Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ett rättvist VM är en olöslig ekvation - en utökning oundviklig

Lundhs blogg

DOHA. Europas landslag har tagit 13 av 15 VM-medaljer på 2000-talet. En dominans som går att se på flera sätt, men om hela världen ska vara med måste förutsättningarna bli rättvisare.

Sena mål. Dramatiska tabellskiften. Missar. Ångest och press. Total eufori eller avgrundsdjup sorg vid slutsignalen. Tårar och jubel. Hjältar och de som får bära skulden. Det är svårt att tänka sig något mer rafflande än det vi sett de senaste dagarna.

Gruppspelets sista omgångar i Qatar innehöll ingredienser som förklarar varför vi är många som fastnar för fotboll och där VM möjligen är första vägen in. Jag fattar att en del fotbollspuritaner och andra som vill se utveckling, högkvalitativt spel och nyskapande taktik eller system troligen är besvikna. Men för mig finns fotbollens essens i dramatiken.

ANNONS

Att ingen landslag gick rent och tog nio poäng (tre lag 2018, fyra lag 2014, två lag 2010) säger väl en del om att det är speciella förutsättningar med allt från uppladdning och spelschema. Några tunga pjäser valde att spela med B-lag vilket straffade sig när lag som Kamerun, Tunisien, Japan och Sydkorea visade att man inte gick att räkna bort.

Man kan hoppas att det är för att världsfotbollen blivit jämnare, även om det är svårt att slå fast. Från Afrika är Marocko och Senegal vidare jämfört med noll afrikanska lag i slutspelet i Ryssland 2018 och där Ghana, Kamerun och Tunisien alla var med i slutstriden av gruppspelet i Qatar och även ordnade en del imponerande segrar.

I det oerhört komprimerade mästerskapet i Qatar (29 dagar mot 32 i Ryssland 2018) är det noll spelfria dagar mellan gruppspel och åttondelsfinal. Lägg till att gruppspelet i Qatar avgjordes på 13 dagar istället för 15. Även om de långa resorna är borta jämfört med tidigare mästerskap är det tajt för att få in matcherna.

ANNONS

VM i Qatar har dock resultaterat i ett mer spritt deltagande i åttondelsfinalerna. Det var nära att sju av 16 lag kom från andra världsdelar än Europa och Sydamerika som brukar dominera men även sex lag för att spridningen är rekordstor. Förutom Europa och Sydamerika är Asien, Afrika, Australien, Nordamerika representerat i slutspelet.

Den utveckligen vill Fifa se och det är därför man har ett stort stöd i exempelvis Afrika och Asien. Det är också därför man utökar VM till 2026 med 48 deltagande länder. Något som tyvärr dödar möjligheten till en repris av Qatar-VM:s avslutande gruppspel oavsett om man kör 16 3-lagsgrupper alternativt 12 4-lagsgrupper.

Bakgrunden till skiftet är den ursprungliga fördelningen av VM-platser och där Europa var en dominant. Ett utökande av mästerskapet genom åren lett till att man skjutit problemet på framtiden även om man försökt ge fler platser till andra världsdelar. Utökningen har alltså en delförklaring i att fler länder från andra världsdelar ska få vara med.

ANNONS

En anpassning till att världen förändras. Fifa hade 211 medlemsländer 2016 och 135 hade aldrig deltagit i ett VM. Asien och Afrika har tillsammans över 100 medlemsländer men bara nio till tio platser till VM 2022. Nordamerika, Mellanamerika och Karibien har 3-4 platser på 34 länder i det pågående VM-kvalet. Så någon anpassning var given.

Inför VM i Qatar var fördelningen som följer, och man har sedan VM 2002 tagit bort platsen till de regerande världsmästarna, och det som gällde för fördelningen av 32 platser var:

Qatar 1 plats som arrangör.

Europa 55 länder slogs om 13 platser.

Sydamerika 10 länder kämpade om 4,5 platser då ett lag spelade playoff mot Asiens vinnare av playoff.

Afrika 54 länder gjorde upp om 5 platser.

Asien 46 länder kvalade om 4,5 platser där ett lag spelade playoff mot Sydamerikas femte lag.

ANNONS

Nord-, Mellanamerika och Karibien 34 länder slåss om 3,5 platser då ett lag kvalar mot ett lag från Oceanien.

Oceanien 11 länder gjorde upp om 0,5 plats och vinnaren kvalade mot Concacafs fjärde lag.

Sedan handlar ett större VM med fler länder även om pengar. Man tror på nya intäkter på upp emot tio miljarder kronor från ett svullet VM med en uppskattad vinst på sex miljarder kronor. Sett till att Qatar-VM gav mer än tio miljarder kronor i ökade intäkter lär VM 2026 med minst 16 mer matcher kunna ge ännu mer. Vilket ger möjlighet att dela ut mer till medlemmarna och på så sätt hålla dem nöjda.

Regissören bakom förändringen är Fifa-basen Gianni Infantino som 2016 gick till val på att utöka VM. Inte så att jag tror att han och Fifa-ledningen enbart hade goda avsikter, det handlade om att säkra makt och intäkter som gav mer makt, och det har han lyckats. I mars väljs schweizaren om på fyra år i Rwanda och det finns inte ens en motkandidat. En stor majoritet av 211 medlemsländer är för Infantino som Fifa-president.

ANNONS

Eventuell kritik mot Infantino får inte hindra oss att inse att det är bakåtsträvande och kolonialt att inte se att det var främst Europa och Sydamerika som drog upp riktlinjerna för fotbolls-VM i slutet av 1920-talet. 13 länder deltog i det första VM-slutspelet i Uruguay, sedan blev det 16 från 1934 med ett undantag med 13 innan man 1982 gick upp till 24 och till 1998 ökade man på till dagens 32 länder.

Vad är det rätta antalet lag? Sportsligt? Ekonomiskt? Demokratiskt? Ta bara att Europa efter murens fall fått fler länder. Runt om i världen har det blivit fler nationer och dessutom fler nationer som kan satsa på fotboll. De vill vara med, man kan lätt avfärdas med att det oftast är länder från Europa som vinner VM eller Brasilien eller Argentina. Fast om man inte får deltaga så kan man inte växa.

ANNONS

Även om Egypten var med 1934 så spelade VM 1938-66 utan afrikanska nationer. Marocko var med 1970 och 1978 vinner Tunisien den första VM-matchen för ett afrikanskt land. I Spanien 1982 vinner Algeriet två matcher men blir bortdribblat. Vid VM 1986 går Marocko vidare, i VM 1990 går Kamerun till kvartsfinal vilket Senegal och Ghana gjort efter det. Så det sker framsteg men man måste ge det tid och antagligen fler platser.

Antingen hade Europa behövt skära ner rejält på sina platser så att Asien, Afrika och Nordamerika, Mellanamerika och Karibien kunde få fler platser, men det ville inte inte Uefa:s medlemsländer. Då var enda vägen att utöka VM med 16 platser, även om tanken från början var att gå från 32 till 40 lag.

Det är klubbat med 48 lag 2026. Asien går från 4,5 VM-platser till 8,33, Afrika från 5 till 9,33, Sydamerika från 4,5 till 6,33, Europa från 13 till 16 och Oceanien från 0,5 till 1,33 samt Nord-, Mellanamerika och Karibien från 3,5 till 6,67 (ännu oklart kring världländerna). Att det är tredjedelsplatser är för att det blir playoff för sex lag från alla världsdelar utom Europa om de två sista platserna.

ANNONS

Att kvaliteten kommer att bli ifrågasatt är givet. Kanske vattnar utökningen till och med ur intresset för VM? Stora segersiffror kan ha den effekten. Precis som många betydelselösa matcher. Det är ingen enkel väg fram för de som vill ha till ett VM som är rättvist och verkligen är ett mästerskap för hela världen.

Klart att VM blir annorlunda och inte som förr men det finns inte ETT fotbolls-VM som är det rätta. För VM har hela tiden utvecklats och förändrats och det är en del av skeendet i världen. Inte heller kan man påstå att det finns en storlek som är exakt rätt. De omvälvningar som varit i världen de senaste 30-40 åren har gjort att Fifa ställs inför andra utmaningar.

Självklart finns det problem med ett VM med 48 deltagande länder. Få länder kan arrangera ett VM på egen hand, det blir konstigt med tre-lagsgrupper där en match kan vara betydelselös och jag är själv tveksam till straffar i gruppsspelsmatcher. Inte blir det bättre med fyrlagsgrupper och åtta bästa treor som går vidare.

ANNONS

Ändå måste man lyfta blicken och inse att det Eurocentriska sättet att se på VM inte är korrekt och speglar inte världen 2016. Det går inte heller att bara peka på att Europa dominerar och bland annat tar flest medaljer och semifinalplatser. Det är inte konstigt när systemet är till fördel för fotbollen i Europa.

”De är för dåliga.” ”De åker ut tidigt.” Det blir för stora skillnader.” ”Europa dominerar varje VM och så är Brasilien eller Argentina med”. Ja, det är lätt att höra förklaringarna och försvaret för det finns en sanning i det. Lag från Europa går ofta långt och vinner ganska ofta. De fyra senaste VM har segrare från Europa och av de tio senaste mästerskapen är det lag från Europa som vunnit sju.

Problemet är bara att en del av länderna i Afrika, Asien och andra delar av världen fått för få möjligheter att vara med, utvecklas och ta hem intäkter. Det finns naturligtvis fler förklaringar till att länder utanför Sydamerika och Europa har svårt att hävda sig, men om man inte får möjligheterna att delta är det ännu tuffare. Kanske kan vi ana ett skifte i Qatar?

ANNONS

Många som ifrågasatt VM:s utökning har mest velat skydda sitt och värnar inte mer om fotbollens väsen – vad det nu är – är någon annan. Det är en kamp om intäkter och den är inte vacker. Det finns inte onda eller goda krafter där utan det är mest en sörja som lutar åt det onda hållet och som tyvärr är drivet av en marknad som utgörs av oss intresserade av fotboll.

Detta är inget försök att sminka upp Infantino och Fifa i något rosa skimmer. Tro mig, jag litar inte en sekund på dem. Däremot är de tvingade till en förändring för annars åker de ut och någon annan kommer som genomför samma sak. Det här är nationsförbunden runt om i världen som driver på. För de vill också vara med i VM och ser hur oerhört små chanser de har i dagsläget i Afrika, Asien och andra konfederationer.

Man försöker helt enkelt att frigöra sig från de koloniala bojor som finns inom fotbollens värld. Hade det rört andra frihetsrörelser så hade de hejats på, nu är det snarare så att de konservativa delarna av fotbollen vill ha kvar VM som de minns mästerskapet med Panini-album i rätt storlek. Fast det är inget annat än rimligt att utöka mästerskapet så att ALLA i världen får en större chans att vara med.

ANNONS

****

VM Headlines finns dagligen att lyssna på. Lördagens avsnitt hittar ni här. Tillsammans med Frederic Pavlidis gör jag podden där vi samlar intryck från Doha och från världens medier.

Publicerad 2022-12-03 11:45

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto