Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En rejäl smäll för den svenska omstarten – och EM-hoppet

Lundhs blogg

SOLNA. Ett generationsväxlande Belgien. Som kört tre träningspass med nye förbundskaptenen. Även om man inte imponerade som lag räckte individuell briljans till 3-0.

Det är ny match på måndag för Sverige. Skönt nog för de svenska spelarna och Janne Andersson efter en sådan här smäll. Romelu Lukaku skickade in tre mål när Belgien kopplade greppet om EM-kvalgruppen redan i den första omgången.

Klart att man kan leta fram svenska målchanser där det borde blivit mål, men om inte Wout Faes räddade Thibaut Courtois genom att få undan Dejan Kulusevskis avslut på mållinjen, så parerade Real Madrids målvakt. Det fanns tillräcklig kvalitet för att hålla ihop ett nytt Belgien.

Kevin De Bruyne svävade omkring på plan och det var svår för svenskarna att komma åt honom. Han såg till att fördela bollar och hela tiden skaffa sig och laget några sekunder extra. En världsstjärna som excellerade när han ville och ansträngde sig.

Annons

Janne Andersson talade om att det behövdes svenskt personbästa för att rubba belgarna. Tyvärr var det för många spelare som inte ens nådde upp till normal nivå. Den svenska vänsterkanten med Ludwig Augustinsson och Emil Forsberg hade svårt, inte minst defensivt.

Det var också därifrån första målet kom. Från ett relativt ohotat läge slogs ett inlägg som satt perfekt på Lukakus skalle. Han styrde in 0-1 efter att ha hållit Hjalmar Ekdal på avstånd i duellen. Robin Olsen var helt utan chans när belgarna skaffade sig ledningen.

Sverige lyfte upp spelet efter underläget och man grävde fram avslut. Samuel Gustafsson hade ett bra skott utifrån och kort därefter skapade man nytt tryck. Tyvärr utan att komma till rena avslut och till slut var det Emil Forsberg som skickade bollen utanför målet.

Trots att det var uppenbart att Sverige hade svårt på mittfältet mot ett både fysiskt starkt och tekniskt skickligt motstånd. Lägg till att Augustinsson inte varit i slag i landslaget på rätt många år. Ändå gjorde inte Janne Andersson några byten och i efterhand var det ett tungt tapp att Albin Ekda blev sjuk.

Annons

Det tog bara några minuter in i andra halvlek innan Lukaku hade avgjort matchen. Svagt försvarsspel av Emil Forsberg efter en hörnvariant gav nytt läge för Lukaku att skicka in 0-2. Det gav Belgien en stor trygghet och även om Sverige hade lägen och borde gjort mål blev det en nolla framåt för svensk del.

Ett av de största jublena på Friends Arena var när Zlatan Ibrahimovic blev inbytt. Förhoppningar väcktes men det blev aldrig riktigt farligt. I stället var det Lukaku som kunde göra 0-3 efter nytt svenskt misstag i försvaret. Det var långt i från tillräckligt.

Om man kan tala om svenska möjligheter måste man vara ärlig om att även Belgien hade chanser och man kunde tagit ledningen tidigare. På många sätt är känslan att det inte var så ojämnt och att Sverige inte var så långt efter, men i slutändan var det 0-3 som lös från resultattavlorna.

Annons

Efter EM 2021 har Sverige spelat 15 tävlingsmatcher och förlorat nio och bara vunnit fem. Omstarten fick sämsta möjliga inledning och på måndag måste laget imponera och sänka Azerbajdzjan. Allt för att skapa ny tro och skaffa ny energi.

****

Det är över tio år sedan Friends Arena invigdes och trots det har man inte fått ordning på gräsmattan. Nu var det Mello-final häromveckan och omläggning av mattan inför EM-kvalet. Det var uppenbart att den inte var av toppklass när man såg hur spelarna halkade omkring. Pinsamt.

****

Österrike vann programenligt mot Azerbajdzjan. Nu är det ett måste med en vinst på måndag för svensk del. Målskillnad kan bli en faktor men då det är EM-kval och Uefa går inbördes möten före.

****

Äntligen är den rosa tidningsreklamen borta på svenska flaggan inför de svenska landskamperna. Jag har inget emot reklam, men på den svenska flaggan är det direkt fel.

Annons

****

Under lördagen väljer svensk fotboll ny ordförande. Vid 11:00 börjar förbundsmötet på hotellet som sitter ihop med Friends Arena. Då avgörs det om det blir Fredrik Reinfeldt eller Lars-Christer Olsson som tar ansvar för riktningen för svensk fotboll.

****

Måste berömma publiken och framför allt klacken bakom ena målet. Gav inte upp utan försökte ge EM-kvalet en inramning.

Publicerad 2023-03-24 23:02

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto