. Effekterna har varit marginella för angriparen.

Sveriges VM-playoff kan innebära en match i Moskva. Först väntar TjeckienFriends Arena 24 mars och om Janne Anderssons landslag klarar av det väntar bortamatch mot segraren av Ryssland-Polen. Vilket kan betyda en svensk bortaresa till Moskva. Nu har landslagets säkerhetsansvarige Janne Gustavsson slutat, men det blir en rivstart för ersättaren om Sverige i det läget skulle spela i Rysslands huvudstad.

Fast det är väl inte möjligt sett till eventuella sanktioner? Neutral plan hade varit ett minimum i det läget. Uefa och Fifa har ett ansvar att agera och en eventuell invasion av Ukraina måste få konsekvenser. Det kan inte vara rimligt att Ryssland får behålla finalen i Champions League. Inte heller en playoffmatch till VM mot Polen. Som sagt, möjligen neutral plan, men det går att ifrågasätta om ryssarna ska få spela om en plats i VM.

Annons

***

Apropå sport och politik var ämnet grund för debatt på Publicistklubben i måndags. Det går att se diskussionen om OS i Peking, VM i Qatar och journalistik i efterhand här.

***

Sveriges VM-playoff mot Tjeckien är dryga fem veckor bort. En trolig startelva ser ut på följande vis och då har jag flikat in formläget:

Robin Olsen – förvisso bytt upp sig till Aston Villa och Premier League men det är länge sedan han spelade match. Senast var i Sveriges förlust mot Spanien.

Daniel Sundgren – grekproffset från Aris är närmast start när Emil Krafth är avstängd. Har spelat regelbundet.
Victor Nilsson Lindelöf – inte spelat mycket på sistone på grund av inbrott, sjukdom och att andra spelare prioriterats.
Marcus Danielson – tränar med Djurgården efter att ligaspelet i Kina var över i början av januari.
Ludwig Augustinsson – fortsatt mest bänkad i Sevilla och inte spelat sedan i början på januari.

Annons

Viktor Claesson – i försäsong med Krasnodar och var pigg i träningsmatcherna i Marbella, men det var träningsmatcher mot allsvenska lag.
Albin Ekdal – spelar oftast i Sampdoria som sliter på nedre halvan, men sällan 90 minuter.
Kristoffer Olsson – spelar regelbundet i Anderlecht men blev skadad i cupen och har missat någon ligamatch.
Emil Forsberg – tillbaka tidigare än tänkt i RB Leipzig efter skada.

Dejan Kulusevski – bytte till Tottenham efter tuff höst i Juventus och har fått göra några inhopp, men inte övertygat.
Alexander Isak – spelar för Real Sociedad men har slitit med målskyttet och formen. Senaste ligamålet 18 december, mål i cupen i början av januari.

Robin Quaison som väl är närmast en startplats utanför ovan elva men han har haft skadeproblem och inte spelat sedan 26 december. Zlatan Ibrahimovic är avstängd mot Tjeckien, men frågan är om han får ordning på hälsenan och hur mycket han spelar innan dess? Jens Cajuste är skadad efter flytten till Reims. Mattias Svanberg och Bologna har haft det tufft på sistone.

Annons

Bland de andra ersättarna har Jesper Karlsson fortsatt övertyga i AZ Alkmaar och Viktor Gyökeres har börjat göra mål igen. Även Joakim Nilsson går starkt i Bundesliga. Ett plus är att Filip Helander är tillbaka i spel efter skada och att Anthony Elanga gjort en del bra insatser i Manchester United.

Möjligen hade Helander kunnat spela istället för Danielson, annars är det svårt att se några skiften. Danielson är förvisso möjlig till höger. Om Joakim Nilsson övertygat i senaste VM-kvalen återstår att se. Det var först när Janne Andersson försökt övertala Pontus Jansson till comeback men fått nej och alla alternativ var borta som Nilsson fick starta.

Det är inte lätt vara optimist sett till läget bland de svenska landslagsspelarna. Förbundskapten Janne Andersson har onekligen en del att fundera på kring landslaget. Den 15 eller den 16 mars är det uttagning. Även om han säkert inte vill signalera oro utåt kan Andersson inte vara nöjd när han tar del av hur det går för de svenska spelarna.

Annons

***

Apropå diskussionerna om en bojkott av VM i Qatar var det ironiskt att Sveriges monter på världsutställningen i Dubai byggts av utnyttjade migrantarbetare. Bra avslöjande av Dagens Nyheter vilket visar svårigheterna att göra affärer på ett korrekt vis i regionen. Något alla svenska turister i Dubai borde fundera på. I varje fall om de har åsikter kring VM i Qatar.

Publicerad 2022-02-15 12:04

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto