Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Upp till Reinfeldt att ena rörelsen – och rekrytera rätt

Lundhs blogg

SOLNA. Vägen fram till ordförandevalet var lång. Sedan gick det på några sekunder för de röstberättigade att trycka på sina paddor och utse Fredrik Reinfeldt till ordförande. Ett tufft uppdrag väntar den förre statsministern.

Grått och mulet. Vinande snö. Mycket kylslaget. Och helt tomt på stentorget mellan nationalarenan och köpcentret i Solna. Dagen efter Belgiens 3-0 i EM-kvalet mot det svenska herrlandslaget var det långt från någon blågul fest utanför Friends Arena.

Man var tvungen att gå till det futuristiska hotellet i ena hörnet av arenan och ta rulltrappan några våningar upp för att märka att det fanns liv i svensk fotboll. Runt den vanliga konferensbuffén – kaffe, te, smoothie, frukt, smörgåsar och sötsaker – cirkulerade alla som skulle delta i fotbollsförbundets 119:e årsmöte.

Ett historiskt möte. För första gången utmanas valberedningens kandidat till ny ordförande av en kandidat som nominerats från golvet. Vilket är en spegling av splittringen i svensk fotboll och där valberedningen körde i diket på vägen fram att hitta en ersättare till Karl-Erik Nilsson.

Annons

Sorlet mellan de minglande delegaterna och andra intresserade gick att ta på. Gårdagens EM-kval stod inte högt upp på agendan. Snarare undrade alla en sak: vem vinner? Fredrik Reinfeldt som nominerats av valberedningen eller Lars-Christer Olsson som fått frågan av en del distrikt i norra Sverige.

Man kan säga att de flesta kunde enas om en sak: det blir jämnt. En del lyfte att Reinfeldt fått stöd av Skåne, Västergötland och Stockholm och att de tunga distriktens många röster talar för seger för den förre statsministern. Andra pekade på att Olsson fått Göteborg och Småland på slutet och att han fått ökat stöd de sista dagarna.

I flera år har svensk fotboll vetat att Karl-Erik Nilsson skulle avgå i mars 2023. Kampen om att ta över efter honom har pågått länge och det har svängt och krängt. Ett tag finns inga kandidater. Sedan var de åtta, tre och till slut två personer som möttes.

Annons

Efter allt snack var det en oerhörd kort process. Valberedningens Ingmar Alm nominerade Fredrik Reinfeldt. Därefter var det Västerbottens Tommy Bodin som klev upp och nominerade Lars-Christer Olsson och gav en kort motivering varför han var rätt man. Därefter var debatten över.

Återstod omröstningen. Via digitala paddor. Det gick snabbt och efter en halv minut kommunicerade mötesordförande Anders Ygeman att Fredrik Reinfeldt vunnit med 143-111. Trots ett stort stöd räckte inte Lars-Christer Olsson ända fram (och eran med dubbelnamn som SvFF-bas är över). Men det hade räckt att Stockholms distrikt med 18 röster gått på Olsson så hade han vunnit.

Uppenbart att distrikten – som har makten med cirka 67 procent av rösterna – velat ha förnyelse och därför valt bort Olsson som stått för det gamla, erfarna och för mycket elitfotboll. Fredrik Reinfeldt har inte kommunicerat mycket utåt men har stått för en sitt ledarskap och det har räckt för att bli vald. Trots enormt motstånd från framför allt elitklubbarna på herrsidan.

Annons

Det är en skräll att Reinfeldt vinner sett i ett längre perspektiv. Caroline Waldheim borde kunnat utmana men valberedningen gjorde allt för att mota bort henne. En kvinna hade varit på tiden, men i slutändan blev Reinfeldt enda möjliga förnyelsen och det vann han på.

Reinfeldts viktigaste två uppdrag blir att rekrytera en ny generalsekreterare. Det måste bli rätt för kansliet, för förbundet och för rörelsen. Någon som kan leda det dagliga arbetet och genomföra visionerna som Fredrik Reinfeldt ska kommunicera mer öppet framöver.

Lägg till det att Reinfeldt måste ena rörelsen. Han måste försöka nå supportrarna och Sef-klubbarna som varit negativt inriktade. Därefter återstår att läka den splittrade rörelsen och försöka få alla att gå samman för att få svensk fotboll att komma framåt.

Inget lätt uppdrag sett till aversionen som finns. Allt började med händelsen kring Djurgårdens manager Magnus Pehrsson som upplevde sig hotad av några supportrar, vilket inte delades av supportrarna. Då kallade Reinfeldt till presskonferens och Djurgården är hans klubb. När han för ett par år sedan ville in i klubbens styrelse fick han nobben.

Annons

Och bland supportrar finns en oerhörd skepsis kring Fredrik Reinfeldt. Det är som om många tror att han ska leda en förvandling av svensk fotboll och då kring allt från 51-procentsregeln till VAR. Återstår att se vad det blir, men här har Reinfeldt en svår uppgift att nå fram till de skeptiska. Handlingarna lär få tala.

Det är dags att ta svensk fotboll att ta steget in i 2023 och det kan ske med nytt ledarskap. Man måste bli ett modernt förbund som går mer i takt med tiden. Som statsminister talade Reinfeldt om att svenska folket behövde öppna sina hjärtan. Nu hade det varit bra om han såg till att öppna fotbollsrörelsen.

Det håller inte längre att vara en rörelse där många som är engagerade inte har någon insyn eller kan ifrågasätta. Se till att öka insyn. Öppna valkampanjerna. Ge fler möjlighet att ta del av vad som sker kring fotboll och låt 25 mars 2023 bli ett slut för sättet då fotbollen styrs under tryck av tystnadskultur och i mörker.

Annons

****

Fifas vice generalsekreterare, svensken Mattias Grafström, som även är Gianni Infantinos närmaste man, var på plats på fotbollförbundets årsmöte som inbjuden gäst. Så den svenska kritiken lär nå Infantino, om än i modifierad form.

Grafström som är uppvuxen i utlandet men har en svensk pappa fick även chansen att tala. Han lyfte att Infantino skickade en hälsning och att Sverige är en viktig del av Fifa sett till att man var med och grundade. Dock ska det sägas att det var ett annat svenskt fotbollsförbund som skickade en fullmakt med Danmark när Fifa grundades 1904.

Grafström hyllade “det gifta paret” Håkan Sjöstrand och Karl-Erik Nilsson som lämnar sina uppdrag. Han lyfte fram vad de gjort för fotbollen och hade med sig presenter till dem. Nilsson fick domartröja med nummer 1 på ryggen och röda och gula kort och Sjöstrand fick en tröja med nummer 2.

Annons

****

Valberedningens ordförande Ingmar Alm bestämde sig att kliva av. Uppdraget går framöver till Rosengårds ordförande Håkan Wifvesson som besegrade Jörgen Eriksson som tidigare satt i SvFF-styrelsen. Wifvesson satt sedan tidigare i valberedningen som haft en kämpig process inför ordförandevalet.

****

Svensk fotboll tog del av sparade fonder på närmare 30 miljoner kronor för att räta upp bokslutet för 2022 från litet minus till överskott. Det är planerat att man ska ta del av intäkter som herrmästerskap genererat.

Under EM 2021 tog Sverige in 141 miljoner kronor bara från mästerskapet. Det ledde till att man gick med närmare 85 miljoner kronor i vinst. Något som understryker vikten av att herrlandslaget tar sig till EM 2024 i Tyskland. Allt talar för att ett deltagande ger mer pengar än EM 2021.

Annons

****

Göteborgs-motionen som skakat om i fotbollsrörelsen kom upp som en av de sista punkterna. Det handlar om att Göteborgs FF vill att föreningar längre ner i seriesystemet ska få del av media- och spelintäkter som Svensk elitfotboll tar in. Förbundsstyrelsen har dragit i gång en utredning och vill ge den mer tid samt att den diskuteras vid ordförandekonferensen i sommar med en tanke att redovisa den 2024.

Ulf Carlsson är en av personerna bakom motionen. Han är tidigare kansliansvarig på Göteborgs FF och klev fram på förbundsmötet och började med att gratulera Fredrik Reinfeldt och att han har en grannlaga uppgift framför sig. Sedan höll han ett brandtal för att de mindre föreningarna är en stor del av svensk fotboll men har lågt inflytande (i både SvFF-styrelsen och på förbundsmötet) och man får bara en ynka procentenhet av fotbollens medieintäkter.

Annons

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén tog sedan mikrofonen och talade om att svensk klubbfotboll är mer solidarisk än de flesta i Europa. Han tryckte även på det okloka att ta beslut utan utredning och att elitklubbarna var öppna för diskussioner. Han fick applåder när han stöttade SvFF-styrelsens förslag. Det blev också 238-15 i seger för SvFF-styrelsen.

****

Friends Arena kostade SvFF närmare 7 miljoner kronor för 2022. Lika mycket är budgeterat för 2023. Det är en arena som fortsätter att sluka pengar från förbundet tio år efter invigningen.

****

Typiskt att SvFF inte redovisade hur distrikt och klubbar röstade på Fredrik Reinfeldt och Lars-Christer Olsson. Apropå öppenhet. Till och med Fifa har öppnat upp den typen av omröstningar.

****

Avgående generalsekreteraren Håkan Sjöstrand lyfte i sin genomgång fram vilka fina siffror numera SvFF får numera i personalundersökningarna. Självklart som ett svar på de granskningar medierna gjort kring förbundet och där vi på Fotbollskanalen i juni 2022 visade att det då knappast var något att jubla åt. Lägg till att SVT granskat förbundet och även Expressen hade en granskning i höstas. Och jag vet att de positiva siffrorna framkom därför att senaste medarbetarundersökningen enbart rörde närmsta chef. Inte högsta ledningen.

Annons

****

Stockholms FF ville att VAR-frågan skulle flyttas från representantskapet till förbundsmötet, men det fick nobben av förbundsmötet som tydligt (209-42 i röster) gick på SvFF-styrelsens vilja att avslå den.

Publicerad 2023-03-25 12:59

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto